Δεν ξέρω αν βοηθάει, αλλά στα δύο LG που αγόρασα εγώ πάνω στο κουτί γραφόταν ο κωδικός της χώρας από την οποία προέρχονται. POL για το μικρό, που σημαίνει Πολωνία, και PRT για το άλλο που σημαίνει Πορτογαλία. Πάνω στο κουτί επίσης γράφεται και το ΙMEI της συσκευής για να δεις αν το τηλέφωνο ταιριάζει με το κουτί και τον κωδικό της χώρας που γράφει. Επίσης τα maual που υπήρχαν μέσα ήταν δίγλωσα, στα αγγλικά και στην χώρα που έγραφε το κουτί. Φαντάζομαι κάτι ανάλογο θα ισχύει σε όλες τις μάρκες. Δηλαδή κάπου θα υπάρχει ένας κωδικός χώρας που θα φαίνεται αν είναι Εμιράτα ή όχι. Επίσης στην ίδια γλώσσα θα είναι και το manual! Αν δεις manual από Εμιράτα παράτα το.
Δεν θα μου φαινόταν απίθανη και μία προσπάθεια της αντιπροσωπείας (αν και είπες ότι μίλησες με φίλο) ή γενικά των αντιπροσωπειών να αποτρέψουν την αγορά συσκευών που δεν εισάγουν οι ίδιοι, ώστε να μην φτιάχνουν συσκευές από τις οποίες δεν έχουν αποκομίσει κέρδος οι ίδιες πουλώντας τες.
Επίσης εμένα δεν με πειράζει να πάρω από το φθηνότερο μαγαζί, αλλά παραλαμβάνω πάντα από την έδρα. Στην Αθήνα βέβαια αυτό δεν είναι δύσκολο, αν και δεν βολεύει αν δεν είναι κάποιος κάτοικος Αθηνών. Πριν το πληρώσω πάντα επεξεργάζομαι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι που δεν είναι εύκολο μπροστά στον courier. Κόβω και κίνηση για να δω τι ρόλο βαράει η επιχείρηση (όσο μπορώ να διακρίνω με το μάτι), και ξέρω που θα πάω αν διαπιστώσω το παραμικρό πρόβλημα. Μαζί με την αστυνομία βέβαια. Δεν νομίζω και αυτοί να είναι τόσο βλάκες για να ριψοκινδυνεύσουν τόσο, αν κάνουν απάτη.
Τον όρο παραεισαγωγή τον χρησιμοποίησα εγώ, και όντως δεν είναι και πολύ πετυχημένος. Στην εποχή της ελεύθερης αγοράς όπου μπορείς να εισάγεις ελεύθερα από όπου θέλεις, και ειδικά εντός Ευρωπαικής Ένωσης όπου η διακίνηση προιόντων, ατόμων, και χρημάτων είναι ελεύθερη, η εισαγωγή από χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί παραεισαγωγή. Και εγώ πιστεύω ότι πρόκειται απλά για εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Τώρα γιατί ένα προιόν από την Πορτογαλία πχ είναι φθηνότερο από ότι ένα προιόν από την Ελλάδα, δεν το ξέρω. Δεν είναι θέμα ισοτιμιών, αφού και εκεί ευρώ έχουν. Ίσως είναι θέμα κάποιων παράλογων φόρων που υπάρχουν στην Ελλάδα, αν και αυτά τα προιόντα δασμούς πληρώνουν, οπότε δεν ξέρω. Ίσως πάλι να είναι θέμα ελληνικών αντιπροσωπειών και πιθανής παράλογης τιμολογιακής πολιτικής τους. Με τον ίδιο τρόπο που ένα πολυεθνικό προιόν είναι ακριβότερο στην Ελλάδα από ότι πουλιέται σε ένα γερμανικό ή γαλλικό σουπερμάρκετ. Και ίσως αυτό να προσπαθούν να παρακάμψουν αυτά τα μαγαζιά. Αλλά πιο πιθανό φαντάζομαι ότι είναι και μία προσπάθεια των καταστημάτων μαζί με τις εταιρίες κινητής να ισοσκελίσουν την χασούρα από την επιδότηση συσκευών. Βάζοντας στην ουσία τους πελάτες να πληρώσουν την ίδια την επιδότηση που παίρνουν. Εγώ πάντα ψώνιζα με επιδότηση και δεν είχα κοιτάξει τι γίνεται εκτός μαγαζιών που δεν εξαργυρώνουν την επιδότηση μου. Φέτος πρώτη φορά που δεν μου έδωσαν επιδότηση, και είδα τι υπάρχει γύρω μου. Και με επιδότηση συσκευής στα μεγάλα μαγαζιά πάλι τα ίδια λεφτά θα έδινα.