Μετά την ψηφιακή τηλεόραση πρέπει να πάρει σειρά το ψηφιακό ραδιόφωνο

Ευχαριστα νεα για το ψηφιακο ραδιοφωνο.
Για τωρα ειναι απαραιτητο η παραλληλη εκπομπη FM και DAB+.

Κατ' εμε το σημαντικοτερο ειναι οι 18 πανελλαδικοι σταθμοι.
 
Ψηφιακές ραδιοφωνικές άδειες το 2018


Σε διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» βρίσκεται η κυβέρνηση για τη χορήγηση των ψηφιακών ραδιοφωνικών αδειών, επιδιώκοντας να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έως το τέλος του 2018, με στόχο τη συνολική ρύθμιση του τοπίου: άδειες σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, άδειες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και μητρώο για τις online επιχειρήσεις.

Η συζήτηση γίνεται για τη δυνατότητα προκήρυξης 18 ψηφιακών αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο αριθμός, όμως, θα είναι σε συνάρτηση με τα έσοδα που θα επιδιώξει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση. Η ΕΡΤ θα διατηρήσει τους πανελλαδικής εμβέλειας ραδιοφωνικούς σταθμούς της, έχοντας αναθέσει στον Γιώργο Θαλασσινό τη (βαριά) ευθύνη της εκ βάθρων αναδιοργάνωσης.

Με τη χορήγηση των αδειών οι σταθμοί που εκπέμπουν σήμερα θα διατηρήσουν την αναλογική τους μετάδοση μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή. Επίσης, θα υπάρχει επιδότηση (voucher) προς τα νοικοκυριά για την αγορά ψηφιακών δεκτών και συντονισμός με την αυτοκινητοβιομηχανία. Από τη «συγκατοίκηση» στα βουνά με την υποδομή των τηλεοπτικών σταθμών θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακος για όσους πάρουν άδεια.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Μέχρι τον Μάρτιο θα επιδιωχθεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από τη (νέα) ΕΕΤΤ για τη μεταφορά του ψηφιακού ραδιοφωνικού σήματος και την ίδρυση της «ραδιοφωνικής Digea» και παράλληλα θα προκηρυχθούν οι άδειες από το ΕΣΡ, που θα έχει την ευθύνη της διαδικασίας. Προς το παρόν, πάντως, η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή δεν έχει ενημέρωση.

http://www.typologies.gr/psifiakes-radiofonikes-adies-to-2018/
 
αμαααν!Λέτε να γίνουμε από τι λίγες ευρωπαικές χώρες με ψηφιακό ραδιόφωνο και να κάνουμε την έκπληξη;;Εγώ δεν το περιμένω, πάντως με τα συμφαίροντα των σταθμών, συν ότι θα υπαρχουν σοβαρά προβλήματα, με εμάς, πχ στο αυτοκίνητο...Στην Ιταλία κάτι γίνεται:
https://www.ras.bz.it/en/basic-information/
 
Last edited:
Συνοπτικός Διαγωνισμός ανάδειξης τεχνικού συμβούλου με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής (σταθμισμένα κριτήρια), για την
«Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εκπόνηση χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής και τις διαδικασίες διεθνούς συντονισμού προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης»

https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΡΖΜ465ΧΘ0-ΓΥΩ
 
Απάντηση: Πανελλαδικός χάρτης συχνοτήτων FM και αδειοδότηση

H όλη ιστορία μάλλον φθάνει στα όρια της γνωστής ελληνικής υπερβολής .
Το να εισαχθεί ένα μέσο -DAB -για το οποίο δεν έχει ο ακροατής συσκευές ακρόασης και να περιμένουν έσοδα απ αυτό είναι μάλλον φαιδρό
Είχε γίνει και παλιότερα πρίν 10 χρόνια περίπου η προσπάθεια εισαγωγής του DAB στη χώρα ,αλλά πήγε άπατη ..
Ισως κάποιοι μπερδεύουν το ραδιόφωνο με την τηλεόραση και νομίζουν ότι θα υπάρξει παρόμοιος δρόμος .
 
Re: Πανελλαδικός χάρτης συχνοτήτων FM και αδειοδότηση

Για ποιο λόγο υπάρχει αυτός ο αρνητισμός για κάτι που δεν έχουμε δει ακόμα στην Ελλάδα; Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για επίγεια ψηφιακή τηλεόραση υπήρχαν δέκτες DVB-T στην ελληνική αγορά; Μήπως θα εξίσωνε το δρόμο με την τηλεόραση κάποια απόφαση της Ε.Ε για υποχρεωτικό πανευρωπαίκό switch off των FM, προκειμένου να δοθεί η μπάντα VHF II π.χ. στην κινητή τηλεφωνία; Πού ξέρεις μπορεί να το δούμε κι' αυτό. Στο μεταξύ, το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα η ψηφιακή τεχνολογία επικρατεί παντού.
 
Re: Πανελλαδικός χάρτης συχνοτήτων FM και αδειοδότηση

Βασικά το DAB ήταν high tech και πραγματικά καλή φάση πριν 20 χρόνια που άρχισε να παίζει εμπορικά.. αν το είχαμε πάρει έστω πριν 10 χρόνια θα ήταν ελκυστικό.. τώρα πια με το streaming φαντάζει αναχρονισμός. Όλα είναι IP πια.

Προσωπικά δεν ακούω πρακτικά καθόλου FM ραδιόφωνο εδώ και πάνω από χρόνο. Μόνο (πολύ λίγο) στο αμάξι πια.
 
Re: Πανελλαδικός χάρτης συχνοτήτων FM και αδειοδότηση

Κι εγώ streaming ακούω στο σπίτι (λόγω των προβληματικών και ελλειπών FM), αλλά στο αυτοκίνητο το streaming εμφανίζεται προβληματικό στη λήψη και κοστοβόρο (αν και φυσικά στις επιλογές είναι αξεπέραστο). Πιστεύω ότι το DAB+ θα είναι η ικανοποιητική λύση, όχι μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά και γενικότερα για εμάς στην παραμεθόρια επαρχία.
 
Απάντηση: Πανελλαδικός χάρτης συχνοτήτων FM και αδειοδότηση

Δημήτρη το DAB απλά υπάρχει παράλληλα ,απ ότι ξέρω τα fm εξακολουθούν και υπάρχουν τόσο σε Ευρώπη ,όσο και αλλού .
Υπάρχουν δεκάδες σταθμοί fm σε όλη τη χώρα ,δύσκολα πιστεύω ότι αυτοί θα ενταχθούν στη πλατφόρμα του DAB και επίσης ας λάβουμε υπ όψιν ότι χιλιάδες ακροατές υπάρχουν που ακούν fm στα αυτοκίνητα .
 
Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ:

Παράλληλα με τις τηλεοπτικές άδειες θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τις ραδιοφωνικές άδειες, μόνο που στην περίπτωση αυτή είναι πιο πολύπλοκη η φάση μια και μιλάμε για περισσότερα από χίλια ραδιόφωνα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με το ζήτημα ασχολείται αποκλειστικά ο Λευτέρης Κρέτσος, γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε αυτόν απευθυνθήκαμε κι εμείς λοιπόν προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις στις απορίες μας. Ειδικά σε εκείνες που αφορούν το ψηφιακό ραδιόφωνο.

β€’ Αρχικά να δούμε ποια η διαφορά του αναλογικού από το ψηφιακό ραδιόφωνο.

Οι διαφορές είναι παρόμοιες με εκείνες της αναλογικής σε σχέση με την ψηφιακή τηλεόραση. Το σήμα στο ψηφιακό ραδιόφωνο είναι καλύτερης ποιότητας και μπορούμε να το διαχειριστούμε με αποτελεσματικότερο τρόπο. Επίσης ο αριθμός των σταθμών που μπορεί να χωρέσουν στην μπάντα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος από εκείνον στο αναλογικό ραδιόφωνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, δεν μιλάμε για άπειρο αριθμό.

β€’ Επομένως προχωράμε στη διαδικασία για τις ραδιοφωνικές άδειες;

Αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκε στη Διαύγεια ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου που θα εκπονήσει τον χάρτη συχνοτήτων για το ψηφιακό ραδιόφωνο. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα φέρει εντός του επόμενου τριμήνου προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Από εκεί και πέρα η ΕΕΤΤ θα αναλάβει να διεκπεραιώσει με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή χρόνο για διαβούλευση τον διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, η ανάδειξη του οποίου δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση με τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον πάροχο του τηλεοπτικού ψηφιακού δικτύου. Και, τέλος, το ΕΣΡ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της διοργάνωσης και ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών.

β€’ Ελπίζω να μη ζήσουμε τα ίδια όπως με τον διαγωνισμό για την τηλεόραση.

Για την τηλεόραση είχαμε συγκεκριμένους τεχνικούς περιορισμούς, ενώ για το ψηφιακό ραδιόφωνο υπάρχουν ήδη κατοχυρωμένες διεθνώς συχνότητες στα VHF, γεγονός που διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Δεν απαιτούνται διαδικασίες συντονισμού με τις όμορες τηλεπικοινωνιακά χώρες.

β€’ Ωστόσο ο κόσμος δεν διαθέτει συσκευές για ψηφιακά ραδιόφωνα; Πώς θα ακούει;

Ολοι έχουμε στη μνήμη μας τις εικόνες από τον πανικό που επικράτησε στα πολυκαστήματα ηλεκτρικών ειδών για την αγορά αποκωδικοποιητών κατά την ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση. Στην ψηφιακή μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση τα λάθη ήταν πολλά. Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν.

Οι τεχνολογικές μεταβάσεις θα πρέπει να γίνονται με σωστό σχεδιασμό και να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος, ώστε να μπορεί να γίνει η διαδικασία ομαλά και προφανώς να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

β€’ Θα δώσετε, είπατε προ ημερών, και πανελλαδικές ψηφιακές άδειες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο ραδιόφωνο. Πώς θα παίζουν παράλληλα και τα FM; Πώς θα επηρεαστούν τα ραδιόφωνα της επαρχίας από αυτό;

Το ψηφιακό ραδιόφωνο θα παίζει στην μπάντα των VHF και όχι στα FM, οπότε δεν επηρεάζει την μπάντα των FM. Κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου θα έχουμε και αναλογικό και ψηφιακό ραδιόφωνο.

Αλλωστε εκτός από τη Νορβηγία, η οποία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενστερνίστηκε το ψηφιακό ραδιόφωνο και που από τις αρχές του 2017 σταμάτησε τις αναλογικές εκπομπές, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία κ.λπ., υπάρχει και αναλογικό και ψηφιακό ραδιόφωνο.

β€’ Σε τι θα βοηθήσει η εισαγωγή του ψηφιακού ραδιοφώνου;

Το ζήτημα των παρεμβολών στα δίκτυα αεροναυτιλίας επιλύεται οριστικά. Μπαίνει τέλος επίσης στα «παρατράγουδα» με παρεμβολές από ανταγωνιστικούς σταθμούς καθώς και στη λειτουργία των παράνομων πειρατικών σταθμών.

Δεν μπορεί πια ο οποιοσδήποτε να βάζει μια κεραία με το έτσι θέλω και να εκπέμπει. Για τους πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς θα συμβεί κάτι μαγικό: θα μπορούν να διατηρήσουν τη συχνότητά τους, στην ουσία την εταιρική τους ταυτότητα, σε όλη την επικράτεια. Επίσης θα μπορούν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα εικόνες με πληροφορίες για το πρόγραμμά τους.

β€’ Ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία για τα ραδιόφωνα της Αττικής;

Η τιμή εκκίνησης, όπως και ο αριθμός των αδειών, θα καθοριστεί με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

β€’ Είπατε βέβαια στην αρχή της κουβέντας μας πως «δεν μιλάμε για άπειρο αριθμό».

Ηταν απλώς για να δείξω μια τάξη μεγέθους και να δώσω έμφαση στις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω του ψηφιακού ραδιοφώνου, όπως για παράδειγμα να έχουμε σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και ραδιοφωνικούς σταθμούς αυτοκινητόδρομων.

https://www.efsyn.gr/arthro/den-mporei-pia-o-opoiosdipote-na-vazei-mia-keraia-kai-na-ekpempei
 
Επιμένω, το 2004 είχαμε DAB και όλοι οι σταθμοί έκλεισαν. Τι έχει αλλάξει τώρα για να είναι βιώσιμοι;
 
Τι DAB είχαμε το 2004; Κάποιες ανεπίσημες δοκιμαστικές εκπομπές από 2-3 σταθμόυς μόνο (ένας από τα ΤΕΙ Πειραιά αν δεν κάνω λάθος), και τίποτα παραπάνω. Ούτε ενδιαφέρον υπήρχε τότε, ούτε πρόθεση (από το κράτος) να προωθηθεί η τεχνολογία αυτή.
 
Τι DAB είχαμε το 2004; Κάποιες ανεπίσημες δοκιμαστικές εκπομπές από 2-3 σταθμόυς μόνο (ένας από τα ΤΕΙ Πειραιά αν δεν κάνω λάθος), και τίποτα παραπάνω. Ούτε ενδιαφέρον υπήρχε τότε, ούτε πρόθεση (από το κράτος) να προωθηθεί η τεχνολογία αυτή.

Και τώρα υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες να εκπέμψουν σε dab ?
 
Κατ' αρχήν τώρα μιλάμε για DAB+ κι όχι για το παλιό DAB. Αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι μόνο DAB+ άδειες ραδιοφώνου θα χορηγηθούν, με πρώτες μάλλον τις ιδιωτικές πανελλαδικής εμβέλειας που θα εκπέμπουν στο πανελλαδικό SFN allotment 12D.
Έχω την εμτύπωση ότι τα FM θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα με τις γνωστές προσωρινές Βεβαιώσεις Νόμιμης Λειτουργίας (ΒΝΛ) του ΕΣΡ, αλλά πραγματικά "νόμιμοι" (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό) θα είναι όσοι έχουν πληρώσει για άδεια και έχουν ενταχθεί σε κάποιο πολυπλέκτη DAB+.
 
Και τώρα υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες να εκπέμψουν σε dab ?

Πολύ το αμφιβάλλω, εδώ στα FM και κλείνουν οι σταθμοί, πόσο μάλλον να τους πεις να κάνουν - εθελοντικά - εκπομπές σε άλλο πρότυπο με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε έξοδα. Αλλά αν αφήσει το κράτος τα θέματα αυτά μόνα τους, τίποτα δεν θα προχωρήσει. Αλλά για να είμαι και ειλικρινής, δεν είμαι και σίγουρος ότι το DAB+ σήμερα είναι κάποια ιδιαίτερη εξελιξη, μία τεχνολογία 20+ ετών, ενώ διαβάζω και πολλά παράπονα για την ποιότητα εκπομπής σε άλλες χώρες (κρατιέται χαμηλά το bitrate των σταθμών, προφανώς για να χωρέσουν πολλοί σε μία πολυπλεξία).
 
Last edited:
Δε νομίζω όμως ότι θα είναι τόσο απλό (σίγουρα δίκαιο δεν είναι) να πληρώσει κάποιος για να έχει άδεια DAB+ και να εκπέμπει δωρεαν αυτος των FM. Ακόμα κι αν το ποσό είναι μικρό και συμβολικό θα ζητηθεί ισότητα.
 
Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρονοδιάγραμμα, να ξέρουν δηλαδή αυτοί που θα εκπέμπουν στα FM ότι θα έχουν μετά από μερικά χρόνια παύση λειτουργίας...
 
Θα δούμε τι θα νομοθετηθεί για τις εκπομπές στα FM, αλλά βλέπεω αρκετά πιθανό το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται ο sotos65. Όσο για την ποιότητα ήχου στο DAB+ θα είναι σίγουρα καλύτερη από το να σε βομβαρδίζουν οι Τούρκοι στα FM, να έχεις χίλια δυο τεχνικά προβλήματα και να εκπέμπεις πότε υποβαθμισμένα και πότε καθόλου για μέρες ολόκληρες ή να προσπαθείς να βρεις στα FM τα ανύπαρκτα ραδιόφωνα της ΕΡΤ στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές.
 
Last edited:
Πιθανόν θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση για το DAB+[μάλλον είναι υποχρέωση] ,αλλά προσωπικά δε μπορώ να φανταστώ ότι θα καταργηθούν τα fm.
Αν υπήρχε κάποια τέτοια προοπτική δεν θα συνεχιζόταν η παραγωγή δεκτών και μάλιστα από τις κορυφαίες εταιρίες που κατασκευάζουν πανάκριβους δέκτες
Οσον αφορά την ποιότητα ,μάλλον θα αρχίσουμε πάλι ιστορίες σαν αυτές της αναπαραγωγής των άυλων αρχείων .....
 
Το ωραίο με το DAB, είναι ότι απο το απλό ραδιόφωνο των FM όπως το ξέραμε μέχρι στιγμής, περνάμε πλέον στο "τηλεραδιόφωνο" αν μπορώ να το πώ έτσι.. Αφού πλέον οι ραδιοσταθμοί θα μπορούν μαζί με την μουσική να εκπέμπουν μέσω της τεχνολογίας DAB-Slideshow, τα ραδιο-logo τους, ή διάφορες φωτογραφίες των καλλιτεχνών απο τα εξώφυλλα των CD την ώρα που παίζει κάποιο τραγούδι, ή κάποια γραφικά-εικόνες για τον καιρό, ειδήσεις, κτλ..

'Ολα αυτά όμως χρειάζονται και δέκτη DAB με εγχρωμη οθόνη που να είναι τελευταίας τεχνολογίας, γιατί υπάρχουν και δέκτες DAB με απλή οθόνη που είναι μόνο για τις συχνότητες των σταθμών..
Βρήκα στο ίντερνετ και ένα άρθρο που τα εξηγεί όλα αυτά και δείχνει και φωτογραφίες !

Aπόσπασμα απο το άρθρο : "Broadcasters in Germany, the UK, Australia, Norway, France, Belgium, the Netherlands, the Czech Republic, Poland and Switzerland are already broadcasting colour images via DAB Slideshow technology. This is a major benefit of digital radio over traditional FM services. Images include station branding, song and artist pictures, news, and traffic and weather information."