Μέγεθος και αριθμός μονάδων χαμηλών συχνοτήτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ

Supreme Member
29 June 2006
4,432
Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν είναι καλλίτερα να υπάρχει 1 μεγάλο γούφερ ή περισσότερα μικρότερα (πχ υποθετικά 1 των 11'' ή 2 των 5.5'').

Τι είναι καλλίτερο ηχητικά και τι είναι σωστότερο τεχνικά.

Τι εμπειρίες έχετε;

επιμενω σε γουφερ τυπου κατσαρολα .....

δεεε.... λεει με οσα μικρα και να βαλεις ....

εχω πειραματιστει πολυ σε αυτο διοτι ηθελα να φτιαξω ηχεια λεπτα και εμφανισιμα για το σαλονι μετα απο προτροπη της γυναικας μου για ντιζαιν υποφερτο !

αλλα με τιποτα δεν εφτασα το χαμηλο του ενος μεγαλου....

Γενικά το μεγαλύτερο σε διάμετρο woofer κατεβαίνει και χαμηλότερα συχνοτικά.
Αν, θεωρητικά, είχαμε ένα 10'' και δύο 6'' που η μόνη τους διαφορά θα ήταν η διάμετρος του κώνου τότε το 10'' θα κατέβει χαμηλότερα ' αλλά στην ανώτερη πλευρά συχνοτήτων τα δύο 6'' θα ανέβουν ψηλότερα και θα έχουν και λιγότερους χρωματισμούς.

Αυτό όμως είναι πολύ γενικό μια και η ηχητική απόδοση επιρεάζεται απο πάρα πολλές παραμέτρους κατασκευής του μεγαφώνου όπως τά υλικά και η σχεδίαση των κώνων , του πηνίου ακόμα και του σασσί του μεγαφώνου.

Το καλύτερο ισχύει κατά περίπτωση και η απάντηση εξαρτάται απο τί είναι υλοποιημένοι οι άλλοι δρόμοι του ηχείου.
Γιάννης

ιδανικα δυο 12 ιντσα σε ικανη καμπινα δινουν χαμηλο και σταθμες που κανενα 6.5 δεν θα δωσει εκτως κι αν μιλαμε για 5-6 παραλληλα αλλα εκει μπαινουν κι αλλα στην μεση οποτε...big woofer the better the bass.
Επισης μην ξεχναμε και το θεμα διαδρομες στα μικρα μεγαφωνα που οσο μεγαλυτερες τοσο μεγαλυτερη και η παραμορφωση...συνηθως.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν είναι καλλίτερα να υπάρχει 1 μεγάλο γούφερ ή περισσότερα μικρότερα (πχ υποθετικά 1 των 11'' ή 2 των 5.5'').

Τι εμπειρίες έχετε;

Οσο αφορά την επιφάνεια το ένα 11" = τέσσερα 5.5".

Και για μένα η επιφάνεια του κώνου(ων) είναι πολύ σημαντική για την σωστή αναπαραγωγή του μπάσου. Προτιμώ το ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μεγάφωνο απ την λύση των πολλών μικρότερων.

Re: Απάντηση: Μέγεθος και αριθμός μονάδων χαμηλών συχνοτήτων.

Ερώτηξις: Τα 12" πως τα πάνε στα υψηλότερα μεσαία (2.500-3.000Hz) ?
Καταφέρνουν να είναι σβέλτα φωτεινά και ξεκούραστα ή χρειάζεται και τρίτος δρόμος?

Τα παραγωγής όχι.

Τα 12" στους επαγγελματίες αναφέρονται σαν mid-bass. Ούτε καν μεσαίο.

Τι εμπειρίες έχετε;

Καλύτερο ηχητικά και σωστότερο τεχνικά είναι η επιλογή πολλών μεγαφώνων, υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα της ενεργού επιφανείας τους είναι περίπου ίσο με αυτήν του ενός μεγάλου, και επίσης, υπό την προϋπόθεση ότι η μέγιστη διαδρομή τους είναι ίση με αυτήν του ενός μεγάλου. Δεν φτάνει μόνον η επιφάνεια, για να αποδοθεί το μπάσο σωστά χρειάζεται και διαδρομή, ώστε να δημιουργηθεί η ανάλογη ηχητική πίεση. Περισσότερα υπάρχουν και εδώ.

επιμενω σε γουφερ τυπου κατσαρολα .....

δεεε.... λεει με οσα μικρα και να βαλεις ....

εχω πειραματιστει πολυ σε αυτο διοτι ηθελα να φτιαξω ηχεια λεπτα και εμφανισιμα για το σαλονι μετα απο προτροπη της γυναικας μου για ντιζαιν υποφερτο !

αλλα με τιποτα δεν εφτασα το χαμηλο του ενος μεγαλου....

Ορθον. Τα σημερινα ηχεια σχεδιαζονται με γνωμονα το ντιζαιν το αποδεκτο μεγεθος και το χαμηλο κοστος. Το χαμηλο ενος μεγαλου φυσικα και δε θα το φτασουν τα μικρα το απαγορευουν αλλωστε οι νομοι της φυσικης.
Κατα τ αλλα ενα μεγαλο θα εχει συνηθως χαμηλοτερα το Fs του πραγμα το ηχειο βολευει γενικα και βεβαια ειναι καλυτερα να οδηγας μια και μονη εμπεδηση παρα δυο παραλληλες στην δυσκολη χαμηλη περιοχη.
Μεσαια απο 12αρι? Για ρωτηστε κανενα με κανα ταννου RED παλιατζουρα να σας πει ....

στα μεγάλα μονόδρομα η "γλύκα" είναι στην συνοχή των μεσαίων και όχι στις λιγότερες παραμορφώσεις τους.

Πέρα από την ισοδύναμη επιφάνεια εκπομπής, (δύο 8" ισοδυναμούν περίπου με ένα 12" ), μετρά, όπως θίχτηκε και παραπάνω από τον Γιάννη, και η μέγιστη γραμμική μετακίνηση του κώνου που στα μεγάλα μεγάφωνα είναι μεγαλύτερη από ότι στα μικρά. Πχ το παράδειγμα 2Χ8" = 1Χ12" ισχύει μόνο αν και τα δύο μεγάφωνα έχουν ίδια γραμμική διαδρομή του κώνου τους. Αν όμως τα 8" έχουν διαδρομή 5mm και το 12" έχει 10mm τότε το 12" θα ισοδυναμεί με τέσσερα 8" (4Χ8")

στα μεγάλα μονόδρομα η "γλύκα" είναι στην συνοχή των μεσαίων και όχι στις λιγότερες παραμορφώσεις τους.

Πέρα από την ισοδύναμη επιφάνεια εκπομπής, (δύο 8" ισοδυναμούν περίπου με ένα 12" ), μετρά, όπως θίχτηκε και παραπάνω από τον Γιάννη, και η μέγιστη γραμμική μετακίνηση του κώνου που στα μεγάλα μεγάφωνα είναι μεγαλύτερη από ότι στα μικρά. Πχ το παράδειγμα 2Χ8" = 1Χ12" ισχύει μόνο αν και τα δύο μεγάφωνα έχουν ίδια γραμμική διαδρομή του κώνου τους. Αν όμως τα 8" έχουν διαδρομή 5mm και το 12" έχει 10mm τότε το 12" θα ισοδυναμεί με τέσσερα 8" (4Χ8")

Ετσι, Βαγγελη. Δεν ειναι μονο θεμα "επιφανειας". αλλα και δυνατοτητων που εχει το καθε μεγαφωνο. Εστω οτι μπορεις δηλαδη να πετυχεις ενα ιδιο περιπου spl, αλλα το Fs που εκ των πραγματων θα ειναι χαμηλοτερο για το μεγαλο, πως θα το επιτυχεις? Και θα ειναι το ιδιο φορτιο για τον ενισχυτη? Και φυσικα για την ιδια σταθμη το μεγαλο θα κανει μικροτερη διαδρομη και λογικα θα εχει μικροτερες παραμορφωσεις και στην κρισιμη περιοχη των μεσεων.

Καλημερα-bye-

Κάθε διάμετρος ηχείου έχει και την συχνότητα στην οποία αποδίδει τα πιο πολλά db επομένως όταν θέλουμε να μετρήσουμε πλήρες φάσμα χρησιμοποιούμε μεγάλες επιφάνειες ηχείων αν θέλουμε να μετρήσουμε συγκεκριμένη συχνότητα πχ τα 40hz ίσως με πολλές μονάδες καταφέρουμε να πάρουμε τα ίδια db με ένα μεγάλο αλλά σε πλήρες φάσμα αυτή θα επισκιαστεί από την μεγαλύτερη που μπορεί να αποδώσει το ηχείο πχ τα 80hz.
Οπόταν αν το χαμηλό είναι το ζητούμενο η μεγάλη επιφάνια σε woofer επιβάλλετε θα έλεγα...

Κι όμως η συχνότητα συντονισμού δεν εξαρτάται και τόσο από τη διάμετρο. Έχω δει στις προδιαγραφές 8ιντσα με χαμηλότερη συχνότητα συντονισμού από 12ιντσα. Το πρώτο ήταν αναίσθητο για sub, το δεύτερο ευαίσθητο για pa.

Κι όμως η συχνότητα συντονισμού δεν εξαρτάται και τόσο από τη διάμετρο. Έχω δει στις προδιαγραφές 8ιντσα με χαμηλότερη συχνότητα συντονισμού από 12ιντσα. Το πρώτο ήταν αναίσθητο για sub, το δεύτερο ευαίσθητο για pa.

Σωστο και αυτο αλλα συνηθως τα "μεγαλα" εχουν χαμηλοτερη συχνοτητα συντονισμου. Σε γενικες γραμμες παντως, το Fs ενος μεγαφωνου εξαρταται απο δυο παραγοντες (για την ακριβεια ειναι αντιστροφως αναλογο) τη συνολικη μαζα ολων των κινουμενων μερων (διαφραγμα, πηνιο κλπ) και την ενδοτηκοτητα (ποσο μαλακη ειναι) της αναρτησης του

Giant20woofer.jpg

:a0210::a0210:

αντρίκια πράγματα :BDGBGDB55:

Εγω θα έλεγα ναι , ακόμα και αν είναι 802.
Και να έχετε υπόψην σας οτι μεσαία απο 12ιντσα δεν υπάρχουν με τίποτα.
Ενα 12άρι με το ζόρι να παίξει καλά μέχρι τους 500 κύκλους άντε 800 αν είναι γρήγορο.Απο κει και πάνω είναι επιβεβλημένη η χρήση άλλου δρόμου.
Γι αυτό ακριβώς τον λόγο τα καλά highendάδικα ηχεία είναι 4 δρόμων.ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ .