Μελετη πριν την αγορα προβολεα.Τι κοιταζω?

vadergr

Super Moderator
Staff member
17 August 2007
28,153
Μεταμορφωση
Εχω αποφασισει την αγορα ενος προβολεα και ψαχνοντας για μοντελλα θελω να δω ακριβως με ποια κριτηρια θα δω οτι καποιος ταιριαζει για τον χωρο μου (δεν αναφερομαι σε ποιοτητα εικονας).
Αναφερομαι ξεκαθαρα στο στησιμο/κρεμασμα του.Εκτος απο το lens shift (μετακινει την εικονα στους δυο αξονες σωστα ? ) υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να προσεξω?Το offset τι ειναι? (εχει να κανει με την ικανοτητα να κρεμαστει αναποδα?)
Παλια θυμαμαι υπηρχε ενα τυπου utility στο οποιο διαλεγες εναν προβολεα και γραφοντας του την αποσταση θεασης σου εβγαζε και ποσες ιντσες βγαζει και ειχε και επιλογη να πειραζεις και το ζουμ!
Αν ειναι ψιλο ηλιθια τα ερωτηματα ειναι απλα λογω αγνοιας και ολιγον τι λογω ηλικιας (περασα τα 30 και γερασα...) .

Βασικά κοιτάς (και) το αν είναι short / long throw. Σε τι απόσταση δλδ δίνει τις ίντσες που θες να έχεις.

Πέραν τούτου (και με δεδομένο το lens shift – και στους 2 άξονες), δεν νομίζω ότι μπορείς να ‛κολλήσεις’ σε πολλά πράγματα.

Άντε λίγο στην φωτεινότητα ίσως (αν δεν έχεις την δυνατότητα καθόλου συσκότισης πχ ή / και ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως).

ΥΓ Και πριν τα 30 το ίδιο μας ταλαιπωρούσες :p

To calculator του projectorcentral.com είναι όντως πολύ βολικό, αλλά έχε κατά νου ότι δεν φημίζεται για την ακρίβειά του.

Αν δηλαδή θέλεις να υπολογίσεις διαστάσεις / αποστάσεις / κτλ με ακρίβεια πόντου, δεν σου κάνει.

Σου δίνει βέβαια μια καλή ιδέα.

συνηθως οι τεχνολογιες dila sxrd lcd ειναι πιο φιλικες στην εγκατασταση ενω οι τεχνολογια dlp απαιτει μικροτερο offset(offset ειναι το μεγεθος της εικονας προς την αποσταση του προβολεα απο την οθονη).απο την στιγμη που ο χωρος σου ειναι 4+ μετρα κανουν ολοι οι προβολεις
Εχω αποφασισει την αγορα ενος προβολεα και ψαχνοντας για μοντελλα θελω να δω ακριβως με ποια κριτηρια θα δω οτι καποιος ταιριαζει για τον χωρο μου (δεν αναφερομαι σε ποιοτητα εικονας).
Αναφερομαι ξεκαθαρα στο στησιμο/κρεμασμα του.Εκτος απο το lens shift (μετακινει την εικονα στους δυο αξονες σωστα ? ) υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να προσεξω?Το offset τι ειναι? (εχει να κανει με την ικανοτητα να κρεμαστει αναποδα?)
Παλια θυμαμαι υπηρχε ενα τυπου utility στο οποιο διαλεγες εναν προβολεα και γραφοντας του την αποσταση θεασης σου εβγαζε και ποσες ιντσες βγαζει και ειχε και επιλογη να πειραζεις και το ζουμ!
Αν ειναι ψιλο ηλιθια τα ερωτηματα ειναι απλα λογω αγνοιας και ολιγον τι λογω ηλικιας (περασα τα 30 και γερασα...) .

To offset δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της εικόνας.

Μετριέται συνήθως σε ποσοστό, αλλά μερικές φορές και σε μοίρες, και έχει πρακτικά νόημα σε προβολείς οι οποίοι δεν έχουν lens shift στον κατακόρυφο άξονα.

Περιγράφει ουσιαστικά το που θα βρίσκεται η προβαλλόμενη εικόνα στο πανί καθ ύψος, σε σχέση με τη θέση του φακού του προβολέα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το πολύ επεξηγηματικό PDF της Infocus.

Εγώ το μόνο που μπορώ να σου προτείνω φίλε vadergr είναι ο προβολέας που θα πάρεις να έχει αν γίνεται τουλάχιστον κατακόρυφο lens shift και όσο περισσότερο zoum γίνεται. Έτσι θα αποφύγεις προβλήματα κατά την εγκατάστασή σου.

Απάντηση: Re: Μελετη πριν την αγορα προβολεα.Τι κοιταζω?

-bye-
To offset δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της εικόνας.

Μετριέται συνήθως σε ποσοστό, αλλά μερικές φορές και σε μοίρες, και έχει πρακτικά νόημα σε προβολείς οι οποίοι δεν έχουν lens shift στον κατακόρυφο άξονα.

Περιγράφει ουσιαστικά το που θα βρίσκεται η προβαλλόμενη εικόνα στο πανί καθ ύψος, σε σχέση με τη θέση του φακού του προβολέα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το πολύ επεξηγηματικό PDF της Infocus.

δηλαδη εγω που θελω να τοποθετησω τον βιντεοπροβολεα(που θα αγορασω...δεν βρηκα μοντελο ακομα) και η αποσταση που θα τοποθετηθει ειναι απο 5,5 με 6 μετρα...τι πανι και ποιον βιντεοπροβολεα μου προτεινετε?Α...θα κρεμαστει απο το ταβανι(υψος πατωμα - ταβανι (2,60)) και φυσικα στην ευθεια ακριβως...σας ευχαριστω

δεν ξερω αν εχω μπερδευτει αλλα

το μεγιστο σε ποιοτητα εικονας δεν το περνεις αν τοποθετησεις τον προβολεα ακριβως στην μεση της οθονης οσο αφορα το x,y?
αν το κανεις αυτο δεν χρησιμοποιεις καθολου lens shift

απο οτι ειδα, το μεγιστο που μπορω να παρω ειναι περιπου 80-85 ιντσες (απο τα 3 περιπου μετρα) και μονο με lcd προβολεα με σχεδον φουλ zoom-αρισμα του φακου.
Τωρα το μονο που μενει ειναι να δω τι θα κανω με το φωτιστικο που (οπως λεει και ο Μερφυ βεβαιως βεβαιως) βρισκεται σχεδον ακριβως μπροστα απο τον προβολεα...
Σε τετοιες περιπτωσεις τι κανουμε?(Δεν μπορει να ειμαι ο μονος που θα ειχε προβλημα με το κρεμαστο του σαλονιου).Φυσικα καποια λυση που να γλιτωνει και την παντοφλα!

καποιο λαθος κανεις εγω το εχω δοκιμασει και απο 3 μετρα ο 10 βγαζει ανετα110"

με ξεχασεις να υπολογισεις και το μηκος του προβολεα

To budget δεν θα ειναι μεγαλο ,καπου στα 1500-1600 μαζι με πανι και βαση.
Κοιταζω προς ΑΧ200 , TW700 ,και κυριως τον sanyo z700 αν τον φερει η αντιπροσωπεια ...
Το παραπανω βημα φανταζομαι οτι θα ειναι κατι του τυπου hw10,w5000,tw3000 αλλα μαλλον δεν θα μπορω να φτασω τοσο ψηλα...
Eκτος αν βρω απο εδω μεσα καποια καλη περιπτωση μτχ...

Last edited: