Μειονεκτήματα του Hardware Acceleration σε 720p mkv

Σήμερα βρήκα ευκαιρία να πειραματιστώ λίγο με τον ενσωματωμένο στον MPC-HC Η.264 decoder, ο οποίος ως γνωστό υποστηρίζει hardware acceleration.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η υποστήριξη hardware acceleration σε αρχεία mkv έχει το βασικό πλεονέκτημα του να μην χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου CPU (π.χ. στον 6400 μου για αρχείο 720p είδα utilization 0 - 4% !!!) αλλά έχει και μια σειρά από μειονεκτήματα.

Το πιο γνωστό από αυτά είναι η μη-υποστήριξη όλων των αρχείων mkv που κυκλοφορούν, λόγω διαφορετικών (και μη υποστηριζόμενων) encoding profiles.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η ανάγκη χρήσης του VMR9 στα XP και του EVR αντίστοιχα στα Vista αν θέλουμε υποστήριξη υποτίτλων.

Ένα τρίτο μειονέκτημα είναι η μη-υποστήριξη ενδιαμέσων φίλτρων, μεταξύ του decoder και του renderer. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται και τόσο σημαντικό σε πρώτη φάση, αλλά οι δοκιμές μου έδειξαν ότι τελικά είναι πολύ σημαντικό, και εξηγούμαι.

Για αρχή, το "πρόβλημα" παρουσιάζεται όταν το μέσο προβολής μας έχει ανάλυση μεγαλύτερη του αρχείου, π.χ. τηλεόραση / προβολέας Full HD (1920 x 1080) με αρχείο mkv 720p.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το αρχείο 720p πρέπει να γίνει upscaled για να γεμίσει την οθόνη ανάλυσης 1080p. Όταν παίζουμε με hardware acceleration σε VMR9 παίρνουμε το παρακάτω αποτέλεσμα (αφήστε το να φορτώσει σε δίπλα tab και αφού τελειώσει κάνετε click πάνω του για να το δείτε στις πραγματικές διαστάσεις του):

Τώρα, το παρακάτω frame είναι ακριβώς το ίδιο με το παραπάνω, αλλά με το ffdshow να παρεμβάλλεται και να κάνει αυτό το upscaling σε 1080p:

Όπως λογικά βλέπετε, το ffdshow κάνει πολύ καλύτερη δουλειά, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι πιο τρισδιάστατη και να είναι ορατή περισσότερη λεπτομέρεια.

Οπότε, ακόμα και αν δεν μας πειράζουν τόσο τα πρώτα 2 μειονεκτήματα, για εμένα το 3ο αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.

Το έχει προσέξει κανείς άλλος αυτό το θέμα;

Re: Απάντηση: Μειονεκτήματα του Hardware Acceleration σε 720p mkv

Γι' αυτο κατεβαζουμε μονο 1080p...:grinning-smiley-043

μην ξεχναμε ομως οτι πολλα mkv λενε οτι ειναι 1080π και ειναι 800π για παραδειγμα ή λενε οτι ειναι 720π και ειναι 544π, οποτε πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι και να μην διαβαζουμε μονο την αναλυση που λεει στον τιτλο του αρχειου αλλα να βλεπουμε και το info του πριν κατεβασουμε :smile:

Last edited:
Δημητρη, τα διαφορα εχει η δευτερη εικονα εκτος απο το sharpness?

σε ενα dvd απλο ..τα παλια...κανει upscaling to pc ? και πωσ?

οι διαφορες ποθ ειδα ηταν απειροελαχιστες ....και με καποιες ρυθμισεις μπορουν να διορθοθουν, ασε που οταν βαζς το ffdshow τα πραγμτα μπερδευονται...οσο λιγοτερα φιλτρα παρεμβαλονται μεταξυ αρχειου και τελικου προγρματαος αναπαραγωγης τοσο το καλυτερο ειναι....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μειονεκτήματα του Hardware Acceleration σε 720p mkv

μην ξεχναμε ομως οτι πολλα mkv λενε οτι ειναι 1080π και ειναι 800π για παραδειγμα ή λενε οτι ειναι 720π και ειναι 544π, οποτε πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι και να μην διαβαζουμε μονο την αναλυση που λεει στον τιτλο του αρχειου αλλα να βλεπουμε και το info του πριν κατεβασουμε :smile:

Η μικροτερη αναλυση που αναφερεις εχει να κανει με τις μαυρες γραμμες πανω-κατω που πολυ σωστα οι encoders αφαιρουν (μειωνοντας αναλυση, οντως ομως αχρηστων pixels) με σκοπο την καλυτερη αξιοποιηση του bitrate στο υπολοιπο (θεατο) video.

Re: Απάντηση: Μειονεκτήματα του Hardware Acceleration σε 720p mkv

Δημητρη, τα διαφορα εχει η δευτερη εικονα εκτος απο το sharpness?

Από όσο μπορώ να καταλάβω, το sharpness είναι η ουσιαστική διαφορά.

Η πρώτη φαίνεται "φλού" σε σχέση με τη δεύτερη.

οι διαφορες ποθ ειδα ηταν απειροελαχιστες ....και με καποιες ρυθμισεις μπορουν να διορθοθουν, ασε που οταν βαζς το ffdshow τα πραγμτα μπερδευονται...οσο λιγοτερα φιλτρα παρεμβαλονται μεταξυ αρχειου και τελικου προγρματαος αναπαραγωγης τοσο το καλυτερο ειναι....

Οι διαφορές που είδες στο μόνιτορ του PC σου των 17 - 22" πολλαπλασιάζονται όταν την ίδια εικόνα την βλέπεις στις 100". Δεν είναι απειροελάχιστες.

Όσο για το αν "έρχονται" με ρυθμίσεις, θα έλεγα ότι θέλεις Lumagen για να καταφέρεις το ίδιο αποτέλεσμα. Να μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για sharpening. Μιλάμε για καλύτερο scaling. Με το sharpening έχεις πάντα (σε κάποιο βαθμό) προβληματάκια (π.χ. ringing). Το καλύτερο scaling δεν έχει κανένα μειονέκτημα.

Εξάλλου, το ffdshow είναι από τα πιο κλασικά, και καλύτερα τεκμηριωμένα, εργαλεία. Αν συνυπολογίσουμε ότι μπορεί να αναλάβει και το H.264 decoding, μάλλον απλοποιεί τα πράγματα αντί να τα περιπλέκει.

Last edited:
Φαντάζομαι οτι το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν θα υπάρχει όταν το μεσο προβολής είναι 720p...

Επίσης, και εμένα μου φαίνεται over sharpened το δεύτερο, πιθανότατα από τα φίλτρα του ffdshow... Αυτή η τρισδιάστατη όπως λες απεικόνιση, νομίζω ότι έχει και κάποια μειονεκτήματα: δες στο κέντρο, αριστερά από το κεφάλι, εκεί που λέει στον πίνακα "VARIOUS", από κάτω νομίζω οτι δημιουργεί / τονίζει artifacts...

Καλησπερα.
Μετα απο πολλα πειραματα με τον mpc-hc και με το γνωστο k-lite 3.9 full, το πορισμα κατα εμε ειναι οτι με ffdshow η εικονα ειναι καλυτερη και με βαθυτερο μαυρο.Ακομα αν απο το shaders επιλεξεις το 0-255 τοτε το μαυρο παει μια κλιμακα επανω και το βαθος στην εικονα ειναι πολυ μεγαλυτερο.
Προβλημα σε ισχυ επεξεργαστη δεν υπαρχει μια και εχω τον e6750 και καρτα asus 3650.
Ενα ακομα προβλημα το γνωστο με σπασιματα στο πανω μερος της εικονας ειτε με mpc-hc ειτε με mpc(k-lite) σε αρχεια που εχουν καποιες απαιτησεις στην κινηση τοτε εκει αναλαμβανει ο κλασικος wmp και τα σπασιματακια στην κινηση πανε περιπατο.
Ολα τα παραπανω τα αναφερω απο δικα μου test.

Φαντάζομαι οτι το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν θα υπάρχει όταν το μεσο προβολής είναι 720p...

Σωστά, για υλικό ανάλυσης >= 720p.

Επίσης, και εμένα μου φαίνεται over sharpened το δεύτερο, πιθανότατα από τα φίλτρα του ffdshow... Αυτή η τρισδιάστατη όπως λες απεικόνιση, νομίζω ότι έχει και κάποια μειονεκτήματα: δες στο κέντρο, αριστερά από το κεφάλι, εκεί που λέει στον πίνακα "VARIOUS", από κάτω νομίζω οτι δημιουργεί / τονίζει artifacts...

Μάλλον τονίζει, αν και over-sharpened δεν θα το έλεγα, ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε υποψία ringing. Εμένα μου μοιάζουν με κλασικά MPEG artifacts τα οποία χωρίς το FFDshow γίνονται smoothed από τον απλό αλγόριθμο της κάρτας. Δυστυχώς, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, δηλαδή λεπτομέρεια.

Όταν βρω ευκαιρία θα κάνω αντίστοιχη δοκιμή και χωρίς το Luma Sharpen, ώστε να δούμε αν φταίει αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυ-έψαξα με τον resizer του VMR9 και άφησα τα defaults, αν και μου φάνηκε λίγο περίεργο να έχει από default τον bilinear resizer, ενώ μπορεί να παίζει και με bicubic.

Το βράδυ θα γίνει η σχετική δοκιμή και θα ποστάρω το ίδιο frame με resizer bicubic A=-1.00..