Μετά το HP Microserver τι?

P_M_

Established Member
18 June 2006
127
Έχω ένα HP Microserver με 6x3tb και unraid πάνω.

Τελευταία έχει αρχίσει να γεμίζει και να ξεμένω από χώρο.

έχω αρχίσει το ψάξιμο για το στήσιμο για έναν καινούργιο server που θα είναι ποιο ευέλικτος (όχι σε μέγεθος).
Εκεί χάθηκα. Ποια μητρική να διαλέξω και ποιον επεξεργαστή ώστε να έχω και χαμηλή κατανάλωση, χαμηλό θόρυβο
και επεκτασημότητα.

Σκέφτηκα να ξηλώσω τη μητρική απο το HP Microserver και με δύο κάρτες να έχω δυνατότητα
να επεκταθώ σε ποιο πολλούς δίσκους, αλλά προτιμώ το φτιάξιμο ενός νέου.

Κάθε πρόταση δεκτή.

Re: Απάντηση: Μετά το HP Microserver τι?

Δεν θέλω usb

Σκέφτομαι μητρική με αρκετές sata μιας και το unraid υποστηρίζει μέχρι 24 δίσκους.
Θέλω κάτι ποιο μόνιμο.
κουτί μεγάλο υπάρχει απλά έχω μπερδευτεί με τις νέες cpu και μητρικές.
δεν χρειάζομαι κάτι δυνατό θέλω να είναι αθόρυβο ,αν γίνεται μόνο με ψύχτρα η cpu όπως και στον microserver και όσο χαμηλότερη κατανάλωση γίνεται.
Για αυτό και η πρώτη σκέψη μου ήταν να ξηλώσω στον microserver να τον μετακομίσω σε άλλο κουτί και με +2 κάρτες να επεκταθώ κοντά στους 20+ δίσκους.

Οποιοσδήποτε σύγχρονος επεξεργαστής (ιδίως οι "μικροί" ivy και haswell, δλδ οι διπύρηνοι celerons και pentiums), καταναλώνουν ελάχιστα, και με επίσης ελάχιστη προσπάθεια, μπορούν να δουλέψουν σχεδόν αθόρυβα. Κατάλληλα επιλεγμένη ψήκτρα θέλει, και λίγο ενασχόληση ώστε οι ανεμιστήρες να παίξουν με τις ελάχιστες δυνατές στροφές (ρυθμίζεται από το BIOS).

Δεν θέλω usb

Σκέφτομαι μητρική με αρκετές sata μιας και το unraid υποστηρίζει μέχρι 24 δίσκους.
Θέλω κάτι ποιο μόνιμο.
κουτί μεγάλο υπάρχει απλά έχω μπερδευτεί με τις νέες cpu και μητρικές.
δεν χρειάζομαι κάτι δυνατό θέλω να είναι αθόρυβο ,αν γίνεται μόνο με ψύχτρα η cpu όπως και στον microserver και όσο χαμηλότερη κατανάλωση γίνεται.
Για αυτό και η πρώτη σκέψη μου ήταν να ξηλώσω στον microserver να τον μετακομίσω σε άλλο κουτί και με +2 κάρτες να επεκταθώ κοντά στους 20+ δίσκους.

Πάντως έχεις περιθώριο να φτάσεις στους 6 δίσκους το microserver

Το αθόρυβο κοστίζει,
Μπορεί να χρειαστείς πιο στιβαρό κουτί, και μάλλον από εκεί θα ξεκινούσα από ένα καλό σοβαρό κουτί με τον απαραίτητο χώρο
Δεύτερον, θα χρειαστείς αθόρυβο τροφοδοτικό, οπότε ξεχνάς την φθηνή κατηγορία τροφοδοτικών, ενώ και για μικρή κατανάλωση θα θες τροφοδοτικό με καλή απόδοση και όχι απλά όποιο βρεις μπροστά σου που λέει 80 bronze και ‛silent’
Γενικά να ξέρεις ότι καλό κουτί και καλό τροφοδοτικό, από μόνα τους, μπορεί να κοστίζουν όσο ο microserver.

