Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

Greg61

Senior Member
Μιάς και μου ζητήθηκε με πμ να δώσω τις ρυθμίσεις που κάνω για διάφορες λήψεις στη μηχανή μου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πάρτυ γενεθλίων των παιδιών μέλους μας, ανοίγω αυτό το θρέντ.

Με τον καιρό θα το συμπληρώνω, συγκεντρώνοντας σε κάθε πόστ τις πλήρεις ρυθμίσεις γιά κάθε περίσταση που βρήκα, κατόπιν πολλών πειραματισμών οτι ταιριάζουν σε μένα και κατέληξα να τις χρησιμοποιώ.

Last edited:
Ρυθμίσεις Nikon D300 για λήψεις πορτραίτων σε εσωτερικό χώρο με φλάς.

Αρχικές πρόχειρες σημειώσεις ρυθμίσεων που χρησιμοποίησα στο γάμο της μεγάλης κόρης μου:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ D300:

ΛHΨΗ ΣΕ NEF (RAW)
NEF RECORDING MENU: LOSLESS COMPRESSED
NEF BIT DEPTH: 14-bit
WHITE BALANCE: ΕΠΙΛΟΓΗ ''K'' ΣΤΑ 5560 H 5600 ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ
SET PICTURE CONTROL: NEUTRAL
PICTURE CONTROL SETTINGS: SHARPENING +2
COLOR SPACE: SRGB

Last edited:
Ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις χρησιμοποιώ κι εγώ, εκτός το WB που είναι καλύτερα να είναι στο auto καθώς μπορεί εύκολα να γίνει η αλλαγή προς το ψυχρότερο ή το πιο θερμό. Αν πρόκειται να τραβήξω πολλά πράσινα (κι έχουν μια τάση να κιτρινίζουν τα πράσινα οι ΝΙΚΟΝ) μειώνω τον κορεσμό (saturation) κατά μια μονάδα.

Ψάχνω να φτιάξω σετάκια ρυθμίσεων στη D300 που τα χρώματά τους, ο οξύτητά τους, το κοντράστ τους κλπ, ν' αντιστοιχούν στα παλιά καλά φιλμάκια της Fuji (velvia, provia, reala κλπ) που δούλευα κάποτε (μέχρι πρίν δυό μόλις χρόνια δλδ! ) .

Έχει εντοπίσει κανείς απ' εδώ κάποιο σχετικό λίνκ;

Re: Απάντηση: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

Ψάχνω να φτιάξω σετάκια ρυθμίσεων στη D300 που τα χρώματά τους, ο οξύτητά τους, το κοντράστ τους κλπ, ν' αντιστοιχούν στα παλιά καλά φιλμάκια της Fuji (velvia, provia, reala κλπ) που δούλευα κάποτε (μέχρι πρίν δυό μόλις χρόνια δλδ! ) .

Έχει εντοπίσει κανείς απ' εδώ κάποιο σχετικό λίνκ;

http://www.neebu.net/~khuon/photography/NIKON/CUSTOMPC/

Re: Ρυθμίσεις Nikon D300 για λήψεις πορτραίτων σε εσωτερικό χώρο με φλάς.

Αρχικές πρόχειρες σημειώσεις ρυθμίσεων που χρησιμοποίησα στο γάμο της μεγάλης κόρης μου:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ D300:

ΛHΨΗ ΣΕ NEF (RAW)
NEF RECORDING MENU: LOSLESS COMPRESSED
NEF BIT DEPTH: 14-bit
WHITE BALANCE: ΕΠΙΛΟΓΗ ''K'' ΣΤΑ 5560 H 5600 ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ
SET PICTURE CONTROL: NEUTRAL
PICTURE CONTROL SETTINGS: SHARPENING +2
COLOR SPACE: SRGB

Και μια ερωτηση:
εφοσον τραβας σε RAW, τι ρολο μπορει να παιζει η ρυθμιση του PICTURE CONTROL εφοσον αφορα σε JPEG?
Kατι δεν εχω καταλαβει καλα για την μηχανουλα μου??? :damnyou:

RAW τραβώ μόνο σε φωτογράφηση αναντικατάστατων στιγμών, όπως ήταν ο Γάμος της κόρης μου.
Άλλως, το αποφεύγω διά ροπάλου. Παντού και πάντα jpegs, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σχετική συζήτηση: http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1150877&postcount=128
Εκεί λοιπόν έγραψα οτι...
Να σου πώ εγώ, που τραβώ jpegs...

Αυτοί που τραβούν nef, raw κλπ παντού και πάντα, ακόμη δλδ κι εκτός σοβαρών στιγμών (γάμων, αρραβώνων, ορκομωσιών κλπ), πάσχουν απο την εξής εκδρομική ασθένεια:

-Πηγαίνουν στη Χ εκδρομή και τραβούν raw, διότι έτσι (τους είπαν ή διάβασαν ή νομίζουν ότι) μπορούν μετά να φτιάξουν τις λήψεις τους στον Η/Υ.
-Γυρνούν απο τη συγκεκριμένη εκδρομή μ' ένα κάρο δουλειά να περιμένει (επεξεργασία καθεμιάς λήψης είν' αυτή, κι είν' πολλές οι άτιμες...) ... και περιμένουν οι φίλοι να δούν καμμιά φωτογραφία εκδρομική αλλ' εις μάτην...
Καθότι οι φωτογραφίες της παρέας δέν παράγουν ούτε μεροκάματο, ούτε φωτογραφική καταξίωση... Οπότε... τις αφήνουν πάντα πίσω, όποτε έχουν ελεύθερο χρόνο.
-Οι φίλοι περιμένουν: "Μα τί έγινε ρε τάδε-που-τραβάς-raw με τίς φωτογραφίες σου";
-"Έ! Καλά! περιμένετε να τις φτιάξω" λέει ο νεφάκιας, "και τότε θα δείτε διαφορές απο του τάδε που τραβά jpegs..."

Αποτέλεσμα: Ο νεφάκιας δέν παρουσιάζει ποτέ πάνω απ' το +-5% των λήψεων που τράβηξε...
Κι αυτές που παρουσιάζει, όταν κι άν τις παρουσιάσει, έχουν πλέον μεγάλη χρονική απόσταση απ' τη στιγμή λήψης...

---------------------
Δέν ξέρω άν σε βοήθησα αλλά... συμβουλή!
Μή κολλήσεις ποτέ την ασθένεια "εκδρομικό raw"! Είναι πολύ σοβαρή!

Ά! Κι ευχαριστώ για το λίνκ!
Όταν καταφέρω, θα δοκιμάσω κάποια απ' αυτά.

Last edited:
Re: Απάντηση: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

RAW τραβώ μόνο σε φωτογράφηση αναντικατάστατων στιγμών, όπως ήταν ο Γάμος της κόρης μου.
Άλλως, το αποφεύγω διά ροπάλου. Παντού και πάντα jpegs, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αρα, καλα εχω καταλαβει τοσο καιρο:
οτι ρυθμισεις κι αν εχεις στα picture controls, αφορουν ΜΟΝΟ στα jpegs που τραβας.
Το RAW δεν καταλαβαινει απο αυτα, θελει δουλεια στο PC...
Η μηπως κανω παλι λαθος?

Και οσον αφορα στο "εκδρομικο raw":
ΠΑΝΤΑ επεξεργαζομαι τα raw μου, ΑΜΕΣΩΣ μετα τη ληψη, ακομα κι αν χρειαστει να ξενυχτησω, ακριβως για τους λογους που περιεγραψες.
Σιγουρα, ο αριθμος των τελικων φωτο ειναι ΠΟΛΥ μικροτερος απο τις αρχικες ληψεις, αλλα εχω πεισει τον εαυτο μου πως για μενα ισχυει το "λιγες και καλες"...
Αλλωστε, για τους βιαστικους φιλους εχω παντα την καβαντζα: RAW+JPEG Normal (να μην μπουκωνουμε ασκοπα και τις CF)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

Αρα, καλα εχω καταλαβει τοσο καιρο:
οτι ρυθμισεις κι αν εχεις στα picture controls, αφορουν ΜΟΝΟ στα jpegs που τραβας.
Το RAW δεν καταλαβαινει απο αυτα, θελει δουλεια στο PC...
Η μηπως κανω παλι λαθος?
Πάλι κάνεις λάθος! Και... ίσως σημαντικό!

-Το RAW δέν γεννά πληροφορία, όταν αυτή δέν έχει εξ αρχής καταγραφεί.
Παράδειγμα: Λήψη τοπίου με ρυθμίσεις πορτραίτου, ήτοι PICTURE CONTROL NEUTRAL, SHARPENING +2:

Ότι και να κάνεις, ακόμη κι άν διορθώσεις μετά τα χρώματα του neutral και τα φέρεις κάπως (για την κάθε φωτογραφία) , η ακριβής πληροφορία επι των χρωμάτων που θα μπορούσε (καθότι μπορεί) να καταγράψει ο αισθητήρας σου απλά δέν υπάρχει, οπότε προσομοιώνεται στον υπολογιστή όπου το πρόγραμμα επεξεργασίας προσπαθεί να "γεννήσει" περαιτέρω πληροφορία απο την ήδη υπάρχουσα, βασιζόμενο στις διπλανές υπάρχουσες πληροφορίες.

Επίσης, το μειωμένο sharpening που χρησιμοποιείται στα πορτραίτα, στις λήψεις τοπίου δέν είναι επιθυμητό καθότι δέν καταγράφει τις απαιτούμενες πληροφορίες οξύτητας. Ό,τι και να "συμπληρώσει" μετά το πρόγραμμα επεξεργασίας, όσο και να οξύνει γωνίες, όσο κοντράστ κι άν προσθέσει στις περιγραμματικές γραμμές, βασιζόμενο στις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες του αρχείου που προσπαθεί να συμπληρώσει, εν τούτοις η αρχική αυξημένη πληροφορία οξύτητας που θα μπορούσε να καταγραφεί, απλά δέν υπάρχει.

-Είναι πολύ δύσκολο να μειώσεις μετέπειτα την, αυξημένη αλλ' ανεπιθύμητη πληροφορία που κατέγραψε το RAW σέ όλες τις λήψεις, με λάθος εξ αρχής ρυθμίσεις στα picture controls.

Παράδειγμα: Λήψη πορτραίτου με ρυθμίσεις τοπίου, ήτοι PICTURE CONTROL VIVID, SHARPENING +8:

Φωτογράφησε με τις παραπάνω ρυθμίσεις την πλούσια θεία που περιμένεις να κληρονομήσεις, και δές το αποτέλεσμα.

Συμβουλή: Μήν της δείξεις τις φωτογραφίες! Κινδυνεύεις να σε αποκληρώσει!

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

Παράδειγμα: Λήψη τοπίου με ρυθμίσεις πορτραίτου, ήτοι PICTURE CONTROL NEUTRAL, SHARPENING +2:

Ότι και να κάνεις, ακόμη κι άν διορθώσεις μετά τα χρώματα του neutral και τα φέρεις κάπως (για την κάθε φωτογραφία) , η ακριβής πληροφορία επι των χρωμάτων που θα μπορούσε (καθότι μπορεί) να καταγράψει ο αισθητήρας σου απλά δέν υπάρχει, οπότε προσομοιώνεται στον υπολογιστή όπου το πρόγραμμα επεξεργασίας προσπαθεί να "γεννήσει" περαιτέρω πληροφορία απο την ήδη υπάρχουσα, βασιζόμενο στις διπλανές υπάρχουσες πληροφορίες.

Επίσης, το μειωμένο sharpening που χρησιμοποιείται στα πορτραίτα, στις λήψεις τοπίου δέν είναι επιθυμητό καθότι δέν καταγράφει τις απαιτούμενες πληροφορίες οξύτητας. Ό,τι και να "συμπληρώσει" μετά το πρόγραμμα επεξεργασίας, όσο και να οξύνει γωνίες, όσο κοντράστ κι άν προσθέσει στις περιγραμματικές γραμμές, βασιζόμενο στις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες του αρχείου που προσπαθεί να συμπληρώσει, εν τούτοις η αρχική αυξημένη πληροφορία οξύτητας που θα μπορούσε να καταγραφεί, απλά δέν υπάρχει.

-Είναι πολύ δύσκολο να μειώσεις μετέπειτα την, αυξημένη αλλ' ανεπιθύμητη πληροφορία που κατέγραψε το RAW σέ όλες τις λήψεις, με λάθος εξ αρχής ρυθμίσεις στα picture controls.

Παράδειγμα: Λήψη πορτραίτου με ρυθμίσεις τοπίου, ήτοι PICTURE CONTROL VIVID, SHARPENING +8:

Φωτογράφησε με τις παραπάνω ρυθμίσεις την πλούσια θεία που περιμένεις να κληρονομήσεις, και δές το αποτέλεσμα.

Καπου σε χανω:
α) εννοεις οτι η επεξεργασια του raw αρχειου που γινεται μεσα στην D300 προκειμενου να μου δωσει το jpeg αρχειο ειναι πιο αποδοτικη απο αυτη που κανει το ACR/ViewNX σε ενα PC?
β) εννοεις οτι ενα αρχειο raw με ρυθμισεις PICTURE CONTROL "x" ειναι διαφορετικο σε χρωμα/οξυτητα/ισορροπια λευκου απο ενα raw με ρυθμισεις PICTURE CONTROL "y"?
Προσεξε, εννοω το RAW αρχειο, και ΟΧΙ το jpeg που προκυπτει απο αυτο, με επεξεργασια βασει των PICTURE CONTROLS.

Εγω εχω την εντυπωση (???) πως η πληροφορια που καταγραφει ο αισθητηρας καθοριζεται απο κατα κυριο λογο απο το μεγεθος, την δυναμικη περιοχη του, και το συνδυασμο ταχυτητας/διαφραγματος (ητοι εκθεση), και οχι απο τον οποιοδηποτε συνδυασμο ρυθμισεων sat/wb/sharp, που καθοριζουν τη μεταφραση αυτης της πληροφοριας.

Αποριες εκφραζω, ετσι?? Μην το παρεις στραβα και νομισεις οτι αντιδικω!
(ο γραπτος λογος μεσα απο ενα πληκτρολογιο, ευκολα μπορει να παρανοηθει, και σε καμμια περιπτωση δεν το θελω)
Ισως καπου να τα εχω μπερδεψει, και καθε βοηθεια ειναι ευπροσδεκτη !!:grinning-smiley-043

Last edited:
Καπου σε χανω:
α) εννοεις οτι η επεξεργασια του raw αρχειου που γινεται μεσα στην D300 προκειμενου να μου δωσει το jpeg αρχειο ειναι πιο αποδοτικη απο αυτη που κανει το ACR/ViewNX σε ενα PC?
β) εννοεις οτι ενα αρχειο raw με ρυθμισεις PICTURE CONTROL "x" ειναι διαφορετικο σε χρωμα/οξυτητα/ισορροπια λευκου απο ενα raw με ρυθμισεις PICTURE CONTROL "y"?
Προσεξε, εννοω το RAW αρχειο, και ΟΧΙ το jpeg που προκυπτει απο αυτο, με επεξεργασια βασει των PICTURE CONTROLS.

Εγω εχω την εντυπωση (???) πως η πληροφορια που καταγραφει ο αισθητηρας καθοριζεται απο κατα κυριο λογο απο το μεγεθος, την δυναμικη περιοχη του, και το συνδυασμο ταχυτητας/διαφραγματος (ητοι εκθεση), και οχι απο τον οποιοδηποτε συνδυασμο ρυθμισεων sat/wb/sharp, που καθοριζουν τη μεταφραση αυτης της πληροφοριας.
Δηλαδη, τραβωντας σε raw, επωμιζεσαι το βαρος της μεταφρασης/αποδοσης της πληροφοριας μεσα απο το raw, μεσα απο ενα PC, αντι να αφηνεις την μηχανη να το κανει αυτο για σενα, τραβωντας απευθειας σε jpeg, μεσω των PICTURE CONTROLS.

(ο γραπτος λογος μεσα απο ενα πληκτρολογιο, ευκολα μπορει να παρανοηθει, και σε καμμια περιπτωση δεν το θελω)
Ισως καπου να τα εχω μπερδεψει, και καθε βοηθεια ειναι ευπροσδεκτη !!:grinning-smiley-043

Υ.Γ.: αφου δεν μπορεσα να κανω το edit που ηθελα, ξαναποσταρα για να υπαρχει ολοκληρη η απαντηση μου. Sorry for the inconvenience...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

OK, στην περίπτωση που μας ξεφύγει το sharpness στη θεία από την Αμερική, τότε φαντάζομαι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Noise Reduction από το λογισμικό έτσι δεν είναι?

Έχω διαβάσει σε διάφορα μέρη, ότι ανεβάζοντας το sharness στη μηχανή ουσιαστικά ο αισθητήρας προσθέτει "πράγματα" στη φωτογραφία που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να τη "χαλάει". Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει απ' ότι κατάλαβα από αυτά που γράφεις.

Αυτό που ισχύει σίγουρα, είναι ότι πειράζοντας το sharpness στο λογισμικό, χαλάει πολύ εύκολα μια φωτογραφία και ακόμα και αν δεν φαίνεται στον δικό μας υπολογιστή, είναι πολύ πιθανό να φαίνεται σε κάποιον άλλο. Αυτό το παρατήρησα πριν λίγο καιρό που τραβούσα με το sharpness στο μηδέν και πήγα να "διορθώσω" μια φωτό τοπίου για να την δώσω. Ενώ στον υπολογιστή μου φαινόταν μια χαρά, όταν την μετέφερα στον άλλο, ήταν άθλια....

Last edited:
Απάντηση: Re: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

Καπου σε χανω:
Όχι.
Τα jpegs που παράγονται στον Η/Υ απο τη μετατροπή των ΣΩΣΤΩΝ raw αρχείων, είναι απείρως καλύτερα απ' αυτά που παράγονται απ' ευθείας απ' τη μηχανή.

Ακριβώς!

Ακριβώς το αυτό εννοούμε! Μιλάμε πάντα για raw αρχεία και για τη μετέπειτα μετατροπή τους σε jpegs στόν υπολογιστή κι όχι στη μηχανή.
Άλλωστε, μιά δοκιμή, ακόμα κι άμεση, τώρα που το διαβάζεις, μάλλον θα σε πείσει.

Δηλαδη, τραβωντας σε raw, επωμιζεσαι το βαρος της μεταφρασης/αποδοσης της πληροφοριας μεσα απο το raw, μεσα απο ενα PC, αντι να αφηνεις την μηχανη να το κανει αυτο για σενα, τραβωντας απευθειας σε jpeg, μεσω των PICTURE CONTROLS.
Το "κλειδί" βρίσκεται ακριβώς εδώ: "η πληροφορια που καταγραφει ο αισθητηρας". Ο αισθητήρας καταγράφει πληροφορία που εμείς επιθυμούμε να καταγράψει, και τον κατευθύνουμε προς τούτο μέσω των διαφορετικών picture controls.
Άν επιθυμούμε ή όχι καταγραφή οξύτητας, τον αισθητήρα μας πρέπει να τον κατευθύνουμε.
Άν επιθυμούμε ή όχι καταγραφή απαλών ή έντονων χρωμάτων, τον αισθητήρα μας πρέπει να τον κατευθύνουμε.
Άλλως, η Nikon (μιάς και η συζήτηση περί D300) θα χρησιμοποιούσε picture controls μόνο για τα .jpg, παραλείποντας τις επιλογές των picture controls σε ό,τι αφορά στα .nef αρχεία. Και... θα κόστιζε και φθηνότερα η D300, αλλά κι η D90 που έχει έξι επιλογές picture controls αντί για τέσσαρες, που τις παρέχει επίσης αυτούσιες, τόσον στα raw όσον και στα jpegs αρχεία.

Υ.Γ.: αφου δεν μπορεσα να κανω το edit που ηθελα, ξαναποσταρα για να υπαρχει ολοκληρη η απαντηση μου. Sorry for the inconvenience...

Αλλοίμονο!
Συζήτηση κάνουμε. Απόψεις ανταλλάσσουμε.
Εσύ θα δοκιμάσεις τα δικά μου, εγώ τα δικά σου, θα πάμε να τα εφαρμόσουμε και στην πράξη και... σιγά - σιγά, έτσι θα μάθουμε!

Αλλοιώς, θα είχαμε αγοράσει απο μιά μηχανή που τα κάνει όλα μόνη της αυτόματα, χωρίς καμμιά απαίτηση γνώσεων απο πλευράς χειριστών, πέρα απ' το καδράρισμα.

Ή... θ' αρκούμασταν να φωτογραφίζουμε με το κινητό μας τηλέφωνο, όπως γράφει σε καναδυό σημεία κι ο φίλος μας ο Νίκος ncups...

Last edited:
"The D300 supports something called Picture Controls, which are similar to Picture Styles on Canon's D-SLRs. These are "sets" of image parameters that you can store on the camera. You can adjust contrast, brightness, saturation, hue, and the tone curve, and upload this data set to the camera. If you take a photo in RAW mode, you'll be able to switch the Picture Control in real-time using Capture NX."

Αντιγραφη απο http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d300-review/

Να μπερδευτω τωρα ή οχι?????
Αμα δε σε πιανει ο υπνος βρε παιδι μου...
Κι εχω να σηκωθω στις 7 αυριο, εχω κι ενα μαγαζι ν'ανοιξω...

Last edited:
Απάντηση: Re: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

http://rapidshare.com/files/406610983/_DSC4172.JPG

http://rapidshare.com/files/406610984/_DSC4172.NEF

Τραβηξα μολις πριν λιγα λεπτα σε RAW+JPEG με PICTURE CONTROL Monochrome.
Δες το jpeg: ειναι Α/Μ
Δες το nef: ειναι εγχρωμο
Aρα?

(Τα αρχεια στο RS ειναι διαθεσιμα για 10 downloads και για 60 μερες,μιας και δεν εχω πλεον premium account.)
Λόγω κάποιων "κλειδωμάτων" που έχω στον υπολογιστή, δέν μπορώ να δώ το rapidshare.
Θα μ' ενδιέφερε πάντως να μου πείς τί αρχείο θα σου δώσει η μετατροπή στον Η/Υ του .nef σε .jpg της συγκεκριμένης λήψης.

Μιάς κι έχουμε και οι δυό gmail, μπορείς άν θέλεις να μου στείλεις τα (τρία) αρχεία ως συνημμένα, σε πλήρες μέγεθος, στο [email protected].
Εναλλακτικά, τ' ανεβάζεις στο picasaweb και μου στέλνεις το λίνκ.

...Κοίτα να δείς που, θα κάνω κι άλλες δοκιμές και θα προκύψει περαιτέρω γνώση σήμερα!
Όπως και νάχει... etsap φχαριστώ για τη συζήτηση!

ΥΟ οτι, εγώ δέ νυστάζω... προβλέπω να συνεχίσω να βρίσκομαι μπροστά στις οθόνες μου μέχρι την 05:30...

"The D300 supports something called Picture Controls, which are similar to Picture Styles on Canon's D-SLRs. These are "sets" of image parameters that you can store on the camera. You can adjust contrast, brightness, saturation, hue, and the tone curve, and upload this data set to the camera. If you take a photo in RAW mode, you'll be able to switch the Picture Control in real-time using Capture NX."

Αντιγραφη απο http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d300-review/
Δέν μας λένε δυό - τρία πράγματα:
1/ Το raw mode πού θα βρεί να γεννήσει μή υπάρχουσα εξ αρχής πληροφορία οξύτητας.
2/ Το raw mode πώς θα καταφέρει να μετατρέψει μιά λήψη των 6.400 ISO σε 800 ή 200.
3/ Το raw mode πώς θα καταφέρει να μετατρέψει μιά λήψη βάθους χρώματος 12 bit looseless compressed σέ αντίστοιχη λήψη βάθους χρώματος 14 bit uncompressed.

Να μπερδευτω τωρα ή οχι?????
Αμα δε σε πιανει ο υπνος βρε παιδι μου...
Κι εχω να σηκωθω στις 7 αυριο, εχω κι ενα μαγαζι ν'ανοιξω...
Είμαι κοντά;
Θές βοήθεια; Παρέα έστω;
Πάντως, καφέδες ξέρω να φτιάχνω...

Eχεις 2 mail απο το yahoo μου.
Το gmail δεν το χρησιμοποιω (δεν θυμαμαι καν οτι εχω)

Εστειλα 2 σετ φωτο nef+jpeg.

Στο πρωτο: ρυθμιση PICTURE CONTROL MONOCHROME
nef εγχρωμο, Jpeg Α/Μ

Στο δευτερο: μεγεθος jpeg 3.1ΜΡ
nef 12MP, Jpeg 3.1MP