Μειονεκτήματα του Hardware Acceleration σε 720p mkv

Λοιπόν, συνεχίζουμε!

Εδώ βλέπουμε το ίδιο frame αλλά χωρίς upscaling από το ffdshow, με VMR9 renderer, 3D surfaces, Bicubic A=-1.00.

[URL=http://img58.imageshack.us/my.php?image=03screenbicubicnovmr9miwx5.png][/URL]

Το ίδιο με το παραπάνω αλλά με VMR9 renderer, 2D surfaces, Bicubic A=-1.00.

[URL=http://img147.imageshack.us/my.php?image=05screenbicubicnovmr9midb5.png][/URL]

καθώς και με upscaling από το ffdshow όπως πριν, αλλά χωρίς luma sharpen 0.8.

[URL=http://img55.imageshack.us/my.php?image=04screenffd1080luma0sk7.png][/URL]

Για να ακούσω τα σχόλιά σας.. :smile:

το πρωτο και το τριτο ειναι σχεδον ιδια... το δευτερο ειναι αρκετα πιο θολο...
το bicubic τι κανει (χοντρα-χοντρα)?

Αυτό παρατήρησα και εγώ, με το τρίτο να είναι μισό κλίκ καλύτερο από το πρώτο - πράγμα βέβαια τεχνητό, λόγω luma sharpening, το οποίο μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, η οποία οφείλεται στο διαφορετικό rendering (3D vs. 2D), πράγμα που δεν θα περίμενε κανείς να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά.

Ta nearest neighbor, bilinear, bicubic, κτλ. resizing είναι απλά διαφορετικοί αλγόριθμοι για resizing. Έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ, αλλά αντίστοιχα και διαφορετικά αποτελέσματα στην εικόνα, όσο αφορά τη διατήρηση της λεπτομέρειας και το artifacting. Από αυτά το bicubic είναι το πιο απαιτητικό σε CPU αλλά μακράν το ποιο ποιοτικό. Το σχετικό άρθρο στο wikipedia έχει (δεξιά) μερικά παραδείγματα για το πως δουλεύει ο κάθε αλγόριθμος, τα οποία είναι πολύ περιγραφικά.

Α! οκ... ευχαριστω... δε θελω να ξερω πως δουλευουν... απλα ποιο δουλευει καλυτερα μου αρκει...!
Να'σαι καλα!

Κατι ακομη.... ακουσα οτι το VMR9 δε δουλευει σε vista... εμενα γιατι μου δουλευει μια χαρα...?

Να προτιμησω τελικα το VMR9 απο το EVR ή το EVR Custom Pres (που μπορω να επιλεξω και το Bicubic -1)?

Αυτο που εκανα ειναι:
Εβαλα το EVR custom,
εβαλα στα external τον decoder της cyberlink (PDVD8) και τον επελεξα σαν prefer για H264/AVC...
και στο ffdshow εδωσα disable το H264/AVC...

Κερδος περιπου 3-8% στη CPU (E8400) οπου δουλευει απο 11-20% σε συγκεκριμενο 720p φιλμ με το aero στο backround και τα χρωμματα μου φαινονται λιγο καλυτερα (πιο ζωντανα)...

Πριν ημουν μονο με ffdshow... τωρα μολις διαπιστωσα οτι πατοντας το CTRL-J μου γραφει ενα ομορφο "not using DXVA"... δεν ξερω αν αυτο εχει σχεση με το hardware accel...

Ξεχασα να πω οτι το pc βρισκεται σε cpu load 5-10% συνεχως... λογω torrent, sidebar με real time meters κλπ... ετσι το 11-20% δεν ειναι υπερβολικο νομιζω για ολα αυτα με HD video...

Με τον KMplayer το καλύτερο αποτέλεσμα το παίρνω χρησιμοποιώντας EVR. Μακράν θα έλεγα......οι διαφορές φαίνονται άνετα και σε 20άρι μόνιτορ. Με OC Vista, νομίζω ότι είναι εκ των ουκ άνευ. Δεν με πειράζει το HA. Άλλωστε, είτε δουλεύει στο 40-45% είτε στο 20% το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Δημήτρη μήπως να εμπιστευόμασταν τον upscaler του projector/ενισχυτή/tv ;
με λίγα λόγια να δώσουμε 1280x720 σήμα απο το pc... κα να δούμε τι θα μπορούσε να κάνει για εμάς/εσένα αυτός; Εαν πρόκειται για ακριβό μηχάνημα ίσως να είναι και καλή λύση... τι λές;

Μέχρι τώρα, από όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει καλύτερο scaler από ένα HTPC, ανεξαρτήτου τιμής.

Προσοχή, μιλάω για ποιότητα scaling, όχι sharpening.

Θα μου προκαλούσε πολύ μεγάλη έκπληξη αν οι scalers των προβολέων που κυκλοφορούν έχουν ανέβει τόσο, ειδικά τη στιγμή που ο scaler έχει χάσει τη σημασία που είχε στο παρελθόν, μιας και οι σύγχρονες HD πηγές δίνουν καθαρόαιμο σήμα 1080p.

Αυτό βέβαια μπορεί να διαπιστωθεί σχετικά εύκολα πειραματικά. Θα προσπαθήσω να βρω ευκαιρία να κάνω κάποιο πείραμα.

Αυτό βέβαια μπορεί να διαπιστωθεί σχετικά εύκολα πειραματικά. Θα προσπαθήσω να βρω ευκαιρία να κάνω κάποιο πείραμα.

παίξε παίξε! (οποτε βρείς ευκαιρία) και πες μας και όλα τα στοιχεία! συσκευές κτλπ :)

Πάντως και εγώ χτες έκανα ένα ματρόσκα AVHCD και το δοκίμασα στο ps3/HTPC. Το ps3 έδινε σήμα 720ρ, το οποίο όμως έδειχνε πολύ χειρότερα από το HTPC, που το έκανε scaling στα 1080i. Οπότε ο scaler της τηλεόρασης (37" 9731) είναι σαφώς χειρότερος από το HTPC. Πάντως γενικά, ακόμα και στις ταινίες νομίζω ότι το HTPC (PDVD 8 Ultra, 780G, 4850e, 1080i - HDMI) παίζει καλύτερα από το ps3. Τουλάχιστον η εικόνα είναι πιο "ζωντανή" (μεγαλύτερη αντίθεση;) από το ps3 και νομίζω ελάχιστα πιο λεπτομερής.
Το ματρόσκα στο pc έπαιζε με WMP, με το k-lite codec pack. Για κάποιο λόγο το PDVD προσπαθούσε να κάνει hardware acceleration στο "bluray", και έδειχνε μόνο 1 frame. Catalyst 8.7, default ρυθμίσεις...

Ένα σχόλιο που μπορεί να έχει σημασία σε όσα ειπώθηκαν για το Hardware Acceleration. Επειδή είμαι fan των x264 ταινιών και παρακολουθώ συχνά πυκνά ταινίες τέτοιου φορμά, πρόσεξα μία πολύ μεγάλη διαφορά: είχα μια Nvidia 8600GTS, την οποία την αντικατέστησα με μια Ati4850, έτσι ώστε να μπορώ να μεταφέρω 7κάναλο ήχο στον ενισχυτή μου. Έμεινα άφωνος όταν είδα την διαφορά στην απεικόνιση και με ανάμεικτα συναισθήματα. Με την Nvidia, οι ταινίες ήταν πιο θολές και κάλυπταν τις ατέλεις (noise). Με την Ati, κυρίως σε φωτεινά πλάνα, δεν ξεχώριζα αν έβλεπα x264 ή Blu Ray. Όμως όταν το bitrate ήταν χαμηλό ή απεικόνιζε σκοτεινές σκηνές, ξεμπροστιαζε το φορμά.

Συνθήκες: σε καμία απο τις 2 περιπτωσεις δεν άλλαξα τις default ρυθμίσεις του kLite, γιατί οι γνώσεις μου δεν είναι επαρκής σε τόσες πολλές επιλογές και θα μπορούσε να χαλάσω την εικόνα αντί να την βελτιώσω. Επείσης δεν γνωρίζω, αν το kLite, που εγκαταστάθηκε μετά την Nvidia, έκανε disable το hardware acceleration και η μεταγενέστερη εγκατάσταση της Ati το επανέφερε, ωστέ να βλέπω μια τόσο διαφορετική εικόνα.

έχει το Κlite codec για χ264? ffdshow μήπως? Μήπως μέχρι εκείνη την στιγμή έπαιζες με κάποιο άλλο codec? π.χ. coreAVC?