Meridian Explorer 24-bit/192kHz USB Dac & Headphone Amp

Τις τελευταίες μέρες δανείστηκα ένα Meridian Explorer για να δω αν αξίζει τον κόπο να το αγοράσω. Δεν μπορώ να πω ότι έχω μεγάλη πείρα από DAC, ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής, αλλά σκέφτηκα ότι προέρχεται από μια εταιρία με τεράστια πείρα στα ψηφιακά, οπότε δεν θα τα έχουν σκατώσει, κι αν μ' αρέσει δεν θα είναι χειρότερο από τα άλλα. Φυσικά σκέφτηκα ότι δίνω λεφτά και για τη φορητότητά του, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με χαλάει. Έχω να κουβαλάω το φορητό από το γραφείο στο στερεοφωνικό για να ακούω τα FLAC, καλύτερα να κουβαλάω και το Meridian παρά ένα μεγάλο DAC. To συγκεκριμένο Explorer είναι η β' έκδοση, με τη μειωμένη αντίσταση εξόδου, και μόλις το παρέλαβα έκανα αναβάθμιση του firmware, οπότε δεν ξέρω τι παίζει με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Δεν θα σας σκοτίσω με τα τεχνικά, αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο ίντερνετ. Οι απτικές και οπτικές εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές. Δεν είναι βαρύ, είναι πολύ κομψό, το μέγεθος -αν και πολύ μεγαλύτερο από ένα τυπικό στικάκι- είναι βολικό. Και είναι και γερό. Όταν έπεσε στο δάπεδο από ύψος, ούτε που γρατζουνίστηκε αν και άφησε σημάδι στο παρκέ.

Η εγκατάσταση των drivers ήταν παιχνιδάκι. Μάλιστα συνυπήρξε χωρίς πρόβλημα με τις άλλες συσκευές ήχου του PC. Αρκούσε η επιλογή από τον μείκτη της επιθυμητής συσκευής και το Meridian ενεργοποιούνταν και απενεργοποιούνταν μόνο του. Μου έχει τύχει σε άλλες περιπτώσεις να πρέπει να κάνω τα βήματα χωριστά: απενεργοποίηση της μίας συσκευής και ενεργοποίηση της άλλης και επανακαθορισμός της default για να παίξει σωστά. Το ίδιο απροβλημάτιστη ήταν η αναβάθμιση του firmware. Δεν περίμενα κάτι άλλο από την Meridian: είμαι παλίος και πρόλαβα το πρώτο cd-recorder της Philips (σε μέγεθος desktop υπολογιστή) με την έκδοση 1 του software (c) by Boothroyd-Stewart για DOS...

Ηχητικά, μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Δεν υπάρχει πολύ βαθύ χαμηλό, και γενικότερα το μπάσο είναι συγκρατημένο, ελεγχόμενο και γλυκό. Και αυτό το λέω ακόμα και ακούγοντας από τα Grado! Τα μεσαία έχουν καλή ανάλυση, τα πρίμα είναι όσο πρέπει αποκαλυπτικά. Το Meridian δεν δίνει έμφαση στην ατάκα, αλλά δεν είναι και αργό. Ούτε η εικόνα σπάει κανένα ρεκόρ μεγέθους και αποκαλυπτικότητας, είναι και αυτή μαλακή. Από την άλλη δεν ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω τη διαφορά στην αντήχηση της αίθουσας ή στα διακροτήματα από τις συγχορδίες του πιάνου, όταν σύγκρινα (και μάλιστα με το ABX module του Foobar) τις ίδιες ηχογραφήσεις σε 24/96 και σε 24/192 από τα samples της 2L. Έχει και αυτό το προσόν όλων των Meridian: δεν εντυπωσιάζει, αλλά μακροπρόθεσμα σε κερδίζει με τον ισορροπημένο και μουσικό ήχο του.

Τώρα αν είναι καλύτερο από το Audioquest ή το M2Tech; Ποιος θα πάρει τη σκυτάλη να μας πει;

Και μια που τό' φερε η κουβέντα, είδατε τι άλλο έβγαλε η Meridian στο ίδιο σασί με το Explorer;
http://www.meridian-audio.com/en/collections/products/media-source-200/15/
 
Re: Meridian Explorer

Το έχεις? Με τι ακουστικά παίζει? Από ένταση ανεβαίνει εύκολα ή πρέπει να το πας στο τέρμα? Για πες ?
 
Re: Meridian Explorer

Δεν διαθέτω τις τεχνικές γνώσεις για να κατανοήσω σε βάθος το άρθρο, αλλά μου φάνηκε εντός θέματος και εξαιρετικά ενδιαφέρον γι αυτό και το παραθέτω:

http://www.innerfidelity.com/content/meridian-explorer-case-study-effects-output-impedance

Το θέμα της εμπέδησης εξόδου το έχουμε συζητήσει...

Βασικά δύο ενισχυτές ίδιο αλλά με διαφορετική εμπέδηση εξόδου ακούγονται διαφορετικά στο ίδιο ακουστικό, ακριβώς διότι υπάρχει η ισοστάθμιση που δημιουργείται, λόγω αλλαγής απόκρισης του σκουστικού λόγω του ότι η εμπέδηση του είναι μεταβλητή στο εύρος συχνοτήτων.

Ματσάρισμα λοιπόν πολλές φορές μπορεί να γίνει με προσθήκη αντίστασης σε σειρά στην έξοδο (και όχι αλλάζοντας δεκάδες ενισχυτές, όπως κάνουν οι άσχετοι πιτσιρικάδες στο χεντφάι...)

Τυπικό παράδειγμα τα AKG 701... παίζουν πολύ καλύτερα με εμπέδηση εξόδου 120Ω...

Το επαγγελματικό πρότυπο περασμένων δεκαετιών εμπέδησης εξόδου 120Ω τείνει να καταργηθεί στα μη επαγγελματικά μηχανήματα.

Είναι πάντως προτιμότερη η χρήση ενισχυτή με χαμηλή εμπέδηση εξόδου.
 
Ακούω με το Meridian Explorer στο MacBookPro με Audirvana σαν DAC -ενισχυτής στη μια USB και στην άλλη USB το ζευγάρι TEAC UD-H01 με τον BCL. Δεν παρακολουθώ τα extreme τεχνικά που αναφέρουν καποιοι φίλοι στο φόρουμ γιατί μου είναι αδιάφορα, χωρίς βέβαια να αμφισβητώ την ορθότητά τους. Σας πληροφορώ ότι ενώ δεν έχει αυτόνομη τροφοδοσία ρεύματος το μηχανάκι της MERIDIAN παρόλα αυτά κοντράρει στα ίσα το ζευγάρι TEAC -BCL, το οποίο έχει προβάδισμα στα σημεία μόνο χάρη στον BCL. Σε κόντρα TEAC - EXPLORER χρησιμοποιώντας τα 2 μηχανάκια σαν DAC - ενισχυτές το Explorer άφησε πίσω, αρκετά πίσω το TEAC με μια μουσικότητα που καθηλώνει, εξαιρετικό ταίριασμα με τα DENON AH-D7000 .
 
Ναι είναι η δεύτερη έκδοση. Σε windows ακούω με jriver (There's A Riot Goin' On σε flac 176400) και τα Sennheiser 650. Δύσκολα ακουστικά, αλλά παρ' όλα αυτά το software ποτενσιόμετρο είναι περίπου στη μέση και μου είναι αρκετή η ένταση. Παρατηρώ μια αναλογική γλύκα στον ήχο και πολύ ικανοποιητική μουσική σκηνή. Ένα αγαπημένο τραγούδι σε πολύ κακό flac 44100 το Driftwood των Travis αποδίδεται ισορροπημένα. Το Rio Samba από το Unplugged των Larry Carlton & Robben Ford με κάνει να θέλω να βεβαιωθώ ότι τα ακουστικά που φοράω είναι τα 650 και όχι τα 600, νομίζω ότι αυτό το πραγματάκι κάνει σπουδαία δουλειά για το μέγεθός του.
 
Το HiFace είναι μόνο DAC, δεν έχει ρυθμιζόμενη ένταση για να συνδέσεις ακουστικά.

εννοείς εχει ποτενσιόμετρο για τη ρυθμιση της εντασης, γιατι δεν βλέπω κατω τετοιο..