Mερικοι δισκοι κλασικης μουσικης για μενα τον ασχετο...

Απάντηση: Re: Mερικοι δισκοι κλασικης μουσικης για μενα τον ασχετο...

Η απόσταση είναι τεράστια , το κοινό στοιχείο όμως είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η μουσική συνόδευσε κάτι για το οποίο δεν είχε συντεθεί.
Ούτε ο Wagner ούτε ο Verdi συνέθεσαν τα συγκεκριμένα έργα για να γίνουν μουσική υπόκρουση ταινίας ή διαφήμισης.

Συμφωνώ απολύτως.
Την φανταστική συμφωνία τού Berlioz ουδείς τήν αγάπησε απο τα κινούμενα σχέδια τού Disney.
H Μουσική μαθαίνεται,αγαπιέται ή απορρίπτεται ως μουσική.
Τα λοιπά είναι περιτυλίγματα.

Και μάλιστα περιτυλίγματα που μπερδεύουν. Έτσι το πρώτο θέμα της πρώτης κίνηση της μικρής νυκτερινής μουσικής το έχω συνδέσει με τη διαφήμιση σκυλοτροφών και το δεύτερο με τη διαφήμιση μαγιονέζας.

:flipout:

Τι να πει κανείς... διαφημιστές. Μετά τους δημοσιογράφους, η πιο αδίστακτη ράτσα.

Και μάλιστα περιτυλίγματα που μπερδεύουν. Έτσι το πρώτο θέμα της πρώτης κίνηση της μικρής νυκτερινής μουσικής το έχω συνδέσει με τη διαφήμιση σκυλοτροφών και το δεύτερο με τη διαφήμιση μαγιονέζας.

Τι να πει κανείς... διαφημιστές. Μετά τους δημοσιογράφους, η πιο αδίστακτη ράτσα.

Έχουν το κοινό ότι παρουσιάζουν μία ελαφρώς ή βαρέως διαστρεβλωμένη , περισσότερο ή λιγότερο μονόπλευρη και ποτέ συνολική εικόνα για ένα θέμα/προϊόν.

Eγώ chief τα carmina τα έμαθα πολύ πριν από τον ray ,θυμάσαι την παληά
διαφήμηση του old spice ?:worshippy:

Α γειά σου!

Και μετά ήρθαν οι ίματζ μέικερ του Ανδρέα και για καμιά δεκαριά χρόνια δεν μπορούσα να τα ξαναακούσω. Το αποκορύφωμα ήταν όταν μια φορά που τα άκουγα ένας πιτσιρίκος από το απέναντι μπαλκόνι άρχισε να κουνάει μια πράσινη σημαία. Η Τούμπα ήταν "πρασινοφωλιά" κάποτε.:fahne90:

Γι αυτό ίσως έχουν "θαφτεί" εδώ και καιρό και είναι παράξενο που κανείς δεν μιλάει γι αυτά εδώ στο φόρουμ. Και είναι έργο ορόσημο στον αιώνα μας.

Γι αυτό ίσως έχουν "θαφτεί" εδώ και καιρό και είναι παράξενο που κανείς δεν μιλάει γι αυτά εδώ στο φόρουμ. Και είναι έργο ορόσημο στον αιώνα μας.

Βαγγέλη μ' αδικείς. :o Είχα κάνει εγώ μια αναφορά. Κάποια στιγμή θα γράψω περισσότερα...:rolleyes:

Πέτρο πρόλαβαν οι άλλοι φίλοι και τα έγραψαν. Όταν θα πεταχτείς στο Μετρόπολις να πάρεις οπωσδήποτε το δίσκο που σου πρότεινε ο Skakinen με τους πίνακες από μια έκθεση του Μούσοργκσκυ με Κάραγιαν από τη σειρά The Originals. Πάρε και την έκδοση για πιάνο με το Ρίχτερ ή τον Ασκενάζι (καλύτερη ποιότητα ηχογράφησης) και κάνεις μια καλή αρχή σε ορχήστρα και πιάνο.

Eχει δίκιο ο Βαγγέλης.
Εγώ τα αγόρασα σε μιά έκδοση τής Naxos(τα carmina)μόνο και μόνο για να υπάρχουν χωρίς να ασχοληθώ με εκτελέσεις και τά τοιαύτα.
Ακόμα να τα ακούσω(στο σπίτι τού Δαμιανού είχα ακούσει λίγο)πιθανώς γιατί οι δικές μου ´εμμονές´έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απο τού Βαγγέλη:flipout:.Εφ´όρου ζωής ίσως..:cool:
Μερικά πράγματα για να καθαρθούν χρειάζονται κάτι παραπάνω απο ένα καλό πλύσιμο...........

H Μουσική μαθαίνεται,αγαπιέται ή απορρίπτεται ως μουσική.

Ακόμα να τα ακούσω(στο σπίτι τού Δαμιανού είχα ακούσει λίγο)πιθανώς γιατί οι δικές μου ´εμμονές´έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απο τού Βαγγέλη:flipout:.Εφ´όρου ζωής ίσως..:cool:
Μερικά πράγματα για να καθαρθούν χρειάζονται κάτι παραπάνω απο ένα καλό πλύσιμο...........

Γκουχ, γκουχ... :rolleyes: ;) -bye-

Ψίτ.!!Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις πού επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Γιά μένα ισχύει σε δύο περιπτώσεις..Η πρώτη είναι τα carmina που μού θυμίζουν τήν ´γοητεία´τού κυρίου Λαλιώτη και η δεύτερη είναι το ´Ζεϊμπέκικο τής Ευδοκίας´πού μού υπενθυμίζει τήν ´γοητεία´τού κυρίου Τσοχατζόπουλου..

Δαμιανέ με συγχωρείς μου διέφυγε η αναφορά! :blush:

Σπύρο, εγώ, ακόμα και σήμερα, ξεκινώ την ακρόαση από το τέταρτο ή πιο σπάνια το δεύτερο τραγούδι. Το φινάλε έρχεται τελικά μετά από μακρύ ταξίδι, τόσο απρόσμενο και ορμητικό που δε σου αφήνει περιθώρια για συνειρμούς. Αυτό που ακούς εκείνη την στιγμή δεν έχει σχέση με αυτά που ...συνέβαιναν στις μεγάλες πράσινες πλατείες.
Είχα και την τύχη να ακούσω το έργο δύο φορές ζωντανά.:grinning-smiley-043

Και το "ζεϊμπέκικο" το αδικείς. Όταν γράφτηκε δεν υπήρχαν Τσοχατζόπουλοι. Αλλά και τώρα δεν υπάρχουν οπότε....:antlers::guitarist::SFGSFGSF:

Kαί ένα τού 20ού που θά σού αρέσει όπως σε έχω γνωρίσει.
Igor Stravinsky:Petrouchka-The Rite o f Spring ,με Pierre Boulez και την ορχήστρα του Cleveland. ...Aπό D.G.,πάλι.

Για αυτο εχω να πω πως σε καποια σημεια μου αρεσε πολυ και σε καποια αλλα (λιγοτερα) οχι και τοσο. Μου θυμισε εντονα κινηματογραφικη μουσικη. Απο αυτα τα δυο εργα προτιμω το δευτερο, Le Sacre du printemps, οπου μου αρεσει πολυ ουσιαστικα ολοκληρο.

Και αυτο μου αρεσε πολυ αλλα εχω μια ερωτησουλα...

Ακουγωντας το CD δεν καταλαβα οτι τελειωσε ο Schubert και αρχισε ο Schumann. Ειναι τοσο ομοιοι σε υφος οι δυο συνθετες ή μηπως φταιει το απαίδευτο αυτο μου? Ή μηπως η ομοιοτητα οφειλεται στο οτι τα εργα εκτελεστηκαν απο τον ιδιο πιανιστα?:chinscratch::nounder::huh2:

Δανειζόμενος και τολμών να συμπληρώσω
Παίρνω το θάρρος και την πρωτοβουλία , αν και δεν γνωρίζω τα γούστα σου όπως κάποιοι άλλοι φίλοι από τους οποίους μόνο, πιθανόν να ήθελες τη γνώμη, να καταθέσω κι εγώ τις {συμπληρωματικές} προτάσεις μου.

Beethoven: Συναυλίες για πιάνο+ορχήστρα 1-5 (κτύπα ωραίοτατο παλιό κύκλο σε κουτί της Ντέκα με Backhaus στο πιάνω/ο)
*Συναυλία για βιολί+ορχήστρα -- αν αντέχεις πάρε δύο εκτελέσεις: μία με κα´ποιο απ'τους ακόλουθους στο βιολί -- Hubermann / Heifetz /.. και μία πιο σύγχρονη φτηνή
Tchaikovsky :
Συναυλία για βιολί + ορχηστρα (Οϊστραχ στο βιολί)
Ουβερτούρες (διάλεξε δίσκο με προεπιλεγμένα κομματια)
BruchΣυναυλία για βιολί + ορχ/α αρ.1 + Σκοτσέζικη φαντασία
Mozart : Requiem
Brahms :Συναυλία γιά πιάνο αρ.1 // Συμφωνία αριθ. 3
Sibelius: Συναυλία για βιολί+ορχ/α: πιθανόν να σε καθηλώσει -- όπερ καλόν. Πάρε Καραγιαννίδη /Φερράς σε DG
Mahler: οπωσδήποτε. Συμφωνία αρ. 1 (με Bruno Walter δντη ορχ), αρ. 2 (με Klemperer), αρ.4 (με Klemperer), αρ.5 (με Barbirolli).
Rachmaninov: Συναυλία για πιάνο + ορχ/α 1&2
Zoltan Kodaly: Σουίτα Χάρυ Γιάννος+ χοροί Μαροσεκ (βγαίνουν όλα μαζί σ'ενα δισκο)

BACH: απαραιτήτως πάρε 1-2 δισκάκια "συλλογής" έργων ορχηστρικών. Οι φτηνές σειρες της DG κλπ έχουν καλές επιλογές. Επίσης κτύπα συναυλίες/ εργα για βιολί+ορχ/α

Dvorak: Συναυλία για βιολενσέλο+ορχ/α (υπάρχει μια καλή συλλογή με διάφορα έργα για το οργανο με την J du Pre, τσελίστρια -- σε ΕΜΙ)

Berlioz: Φανταστική συμφωνία / ουβερτούρες
Bizet: Κάρμεν (όπερα. Υπάρχει + με τη Μ Κάλλας)

Poulenc: Συμφωνία για εκκλησ/κο οργανο
καιSaint Saens 3η συμφωνία (πωλούνται δυο σε ένα + συμφέρει)

Schuman (robert): Συναυλία για βιολί+ορχ/α. Καμμιά από τις συμφωνίες (πωλούνται 2/3σε1)

Γενικά
Υπαρχουν συλλογές εργων γύρω από μεγάλους μουσικούς όπου βρίσκεις μαζεμένα πολλά από τα έργα διαφόρων συνθετών. π.χ. "Συναυλία για βιολί+ορχ/α" μπορείς να πάρεις ανετοτατότατα την νιοστή επανέκδοση του Όϊστραχ (βιολιστής) ή ότι άλλο σου προτείνουν.

Ορισμένοι δισκάδες τείνουν προς το βαρύτερο πεπόνι -- πλην άπαντες καλά παιδιά. Εσυ, ως κατέχων παρομοίως ελληνικόν διαβατήριον, γνωρίζεις, ως κάθε νεο-έλλην, τα πάντα. Όπως κιεγω και όλοι μας -- γνωρίζουμε τα πάντα. Αρα μη σε ανησυχεί το θέμα, βοηθεια θα πάρεις για το ποια είναι καλή και φτηνή έκδοση, κλπ.
ΓΕΝΙΚΩΣ πάλι, ξεκίνα με "κλασσικές" εκτελέσεις.

Μόνο με τα μισά εκ των παραπανω και των προηγουμένων, θα περάσεις σουπερ Χ/γεννα!!:BDGBGDB55:

Ακουγωντας το CD δεν καταλαβα οτι τελειωσε ο Schubert και αρχισε ο Schumann. Ειναι τοσο ομοιοι σε υφος οι δυο συνθετες ή μηπως φταιει το απαίδευτο αυτο μου? Ή μηπως η ομοιοτητα οφειλεται στο οτι τα εργα εκτελεστηκαν απο τον ιδιο πιανιστα?:chinscratch::nounder::huh2:

εεεε, χμμμ, "αυτι μου" ηθελα να πω:blush:

Συμπληρωματικά κάποιες προτάσεις :)

Saint Saens: Καρναβάλι των Ζώων, Κοντσέρτο για Πιάνο Αρ.2
J.S.Bach: Ορατόριο των Χριστουγέννων, Κατα Ματθαίον Πάθη, Oρατόριο του Πάσχα, Καντάτες: BWV 147, BWV 211("Kαντάτα του Καφέ"), BWV 4
G.F.Handel: Mεσσίας, Concerti Grossi
S.Prokofiev: Κλασσική Συμφωνία, Ο Πέτρος κι ο Λύκος, Σονάτα για πιάνο Αρ. 7, Κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα Αρ.1, 3, 4
S. Rachmaninov: Kοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα Αρ. 2 & 3(αυτό το CD είναι πολύ καλή αρχή για τον Rachmaninov, και σε τιμη λιώμα
http://www.amazon.com/Rachmaninov-P...sr_1_1?ie=UTF8&s=dmusic&qid=1196373720&sr=8-1
Ισως υπάρχει και στο Μετρόπολις )
Shostakovich Jazz Suites No. 1&2, Συμφωνίες, Κοντσέρτο για Πιάνο Νο. 1

Επίσης, υπάρχει και η όπερα, και είναι ολόκληρος κόσμος από μόνη της. Όρεξη να 'χεις. Πάντως μην βιάζεσαι. Άκου με την ησυχία σου, και συνέχισε όχι μονο βασει των προτάσεων, αλλα και βασει αυτου που σου αρεσει: αν δεις οτι καποιος συνθέτης σου αρέσει, προχωρα περισσότερο σε αυτον.Γενικα...μην φοβασαι να εξερευνήσεις!

Γιατι δεν προσεγγίζετε τα Κάρμινα Μπουράνα απο το Ave Formossisima και την ταβέρνα; :blush:

Πέτρο κυρίως είναι Pollini.
Ομοιότητες υπάρχουν αλλά θεωρώ ότι ο Schumann έχει κάτι πιό ´ιδιαίτερο´μουσικά πού τόν ξεχωρίζει..

Αν και δεν είμαι μυημένος στο χώρο της κλασσικής, προτείνω για βιολί, akiko suwanai, παίζει απίστευτα. Συγκεκριμένο album δεν ξέρω να προτείνω, αλλά συστήνω να ακούσετε το παρακάτω έστω και από youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=GWu8ND3SQzU

PS. Όταν ακούω μόνο το τραγούδι χωρίς να βλέπω το videoclip, μου φαίνεται λειψό!

Last edited: