Μετά το χουνέρι της Abit, πήγα σε Gigabyte EX38-DS5. Αλλά δεν φορτώνουν τα Windows!

Όπως ήδη είπα στο τελευταίο μου post στο thread με την Abit, άκουσα τον Δημήτρη και πήρα σήμερα μια GA-EX38-DS5, με Dual BIOS για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Την συναρμολόγησα (μου έφαγε όλη την ημέρα σήμερα, γιατί τα έκανα όλα φύλλο και φτερό) και τώρα το βράδυ πήγα να (ξανα) περάσω τα Windows.

Μόλις ξεκίνησα το PC, μπήκα κατ' αρχάς στο set-up για να την φέρω στα μέτρα μου και μετά στο set-up του RAID για να σβήσω το παλιό RAID (αυτό που είχα δημιουργήσει χτες) ώστε να πετύχω μια "καθαρή" εξ αρχής εγκατάσταση των Windows. Να σημειώσω πως στην πρώτη εκκίνηση, το PC πήγε να bootάρει στα Vista, αλλά το απέτρεψα, γιατί μου έβγαζε κάτι μηνύματα να ξαναβάλω το δίσκο των Windows και να κάνω "επιδιόρθωση".

Δεν ήθελα κάτι τέτοιο, γι αυτό διέκοψα την διαδικασία και ξαναξεκίνησα το PC, μπήκα στο RAID utility, έσβησα το παλιό RAID, για να σβηστούν και τα Windows, ξαναδημιούργησα ένα νέο και ξαναξεκίνησα το PC για να κάνω εξ αρχής εγκατάσταση.

Το PC ξεκίνησε κανονικά και μου ζήτησε να βάλω στο DVD-ROM το δίσκο με τα Windows.

Αλλά μέχρι εκεί.

Μόλις βάζω τον δίσκο των Windows μέσα στο drive και πατάω enter, ο υπολογιστής σταματάει την διαδικασία σ' αυτό το σημείο. Βγαίνει μια μαύρη οθόνη με τον κέρσορα στο πάνω αριστερό σημείο της οθόνης και δεν προχωράει τίποτα πιο κάτω.

Έλεγξα τα πάντα, το μπουτάρισμα της συσκευής στην BIOS τα βύσματα τα καλώδια κλπ. αλλά δεν φαίνεται κάτι.

Να σημειώσω πως το DVD-ROM είναι EIDE/ATAPI και επειδή το καλώδιο IDE που το τροφοδοτεί δίνει και σε ένα σκληρό 500άρη EIDE, το DVD-ROM το είχα βάλει στο SLAVE.

Λέω αυτό θα φταίει. Το αλλάζω και το κάνω MASTER, αλλά δεν...

Μπαίνω στο set-up τηε μητρικής, ορίζω bootάρισμα από το DVD-ROM, και τίποτα. Τα Windows αρνούνται πεισματικά να (ξανα)περάσουν. Υπ' όψιν χτες, που τα παίρναγα, μου ζήτησαν το κλειδί τους για να προχωρήσει η εγκατάσταση (είναι γνήσια Ultimate, Full Edition).

Τί κάνω λάθος ή τί μπορεί να φταίει;

(μη μου πείτε "η μητρική" πάλι γιατί θα σπάσω το κεφάλι μου στον πιο κοντίνό τοίχο).

Mου έχουν τύχει πολλά τέτοια και οι λόγοι ήταν διάφοροι... από τον πιό εύκολο στην λύση του, μέχρι τον πιό αδιανόητο, κι αν σου πω περιπτώσεις θα φρίξεις...
Σε πρώτη φάση έλεγξε
α)τα jumpers πίσω από τις EIDE συσκευές γιά σωστό master-slave. Eιδικά στον HDD...
β)να πατάει καλά το βύσμα του data καλωδίου σε mboard και σε συσκευές
γ)συμβατότητα μνήμης με mboard και βάλτες-βγάλτες 1-2 φορές και κούνατες ελαφρά αριστερά-δεξιά (κατά πλάτος) να σiγουρευτείς οτι πατάνε καλά και κάνουν πλήρη επαφή
δ)μπες στο bios και δες θερμοκρασίες cpu για το ενδεχόμενο να μην πατάει καλά η ψύκτρα...
ε) σύνδεσες ΟΛΑ τα καλώδια τροφοδοσίας που θέλει η mboard?
ζ)Βάλε safe ρυθμίσεις στο bios
η) Aν δεν έχεις floppy δήλωσέ το στο bios "none" "not present" κλπ...
θ) Αυτή την ρημάδα την ρύθμιση "halt on" βάλτην στο "no error"

Φίλε Παναγιώτη καλημέρα. Αφού ελέγξεις όλα όσα πολύ σωστά σου είπε ο BIOS, κάνε και τα εξής:
1). Αποσύνδεσε εντελώς από τον IDE controller τον EIDE δίσκο και δοκίμασε την εγκατάσταση του λειτουργικού σε sata II δίσκο. Κάποια Μ/Β δεν συνεργάζονται πλέον με IDE δίσκους και τον controller τον έχουν για σύνδεση DVD-Rom, recorder κ.λ.π. Αφού τελειώσει με το καλό η εγκατάσταση ξαναδοκίμασε να βάλεις τον δίσκο. Αν μπουτάρει κανονικά και τον αναγνωρίζει κέρδισες ...αποθήκη! Αν όχι πέταξέ τον έξω και πάρε μια θήκη να τον μετατρέψεις σε εξωτερικό!
2). Βγάλε τελείως τις μνήμες που έχεις και δοκίμασε με άλλες.
3). Αν τίποτα δεν κάτσει, πάρτο παραμάσχαλα αν δεν βαριέσαι και ροβόλα κατά Αγ. Παρασκευή μεριά να το σκαλίσουμε παρέα...

Φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος

Last edited:
Τί έχω κάνει και τί πρέπει (ίσως) να κάνω

Λοιπόν, σας ευχαριστώ και τους δύο.

--> BIOS
α) Όπως είπα, το jumper στο DVD-ROM το έβαλα στο Master. Και επί πλέον, είχα ήδη αποσυνδέσει την τροφοδοσία ρεύματος στον σκληρό, ώστε να μην παρουσιάζεται στο σύστημα. Για τον ευνόητο λόγο να "βλέπει" η μητρική μόνο το RAID των δύο Raptors (RAID 1 - Mirror), πάνω στους οποίους θέλω να εγκαταστήσω το λειτουργικό. Το μόνο που δεν έκανα είναι να βγάλω και το καλώδιο IDE πίσω από την πλάτη του σκληρού, αλλά νομίζω πως από την στιγμή που ο δίσκος είναι "νεκρός", μιας και δεν τροφοδοτείται με ρεύμα, δεν επηρεάζει την λειτουργία του DVD-ROM. Εξ άλλου δεν τον βλέπει η μητρική στο BIOS, το έλεγξα.
β) Το καλώδιο το έλεγξα, είναι στη θέση του.
γ) Τις μνήμες τις βλέπει κανονικά το BIOS. Τις διάβασα, τόσο σαν χωρητικότητα, όσο και σαν χαρακτηριστικά, όταν ήμουνα στο set-up.
δ) Θερμοκρασία CPU. Εδώ ίσως να έχεις κάτι να πεις. Χθες, την ώρα που συναρμολογούσα την νέα μητρική, ανακάλυψα πως το cooler της Zalman (CNPS9500A) ήταν πολύ μεγάλο για την μητρική ("κουτούλαγε" πάνω στα DIMMs των μνημών) και επειγόντως πήγα και πήρα ένα της AKASA, αρκετά πιο στενό από το e-shop, και το φόρεσα. Κατά την διάρκεια του set-up παρατήρησα πως η θερμοκρασία του CPU έδειχνε -88 C. Λες να επηρεάζει αυτό την διαδικασία. Δυστυχώς δεν έχω τρόπο να ελέγξω τί φταίει. Πάντως το καλώδιο της AKASA είναι στη θέση του, το ανεμιστηράκι στρέφει κανονικά. Στο δε BIOS δεν είδα πουθενά setting για Low Limit στην θερμοκρασία του CPU. Και να σημειώσω επίσης πως το PC ξεκίνησε κανονικά με τα ήδη περασμένα Windows, χωρίς καμιά προειδοποίηση για την θερμοκρασία του CPU, άσχετα αν εγώ τα κατήργησα, όπως εξήγησα στην αρχή.
ε) Ναι, τα καλώδια τροφοδοσίας (δύο είναι - Το 24-πινο και το 12βολτο ATX) είναι συνδεδεμένα.
ζ) BIOS safe. Θα το κάνω, αν δεν δουλέψει τίποτε άλλο. Είδομεν επ' αυτού.
η) Έχω floppy και την "βλέπει" κανονικά το BIOS.
θ) Η ρύθμιση είναι στο All, But keyboard (default). ΟΚ, να την αλλάξω και βλέπουμε.

-->Γιώργο Δενδρόπουλο
1) Δίσκος EIDE. Δες το (α) στην απάντηση στον BIOS.
2) Μνήμες. Δες το (γ) στην απάντηση στον BIOS.
3) Για το τελευταίο ειδικά, σ' ευχαριστώ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ιδιαίτερα. Ίσως το κάνω, αν δεν τελεσφορήσουν οι σημερινές μου προσπάθειες, αλλά από το τέλος της άλλης βδομάδας, διότι την Τρίτη φεύγω για Νορβηγία, για να παρακολουθήσω το Factory Acceptance Test των προωστηρίων μηχανών των δύο από τα καινούργια πλοία που χτίζει η εταιρεία που δουλεύω.

Πέραν αυτών, όμως, θέλω να σας ενημερώσω και για κάτι άλλο που διάβασα τώρα το πρωί στο manual της μητρικής, και που ίσως επηρεάζει την διαδικασία εγκατάστασης.

Στο τέλος, λοιπόν, του manual υπάρχει το κεφάλαιο για την διαμόρφωση των σκληρών: Configuring SATA HDDs.
Εκεί αναφέρεται ότι για να κάνεις διαμόρφωση, πρέπει να κάνεις τα εξής:
- Να εγκαταστήσεις (φυσικά) σκληρούς SATA (ΟΚ)
- Να διαμορφώσεις (configure) το SATA controller mode στο BIOS (ΟΚ)
- Να διαμορφώσεις τους δίσκους σε RAID, εφ' όσον το επιθυμείς (ΟΚ)
- Να φτιάξεις μια δισκέττα που να περιέχει το SATA/ RAID/AHCI driver (Αυτό ΔΕΝ το έχω κάνει)
- Να εγκαταστήσεις τον driver ΚΑΙ το λειτουργικό (ΟΥΤΕ κι αυτό το έχω κάνει).

Και παρακάτω, σε προτρέπει να έχεις διαθέσιμα:
- Τουλάχιστον 2 σκληρούς, εφ' όσον επιθυμείς RAID
- Μια άδεια φορμαρισμένη δισκέττα
- Τον δίσκο των Windows
- Τον δίσκο με τους drivers της μητρικής

Στη συνέχεια αναφέρονται οι οδηγίες πως να δημιουργήσεις το RAID. Η μητρική διαθέτει 2 RAID controllers. Έναν ενσωματωμένο στο South Bridge Intel ICH9R για 6 σκληρούς και έναν της ίδιας της Gigabyte σε ξεχωριστό τσιπάκι SATA2 controller, που αφορά στους 2 επί πλέον σκληρούς που συνδέονται στις υποδοχές e-SATA, και που δεν μας ενδιαφέρει επί του παρόντος. Το πρώτο το έχω ήδη κάνει με επιτυχία.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι οδηγίες για το πώς να δημιουργήσεις μια δισκέττα με τους SATA RAID/AHCI drivers. Και επί λέξει, λέει:
To succesfully install operating system onto SATA hard drive(s) that is/are configured to RAID/AHCI mode, you need to install the SATA controller driver during the OS installation. Without this driver, the hard drive may not be recognized during the Windows setup process. First of all, copy the driver for the SATA controller from the motherboard driver disk to a floppy disk. See the instructions below about how to copy the driver in MS-DOS mode. Prepare a startup disk that has CD-ROM support and a blank formatted floppy disk.

Και συνεχίζει, δίνοντας οδηγίες τί να κάνεις για να πραγματοποιήσεις τα παραπάνω.

ΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟ, και δεν ξεκινάει η διαδικασία εγκατάστασης;

Πείτε μου κάτι, πριν αρχίσω να κουτουλάω τους τοίχους.:FSGSFGS4:

Last edited:
Φίλε Παναγιώτη απ' ότι γνωρίζω τα σVista έχουν δικό τους SATA RAID/AHCI driver που τον φορτώνουν αυτόματα κατά την εγκατάστασή τους, αλλά καλού-κακού δοκίμασε και την διαδικασία που λέει το manual του M/B.
Επίσης να ελέγξεις οπωσδήποτε αν έχει κουμπώσει σωστά η ψύκτρα του επεξεργαστή πάνω στο Μ/Β, γιατί οι 88 βαθμοί είναι αφύσικοι...
Όσο για τις μνήμες, έχω δεί πολλές φορές να παίζουν μια χαρά σε κάποιο Μ/Β και σε κάποιο άλλο να τα κάνουν μούσκεμα έως και να μην ξεκινάει κάν! Αν έχεις εναλλακτικές βάλτες πάνω και δοκίμασε!

Φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος.

Last edited:
Φίλε Παναγιώτη απ' ότι γνωρίζω τα σVista έχουν δικό τους SATA RAID/AHCI driver που τον φορτώνουν αυτόματα κατά την εγκατάστασή τους, αλλά καλού-κακού δοκίμασε και την διαδικασία που λέει το manual του M/B.
Επίσης να ελέγξεις οπωσδήποτε αν έχει κουμπώσει σωστά η ψύκτρα του επεξεργαστή πάνω στο Μ/Β, γιατί οι 88 βαθμοί είναι αφύσικοι...

.....Φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος.

Γιώργο, σ' ευχαριστώ από καρδιάς

Πρέπει κατ' αρχάς να πω πως είχα κάνει λάθος στην δήλωση της συσκευής first boot και το άλλαξα σε CD-ROM, οπότε bootάρισε κανονικά.

Πλην όμως......

Όταν έδειξε πως άρχισε να φορτώνει τα Windows, μου έβγαλε μια οθόνη που έλεγε πως κάτι είναι corrupted και κάποιο αρχείο λείπει ή κάτι τέτοιο. Δεν σημείωσα ακριβώς τί έλεγε, φανταζόμενος πως η αιτία είναι τα παραπάνω.

Οπότε για να είμαι σίγουρος, μπήκα πάλι στο μενού του RAID, ακύρωσα το υπάρχον RAID (διαγράφοντας έτσι τα πάντα από τους Raptors) και ξαναδημιούργησα καινούργιο. Μάλιστα αυτή τη φορά έκανα partition κατά την δημιουργία και δημιούργησα 2 RAID arrays (πάντα σε mirror - RAID 1), ένα στα 95GB και ένα στα 44.7GB.

Διαβάζοντας όμως προσεκτικά το manual στις επόμενες σελίδες της διαδικασίας παρατήρησα ότι κατά την εγκατάσταση των Vista (και μόνο για αυτά - για τα XP έχει άλλες οδηγίες) όντως μέσα από τα Windows ο χρήστης καλείται να διαλέξει τις επιλογές, ως εξής (το manual θεωρεί ως δεδομένο πως έχεις ήδη φτιάξει την δισκέττα με τους drivers):
- Εμφανίζεται ένα αρχικό παράθυρο, που σε ρωτάει πού θέλεις να εγκαταστήσεις τα Windows, στο οποίο προφανώς τώρα θα μου εμφανίσει τις επιλογές των 2 RAID, που είπα παραπάνω. Στο ίδιο παράθυρο, κάτω αριστερά υπάρχει η ένδειξη: Load Driver, την οποία επιλέγεις με κλικ.
- Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις την τοποθεσία, που βρίσκεται ο driver, που στην περίπτωση αυτή, θα είναι η δισκέττα, στην οποία θα τον έχει περάσει, αντιγράφοντάς τον από το δίσκο της μητρικής (την αντιγραφή θα την κάνω σε περιβάλλον Windows, στον υπολογιστή που δουλεύω τώρα - οδηγίες γι αυτό υπάρχουν στο manual).
- Μετά επιλέγεις τον driver από την δισκέττα (λέει ακριβώς την ονομασία του)
- Τέλος σε (ξανα)ρωτάει πού θέλεις να εγκαταστήσεις τα Windows, ώστε να επιλέξεις εσύ τον σκληρό (ή το RAID στην περίπτωσή μου).

Επομένως, η νέα δυσκολία που μου παρουσιάστηκε, δεν είχε να κάνει με τους drivers, αυτό ίσως να με απασχολούσε κατά την εγκατάσταση, αλλά μάλλον με κάτι άλλο. Έτσι τουλάχιστον συνεπέρανα. Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.

Σου στέλνω ένα PM με τα τηλέφωνά μου. Αν δεν σου κάνει κόπο, κάνε μου ένα τηλέφωνο, μετά από καμιά ώρα, εφ' όσον βέβαια μπορείς. Είμαι στο σπίτι μου. Το κινητό μου επίσης λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Μπορώ να σε καλέσω εγώ πίσω, αν μου κάνεις μιαν αναπάντητη.

Σ' ευχαριστώ και πάλι.

Re: Τί έχω κάνει και τί πρέπει (ίσως) να κάνω

...
Όπως είπα, το jumper στο DVD-ROM το έβαλα στο Master. Και επί πλέον, είχα ήδη αποσυνδέσει την τροφοδοσία ρεύματος στον σκληρό, ώστε να μην παρουσιάζεται στο σύστημα. Για τον ευνόητο λόγο να "βλέπει" η μητρική μόνο το RAID των δύο Raptors (RAID 1 - Mirror), πάνω στους οποίους θέλω να εγκαταστήσω το λειτουργικό. Το μόνο που δεν έκανα είναι να βγάλω και το καλώδιο IDE πίσω από την πλάτη του σκληρού, αλλά νομίζω πως από την στιγμή που ο δίσκος είναι "νεκρός", μιας και δεν τροφοδοτείται με ρεύμα, δεν επηρεάζει την λειτουργία του DVD-ROM. Εξ άλλου δεν τον βλέπει η μητρική στο BIOS, το έλεγξα.
...

Αφού τελικά δούλεψε το mboard, όλα OK... Αλλά αφού έβαλες το jumper Master στο DVD, πρέπει να γυρίσεις αυτόν του δίσκου σε θέση Slave (ή να βγάλεις τελείως το data καλώδιο από την πλάτη του δίσκου) γιατί άσχετα με το αν τροφοδοτείται ή όχι ο δίσκος με ρεύμα, τα καλώδια και οι συσκευές τερματίζονται μεταξύ τους με παθητικό τρόπο

Από εμπειρία κα μετά από δεκάδες χαλασμένα και "χαλασμένα" mboards και συσκευές, μπορώ να πώ ότι 9 στις 10 περιπτώσεις συζητήσεων γιά βλάβες, οφείλονται σε κάποια μικρή ή και βασική λεπτομέρεια που δεν δόθηκε προσοχή και η επίλυση είναι θέμα μιάς κίνησηςτου χεριού, ενός κλίκ...

Ευχαριστώ.

Λες, δηλ. να φταίει αυτό και να μου βγάζει αυτό το περίεργο μήνυμα.

Υπ' όψιν πως δεν μου τόβγαλε μια φορά μόνο, αλλά 2 ή 3 (τόσες προσπάθειες έχω κάνει για φόρτωση των Windows)

Λέω να δοκιμάσω κάτι πιο δραστικό (κατά την συμβουλή του Γιώργου, βέβαια): Να δοκιμάσω να αλλάξω τις μνήμες, αρχίζοντας με την σταδιακή τους αφαίρεση και μετά να προσθέτω μία-μία.

Και βλέπουμε

Πάλι ευχαριστώ

Ακόμα μια ερώτηση

Τώρα που σας βρήκα, να τα βάλω όλα στο "χαρτί", που λένε.

Αναφέρομαι στο προηγούμενό μου μήνυμα, αυτό που περιγράφω τις οδηγίες του manual, που ζητάει να έχεις περάσει τους drivers σε μια φορμαρισμένη δισκέττα.

Επειδή δεν το ξεκαθαρίζει, φορμάρισα 2 δισκέττες. Μια με φορμάρισμα MS-DOS και μια με απλό ("γρήγορο", όπως το ονομάζουν τα Windows) φορμάρισμα.

Ποιά από τις δύο πρέπει να χρησιμοποιήσω όταν - επί τέλους - καταφέρω να προχωρήσω την διαδικασία στησίματος και φορτώματος του λογισμικού;

Ή μήπως δεν έχει σημασία (είναι το ίδιο και οι δύο);

Καταρχήν Παναγιώτη, επειδή έχεις μπλέξει σε μονοπάτια που δεν τα κατέχεις πλήρως (δεδομένου ότι οι περιπτώσεις RAID, BIOS BOOT κλπ, ειδικά σε νέες μητρικές, μπορεί να αποδειχθούν εκνευριστικές ακόμα και για σχετικά πεπειραμένους χρήστες), θα πρότεινα να σκεφτείς την περίπτωση να δώσεις κάπου το μηχανάκι να στο στήσουν ή, αν θες να μάθεις κι εσύ κάποιες ‛λεπτομέρειες’ που κάνουν την διαφορά, να φωνάξεις κάποιον και να το στήσετε μαζί.

Αυτά προς αποφυγή περαιτέρω σπατάλης χρόνου και δικής σου ταλαιπωρίας.

Μία παρατήρηση επί του τεχνικού (αν και δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλα τα post σου): RAID Drivers στα Vista περνάνε και μέσω USB STICK ή άλλου αποθηκευτικού μέσου (πχ άλλος δίσκος) κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Αυτό είναι μία βασική βελτίωση στα Vista που δεν καθιστά πλέον απαραίτητη την χρήση Floppy (όπως στα XP).

Περί σπατάλης χρόνου, ταλαιπωρίας, κόστους κλπ.

----> spcav

Αγαπητέ spcav (Σπύρο, αν δεν κάνω λάθος, έτσι;),

Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με την - πολύτιμη, ούτως ή άλλως - συμβουλή σου, ειδικά με το δεύτερό της σκέλος (αυτό που λες να φωνάξω κάποιον να το στήσουμε μαζί).

Πλην όμως....

1) "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" (ή, όπως έλεγε η γιαγιά μου, που έφυγε στα 101 της, παντελώς αμόρφωτη, αλλά με την σοφία 4 γενεών, "δεν τόχω πως πεθαίνω παρί όσο ζω μαθαίνω")
2) "Αν δεν πληρώσεις δεν μαθαίνεις". Αν και δεν συμφωνώ πλήρως με αυτή την λαϊκή ρήση, αποδεικνύεται σε μεγάλο ποσοστό αληθής.
3) Βαδίζω ήδη προς το τέλος του 62ου έτους της ηλικίας μου και δεν χόρτασα ποτέ μου την χαρά να φτιάχνω κάτι μόνος μου, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου (πάντα οι ρημάδες οι επαγγελματικές υποχρεώσεις με κρατούσαν σκλαβωμένο, όπως τους περισσότερους φαντάζομαι). Είπα, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο PC θα το ΦΤΙΑΞΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ. Τώρα το ότι απευθύνομαι στο avclub - και όχι μόνο σε αυτό - το θεωρώ, εκτός από "βοήθεια", που είναι αυτονόητο, και "συμβολή" προς τα υπόλοιπα μέλη για να μαθαίνουν από τις αναποδιές αυτής της προσπάθειας.

Ασφαλώς θα ήταν πολύ εύκολο να το δώσω σε κάποιον ειδικό ή σε κάποιο μαγαζί ή αλυσίδα (βλ. ΠΛΑΙΣΙΟ, e-shop, κλπ.) και να είχα ξοφλήσει. Η προηγούμενή μου, όμως εμπειρία δεν ήταν και η πιο ευχάριστη (έχω ήδη δημοσιεύσει αλλού την τραυματική εμπειρία μου από το ΠΛΑΙΣΙΟ για το στήσιμο ενός PC, που μου πήγε κοντά στο 2χίλιαρο). Αν, λοιπόν, αποφάσιζα να κάνω το πιο εύκολο (να το δώσω αλλού για στήσιμο) δεν θα ήμουν σίγουρος για την επιτυχία του project. Όσο για το να φώναζα κάποιον να το στήσουμε μαζί, μολονότι είναι καλή ιδέα, σκοντάφτει πάνω σε δυο παραμέτρους: Πού θα βρω κάποιον που θα διαθέσει το χρόνο του και πότε θα έχω κι εγώ τον χρόνο να καθήσω δίπλα του, τις ώρες που αυτός θα μπορεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου. Και νομίζω πως έπραξα καλά, απευθυνόμενος στο avclub για βοήθεια. Αν τώρα κάποιος έχει αντίρρηση ή αισθάνεται ενοχλημένος γι αυτό, καλύτερα να μου το πει, για να το συζητήσουμε και να δω κι εγώ μήπως έχω άδικο.

Φιλικά πάντα

Π. Μελάς

Και επί τέλους τα κατάφερα

Να πω ακόμα, ότι με την πολύτιμη βοήθεια των δύο φίλων (BIOS και Γιώργου/geodengr), κατάφερα και πέρασα τα Vista, παρ' όλες τις παραξενιές του PC (ειδικά της μητρικής).

Ειδικά με την συμβουλή του Γιώργου, αφαίρεσα τις μνήμες, άφησα μόνο ένα DIMM του 1GB πάνω και επί τέλους τα Windows εγκαταστάθηκαν.

Στη συνέχεια φόρεσα και το δεύτερο DIMM και εγκατέστησα και τους drivers της μητρικής χωρίς πρόβλημα.

Μένει τώρα να βάλω τους drivers των καρτών γραφικών, ήχου και TV, καθώς και την εγκατάσταση των βασικών προγραμμάτων (Office, Acrobat Reader, PowerDVD κλπ.)

Θα ρεπορτάρω σε άλλο thread όταν επί τέλους γίνει πλήρως λειτουργικό.

Ευχαριστώ άλλη μια φορά όλους σας, ειδικά τους spcav, sfortis, Maestro, Διονύση, Δημ. Δημητρακούδη, meletov και βέβαια τους Γιώργο Δενδρόπουλο (geodengr) και BIOS για την πολύτιμη βοήθειά τους και συμβουλές τους.

Αναμείνατε άλλο thread για την απόδοση και τα πιθανά προγράμματα και το στήσιμό τους.

Re: Περί σπατάλης χρόνου, ταλαιπωρίας, κόστους κλπ.

----> spcav

Αγαπητέ spcav (Σπύρο, αν δεν κάνω λάθος, έτσι;),

Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με την - πολύτιμη, ούτως ή άλλως - συμβουλή σου, ειδικά με το δεύτερό της σκέλος (αυτό που λες να φωνάξω κάποιον να το στήσουμε μαζί).

Πλην όμως....

1) "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" (ή, όπως έλεγε η γιαγιά μου, που έφυγε στα 101 της, παντελώς αμόρφωτη, αλλά με την σοφία 4 γενεών, "δεν τόχω πως πεθαίνω παρί όσο ζω μαθαίνω")
2) "Αν δεν πληρώσεις δεν μαθαίνεις". Αν και δεν συμφωνώ πλήρως με αυτή την λαϊκή ρήση, αποδεικνύεται σε μεγάλο ποσοστό αληθής.
3) Βαδίζω ήδη προς το τέλος του 62ου έτους της ηλικίας μου και δεν χόρτασα ποτέ μου την χαρά να φτιάχνω κάτι μόνος μου, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου (πάντα οι ρημάδες οι επαγγελματικές υποχρεώσεις με κρατούσαν σκλαβωμένο, όπως τους περισσότερους φαντάζομαι). Είπα, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο PC θα το ΦΤΙΑΞΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ. Τώρα το ότι απευθύνομαι στο avclub - και όχι μόνο σε αυτό - το θεωρώ, εκτός από "βοήθεια", που είναι αυτονόητο, και "συμβολή" προς τα υπόλοιπα μέλη για να μαθαίνουν από τις αναποδιές αυτής της προσπάθειας.

Ασφαλώς θα ήταν πολύ εύκολο να το δώσω σε κάποιον ειδικό ή σε κάποιο μαγαζί ή αλυσίδα (βλ. ΠΛΑΙΣΙΟ, e-shop, κλπ.) και να είχα ξοφλήσει. Η προηγούμενή μου, όμως εμπειρία δεν ήταν και η πιο ευχάριστη (έχω ήδη δημοσιεύσει αλλού την τραυματική εμπειρία μου από το ΠΛΑΙΣΙΟ για το στήσιμο ενός PC, που μου πήγε κοντά στο 2χίλιαρο). Αν, λοιπόν, αποφάσιζα να κάνω το πιο εύκολο (να το δώσω αλλού για στήσιμο) δεν θα ήμουν σίγουρος για την επιτυχία του project. Όσο για το να φώναζα κάποιον να το στήσουμε μαζί, μολονότι είναι καλή ιδέα, σκοντάφτει πάνω σε δυο παραμέτρους: Πού θα βρω κάποιον που θα διαθέσει το χρόνο του και πότε θα έχω κι εγώ τον χρόνο να καθήσω δίπλα του, τις ώρες που αυτός θα μπορεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου. Και νομίζω πως έπραξα καλά, απευθυνόμενος στο avclub για βοήθεια. Αν τώρα κάποιος έχει αντίρρηση ή αισθάνεται ενοχλημένος γι αυτό, καλύτερα να μου το πει, για να το συζητήσουμε και να δω κι εγώ μήπως έχω άδικο.

Φιλικά πάντα

Π. Μελάς

φιλε Παναγιωτη,με ολο τον σεβασμο προς τις γνωμες-αποψεις των αλλων μελων και χωρις να γνωριζω ή να κρινω τις γνωσεις σου πανω στου η/υ,απο την εμπειρια μου και λογω της 2ης δουλειας μου,εχω καταληξει στα εξης:

σε δικες μου εγκαταστασεις αλλα και πελατων μου,με τα μονα board που δεν ειχα ΠΟΤΕ προβλημα ειναι τα ASUS.
αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι ειναι αχρηστα τα υπολοιπα,αλλα η δικια μου αποψη ειναι αυτη μεσα απο γεγονοτα.
εαν μπορεις κανε μια επιστροφη το giga και παρε asus με chipset intel ή nvidia(επελεξε μαυρη πλακετα για σιγουρια)και πιστευω οτι "μαγικα" θα λυθουν ολα..

καλη συνεχεια....

@ Παναγιώτης

Προς θεού, βρε δεν είπα ποτέ ότι κακώς ζήτησες βοήθεια ή κάτι ανάλογο. Γι αυτό άλλωστε, μεταξύ άλλων, είναι τα φορα.

Πολύ καλά κάνεις και θες να το κάνεις μόνος σου (κι εγώ αυτής της λογικής είμαι) αλλά απλώς είπα ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ʽζήσειςʼ από κοντά για να καταλάβεις την λογική τους και από ένα σημείο και πέρα η χαρά της δημιουργίας μπορεί να καταργείται από μία συνεχόμενη ταλαιπωρία.

@ Δημήτρης

Με βάση την εμπειρία μου, ο ʽαφορισμόςʼ όλων των μαρκών πλην της Asus είναι το λιγότερο υπερβολικός.

Το δε χρώμα του board (ξέρω ότι εννοείς – έχει να κάνει με το μοντέλο) δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την αξιοπιστία ή κάτι αντίστοιχο.

Ειναι παράλογο να περιμένεις ότι μία 'μαύρη Asus' θα λύσει όλα τα 'μαγικά' (τα οποία έχουν να κάνουν συνήθως με την λογική των chipset και του 'στησίματος´των μητρικών, στοιχεία κοινά στις περισσότερες αυτών).

Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας και όλες οι μητρικές έχουν τις παραξενιές τους αλλά αν γνωρίζεις γενικά την ʽλογικήʼ τους, δεν συναντάς προβλήματα.

Εξαίρεση ίσως αποτελούν πχ οι ΑΒΙΤ οι οποίες εμφανίζουν πολλά ʽκουφάʼ προβλήματα (ίσως και λόγω της ʽo/cʼ φύσης τους).

Με τις GB δεν είχα ποτέ πρόβλημα και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι αρκετά πιο ʽφιλικέςʼ προς τον χρήστη σε σχέση με πολλές άλλες (πχ ASUS).

@ Παναγιώτης

Προς θεού, βρε δεν είπα ποτέ ότι κακώς ζήτησες βοήθεια ή κάτι ανάλογο. Γι αυτό άλλωστε, μεταξύ άλλων, είναι τα φορα.

Πολύ καλά κάνεις και θες να το κάνεις μόνος σου (κι εγώ αυτής της λογικής είμαι) αλλά απλώς είπα ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ʽζήσειςʼ από κοντά για να καταλάβεις την λογική τους και από ένα σημείο και πέρα η χαρά της δημιουργίας μπορεί να καταργείται από μία συνεχόμενη ταλαιπωρία.

@ Δημήτρης

Με βάση την εμπειρία μου, ο ʽαφορισμόςʼ όλων των μαρκών πλην της Asus είναι το λιγότερο υπερβολικός.

Το δε χρώμα του board (ξέρω ότι εννοείς – έχει να κάνει με το μοντέλο) δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την αξιοπιστία ή κάτι αντίστοιχο.

Ειναι παράλογο να περιμένεις ότι μία 'μαύρη Asus' θα λύσει όλα τα 'μαγικά' (τα οποία έχουν να κάνουν συνήθως με την λογική των chipset και του 'στησίματος´των μητρικών, στοιχεία κοινά στις περισσότερες αυτών).

Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας και όλες οι μητρικές έχουν τις παραξενιές τους αλλά αν γνωρίζεις γενικά την ʽλογικήʼ τους, δεν συναντάς προβλήματα.

Εξαίρεση ίσως αποτελούν πχ οι ΑΒΙΤ οι οποίες εμφανίζουν πολλά ʽκουφάʼ προβλήματα (ίσως και λόγω της ʽo/cʼ φύσης τους).

Με τις GB δεν είχα ποτέ πρόβλημα και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι αρκετά πιο ʽφιλικέςʼ προς τον χρήστη σε σχέση με πολλές άλλες (πχ ASUS).

τονισα οτι τα συμπερασματα μου,βασιζονται σε εγκαταστασεις που εχω κανει εγω(και δεν ειναι λιγες)και συμπερασματα συναδελφων που εχουν την ιδια αποψη.
με asus δεν ειχα ποτε παρατραγουδα κατα την εγκατασταση(software,hardware)αλλα και κατα την λειτουργια στην πορεια(officepc,gamepc,workstation).
με διαφορα board παντα κατι συνεβαινε.
ετυχε,"κολλημα" με την asus...δεν ξερω...

οσο αναφορα το χρωμα του pcb-στις asus τουλαχιστον-απ`οσο γνωριζω παιζει ρολο.
δεν ειναι τυχαιο οτι ολες οι ακριβες υλοποιησεις της ειναι σε σκουρο χρωμα.

Φίλε Δημήτρη Π. μην είσαι και τόσο απόλυτος με το Hardware. Κατασκευάζω Η/Υ από το 1988 (ξεκίνησα με IBM AT Compatible), και το τι έχουν δει τα μάτια μου τόσα χρόνια είναι αδύνατον να περιγραφούν ακόμα και με χιλιάδες Posts!!! Γι' αυτό και είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός πλέον με οτιδήποτε ηλεκτρονικό τσουμπλέκι απ' όπου κι αν προέρχεται.
Όσο για τις M/B της Asus, που πραγματικά αρκετές από αυτές είναι "αστέρια", δεν έχεις απόλυτο δίκιο. Ή δεν σου έτυχε να πέσει στα χέρια σου καμιά P5GD1, ή το αποκρύπτεις(???), ή το ξέχασες!!! Οι εν λόγω "κυρίες" λοιπόν με το που έπεφτε κανένας δυστυχισμένος P4 σειράς 5 κ´6 στο socket τους, τον "τσουρούφλιζαν" κυριολεκτικά στους 75-85 βαθμούς Κελσίου, και αν ο τυχερός(!!!) κάτοχος ζήταγε από το PC του καμιά σοβαρή κάπως δουλίτσα ερχόταν αντιμέτωπος με τις γνωστές μπλε οθόνες ή απανωτά restart. Άσε που τα μαγαζιά τα ρίχναν στα ...Windows (το εύκολο θύμα...), και ναααα τα format στο μηχάνημα του δυστυχή πελάτη (που είχε πάντα άδικο!!!).
Φίλε άλλαξα τουλάχιστον 15-20 τέτοια Μ/Β από μηχανήματα αγανακτισμένων ανθρώπων (που ευτυχώς δεν τα είχα φτιάξει εγώ!), που δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν και βέβαια έπαψαν να εμπιστεύονται τα μαγαζιά που τους πούλησαν τέτοιο μηχάνημα. (Κανένα μαγαζί, και με το δίκιο του βεβαίως, δεν μπορούσε φυσικά να επωμιστεί το κόστος αλλαγής μιας M/B που "δούλευε").
Με το που κατέβαινε από την ψησταριά ο φουκαριάρης Ρ4 (με το "μαμίσιο" συνολάκι ψύκτρας-ανεμιστήρα, έτσι...), και έμπαινε σε κάποιο οποιοδήποτε άλλο board, αυτόματα λειτουργούσε στους απόλυτα παραδεκτούς 40-55 βαθμούς, και οι πελάτες επί τέλους έπαιρναν τηλέφωνο για να πούν ευχαριστώ(!!!) οι άνθρωποι...
Και για των λόγων μου το αληθές έχω επίτηδες κρατήσει ένα τέτοιο Μ/Β-ψησταριά, και είναι στην διάθεση οιουδήποτε για τα ...περαιτέρω! (Δεν το πουλάω όμως, το κρατάω για την περίπτωση που χαλάσει η ...τοστιέρα μου, χε-χε).
Με τα παραπάνω δεν θέλω να θίξω ούτε εταιρίες όπως τις Asus, MSI, GigaByte, κ.λ.π., ούτε φυσικά κάποιον από εμάς. Απλά από τότε που οι εταιρίες σταμάτησαν τους (δειγματοληπτικούς) ελέγχους παραγωγής, (γύρω στο 1998-1999, αν θυμάμαι καλά), γιατί τους ήταν ασύμφοροι, αυξάνοντας παράλληλα τα χρόνια εγγύησης σε δυο η και παραπάνω (αντί για ένα (1) που ήταν μέχρι τότε), πάντα κατά καιρούς προκύπτουν κατασκευαστικές "αστοχίες"...
Τι κι αν λόγω εγγύησης σου αλλάζουν το σκληρό δίσκο π.χ. που "έσπασε" σε 3 η 33 η 333 μέρες, αφού έχασες ήδη τις δουλειές σου... (να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι, που λέει και η σοφή παροιμία!).
Ας κρατάμε λοιπόν όλοι μας μικρά καλάθια όταν μιλάμε γι' αυτά τα ηλεκτρονικά τσουμπλέκια όπως είπα και παραπάνω γιατί τα πάντα (και από παντού) είναι πάντοτε πιθανά.

Πάντα φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος.

Φίλε Δημήτρη Π. μην είσαι και τόσο απόλυτος με το Hardware. Κατασκευάζω Η/Υ από το 1988 (ξεκίνησα με IBM AT Compatible), και το τι έχουν δει τα μάτια μου τόσα χρόνια είναι αδύνατον να περιγραφούν ακόμα και με χιλιάδες Posts!!! Γι' αυτό και είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός πλέον με οτιδήποτε ηλεκτρονικό τσουμπλέκι απ' όπου κι αν προέρχεται.
Όσο για τις M/B της Asus, που πραγματικά αρκετές από αυτές είναι "αστέρια", δεν έχεις απόλυτο δίκιο. Ή δεν σου έτυχε να πέσει στα χέρια σου καμιά P5GD1, ή το αποκρύπτεις(???), ή το ξέχασες!!! Οι εν λόγω "κυρίες" λοιπόν με το που έπεφτε κανένας δυστυχισμένος P4 σειράς 5 κ´6 στο socket τους, τον "τσουρούφλιζαν" κυριολεκτικά στους 75-85 βαθμούς Κελσίου, και αν ο τυχερός(!!!) κάτοχος ζήταγε από το PC του καμιά σοβαρή κάπως δουλίτσα ερχόταν αντιμέτωπος με τις γνωστές μπλε οθόνες ή απανωτά restart. Άσε που τα μαγαζιά τα ρίχναν στα ...Windows (το εύκολο θύμα...), και ναααα τα format στο μηχάνημα του δυστυχή πελάτη (που είχε πάντα άδικο!!!).
Φίλε άλλαξα τουλάχιστον 15-20 τέτοια Μ/Β από μηχανήματα αγανακτισμένων ανθρώπων (που ευτυχώς δεν τα είχα φτιάξει εγώ!), που δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν και βέβαια έπαψαν να εμπιστεύονται τα μαγαζιά που τους πούλησαν τέτοιο μηχάνημα. (Κανένα μαγαζί, και με το δίκιο του βεβαίως, δεν μπορούσε φυσικά να επωμιστεί το κόστος αλλαγής μιας M/B που "δούλευε").
Με το που κατέβαινε από την ψησταριά ο φουκαριάρης Ρ4 (με το "μαμίσιο" συνολάκι ψύκτρας-ανεμιστήρα, έτσι...), και έμπαινε σε κάποιο οποιοδήποτε άλλο board, αυτόματα λειτουργούσε στους απόλυτα παραδεκτούς 40-55 βαθμούς, και οι πελάτες επί τέλους έπαιρναν τηλέφωνο για να πούν ευχαριστώ(!!!) οι άνθρωποι...
Και για των λόγων μου το αληθές έχω επίτηδες κρατήσει ένα τέτοιο Μ/Β-ψησταριά, και είναι στην διάθεση οιουδήποτε για τα ...περαιτέρω! (Δεν το πουλάω όμως, το κρατάω για την περίπτωση που χαλάσει η ...τοστιέρα μου, χε-χε).
Με τα παραπάνω δεν θέλω να θίξω ούτε εταιρίες όπως τις Asus, MSI, GigaByte, κ.λ.π., ούτε φυσικά κάποιον από εμάς. Απλά από τότε που οι εταιρίες σταμάτησαν τους (δειγματοληπτικούς) ελέγχους παραγωγής, (γύρω στο 1998-1999, αν θυμάμαι καλά), γιατί τους ήταν ασύμφοροι, αυξάνοντας παράλληλα τα χρόνια εγγύησης σε δυο η και παραπάνω (αντί για ένα (1) που ήταν μέχρι τότε), πάντα κατά καιρούς προκύπτουν κατασκευαστικές "αστοχίες"...
Τι κι αν λόγω εγγύησης σου αλλάζουν το σκληρό δίσκο π.χ. που "έσπασε" σε 3 η 33 η 333 μέρες, αφού έχασες ήδη τις δουλειές σου... (να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι, που λέει και η σοφή παροιμία!).
Ας κρατάμε λοιπόν όλοι μας μικρά καλάθια όταν μιλάμε γι' αυτά τα ηλεκτρονικά τσουμπλέκια όπως είπα και παραπάνω γιατί τα πάντα (και από παντού) είναι πάντοτε πιθανά.

Πάντα φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος.

σιγουρα οταν εχεις να κανεις με υπολογιστες,ποτε δεν ξερεις τι θα σου προκυψει.
αυτα λεει ομως η δικια μου εμπειρια,αλλα σαφως δεκτη και σεβαστη η γνωμη σου...:ernaehrung004:

@ Παναγιώτης

Πολύ καλά κάνεις και θες να το κάνεις μόνος σου (κι εγώ αυτής της λογικής είμαι) αλλά απλώς είπα ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ‛ζήσεις’ από κοντά για να καταλάβεις την λογική τους και από ένα σημείο και πέρα η χαρά της δημιουργίας μπορεί να καταργείται από μία συνεχόμενη ταλαιπωρία.
............

ΟΚ, δεν είχα πρόθεση να είμαι δηκτικός. Αν έτσι φάνηκε, ζητώ συγγνώμη. Απλά εξέφρασα τη γνώμη μου σχετικά με την φιλοσοφία του DIY.

Όσο για την αναφορά μου στην "πιθανή ενόχληση κάποιου" δεν ήταν προσωπική, απλώς σκέφτηκα πως ίσως κάποιος να το είδε έτσι και ήθελα ως εκ τούτου να είμαι ξεκάθαρος.

Σχετικά με την περαιτέρω πρόοδο του project, θα είμαι σε θέση να πω κάποια πράγματα στο τέλος της εβδομάδας (ίσως) αφού γυρίσω από το εξωτερικό. Πάντως σήμερα το πρωί πέρασα όλους τους drivers και το software των τεσσάρων περιφεριακών (Sapphire ATI HD3870, Auzentech Meridian 7.1, LG Combo DVD/BD/HD-DVD drive, Terratec Cinergy 600 TV) χωρίς πρόβλημα.

Τα υπόλοιπα μετά.

Καληνύχτα και θα τα ξαναπούμε

σιγουρα οταν εχεις να κανεις με υπολογιστες,ποτε δεν ξερεις τι θα σου προκυψει.
αυτα λεει ομως η δικια μου εμπειρια,αλλα σαφως δεκτη και σεβαστη η γνωμη σου...:ernaehrung004:

Μιας και έχουμε πιάσει τις Asus, πρέπει να συμφωνήσω με τους φίλους Γιώργο και Σύριο παραπάνω.

Τις έχω σε μεγάλη εκτίμηση, έχω αγοράσει πάμπολλες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλες άψογες.

Ακόμα έχω "σε παραγωγική λειτουργία" μηχάνημα με Asus MΒ η οποία στο auto voltage δίνει λάθος τάση στον επεξεργαστή, με αποτέλεσμα αυτός να υπερθερμαίνεται. Η λύση απλή: manual ρύθμιση της τάσης και όλα καλά.
Αλλά απαράδεκτη συμπεριφορά από επώνυμη και "καλή" MB.

Μιας και έχουμε πιάσει τις Asus, πρέπει να συμφωνήσω με τους φίλους Γιώργο και Σύριο παραπάνω.

Τις έχω σε μεγάλη εκτίμηση, έχω αγοράσει πάμπολλες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλες άψογες.

Ακόμα έχω "σε παραγωγική λειτουργία" μηχάνημα με Asus MΒ η οποία στο auto voltage δίνει λάθος τάση στον επεξεργαστή, με αποτέλεσμα αυτός να υπερθερμαίνεται. Η λύση απλή: manual ρύθμιση της τάσης και όλα καλά.
Αλλά απαράδεκτη συμπεριφορά από επώνυμη και "καλή" MB.

εννοηται Μητσο..
κανενα μηχανημα δεν ειναι τελειο.
το οτι εχει βγαλει και καποια "σκαρτα" κομματια,δεν ειναι περιεργο,αφου-προφανως-ειναι μεσα στο προγραμα.
απλα μου εχει δωσει μια πολυ καλη εικονα-γενικοτερα σαν εταιρια-και την εμπιστευομαι με κλειστα τα ματια....:antlers:

Υ.Γ σχετικα με την λαθος ταση που αναφερεις,να ρωτησω "χαζα",εαν εχεις κανει update bios.....?:7SFGSFG: