Απάντηση: Re: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300
Καπου σε χανω:
α) εννοεις οτι η επεξεργασια του raw αρχειου που γινεται μεσα στην D300 προκειμενου να μου δωσει το jpeg αρχειο ειναι πιο αποδοτικη απο αυτη που κανει το ACR/ViewNX σε ενα PC?
Όχι.
Τα jpegs που παράγονται στον Η/Υ απο τη μετατροπή των ΣΩΣΤΩΝ raw αρχείων, είναι απείρως καλύτερα απ' αυτά που παράγονται απ' ευθείας απ' τη μηχανή.
β) εννοεις οτι ενα αρχειο raw με ρυθμισεις PICTURE CONTROL "x" ειναι διαφορετικο σε χρωμα/οξυτητα/ισορροπια λευκου απο ενα raw με ρυθμισεις PICTURE CONTROL "y"?
Ακριβώς!
Προσεξε, εννοω το RAW αρχειο, και ΟΧΙ το jpeg που προκυπτει απο αυτο, με επεξεργασια βασει των PICTURE CONTROLS.
Ακριβώς το αυτό εννοούμε! Μιλάμε πάντα για raw αρχεία και για τη
μετέπειτα μετατροπή τους σε jpegs στόν υπολογιστή κι όχι στη μηχανή.
Άλλωστε, μιά δοκιμή, ακόμα κι άμεση, τώρα που το διαβάζεις, μάλλον θα σε πείσει.
Εγω εχω την εντυπωση (???) πως η πληροφορια που καταγραφει ο αισθητηρας καθοριζεται απο κατα κυριο λογο απο το μεγεθος, την δυναμικη περιοχη του, και το συνδυασμο ταχυτητας/διαφραγματος (ητοι εκθεση), και οχι απο τον οποιοδηποτε συνδυασμο ρυθμισεων sat/wb/sharp, που καθοριζουν τη μεταφραση αυτης της πληροφοριας.
Δηλαδη, τραβωντας σε raw, επωμιζεσαι το βαρος της μεταφρασης/αποδοσης της πληροφοριας μεσα απο το raw, μεσα απο ενα PC, αντι να αφηνεις την μηχανη να το κανει αυτο για σενα, τραβωντας απευθειας σε jpeg, μεσω των PICTURE CONTROLS.
Το "κλειδί" βρίσκεται ακριβώς εδώ:
"η πληροφορια που καταγραφει ο αισθητηρας". Ο αισθητήρας καταγράφει πληροφορία που εμείς επιθυμούμε να καταγράψει, και τον κατευθύνουμε προς τούτο μέσω των διαφορετικών picture controls.
Άν επιθυμούμε ή όχι καταγραφή οξύτητας, τον αισθητήρα μας πρέπει να τον κατευθύνουμε.
Άν επιθυμούμε ή όχι καταγραφή απαλών ή έντονων χρωμάτων, τον αισθητήρα μας πρέπει να τον κατευθύνουμε.
Άλλως, η Nikon (μιάς και η συζήτηση περί D300) θα χρησιμοποιούσε picture controls μόνο για τα .jpg, παραλείποντας τις επιλογές των picture controls σε ό,τι αφορά στα .nef αρχεία. Και... θα κόστιζε και φθηνότερα η D300, αλλά κι η D90 που έχει έξι επιλογές picture controls αντί για τέσσαρες, που τις παρέχει επίσης αυτούσιες, τόσον στα raw όσον και στα jpegs αρχεία.
Αποριες εκφραζω, ετσι?? Μην το παρεις στραβα και νομισεις οτι αντιδικω!
(ο γραπτος λογος μεσα απο ενα πληκτρολογιο, ευκολα μπορει να παρανοηθει, και σε καμμια περιπτωση δεν το θελω)
Ισως καπου να τα εχω μπερδεψει, και καθε βοηθεια ειναι ευπροσδεκτη !!
Υ.Γ.: αφου δεν μπορεσα να κανω το edit που ηθελα, ξαναποσταρα για να υπαρχει ολοκληρη η απαντηση μου. Sorry for the inconvenience...
Αλλοίμονο!
Συζήτηση κάνουμε. Απόψεις ανταλλάσσουμε.
Εσύ θα δοκιμάσεις τα δικά μου, εγώ τα δικά σου, θα πάμε να τα εφαρμόσουμε και στην πράξη και... σιγά - σιγά, έτσι θα μάθουμε!
Αλλοιώς, θα είχαμε αγοράσει απο μιά μηχανή που τα κάνει όλα μόνη της αυτόματα, χωρίς καμμιά απαίτηση γνώσεων απο πλευράς χειριστών, πέρα απ' το καδράρισμα.
Ή... θ' αρκούμασταν να φωτογραφίζουμε με το κινητό μας τηλέφωνο, όπως γράφει σε καναδυό σημεία κι ο φίλος μας ο Νίκος ncups...