Από επεξεργαστές εφόσον δε σε ενδιαφέρει και πολύ η απόδοση όπως λες, απλά επιλέγεις ότι επιθυμείς,
Πιθανά και βάση με το τι φθηνές μητρικές βρίσκεις,
Λ.χ. βλέπω στο plaisio έχει AM2+ F2A88XM-HD3 motherboard με 8 sata στα 58,50 ευρώ και 2xPCI - Express x 16 1xPCI Express 1x
Άρα πιθανά να σε βολεύει, να μη μπλέκεις και με κάρτες μέχρι να σου χρειαστούν πάνω από 8 δίσκοι
Φυσικά εάν πήγαινες σε server motherboards, cpus, ram ecc etc. θα ήταν πολύ πιο ακριβά τα πάντα.

Πάντως έχεις περιθώριο να φτάσεις στους 6 δίσκους το microserver

Έχω ήδη 6 δίσκους επάνω, και για αυτό ψάχνομαι για κάτι άλλο το οποίο θα είναι ποιο επεκτάσιμο.

Κουτί υπάρχει μεγάλο chieftec BA-01B-B-B αρκετά cages για 3 και 4 δίσκους το καθένα από παλιότερες εποχές που είχα όρεξη και χρόνο να αλλάζω τα pc πολύ συχνά.
Τροφοδοτικό εννοείται ότι θα είναι καλό και ακριβό.

Θέλω όσο γίνεται ποιο χαμηλό tdp ο επεξεργαστής και αν είναι δυνατόν μόνο με ψύχτρα.

Απλά έχω καιρό να ασχοληθώ με τους νέους επεξεργαστές και έχω χαθεί λίγο.
Έχω μείνει στην εποχή του athlonx2

Last edited:
Για ένα δεύτερο microserver δεν σκέφτεσαι? Θα κερδίσεις και από την άποψη του redundancy... αν κάτι πάει στραβά με το ένα μηχάνημα δεν χάνεις προσωρινά τα πάντα.

Χωρίς να θέλω να χαλάσω το νήμα , και επειδή και εγώ έχω κάπου το ίδιο πρόβλημα και γεμίζω τα TB , μήπως πρέπει να αρχίσουμε να πετάμε σαβούρα πληροφοριών. ?

Προσωπικά από ότι έβλεπα ή άκουγα (ιδίως ταινίες - docs κλπ) είχα φτιάξει 3 folders (Good – Medium– Bad).
Πρόσφατα “καθάρισα” όλα τα Bad (και ήταν και πολλά τα άτιμα !).

Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου πρόταση. !

Έχω ήδη 6 δίσκους επάνω, και για αυτό ψάχνομαι για κάτι άλλο το οποίο θα είναι ποιο επεκτάσιμο.

Κουτί υπάρχει μεγάλο chieftec BA-01B-B-B αρκετά cages για 3 και 4 δίσκους το καθένα από παλιότερες εποχές που είχα όρεξη και χρόνο να αλλάζω τα pc πολύ συχνά.
Τροφοδοτικό εννοείται ότι θα είναι καλό και ακριβό.

Θέλω όσο γίνεται ποιο χαμηλό tdp ο επεξεργαστής και αν είναι δυνατόν μόνο με ψύχτρα.

Απλά έχω καιρό να ασχοληθώ με τους νέους επεξεργαστές και έχω χαθεί λίγο.
Έχω μείνει στην εποχή του athlonx2

εφόσον κουτί και τροφοδοτικό έχεις, είναι καταπληκτικό ξεκίνημα
Μην ανησυχείς η τέχνη ποτέ δε χάνεται :-)

Σοβαρά τώρα, δε ξέρω γιατί δε θες ανεμιστήρα στο cpu, Μιας και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ πολύ καλής ποιότητας ανεμιστήρες θα σου έλεγα να μη φοβηθείς να βάλεις ένα δύο ανεμιστήρες στο κουτί, μπροστά για τους δίσκους, και ένα στον επεξεργαστή, και πιθανά και τρίτο πίσω ψηλά.

Yπάρχουν aftermarket παθητικές ψήκτρες για cpu που κρατάνε ευκολότατα 60w+ cpu εφόσον υπάρχει και ροή αέρα στο κουτί.
Οι πιο πρόσφατες all in one motherboard με bay trail intel είναι σαν αυτή
http://www.tomshardware.com/news/asus-j1800i-c-bay-trail-motherboard,26210.html
στα περίπου 60ευρώ
Το πρόβλημα είναι η επεκτασιμότητα όπως θα παρατηρήσεις, σε αυτά τα λιλιπούτεια συστήματα δεν υπάρχει χορός ούτε για μπόλικα ενσωματωμένα sata ούτε τρόπος να βάλεις δύο pcie x8 κάρτες.
Στις μικροσκοπικές Passive εντωμεταξύ συνήθως θα βρεις 2 μόνο υποδοχές για RAM, και κάποιες φορές ram τύπου laptop.
Για αυτό πιθανά να επέλεγα συνδυασμό
Mobo+cpu+ καλή ψήκτρα
Εύκολα παραδείγματα από Intel: Celeron G1620 - G1820 53w
Η AMD ανακοίνωσε μέσα στις μέρες το νέο ΑΜ1, το περιμένουμε και αυτό σε embeed
Αλλά και πάλι η μόνη οικονομική embedded που θυμάμαι με 2χ PCIε είναι http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813131875

Για ξενάγηση (όχι αγορά) ρίξε μια ματιά στην embeded κατηγορία του newegg http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=100007623&IsNodeId=1
Και στις ψήκτρες και ανεμιστιράκια εδώ http://www.pc-cooling.de
Για ιδέες :-)

Γενικά ΙΜΗΟ, κουτί μεγάλο έχεις, τα +30w σε load ενός λίγο μεγαλύτερου επεξεργαστή μάλλον δεν είναι απαγορευτικά.

Φανερός Πράκτωρ
Για τι είδους χρήση το θέλεις;

Γενική χρήση
αποθήκευση multimedia υλικού, αποθήκευση προσωπικών φωτογραφιών και video.

dimkasta
Για ένα δεύτερο microserver δεν σκέφτεσαι? Θα κερδίσεις και από την άποψη του redundancy... αν κάτι πάει στραβά με το ένα μηχάνημα δεν χάνεις προσωρινά τα πάντα.

Υπάρχει ήδη δευτερο microserver με 6 δίσκους και αυτό.

tmjuju
εφόσον κουτί και τροφοδοτικό έχεις, είναι καταπληκτικό ξεκίνημα
Μην ανησυχείς η τέχνη ποτέ δε χάνεται :-)

Τροφοδοτικό δεν έχω αλλά θα αγοραστεί. :)

tmjuju
Σοβαρά τώρα, δε ξέρω γιατί δε θες ανεμιστήρα στο cpu, Μιας και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ πολύ καλής ποιότητας ανεμιστήρες θα σου έλεγα να μη φοβηθείς να βάλεις ένα δύο ανεμιστήρες στο κουτί, μπροστά για τους δίσκους, και ένα στον επεξεργαστή, και πιθανά και τρίτο πίσω ψηλά.

όσο περνάνε τα χρόνια γίνομαι όλο και ποιο ευαίσθητος στους ήχους.
Ενώ πριν από καμιά 20 χρόνια κοιμόμουνα με pc να δουλεύει στο φουλ και με φως, τώρα και ο παραμικρός θόρυβος στο σπίτι μπορεί να με αφήσει ξάγρυπνο.

Θα κοιτάξω τα link που δίνεις.

Χωρίς να θέλω να χαλάσω το νήμα , και επειδή και εγώ έχω κάπου το ίδιο πρόβλημα και γεμίζω τα TB , μήπως πρέπει να αρχίσουμε να πετάμε σαβούρα πληροφοριών. ?

Προσωπικά από ότι έβλεπα ή άκουγα (ιδίως ταινίες - docs κλπ) είχα φτιάξει 3 folders (Good – Medium– Bad).
Πρόσφατα “καθάρισα” όλα τα Bad (και ήταν και πολλά τα άτιμα !).

Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου πρόταση. !

Εννοείται ότι η σαβούρα ξεφορτώνεται κάθε τόσο όταν υπάρχει χρόνος.

όσο περνάνε τα χρόνια γίνομαι όλο και ποιο ευαίσθητος στους ήχους.
Ενώ πριν από καμιά 20 χρόνια κοιμόμουνα με pc να δουλεύει στο φουλ και με φως, τώρα και ο παραμικρός θόρυβος στο σπίτι μπορεί να με αφήσει ξάγρυπνο.

Θα κοιτάξω τα link που δίνεις.

οι 3,5 δίσκοι είναι αυτοί που θα ακούγονται περισσότερο από τα υπόλοιπα (λ.χ. psu) εάν χρησιμοποιήσεις καλή ψήκτρα (passive spec) και σοβαρούς ανεμιστήρες στο σασί (Ενδεικτικά noctua, noiseblocker, bequiet).
ενώ σε βάθος χρόνου, ας πούμε 3 χρόνια ή και 5 χρόνια για ένα nas, μπορεί η extra επεξεργαστική ισχύς, pcie lanes, και ram slots, να είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

μήπως θα έπρεπε να ρίξεις μια ματιά και στα έτοιμα NAS? Πολλών δίσκων?

Τα έχω κοιτάξει είχα παλιότερα ενα synology 411j αλλά τα βρίσκω πολύ ακριβά (αυτα με τους πολλούς δίσκους) και έχω βολευτεί με το unraid οπότε για μένα η κατευθυνση είναι προς τα εκεί.
Να βρώ κάτι που να με ικανοποιεί ως προς την εύκολη επεκτασημότητα σε βάθος χρόνου, όχι πολύ ακριβό.

Τα ετοιμα nas πολλων θεσεων HD ειναι οντως ακριβα, αν αυτο που χρειαζεσαι, ειναι ενας απλος storage server και οχι ενα πληρες nas.

Με το δεδομενο οτι ενα hp micro n54 εχει 150-200e και παιρνει 6 δισκους, πρεπει αυτο που θα φτιαξεις, για να εχεις καποιο οικονομικο ωφελος, -περα απο το οτι θα εχεις εναν storage σερβερ/volume και οχι πολλα hp micro/volumes, θα πρεπει να εχει συνολικο κοστος λιγοτερο απο 4 hp micro οπου παιρνουν 4x6=24 δισκους οπου θελεις να φτασεις με το unRAID. δηλαδη να εχει συνολικο κοστος μικροτερο απο τα 600-800ε που ζητανε 4 hp.

Με μια μητρικη με 8-10 sata και 2 x 8απλους SATA controllers μπορεις να το επιτυχεις αυτο.
Πρεπει ομως να δεις το κοστος ολων αυτων και αν ο sata controller που θα επιλεξεις, ειναι συμβατος με το unRAID.

Ο θορυβος 24 δισκων και με το συγκεκριμενο κουτι, οπου δεν βλεπω να εχει καποιο ειδος μονωσης οπως πχ τα define xl/r4 της fractal design, οποτε θα εχεις αρκετο θορυβο απο τους δισκους, εστω και αν ολα τα αλλα ειναι απολυτως αθορυβα.

Αν δεν χρειαζεται να ειναι ανοιχτο 24/7 ή θα στεγαζεται σε αποθηκη/υπογειο κτλ δεν θα εχεις προβλημα.
Εναλλακτικα μπορεις να το ανοιγεις οποτε το χρειαζεσαι, και να μεταφερεις τα αρχεια που επιθυμεις σε ενα απο τα hp που ήδη εχεις και μαλλον τα εχεις ανοιχτα 24/7.
Καλο ειναι ο storage server που θα φτιαξεις να ξεκιναει με WOL απο το κινητο/tablet για μεγαλυτερη ευκολια και να μην μετακινησε πχ σε υπογεια/αποθηκες αν υπαρχει τετοια δυνατοτητα τοποθετησης η οποια θα σε απαλλαξει απο το εξτρα κοστος των silent parts αλλα κυριως απο τον θορυβο τον δισκων απο τον οποιο δεν μπορεις να απαλλαχτεις. Ισως μονο με καποιο ακριβο silent κουτι.

Last edited:
Ανοικτός δεν θα είναι 24/7 , δεν το θέλω σαν nas , τη δουλειά αυτή θα την κάνει ένας microserver.
Στην ουσία θα είναι storage server.
Είχα σκεφτεί να τον βάλω στο γκαραζ αλλά η έλλειψη καλωδίου ethernet με αποθαρρύνει (δεν πιστεύω ότι κάποιο powerline θα με καλύψει),
ίσως στην αποθηκούλα στο σπίτι που έχω ethernet αλλά είναι κοντά στα υπνοδωμάτια και φοβάμαι τον θόρυβο.
Κοιτάω να δω τι έχω απο παλιά parts και αν με συμφέρει να κάνω κάτι από εκεί ή να πάω σε κάτι καινούργιο.