Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

Ηλία, τα είδα τα αρχεία.
Απαντώ απ' εδώ για να υπάρχει η συνέχεια της Δημόσιας συζήτησης, που προφανώς ενδιαφέρει και πολλούς άλλους.

Ερώτηση: Η αρχική μετατροπή του .nef monochrome σε .jpg στον Η/Υ σου, τί αρχείο σού έδωσε; Μονόχρωμο ή έγχρωμο;

Re: Απάντηση: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

Δέν μας λένε δυό - τρία πράγματα:
1/ Το raw mode πού θα βρεί να γεννήσει μή υπάρχουσα εξ αρχής πληροφορία οξύτητας.
2/ Το raw mode πώς θα καταφέρει να μετατρέψει μιά λήψη των 6.400 ISO σε 800 ή 200.
3/ Το raw mode πώς θα καταφέρει να μετατρέψει μιά λήψη βάθους χρώματος 12 bit looseless compressed σέ αντίστοιχη λήψη βάθους χρώματος 14 bit uncompressed.

Είμαι κοντά;
Θές βοήθεια; Παρέα έστω;
Πάντως, καφέδες ξέρω να φτιάχνω...

1) Η οξυτητα που εχει το raw εξαρταται απο το φακο. (αλλα και απο το antialias φιλτρο του αισθητηρα). Οτιδηποτε + ή - μπαινει απο το χρηστη, ειναι fake.
2) Δεν μετατρεπεται η ευαισθησια. Η native ευαισθησια του αισθητηρα ειναι αυτη που ειναι. Οτιδηποτε παραπανω ή παρακατω ειναι μεσω ενισχυσης του ηλεκτρικου σηματος. Αυτο δεν αλλαζει απο κανενα raw converter.
3) To βαθος χρωματος το ρυθμιζεις τη στιγμη της ληψης. Το max του αισθητηρα μας ειναι 14bit. Αν εσυ για λογους οικονομιας χωρου θελεις, μπορεις να το κατεβασεις μεσα απο αυτες τις ρυθμισεις που λες. Το raw converter επισης δεν επεμβαινει σε αυτο.

Ειμαστε μαλλον μακρια (Καλλιθεα-Νεο Ψυχικο) γι αποψε ...:BXVZCBXZ6:
Αν θελεις καποιο Σ/Κ, κερναω καφε (θα ερθω με το ταπεινο μου scooter)
Xεχεχε.....

Ηλία, τα είδα τα αρχεία.
Απαντώ απ' εδώ για να υπάρχει η συνέχεια της Δημόσιας συζήτησης, που προφανώς ενδιαφέρει και πολλούς άλλους.

Ερώτηση: Η αρχική μετατροπή του .nef monochrome σε .jpg στον Η/Υ σου, τί αρχείο σού έδωσε; Μονόχρωμο ή έγχρωμο;

Post-αρω μεσα απο ενα netbook που δεν εχει δυνατοτητα επεξεργασιας.

Με το ACDSee 10 που βλεπω τα αρχεια, ειναι οπως στα περιεγραψα: εγχρωμο το nef, Α/Μ το jpeg.

Eπισης το μεγεθος (σε MP) των φωτο του 2ου σετ,

http://rapidshare.com/files/406617606/_DSC4173.JPG

http://rapidshare.com/files/406617607/_DSC4173.NEF

το βλεπω στο ιδιο προγραμμα, και ειναι 12ΜΡ στο nef, 3.1ΜΡ στο jpeg.

Mε τη δικη μου λογικη λοιπον, οποιες ρυθμισεις και να κανω, δεν αφορουν στο nef, αλλα στο παραγομενο ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ή απο το NX jpeg.

Last edited:
DSC_2189.JPG

http://lh6.ggpht.com/_ptTqtgnPdx0/S_UJJjuWPOI/AAAAAAABXf8/tGrP7r9ks64/DSC_2189.JPG
Nef on camera, jpg on computer.
Camera Settings:Neutral, Sharpening +8.

Αυτή η λήψη, στην οποία εκ παραδρομής χρησιμοποίησα λάθος ρυθμίσεις, μάλλον δέν έπρεπε να βγεί στον αέρα.
Τη βάζω όμως σάν παράδειγμα, για να τονίσω τα περί οξύτητας κλπ.

Μου πήρε πολύ χρόνο για να τη μετατρέψω τελικά σε παρουσιάσιμη, ώστε να μή με αποκληρώσουν.

Αντιθέτως, ό,τι έβγαλα με ρυθμίσεις πορτραίτου, δέν με παίδεψαν καθόλου.

Last edited:

DSC_2189.JPG

http://lh6.ggpht.com/_ptTqtgnPdx0/S_UJJjuWPOI/AAAAAAABXf8/tGrP7r9ks64/DSC_2189.JPG
Nef on camera, jpg on computer.
Camera Settings:Neutral, Sharpening +8.

Αυτή η λήψη, στην οποία εκ παραδρομής χρησιμοποίησα λάθος ρυθμίσεις, μάλλον δέν έπρεπε να βγεί στον αέρα.
Τη βάζω όμως σάν παράδειγμα, για να τονίσω τα περί οξύτητας κλπ.

Μου πήρε πολύ χρόνο για να τη μετατρέψω σε παρουσιάσιμη, ώστε να μή με αποκληρώσουν.

Αντιθέτως, ό,τι έβγαλα με ρυθμίσεις πορτραίτου, δέν με παίδεψαν καθόλου.

Την τραβηξες σε jpeg απευθειας, να υποθεσω?
Η nef, και την επεξεργαστηκες στο pc μετα?
Αυριο με την αυγουλα, πιστευω να μπει καποιος pro στο νημα αυτο, να μας ξεμπερδεψει και τους 2...:ADFADF1:

Ηρθε η ωρα να την πεσω...
Θα συνεχισουμε σιγουρα αυριο (ή μεθαυριο) ...
Καλο ξημερωμα συντροφε !!

Last edited:
Σωστός ο estap.

Υπάρχουν

οι hardware ρυθμίσεις (οπως η ενίσχυση ISO, το βάθος bit) που ουσιατικά είναι σεταρίσματα των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για την διαχείριση ηλεκτρικών (αναλογικών) σημάτων....

Kάποιες πρώιμες διαδικασίες διαχείρισης ψηφικών δεδομενων (αμέσως μετα την αναλογικο-ψηφική μετατροπή, πριν τα debayer & gamma) όπως ο ψηφιακός πολλαπλασιασμός σε περίπτωση fake ISO, μερική τροποποίηση (πολλαπλασιασμός) κάποιων καναλιών (WB precontitioning). Αυτές οι διαδικασίες συνήθως αφήνουν κάποια κενά στις τιμες των Raw αρχείων και ανιχνεύονται με προγράμματα όπως το Rawanalyze.

H διαδικασία τυχόν συμπίεσης των raw δεδομένων απωλεστικά ή μή πριν την εγγραφή στο raw αρχείο.

Η εγγραφή στο raw αρχείο των metadata (exif). Eδώ είναι η παρανόηση του Γρηγόρη. Οντως τα raw αρχεία περιλαμβάνουν στοιχεία για το WB, ρυθμίσεων επεξεργασίας είκόνας κλπ. που χρησιμοποιεί η jpeg μηχανή στο exif. Ομως αυτά είναι απλά πληροφορίες των metadata και δεν επηρεάζουν τα πραγματικά Raw δεδομένα. Ομως τα μανίσια προγράμματα raw decoding τις χρησιμοποιόυν.

εγω δε μπορω να καταλαβω γιατι να τραβατε σε jpg εφοσων το raw σας δινει την δυνατοτητα παραμετροποιησης της φωτογραφιας σας μετα η αν σας αρεσει ετσι οπως την τραβηξατε καντε και μια μαζικη μετατροπη και ειστε ετοιμοι.
παντα raw και για κανεναν λογο jpg

Απάντηση: Re: Μενού και Ρυθμίσεις Nikon D300

εγω δε μπορω να καταλαβω γιατι να τραβατε σε jpg εφοσων το raw σας δινει την δυνατοτητα παραμετροποιησης της φωτογραφιας σας μετα η αν σας αρεσει ετσι οπως την τραβηξατε καντε και μια μαζικη μετατροπη και ειστε ετοιμοι.
παντα raw και για κανεναν λογο jpg

Να σου πώ εγώ, που τραβώ jpegs...

Αυτοί που τραβούν nef, raw κλπ παντού και πάντα, ακόμη δλδ κι εκτός σοβαρών στιγμών (γάμων, αρραβώνων, ορκομωσιών κλπ), πάσχουν απο την εξής εκδρομική ασθένεια:

-Πηγαίνουν στη Χ εκδρομή και τραβούν raw, διότι έτσι (τους είπαν ή διάβασαν ή νομίζουν ότι) μπορούν μετά να φτιάξουν τις λήψεις τους στον Η/Υ.
-Γυρνούν απο τη συγκεκριμένη εκδρομή μ' ένα κάρο δουλειά να περιμένει (επεξεργασία καθεμιάς λήψης είν' αυτή, κι είν' πολλές οι άτιμες...) ... και περιμένουν οι φίλοι να δούν καμμιά φωτογραφία εκδρομική αλλ' εις μάτην...
Καθότι οι φωτογραφίες της παρέας δέν παράγουν ούτε μεροκάματο, ούτε φωτογραφική καταξίωση... Οπότε... τις αφήνουν πάντα πίσω, όποτε έχουν ελεύθερο χρόνο.
-Οι φίλοι περιμένουν: "Μα τί έγινε ρε τάδε-που-τραβάς-raw με τίς φωτογραφίες σου";
-"Έ! Καλά! περιμένετε να τις φτιάξω" λέει ο νεφάκιας, "και τότε θα δείτε διαφορές απο του τάδε που τραβά jpegs..."

Αποτέλεσμα: Ο νεφάκιας δέν παρουσιάζει ποτέ πάνω απ' το +-5% των λήψεων που τράβηξε...
Κι αυτές που παρουσιάζει, όταν κι άν τις παρουσιάσει, έχουν πλέον μεγάλη χρονική απόσταση απ' τη στιγμή λήψης...

---------------------
Δέν ξέρω άν σε βοήθησα αλλά... συμβουλή!
Μή κολλήσεις ποτέ την ασθένεια "εκδρομικό raw"! Είναι πολύ σοβαρή!
........................
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1150877&postcount=128

Αλήθεια Ιάσωνα...
Μόνο αυτές τις ελάχιστες λήψεις που μας παρουσιάζεις εδώ έχεις;
Έχεις κάποιον ιντερνετικό χώρο κάπου, με αναρτημένες περισσότερες φωτογραφίες για να σ' απολαύσω;
Έχεις φωτογραφίες με λάθη που έκανες, για να διδαχθώ κι εγώ απ' αυτές;

Last edited:
lol
Απο ποτε οταν τραβας σε raw πρεπει να τις φτιαχνουμε κιολας ;

edit στο edit σου

Απο ποτε οι "πολλες" φωτογραφιες κανουν τον αλλον εμπειρο φωτογραφο;
Δεν μου απαντας ομως στο ερωτημα μου

Απο που κ ως που τραβοντας τις φωτογραφιες σε jpg βγαινουν ετοιμες οι φωτος ενω σε raw θα χρειαζονται επεξεργασια μια προς μια?!

Last edited:
Εγώ θα συμφωνήσω με τον Ιάσονα πάντως.

Οι λόγοι που για μένα (που θα διαμόρφωναν την επιλογή μου δλδ) υπάρχουν να τραβήξεις σε JPEG είναι
α.Πρόβλημα χωρητικότας (Με την 2αρα την κάρτα στο τέλος μερικών εκδρομων αναγκαζόμουν να τραβήξω JPEG γιατί δεν υπήρχε χώρος για πολλά raw.
b.Δεν υπάρχει υπολογιστής για την μετατροπή αν και πάλι υπάρχει το in-camera raw converter που χρησιμοποιώ για παράδειγμα τώρα που στο netbook δεν έχω κάποιον converter
γ.Έχεις κάποιες ρυθμίσεις που γνωρίζεις οτι είναι ιδανικές για τις παρούσες συνθήκες και μόνο για αυτές πχ σε στούντιο, οπότε δεν υπάρχει λόγος πλέον για την μετατροπή.

Για μένα όλα τα άλλα είναι χωρίς πραγματικό βάρος. Αν είσαι ευχαριστημένος με μια λήψη κάνεις ένα jpeg extract και τέλιωσες. Ή μια μαζική μετατροπή. Το raw δεν σημαίνει απαραίτητα και χρόνος επεξεργασίας εκτός αν θέλεις να το κάνεις έτσι. Ακόμα και JPEG να τραβήξεις στον υπολογιστή θα τις περάσεις για να ρίξεις μια ματιά τί έβγαλες. Τί διαφορά έχει να κοιτάς JPEG απο RAW.
Το RAW σημαίνει επιλογές και μόνο.

Όπως με το φιλμ, δεν θα πετούσες τα αρνητικά και θα αρκούσουν στο τύπωμα του minilab γιατί να μείνω με το ψηφιακό ανάλογο του τυπώματος και να πετάξω να αρνητικά που μπορώ να τα κάνω ότι θέλω, αν το θέλω.

Last edited: