μεγεθυνση φωτογραφιας.... πως???

alefantos2007

Supreme Member
17 August 2007
3,646
European Union
Καλημερααα περα ως περα Παρασκευη σημερα!!! Και απτη χαρα μου ειπα να ασχοληθω με μια φωτο που με απασχολει...

εχω μια φωτο σχετικα καλης αναλυσης (1280χ960) την οποια θελω να εκτυπωσω σε μεγαλη διασταση (το πολυ 100 εκατοστα μηκος...) Υπαρχει καποιο προγραμματακι οnline που να μπορει να μου αυξηση την αναλυση ετσι ωστε οταν την εκτυπωσουν να μη χασει πολυ απτην ευκρινεια της????

Τhankss boys and girlss!!! :a0210::a0210::a0210:

Re: μεγενθυνση φωτογραφιας.... πως???

απο οσο ξερω οχι δε γινεται.
απλα θα μειωσεις τα dpi και θα γινει η εκτυπωση.Απο κοντα θα φαινεται η αλλοιωση της φωτογραφιας αλλα απο μακρια οχι τοσο.
Αν και η αναλυση ειναι πολυ μικρη για τετοιες εκτυπωσεις

Απάντηση: μεγενθυνση φωτογραφιας.... πως???

To μέγεθος που θέλεις είναι πολύ μεγάλο. Κάποια προγράμματα όχι online (photoshop) κάνουν αύξηση της ανάλυσης καλύτερη από το απλό ζοομ μέσω κάποιων αλγορίθμων , αλλά πάλι
το πολύ να στην φέρει σε ανάλυση διπλάσια και κάτι χωρίς σοβαρά προβλήματα που θα είναι λίγη για 100 εκατοστά.

Re: μεγενθυνση φωτογραφιας.... πως???

επειδη ειμαι γραφειο γιαυτο ελεγα να δω μηπως υπαρχει κατι ονλαιν για να μη χρειαζεται να παιζω στο σπιτι με το photoshop.... θα το αφησω για το σ/κ τελικα απ οτι φαινεται :a0210:

Η ελάχιστη υποφερτή ανάλυση εκτύπωσης θεωρώ οτι είναι τα 120 dpi = 47 πίξελ / cm (οσο περιπου είναι και οι οθόνες μας).

Θα χρειαστείς τετραπλασιασμό της κάθε διάστασης ώστε να καταλήξεις σε πανω απο 4800 πιξελ οριζοντια. π.χ. 4Χ 1280 = 5120 Χ 150 dpi = 87 cm.

Απο τα γνωστα προγραμματα το Irfanview έχει πολύ καλούς αλγόριθμους, Lanczos (sharp αλλα και τεχνουργήματα) και Spline (soft). Ενας συνδυασμός τους 2X + 2X μάλλον θα είναι καλός. Η σκέτος Spline + sharpening

Eπίσης ίσως καλύτερη υλοποίηση Lanczos, Catmull-Rom & Spline έχει το Riott είτε σαν προσθετο στο irfanview (save for web) είται ως στανταλοουν.

http://luci.criosweb.ro/riot/download/

Τελευταίας τεχνολογίας αλγόριθμοι είναι οι EEDI, NNEDI2, NNEDI3 που περιλαμβάνονται στο FritzPhoto (όπως και πολοί άλλοι).
Κάνουν εξαιρετική μεγένθυση αλλά μόνο σε 2Χ, 4Χ, 8Χ, 16Χ, και είναι πολύ αργοί.

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=150291.

Θέλει δοκιμές παντως και συνδιασμό αλγοριθμων για να πάρεις οξυτητα χωρίς τεχνουργήματα.

Alex, με την Κ20 θέλεις και upsize !!!

Πόσα Gigapixel θα είναι ??

O Βαγγέλης ο Μπέλος θυμάμαι έμεινε πολύ ευχαριστημένος απο ιντερνετική υπηρεσία εκτυπώσεων. Κάντου μια ερώτηση.

http://www.bythom.com/printsizes.htm

Δεν λέει όμως κατι για το upsampling.

Eχω διαβάσει απόψεις οτι δεν πρέπει να αφήνουμε στους Drivers του εκτυπωτικού το όποιο resampling. Καλύτερα να το κάνουμε εμείς μέχρι την μανίσια ανάλυση του μηχανήματος με τους καλύτερους αλγόριθμους και με το κατάλληλο "printing sharpening".

Αλλοι (αν θυμάμαι καλά και ο Βλάσης παλαιότερα) υποστηρίζουν οτι τα εκτυπωτικά έχουν εξαιρετικούς αλγόριθμους.

Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις ??.

Είχε σε ένα εστιατόριο που είχα πάει,σε έναν τοίχο τυπωμένη απο άκρη σε άκρη μια φωτογραφία απο την Nordsee και μου άρεσε η ιδέα.

Τώρα στις διακοπές έβγαλα μια σειρά απο φωτογραφίες απο τις παραλίες Νταμούχαρη και Παπά Νερό στο πήλιο και μόλις βρώ ευκαιρία να τις κάνω πανόραμα.
Αυτό το πανόραμα θα ήθελα να το τυπώσω σε έναν τοίχο στο σπίτι που μετακόμισα τώρα ώστε όταν το κοιτάω να μου δίνει την αίσθηση οτι βρίσκομαι εκεί και όχι οτι κοιτάω φωτογραφία. Να μου θυμίζει λίγο Ελλάδα και καλοκαίρι.

Τώρα που το σκέφτομαι όμως ίσως απο οικονομικής απόψεως να είναι καλύτερα να το τυπώσω σε μικρά κομμάτια σε απλό χαρτί (Α3 -Α4 το ένα) και να τα κολλήσω με κόλλα αφισοκόλλησης μετά.

Οι διαστάσεις είναι περίπου 3 επι 2 του τοίχου που σκέφτομαι. Δεν σκοπευω να το κοιτάω απο τα 30εκ ώστε να θέλω τρελές αναλύσεις αλλά να μην είναι και μια θολούρα γενικά.

Πάνω κάτω αυτό σκέφτομαι, αλλά μια σκέψη είναι μόνο. Τις φωτό τις έχω ακόμα σε raw αφού δεν μπορώ να περάσω τον μετατροπέα στο netbook και το rawtherapee κρασάρει με την Κ20... Δεν ξέρω αν η in-camera conversion αρκεί για κάτι τέτοιο αλλά για εκεί με βλέπω!

Ωχχχ, δεν ξέρω κατα πόσον είναι ικανό το νετμπουκ να διαχειριστεί μεγάλο πανόραμα. Θυμάμαι πριν χρόνια έκανα πανόραμα απο 10 Χ 6Μp και ο core2duo 4400 2.4Mhz/2Mb μνημη, αγκομαχούσε.

Χώρια η μικρή οθόνη ...

Λιγο επικίνδυνο (και κρίμα) με in camera conversion. Διαχειρίζεται WB, EV, vignieta klp ??. Γενικά οσο μεγαλύτερη η εκτύπωση τόσο πιο έυκολα φαίνονται οι ατέλειες. Θέλει προσοχή ... denoise, sharpening, tone curves ..

Αν θέλεις ανέβασε κάπου μια σειρά να σου κάνω την μετατροπή και το πανόραμα .... Πάντως τέτοιο προτζεκτ θέλει κανα δυο δοκιμαστικα πριν την τελική εκτέλεση.

Δοκίμασες καμια τελευταία έκδοση του Rawtherapy μηπως δεν κρασαρει ??. Βάζουν λινκ στο φόρουμ. Εχει ενδιαφέρουσες εξελίξεις (νέες δυνατές raw engines, ca correction ...).

Σε απλό χαρτί δεν γίνεται να βγεί ποιότητα.
Αλλα και τα μη επαγγελματικά μελάνια είναι πανακριβα. Δεν είναι σίγουρο οτι θα σου κοστίσει πολύ λιγότερο η εκτύπωση κατ'οίκον.

Μέσα στον μήνα ή αρχές του επόμενου το αργότερο θα πάω να πάρω έναν υπολογιστή γιατί θα τον χρειαστώ οπότε ίσως περιμένω μέχρι τότε. Έτσι κιαλλιώς όποια τέτοια κίνηση είναι για 1-2 μήνες μετά, μέχρι τότε επείγουν άλλα και πιο δύσκολα... Στο σπίτι έχω μόνο την κουζίνα που τέλιωσα το μοντάρισμα χθές και ένα κρεβάτι. Βιβλία, μηχανές, ρούχα, υπάρχοντα κλπ είναι όλα στο πάτωμα. Θα ανεβάσω φωτογραφία, μοιάζει σαν οικία ροκ μουσικού το 70'!!!

Δεν σκεφτόμουν εκτύπωση στο σπίτι σε καμία περίπτωση, απλά έλεγα μήπως συμφέρει αντί να τυπωθεί όλο μαζί, να τυπωνόταν σε κομμάτια που θα ενωνα εγώ μετά. Γιατί ακούω κάτι τιμές για 90Ε το τετραγωνικό που δεν μπορώ να καλύψω...

Επείδη δεν έχω καμία εμπειρία σε πανοράματα, όταν έρθει ο καιρός θα με υποχρέωνες πραγματικά να το έβλεπες λίγο και εσύ. Θα δώ για το rawtherapee αλλά όπως είπες το netbook δεν την παλεύει πολύ για τέτοια.

Με το καλο να βολευτείς πρωτα.

Μήπως αντι όλο τον τοίχο να έκανες ένα μεγάλο "παράθυρο" ??. Με μια μικρή μπορντούρα 30cm έχεις 240Χ160 ... θα κόστιζαν 340 αντι 540 .

Τι υποχρέωση βρε, αφου ξέρεις οτι μου αρέσει.

Πείρε το μάτι μου κάπου μια προσφορά για 28Ε το τετραγωνικό για 5 τετραγωνικά και πάνω, αλλά δεν ξέρω για τί υλικό και ανάλυση μιλάμε. Θα δώ και θα αναφέρω.

Ενημερωτικά ο τοίχος είναι αυτός

Και μια απο τις υποψήφιες είναι αυτή

Mετατροπη φωτο σε μεγεθος αφισας

Απο το μενου image επιλεγουμε image size , μαρκαρουμε το πλαισιο
resample image . Αλαζουμε την μοναδα μετρησης απο inches σε percent
και ΠΡΟΣΟΧΗ εδω ειναι το σημαντικο στο width βαζουμε 110 δηλαδη θα αυξησουμε το μεγεθος κατα 10% . Για καποιο λογο ο αλγοριθμος του photoshop με αυτο και μονο το ποσοστο δεν φλουταρει τοσο την φωτο .
Θα χρειαστει βεβαια πολλες μεγενθυσεις για να κανουμε μια φωτο αφισα
οποτε καποιο action θα βοηθουσε .

Δεν το εχω δοκιμασει αυτο μου το ειπε ενας γραφιστας στο ατελιε που τυπωνω καποια εντυπα για την δουλεια . Οποιος κανει τον κοπο και το δοκιμασει ας μας ενημερωσει για το αποτελεσμα .Ο γραφιστας μου ειπε
οτι το χρησιμοποιουν κατα κορον αυτο το τρικ

Εχεις δίκιο για το 110% στο φωτομαγαζο. Τουλάχιστον για τις παλιοτερες εκδόσεις. Το δοκίμασα και εγω και έιχε διαφορά.

Πάντως τωρα τελευταία κατέληξα (για μέχρι 200%) σε Lanczos μια και εξω με το προσθετο του irfanview "save for web".
Για μεγαλύτερες (400%) μεγεθυνσεις παλι με το ιδιο προσθετο σε 2 σταδια 200% bspline + 200% lanczos.
Βέβαια χρειαζεται στο τέλος και η κατάλληλη δόση sharpening αλλά αυτό είναι ετσι και αλλιώς το σωστό. Να εφαρμόζεται δηλ. το sharpening στα τελευταίο σταδιο της επεξεργασίας. Και για αρχεία που πάνε για εκτύπωση σηκώνει και δυνατό sharpening.