Μετά τα 801, τι?

Τα ηχεία θα πρότεινα να τα στηρίξεις στις ακίδες τους κ όχι ελεύθερα στο πάτωμα ή πάνω σε ξύλο.
Τι πάτωμα αλήθεια έχεις ;
Πολλές φορές ο γρανίτης είναι το καλύτερο υλικό για "μόνωση" από το πάτωμα που πιθανότατα να συντονίζει, αν πχ έχεις ξύλινο πάτωμα (όχι laminate).

Re: Απάντηση: Μετά τα 801, τι?

Τα ηχεία θα πρότεινα να τα στηρίξεις στις ακίδες τους κ όχι ελεύθερα στο πάτωμα ή πάνω σε ξύλο.
Πολλές φορές ο γρανίτης είναι το καλύτερο υλικό για "μόνωση" από το πάτωμα που πιθανότατα να συντονίζει, αν πχ έχεις ξύλινο πάτωμα (όχι laminate).

Δεν έχω όμως ακίδες. Το πάτωμα είναι πλακάκια

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μετά τα 801, τι?

Δεν έχω όμως ακίδες. Το πάτωμα είναι πλακάκια

Προσωπικά θα έλεγα να δοκιμάσεις να βάλεις ακίδες κ τίποτα άλλο.
Δανείσου από κάποιον σε 1η φάση, μην αγοράσεις, για να δεις αν σου αρέσει το αποτέλεσμα.
Για πιατάκια μπορείς να βάλεις το κλασσικό...νομίσματα των 5 λεπτών του ευρώ. :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μετά τα 801, τι?

Προσωπικά θα έλεγα να δοκιμάσεις να βάλεις ακίδες κ τίποτα άλλο.
Δανείσου από κάποιον σε 1η φάση, μην αγοράσεις, για να δεις αν σου αρέσει το αποτέλεσμα.
Για πιατάκια μπορείς να βάλεις το κλασσικό...νομίσματα των 5 λεπτών του ευρώ. :grinning-smiley-043

Και μπορω να βρω 8 ακιδες που να μην κοστιζουν περισσότερο από τα ηχεια?

Ο Μιχάλης εχει δίκιο ...Αν βάλεις ξύλο σε ολόκληρη την κάτω επιφάνεια του ηχείου συντονίζει θα πρέπει να πας σε αλλάς λύσεις πχ ροδέλες ώστε το ξύλο να μην ακουμπά στην κάτω επιφάνεια.

Και βέβαια μετά ακίδες στην βάση ,αυτή είναι μια λύση που έχω δοκιμασει.

Υπάρχει μια άλλη λύση με πολύ καλά αποτελέσματα τα nordost pulsar .

Δύσκολα στην τοποθέτηση και στην μετακίνηση αλλά πολύ αποτελεσματικα.344374-5_sets_of_nordost_pulsar_points.jpg

http://www.nordost.com/images/review-images/review-pdf/21-hifiplus_issue02.pdf

Για να ξέρεις για τα nordost pulsar στην συσκευασία που τα συνοδεύει υπαρχουν δυο είδους σπειρώματα.

Δεν θα υπάρξει κανενα νόημα αν το σπείρωμα δεν κάνει για το ηχείο σου και ο λόγος είναι προφανής μαζεύεις τα μπόσικα από το πάτωμα ώστε το ηχείο να είναι σταθερό και να απορροφά τους όποιους κραδασμούς,συντονισμούς.

Από υλικό κατασκευής υπαρχουν δυο είδη ...Το αλουμίνιο και το τιτάνιο που είναι πιο ακριβό, το τελευταίο δεν το έχω δοκιμασει και δεν έχω αποψη.

Υπάρχει κανεις που μπορει να βοηθησει στον γολγοθα των δοκιμων? Ενα 2ο, 3ο κλπ σετ αυτιών αποτυπώνουν καλύτερα την πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση

Σε ξύλινο πάτωμα (ακόμη και σωστά κατασκευασμένο) η απομόνωση τέτοιων μεγάλων ηχείων είναι απαραίτητη.
Στα δικά μου 801 (Ν) πήρα πατρόν τη βάση και έκοψα γρανίτη, στον οποίο περάστηκε τσόχα από κάτω. Επειδή από τη "μαμά" B&W τα ηχεία έρχονταν με ροδάκια-μπίλιες, παρεμβλήθηκαν μεταξύ ηχείου και γρανίτη ελαστομερή ποδαράκια γυρισμένα ανάποδα, και στη "χούφτα" τους έκατσαν οι μπίλιες:

182de6235e_md.jpg

Είχα σοβαρή διαφορά. Εννοείται πως όπως έχουν κάτσει τα ηχεία δεν κουνιούνται ...ντιπ, ακόμη και να βάλεις λίγη δύναμη.

το θέμα που είχα αναφέρει περί κατευθυντικότητας του ήχου λες να προέρχεται από την στήριξη? Η εν γένει είναι κατασκευαστική φιλοσοφία του ηχείου?

Υπάρχει κανεις που μπορει να βοηθησει στον γολγοθα των δοκιμων? Ενα 2ο, 3ο κλπ σετ αυτιών αποτυπώνουν καλύτερα την πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση

Μπα, απλώς καλύπτουν ανασφάλειές μας.

Το παθαίνω συνέχεια... :flipout: :flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

Απάντηση: Re: Μετά τα 801, τι?

Εάν θες θα μπορούσα να ακούσω κ να σου πω την γνώμη μου, χωρίς φυσικά να είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις.
:a0210:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σε ξύλινο πάτωμα (ακόμη και σωστά κατασκευασμένο) η απομόνωση τέτοιων μεγάλων ηχείων είναι απαραίτητη.
Στα δικά μου 801 (Ν) πήρα πατρόν τη βάση και έκοψα γρανίτη, στον οποίο περάστηκε τσόχα από κάτω. Επειδή από τη "μαμά" B&W τα ηχεία έρχονταν με ροδάκια-μπίλιες, παρεμβλήθηκαν μεταξύ ηχείου και γρανίτη ελαστομερή ποδαράκια γυρισμένα ανάποδα, και στη "χούφτα" τους έκατσαν οι μπίλιες:

182de6235e_md.jpg

Είχα σοβαρή διαφορά. Εννοείται πως όπως έχουν κάτσει τα ηχεία δεν κουνιούνται ...ντιπ, ακόμη και να βάλεις λίγη δύναμη.

Εννοείται ότι η απομόνωση/στήριξη παίζει τεράστιο ρόλο στα ηχεία.
Εγώ πχ έχω κανονικό ξύλινο πάτωμα (όχι αυτοκόλλητο laminate) με κούφιο μάλιστα μέρος μεταξύ μπετού κ πατώματος (πάνω σε ξύλινα μικρά δοκάρια που λειτουργούν ως στήριξη) κ η επιλογή ηχείων ήταν πάντα γολγοθάς.
Τελικά στον χώρο μου τα κλειστού τύπου με καλές ακίδες, είναι αυτά που παίζουν σωστά, για τα δικά μου πάντα αυτιά κ γούστα.

Re: Απάντηση: Re: Μετά τα 801, τι?

Εάν θες θα μπορούσα να ακούσω κ να σου πω την γνώμη μου, χωρίς φυσικά να είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις.
:a0210:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ πχ έχω κανονικό ξύλινο πάτωμα (όχι αυτοκόλλητο laminate) με κούφιο μάλιστα μέρος μεταξύ μπετού κ πατώματος (πάνω σε ξύλινα μικρά δοκάρια που λειτουργούν ως στήριξη) κ η επιλογή ηχείων ήταν πάντα γολγοθάς.
Τελικά στον χώρο μου τα κλειστού τύπου με καλές ακίδες, είναι αυτά που παίζουν σωστά, για τα δικά μου πάντα αυτιά κ γούστα.

Ευπρόσδεκτος!

Απάντηση: Re: Μετά τα 801, τι?

Ακριβώς ίδιο τύπο πατώματος έχω, παρκέ "καρφωτό", με 13 εκ. κενό μέχρι την πλάκα, γεμισμένο με "φασόλι" (για μόνωση και να μη γίνεται το ίδιο ηχείο). Δεν γίνεται σε τέτοιο πάτωμα να μην απομονώσεις το ηχείο.

Εγώ έχω πλακάκια, ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει είναι επάνω σε κόντρα πλακέ θαλάσσης χωρίς τις ακίδες, όπως περιέγραψα πιο πάνω.

Τα ξύλινα πατώματα είναι πρόβλημα.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι ακίδες, προτιμώ ελαστομερή, με ή χωρίς βάσεις (με ή χωρίς μπίλιες).

Στο παράδειγμα του φίλου send φαίνεται από τα λεγόμενα του ότι αυτό λειτουργεί.

Να ξέρετε ότι ο γρανίτης έχει μάζα, αλλά δεν έχει απόσβεση. Το κόντρα πλακέ θαλάσσης δε έχει πολύ μάζα αλλά έχει μέτρια απόσβεση. Τα ελαστομερή έχουν μέγιστη απόσβεση δεν επηρεάζουν την μάζα αλλά επηρεάζονται από αυτήν ανάλογα με την σκληρότητα τους. Οι κώνοι/ακίδες δεν συμπεριφέρονται όπως μας έχουν ταΐσει το παραμύθι της μονοσήμαντης μετάδοσης ηχοκυμάτων.

Ανάλογα με τον χώρο και το πρόβλημα η λύση του, δεν υπάρχει ένας τρόπος για όλα.

Εντάξει γούστα είναι αυτά και φυσικά ανάλογα τον χώρο, το σύστημα και τις προσωπικές επιλογές.
Για το ξύλινο πάτωμα πχ που έχω, ο γρανίτης απομόνωνε τόσο πολύ το σύστημα, που γινόταν σχεδόν "κλινικό" κ το "ξυρισμα" ήταν στο τέλος "κόντρα" !!

Ο γρανίτης δεν απομονώνει, προσθέτει μάζα, άρα και αδράνεια, συνεπώς οι κραδασμοί του ηχείου μεταφέρονται λιγότερο στο πάτωμα επειδή η μάζα του γρανίτη ανθίσταται στους κραδασμούς (λόγω αδράνειας).

Τα ελαστομερή απομονώνουν.

Θέλει πειραματισμούς μέχρι να καταλήξει κανείς τι του αρέσει.

Εγώ έχω πλακάκια, ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει είναι επάνω σε κόντρα πλακέ θαλάσσης χωρίς τις ακίδες, όπως περιέγραψα πιο πάνω.

Τα ξύλινα πατώματα είναι πρόβλημα.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι ακίδες, προτιμώ ελαστομερή, με ή χωρίς βάσεις (με ή χωρίς μπίλιες).

Στο παράδειγμα του φίλου send φαίνεται από τα λεγόμενα του ότι αυτό λειτουργεί.

Να ξέρετε ότι ο γρανίτης έχει μάζα, αλλά δεν έχει απόσβεση. Το κόντρα πλακέ θαλάσσης δε έχει πολύ μάζα αλλά έχει μέτρια απόσβεση. Τα ελαστομερή έχουν μέγιστη απόσβεση δεν επηρεάζουν την μάζα αλλά επηρεάζονται από αυτήν ανάλογα με την σκληρότητα τους. Οι κώνοι/ακίδες δεν συμπεριφέρονται όπως μας έχουν ταΐσει το παραμύθι της μονοσήμαντης μετάδοσης ηχοκυμάτων.

Ανάλογα με τον χώρο και το πρόβλημα η λύση του, δεν υπάρχει ένας τρόπος για όλα.

Πολύ σωστή κουβέντα. (τα bold δικά μου) και βεβαίως συμφωνώ και επαυξάνω. Δεν χρειάζεται νάσαι πυρηνικός για να ξέρεις ότι όσο πιό σκληρή η επαφή (ακίδα-γρανίτης ή πλακάκι τέλος πάντων) τόσο πιό άνετα και καθαρά περνάνε οι κραδασμοί (Coupling)
Εφ' όσον μιλάτε για απόσβεση - απομόνωση (Decoupling) θέλουμε να παρεμβληθεί κάτι ελαστικό (λάστιχο, μαλακό πλαστικό, φελλός ή οτι άλλο)
Ακόμα και οι ρόδες από λάστιχο ή πλαστικό συνήθως προσφέρουν καλύτερη απόσβεση από τις ακίδες!

Μπορεί να το βρήτε ενδιαφέρον αυτό:
http://www.lavardin.com/lavardin-faqE.html

Μεταξύ άλλων διασκεδαστικών στο ερώτημα " My speakers are too bright, what can I do? "
η απάντηση εκτός των άλλων είναι ότι αν το πάτωμα δεν είναι ξύλινο βγάλτε τις ακίδες...