Μείωση οικιακού ενεργειακού κόστους.

για το μπόιλερ μπορείς να το κάνεις bypass εύκολα έτσι ώστε να μη ρουφάει ενέργεια χωρίς λόγο αν δεν το χρειάζεσαι.

Και αμα είσαι και γκατζετάκιας χαϊεντάς αυτό γίνεται εύκολα και με τηλεχειριζόμενες ηλεκτροβάνες!

φιλαρακ ωραία κουβέντα άνοιξες.

Αυτό με τον ηλιακό ωραίο πράμα.
Στην παλιά μου δουλειά χρησιμοποιούμε καυστήρες με πετρέλαιο για την παραγωγή ατμού.
Από κρύο νερό γεώτρησης μέχρι το σημείο ατμοποίησης θέλει πολύ πετρέλαιο, κυρίως τον χειμώνα.
Θυμάμαι ότι είχα ρωτήσει τον μηχανικό μας να μας πει τι θα κερδίσουμε αν βάλουμε καμιά 10ριά ηλιακούς στο κύκλωμα και πότε θα κάνουμε απόσβεση το κόστος τους και εκτός του ότι δεν ήξερε να μου απαντήσει με κοιτούσε και σαν εξωγήινο.

Φαίνεται ότι στη σχολή δεν τους έμαθαν να σκέφτονται.

Απλά πράγματα είναι όλα αυτά και θέλει λίγο τόλμη για να ξεκινήσεις να υλοποιείς.

Αν ξεκινήσεις μετά δε σταματάς εύκολα!

Ναι βρε συ.
Η κρύα πλύση είναι 30άρα.
Δίνω κρύο νερό.

Το ζεστό νερό που δέχεται το πλυντήριο είναι max 40 (από το μπόυλερ)
Δηλ για τους πάνω από 30 δίνω ζεστό.
Που είναι το πρόβλημα?

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έχεις μέχρι 40C το μέγιστο... Βασικά είχα στο μυαλό μου τα δικά μου, που από τον ηλιακό τις πολύ ζεστές μέρες μπορεί να πάει και πολύ παραπάνω η θερμοκρασία του νερού, και αναγκαστικά έχω φτιάξει σύστημα ανάμειξης κρύου - ζεστού ώστε να του ρίχνω την θερμοκρασία... -bye-

Last edited:
για το μπόιλερ μπορείς να το κάνεις bypass εύκολα έτσι ώστε να μη ρουφάει ενέργεια χωρίς λόγο αν δεν το χρειάζεσαι.

Και αμα είσαι και γκατζετάκιας χαϊεντάς αυτό γίνεται εύκολα και με τηλεχειριζόμενες ηλεκτροβάνες!

φιλαρακ ωραία κουβέντα άνοιξες.

Αυτό με τον ηλιακό ωραίο πράμα.
Στην παλιά μου δουλειά χρησιμοποιούμε καυστήρες με πετρέλαιο για την παραγωγή ατμού.
Από κρύο νερό γεώτρησης μέχρι το σημείο ατμοποίησης θέλει πολύ πετρέλαιο, κυρίως τον χειμώνα.
Θυμάμαι ότι είχα ρωτήσει τον μηχανικό μας να μας πει τι θα κερδίσουμε αν βάλουμε καμιά 10ριά ηλιακούς στο κύκλωμα και πότε θα κάνουμε απόσβεση το κόστος τους και εκτός του ότι δεν ήξερε να μου απαντήσει με κοιτούσε και σαν εξωγήινο.

Φαίνεται ότι στη σχολή δεν τους έμαθαν να σκέφτονται.

Απλά πράγματα είναι όλα αυτά και θέλει λίγο τόλμη για να ξεκινήσεις να υλοποιείς.

Αν ξεκινήσεις μετά δε σταματάς εύκολα!

Στέργιο δουλεύουμε όλη μέρα για να πληρώνουμε λογαριασμούς...:rifle:
Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να μετριαστεί και ακόμα καλύτερα να πάψει.
Ή τουλάχιστον να σταματήσουμε να το σκεφτόμαστε και να λέμε "ωχ ήρθε η ΔΕΗ" ή "πρέπει να πληρώσω το πετρέλαιο".
Και προκειμένου να φάνε αυτοί τα λεφτά ακόμα και αν περισσεύουν (πράγμα σπάνιο), καλύτερα θα είναι να τα φάμε εμείς!

Ήδη με την "ελεύθερη τηλεφωνία" γλυτώσαμε αρκετά από έναν ακριβό βραχνά.
Το επόμενο βήμα είναι αυτά.

Για το μπαϋπάς θα το ψάξω.
Μερσί!

Re: Απάντηση: Μείωση οικιακού ενεργειακού κόστους.

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έχεις μέχρι 40C το μέγιστο... Βασικά είχα στο μυαλό μου τα δικά μου, που από τον ηλιακό τις πολύ ζεστές μέρες μπορεί να πάει και πολύ παραπάνω η θερμοκρασία του νερού, και αναγκαστικά έχω φτιάξει σύστημα ανάμειξης κρύου - ζεστού ώστε να του ρίχνω την θερμοκρασία... -bye-

Πως το έφτιαξες αυτό φίλε μου?Ψάχνει ένας φίλος και είχε βρεί κάτι ηλεκτροβάνες αλλά όχι εδώ στην Ελλάδα.Το πλυντήριό του είναι Miele κι απ´την εταιρεία (ενώ στις οδηγίες χρήσης έλεγε να μην βάζει νερό πάνω απο 60-63 βαθμούς κελσίου) δεν είχαν κάποια λύση να του προτείνουν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μείωση οικιακού ενεργειακού κόστους.

Πως το έφτιαξες αυτό φίλε μου?Ψάχνει ένας φίλος και είχε βρεί κάτι ηλεκτροβάνες αλλά όχι εδώ στην Ελλάδα.Το πλυντήριό του είναι Miele κι απ´την εταιρεία (ενώ στις οδηγίες χρήσης έλεγε να μην βάζει νερό πάνω απο 60-63 βαθμούς κελσίου) δεν είχαν κάποια λύση να του προτείνουν.

Ακριβώς τα ίδια (Miele χωρίς λύση, αφού έχει μονή παροχή, άσχετα που δέχεται και ζεστό μέχρι 65C).
Μια απλή σύνδεση τους έκανε ο υδραυλικός, με διπλή βάνα, και απλά ανοίγω εμπειρικά και του κρύου. Βασικά μέχρι να κατέβει το ζεστό από την ταράτσα, μόνο στην αρχή προλαβαίνει και παίρνει...

Είχε βρεθεί όμως και μια αυτόματη βαλβίδα αλλά ήταν ακριβό το όλο θέμα...

υγ. εδώ μέσα είχαν γίνει όλες οι κουβέντες και για το δικό μου πλυντήριο, πρέπει να υπάρχει ακόμα η συζήτηση...

Νομίζω πως με μια θερμοστατική βάνα λύνεται το πρόβλημα (σαν αυτές που έχουν πάνω τους μερικά σώματα καλοριφέρ).

Δεν το κατέχω όμως καλά το άθλημα και ίσως λέω αρλούμπες.
Αν κάποιο μέλος κατέχει ας μας διαφωτίσει...

Νομίζω πως με μια θερμοστατική βάνα λύνεται το πρόβλημα (σαν αυτές που έχουν πάνω τους μερικά σώματα καλοριφέρ).

Δεν το κατέχω όμως καλά το άθλημα και ίσως λέω αρλούμπες.
Αν κάποιο μέλος κατέχει ας μας διαφωτίσει...

Η θερμοστατική βάνα λειτουργεί με την θερμοκρασία του χώρου και όχι με την θερμοκρασία του νερού.

Η θερμοστατικη βανα των σωματων ρυθμιζεται με θερμοκρασια χωρου,επομενως δεν κανει για αυτη τη δουλεια.

υπάρχουν θερμοστατικές βάνες που λειτουργούν με τη θερμοκρασία του νερού.

Μάλιστα υπάρχουν και μπαταρίες (=βρύσες) οι οποίες έχουν τέτοια βάνα μέσα!

Δεν τις έχει όμως ο κυρ Μήτσος, το υδραυλικάδικο της γειτονιάς!

Eδώ και 10 μέρες την ψάχνω για φωτοβολταικά.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη.
Τουλάχιστον έτσι κατάλαβα.

Παρόλο που είναι ολιγοπώλειο...οι τιμές τους είναι πτωτικές θυμίζοντας lcd τηλεοράσεις.
Αναμένεται η πτώση τιμών του εξοπλισμού να είναι ραγδαία καθώς θα μπουν πολλές εταιρίες στο παιχνίδι (Κίνα αλλά και... Ελλάδα)
Δηλαδή ένα οικιακό έργο της τάξης των 35Κ, σε 1 έτος το βλέπω να πηγαίνει στα 20-25Κ.
Σε 5-7 χρόνια αν οι κυβερνήσεις δεν συνεχίσουν να είναι μαριονέτες... θα πρέπει λογικά σε κάθε νέα κατασκευή να είναι υποχρεωτικά τα φωτοβολταικά.

Η τεχνολογία είναι ακόμα πίσω και σε απόδοση ανά τ.μ και σε αντοχή/χρόνο ζωής.

Τα 10KW που ευαγγελίζονται οι πολυπληθείς... πλέον σειρήνες... είναι μέγιστη τιμή, ενδεικτική και συνήθως ανέφικτη με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα.
Δύσκολα να "πιάσεις" πάνω από 6KW σε ένα αρκετά μεγάλο... σπίτι.
Ο μέσος όρος είναι γύρω στα 4,8-5KW.

Όλοι σου μιλάνε για το πόσα λεφτά και καλά θα βγάλεις!
Κανένας δεν λέει τι θα γλυτώσεις από τα έξοδα της ΔΕΗ...

Η ΔΕΗ χρεώνει άλλα 1000 ευρά για να συνδεθείς (κανείς δεν το αναφέρει...).
Όλοι σου δίνουν πλήρες πακέτο με ασφάλιστική κάλυψη και συντήρηση και δεν κάνεις εσύ τίποτα...
Μόνο πληρώνεις βεβαίως... τις παροχές που σου δίνουν με το αζημίωτο...

Τα δάνεια έχουν υψηλότερο επιτόκιο από ένα σύνηθες στεγαστικό/επισκευαστικό.
Χώρια που παίρνεις δάνειο 35 για κάτι που θα έχει του χρόνου 20 και σε τρία χρόνια πιθανότατα 10Κ.
Xαμένα λεφτά που θα τα έχεις στη καμπούρα σου.
Ουσιαστικά παραχωρείς την στέγη σου με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα... για σένα και σίγουρα για τους πωλητές και δανειστές.

Eδώ και 10 μέρες την ψάχνω για φωτοβολταικά.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη.
Τουλάχιστον έτσι κατάλαβα.

Παρόλο που είναι ολιγοπώλειο...οι τιμές τους είναι πτωτικές θυμίζοντας lcd τηλεοράσεις.
Αναμένεται η πτώση τιμών του εξοπλισμού να είναι ραγδαία καθώς θα μπουν πολλές εταιρίες στο παιχνίδι (Κίνα αλλά και... Ελλάδα)
Δηλαδή ένα οικιακό έργο της τάξης των 35Κ, σε 1 έτος το βλέπω να πηγαίνει στα 20-25Κ.
Σε 5-7 χρόνια αν οι κυβερνήσεις δεν συνεχίσουν να είναι μαριονέτες... θα πρέπει λογικά σε κάθε νέα κατασκευή να είναι υποχρεωτικά τα φωτοβολταικά.

Η τεχνολογία είναι ακόμα πίσω και σε απόδοση ανά τ.μ και σε αντοχή/χρόνο ζωής.

Τα 10KW που ευαγγελίζονται οι πολυπληθείς... πλέον σειρήνες... είναι μέγιστη τιμή, ενδεικτική και συνήθως ανέφικτη με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα.
Δύσκολα να "πιάσεις" πάνω από 6KW σε ένα αρκετά μεγάλο... σπίτι.
Ο μέσος όρος είναι γύρω στα 4,8-5KW.

Όλοι σου μιλάνε για το πόσα λεφτά και καλά θα βγάλεις!
Κανένας δεν λέει τι θα γλυτώσεις από τα έξοδα της ΔΕΗ...

Η ΔΕΗ χρεώνει άλλα 1000 ευρά για να συνδεθείς (κανείς δεν το αναφέρει...).
Όλοι σου δίνουν πλήρες πακέτο με ασφάλιστική κάλυψη και συντήρηση και δεν κάνεις εσύ τίποτα...
Μόνο πληρώνεις βεβαίως... τις παροχές που σου δίνουν με το αζημίωτο...

Τα δάνεια έχουν υψηλότερο επιτόκιο από ένα σύνηθες στεγαστικό/επισκευαστικό.
Χώρια που παίρνεις δάνειο 35 για κάτι που θα έχει του χρόνου 20 και σε τρία χρόνια πιθανότατα 10Κ.
Xαμένα λεφτά που θα τα έχεις στη καμπούρα σου.
Ουσιαστικά παραχωρείς την στέγη σου με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα... για σένα και σίγουρα για τους πωλητές και δανειστές.
...και η ΔΕΗ σου πληρώνει τις KWh που προκύπτουν από την διαφορά αυτών που κατανάλωσες και αυτών που παρήγαγες. Δεν σου κάνει συμψιφιρμό τα χρήματα αλλά στις KWh.

Πέτρο ηλιακό δεν είχα βάλει γιατί όταν έκανα το σπίτι, στην περιοχή είχαν σπάσει μπόλικοι λόγω ψύχους.
Επίσης το πετρέλαιο ήταν φθηνό...

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάξανε και τα ηλιακά έχουν εξελιχθεί πολύ.
Ενώ το πετρέλαιο είναι φαρμακείο...

Ευχαριστώ.
θα ενημερώσω τον χειμώνα!!!

Τίποτα δεν έχει εξελιχθεί, η αρχή λειτουργίας είναι ίδια.
Και τώρα αν είναι ανοιχτού κυκλώματος, θα σπάσει στο πολύ κρύο, αν δεν έχεις αφήσει κάποια βρύση να ψιλοτρέχει.
Στα κλειστού κυκλώματος, και τώρα και παλιά, θέλει αντιψυκτικό όπως π.χ. στα αυτοκίνητα.

Όσοι τους γέμιζαν με απλό απεσταγμένο νεράκι και κατοικούσαν βορείως της .. Ιεράπετρας, πήγαιναν απλώς γυρεύοντας.

Kατ' αρχήν συγχαρητήρια στον Sherpa για το θέμα...

Προσοχή στην ανάμιξη ζεστού και κρύου στην είσοδο του πλυντήριου: Κάποτε είχα παλαβή συμπεριφορά στό μπάνιο (δεν θυμάμαι τί ακριβώς) και είχα ξηλώσει το μισό σπίτι μέχρι να παρατηρήσω ότι ήταν ταυτόχρονα ανοιχτές οι βάνες κρύου και ζεστού. Απλά να το έχετε υπ´όψη.

Έχω κρύο και ζεστό στο πλυντήριο πιάτων (Miele) αλλά δεν είδα ποτέ τη γυναίκα μου να το γυρίζει στο ζεστό. Μεταξύ μας αν θέλετε να κάνετε οικονομία διώξτε τη γυναίκα σας - είναι υπεύθυνη για το 70% της κατανάλωσης ενέργειας, νερού κλπ...:HTEHEH56:

Άλλη παρατήρηση: Αν έχετε βάλει boiler που ζεσταίνεται με νερό από το καλοριφέρ και είστε σε πολυκατοικία κλέβετε ενέργεια από τους άλλους (όπως επίσης τους κλέβετε αν βάλετε ανεμιστήρες στα σώματα του καλοριφέρ). Πάντως το ότι κρυώνει σιγά-σιγά το νερό μέσα στο μονωμένο boiler αυτό δεν σημαίνει ότι η ενέργεια χάνεται: απλά πάει στον περιβάλλοντα χώρο μέσα στο σπίτι σας.

Το μαγείρεμα με φυσικό αέριο ή υγραέριο είναι οικονομικό όχι μόνο λόγω τιμολόγησης του αερίου αλλά και γιατί μόλις κλείσουμε το αέριο σταματά η παροχή ενέργειας. Επίσης πρέπει να κλείνετε το ηλεκτρικό μάτι 10" πρίν τελειώσει το μαγείρεμα - έχει αρκετή θερμότητα συσσωρευμένη...

Το ενεργειακό τζάκι είναι σημαντικό γιατί η απόδοση του απλού τζακιού είναι τραγικά χαμηλή. Δεν αρέσει όμως στις γυναίκες γιατί χαλάει την αρχέγονη αίσθηση της εστίας (θεά την είχανε κάνει).

Επίσης εγώ τουλάχιστον έχω ηλιακό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μείωση οικιακού ενεργειακού κόστους.

Προσοχή στην ανάμιξη ζεστού και κρύου στην είσοδο του πλυντήριου: Κάποτε είχα παλαβή συμπεριφορά στό μπάνιο (δεν θυμάμαι τί ακριβώς) και είχα ξηλώσει το μισό σπίτι μέχρι να παρατηρήσω ότι ήταν ταυτόχρονα ανοιχτές οι βάνες κρύου και ζεστού. Απλά να το έχετε υπ´όψη.

Το είχες αναφέρει και τότε στο θέμα μου, και εγώ τουλάχιστον το θυμάμαι πολύ καλά... Οπότε όταν ανοίγω λίγο το κρύο, μετά το ξανακλείνω (πάντα η μία βάνα να είναι εντελώς κλειστή ακριβώς για να μην γίνεται το μπέρδεμα που αναφέρεις)!

Ευχαριστούμε πάντως για την υπενθύμιση... -bye-

..........

Έχω κρύο και ζεστό στο πλυντήριο πιάτων (Miele) αλλά δεν είδα ποτέ τη γυναίκα μου να το γυρίζει στο ζεστό. Μεταξύ μας αν θέλετε να κάνετε οικονομία διώξτε τη γυναίκα σας - είναι υπεύθυνη για το 70% της κατανάλωσης ενέργειας, νερού κλπ...:HTEHEH56:

..........

Και ενας αλλος τροπος οικονομιας ειναι η .. ρεγουλα στα πλυντηρια....

Πχ των πιατων καταναλωνει απο 25 εως και 45 λιτρα νερο (αναλογα το μοντελο)...

Και ενας αλλος τροπος οικονομιας ειναι η .. ρεγουλα στα πλυντηρια....

Πχ των πιατων καταναλωνει απο 25 εως και 45 λιτρα νερο (αναλογα το μοντελο)...

Αν πλυνεις στο χερι οσα χωραει το πλυντηριο, ξοδευεις πολλαπλασια λιτρα.