Μετάβαση από Android σε iOS

Μα πως δεν έχει?
Το iPhone έχει καλύτερο ήχο από το Xiaomi.
Αυτό μεταφέρει το bt....τον ήχο της συσκευής όχι το αρχείο αυτό καθαυτό.
Αυτό που γράφω δεν χωράει καμμιά αμφισβήτηση.
Το έχουμε αποδεχτεί εδώ και πολύ καιρό.
Το bt speaker (JBL boombox) έχει το βασικό bt .
Ούτε aptx ούτε aal.
Το iPhone πέταγε,το Xiaomi απλά περπατούσε 😁
Δεν αμφισβητώ ότι άκουσες καλύτερο ήχο (θεωρω αυτονόητο οτι συνέκρινες στις ιδιες συνθηκες - μην επαιζε καν EQ, ιδια συνδρομή SF κλπ).

Απλα λεω οτι αυτο που περιγράφεις δεν εξηγείται τεχνικά με ενα γενικό ''το iPhone ειναι καλύτερο''.

Δεν παιζουν DAC στη μέση οποτε η οποιια διαφορά πρεπει να εξηγηθεί κάπως αλλιώς.

Τα οικονομικά android κινητά για bluetooth μουσική, χρησιμοποιούν codec SBC ο οποίος είναι συμβατός με όλα τα bluetooth ηχεία.
Τα iphone αντίθετα χρησιμοποιούν ως βασικό codec το AAC το οποίο είναι ανώτερο από το SBC γι αυτό και υπάρχει αυτή η ακουστική διαφορά.
Υποστηρίζουν βέβαια και SBC για συμβατότητα.
Συνήθως όλα τα οικονομικά ηχεία υποστηρίζουν και τους 2 αυτούς codecs.
Αν για παράδειγμα το ηχείο υποστηριζει μόνο SBC, τότε δεν θα υπάρχει ακουστική διαφορά μεταξύ του κορυφαίου iphone και του φθηνού android γιατί πολύ απλά θα παίζουν με ίδιους codecs.

Επίσης αν ένα ηχείο υποστηρίζει aptx ο οποίος codec είναι καλύτερος από τον AAC και έχεις κάποιο κορυφαίο android κινητό που υποστηρίζει aptx, τότε θα ακούσεις καλύτερο ήχο από το iphone 13 το οποίο δεν υποστηρίζει aptx.

Η εξήγηση έχει δοθεί εδώ και πολύ καιρό εδώ μέσα.
Κάτι αρχήν το αν έχει ή δεν έχει καλούς codecs το τηλέφωνο,δεν έχει καμμία σημασία,αν δεν τους υποστηρίζει το ηχείο.
Εκτός ολίγων εξαιρέσεων,τα φορητά bt ηχεία υποστηρίζουν SBC , κάτι φυσικά που δεν είναι καθόλου καλό μεν,είναι δυστυχώς η πραγματικότητα δε.
Ένα από τα καλά πχ ηχεία που είναι το JBL boombox, έχει μόνο sbc.

Το bt λοιπόν του τηλεφώνου ΔΕΝ στέλνει το αρχείο που έχει φυλαγμένο στην μνήμη του,αλλά το ηχητικό αποτέλεσμα που προέρχεται από τον player και προφανώς από τα dac του.
Έτσι εξηγείται γιατί το ίδιο αρχείο στο ίδιο τηλέφωνο αλλιώς ακούγεται με τον player του τηλεφώνου αλλιώς με τον foobar και αλλιώς με τον neutron για παράδειγμα,στο ίδιο bt ηχείο
Έχουμε φάει άπειρες ώρες και δοκιμές στα αντίστοιχα νήματα,για να το διαπιστώσουμε.
Αν μπορέσω να βρω τα νήματα (μιλάμε για αρκετά χρόνια πίσω) θα σας τα παραθέσω.
Φοβερή ευκολία το bt , αλλά σαν το WiFi που στέλνει αυτούσιο το αρχείο στον αποδέκτη δεν είναι.

Και για να μην υπάρξει καμμία αμφιβολία για τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΕΣ γραμμές που σας γράφω,έχω καμμιά 10αρια ηχεία bt και τουλάχιστον 5 bt audio receiver (από μαπες μέχρι καλά) .
Οι δε δοκιμές μαζί με άλλους φίλους.
Απλά έχω αποδεχτεί την ευκολία του και τους περιορισμούς του.
Ότι και να γίνει την συμπίεση του bt θα την φάμε...στ' αυτιά 😃

Θα μου γράψετε τώρα κάνα καλό πρόγραμμα για να περάσω από το τάμπλετ στο iPhone τα τραγουδάκια μου ή θα βάλω τα.... κλάματα 😃😃

Το bt λοιπόν του τηλεφώνου ΔΕΝ στέλνει το αρχείο που έχει φυλαγμένο στην μνήμη του,αλλά το ηχητικό αποτέλεσμα που προέρχεται από τον player και προφανώς από τα dac του.

Αυτό το τελευταίο δεν γίνεται. Δεν υπάρχει και λόγος να γίνεται γιατί έτσι θα έπρεπε να ξαναεπαναψηφιοποιηθεί το σήμα προκειμένου να φύγει με Bluetooth.

O player είναι ο ίδιος και στις 2 περιπτώσεις (Spotify) και τα dac δεν έχουν λόγο να δουλέψουν (αφού όλη η διαδρομή μέχρι το ηχείο είναι σε ψηφιακό επίπεδο).

Για την ιστορία, το iPhone που έκανε κορδέλες το Xiaomi του Μιχάλη είναι ένα πολύ παλιό 7 Plus , το οποίο χρησιμοποιώ μόνο σαν "player" στο σπίτι

IMG_20250708_001638.jpg

Spotify, YouTube και τα κομμάτια που βάζουν οι φίλοι εδώ στο κλαμπ στην μουσική κατηγορία.

"Μεταδίδει" (και) με AAC γιατί έτσι λέει το SMSL που είναι συνδεδεμένο στο κυρίως σύστημα

IMG_20250708_002301.jpg

Τα ΒΤ ηχεία που κάναμε την σύγκριση ήταν το JBL που είπε ο Μιχάλης, αλλά και το earfün UBoomX

Και στα 2 η διαφορά έβγαζε μάτια υπέρ του iPhone

ΥΣ..
Το iPhone δεν είναι ανίκητο..
Πάλι με τον Μιχάλη σε ανάλογη δοκιμή, (το iPhone ) έχασε από ένα "καθαρόαιμο" DAP (με android) αλλά όχι με "τα χέρια κάτω"
Το DAP είχε κανα 400άρι € αν θυμάμαι καλά;;
Η τότε δοκιμή ήταν με το UBoomX, ή L (με ξεγελάει η μνήμη μου)

ανάλογη δοκιμή με το SMSL στο κυρίως σύστημα μου δεν έχουμε κάνει..
(Έχουμε ακούσει 2 DAP του, αλλά τότε δεν υπήρχε iPhone για να "μπει" και το AAC του στο παιχνίδι)

Γενικά εδώ σε μένα με το SMSL , το 7 Plus νίκησε κάμποσα android μεταξύ αυτών και καλό tablet Samsung, έστω και οριακά.

Last edited:
Αυτό το τελευταίο δεν γίνεται. Δεν υπάρχει και λόγος να γίνεται γιατί έτσι θα έπρεπε να ξαναεπαναψηφιοποιηθεί το σήμα προκειμένου να φύγει με Bluetooth.
Θα μου επιτρέψεις να έχω τις αντιρρήσεις μου.
Το θέμα του bt ,για μας τους χρήστες είναι λίγο χαοτικό.
Οι παρατηρήσεις και τα τεστ που έχουμε κάνει οδηγούν στο ότι ο bt πομπός ,στέλνει στον bt δέκτη τον συνολικό ήχο της συσκευής.
Πώς προέρχεται αυτός ο ήχος δεν μπορώ να ξέρω με ακρίβεια αλλά την στιγμή που το bt είναι ο τελευταίος κρίκος στην αποστολή του ήχου στο ηχείο , όλο το σύστημα της συσκευής παίζει ρόλο.
Δηλαδή ρε Λεό,το dap Fiio που έχω όταν στέλνει ήχο στο audioengine bt audio receiver πως τον παράγει,χωρίς να μεσολαβούν τα dac του??

Για να έχει ακούσει τόσο μεγάλες διαφορές ο mdvp, σίγουρα θα έχει ένα δίκιο.
Άρα για να συμβαίνει αυτό, ο bluetooth transmitter του iphone θα παίρνει το σήμα αναλογικά (όπου εκεί το iphone θα έχει καλύτερο dac) και θα μετατρέπει το σήμα ψηφιακα χρησιμοποιώντας τους codecs SBC και AAC.

Άρα για να συμβαίνει αυτό, ο bluetooth transmitter του iphone θα παίρνει το σήμα αναλογικά (όπου εκεί το iphone θα έχει καλύτερο dac) και θα μετατρέπει το σήμα ψηφιακα χρησιμοποιώντας τους codecs SBC και AAC.
Είναι εντελώς παράλογο να συμβαίνει αυτό.

Πιο απλό είναι να παίζει κάτι με τα πρωτόκολλα του BT.

Δεν είμαι ούτε ηλεκτρονικός,ούτε ξέρω ακριβώς την διαδρομή που ακολουθεί το σήμα μέσα στην κάθε συσκευή.
Ίσως όπως λες φίλε Σωτήρη,το τσιπακι του bt που έχει κάθε συσκευή μέσα της ,να είναι και αυτό καθοριστικής σημασίας για το ήχο που παράγει.
Είχα κάποτε ένα Λενοβο τάμπλετ,που είχε διάφορες προκαθορισμένες ρυθμίσεις για τον ήχο.
Κάθε φορά που χρησιμοποιούσες την τάδε ρύθμιση,άλλαζε και ο ήχος στο ηχείο.
Συμπεράνουμε λοιπόν ότι το bt ,έστελνε τον συνολικό ήχο της συσκευής στο ηχείο.
Προφανώς ,λέω εγώ τώρα,μέσω του chip-dac της συσκευής.
Αλλιώς πως??
Το γεγονός είναι ότι οποία συσκευή έχει aptx ,έχει μεγάλη διαφορά στον ήχο ,από αυτή που δεν έχει.
Αν συνυπολογίσουμε και το ρόλο του bt δέκτη στο ήχο,εκεί γελάμε και κλαίμε μαζί.
Στο σύστημα του σπιτιού είχα δύο bt audio receiver.
Ένα audioengine και ένα Fiio.
Άλλο ήχο το ένα άλλο ήχο το άλλο,φυσικά με πηγή το ίδιο dap (Fiio X5).
Επίσης άλλο ήχο το dap Fiio σαν πηγή και άλλο το dap cayin n3 που επίσης είχα στην κατοχή μου.
Εξυπακούεται ότι οι δοκιμές έγιναν με το ίδιο αρχείο flac .

Ψηφιοαναλογική μετατροπή δεν υπάρχει Μιχάλη μέχρι να φύγει το σήμα, να ληφθεί από το endpoint και εκεί να γίνει το σήμα αναλογικό.
Κοινώς αυτή η μετατροπή γίνεται από το dac του ηχείου ή ακουστικού σου ανάλογα από ποιο ακούς.

Τώρα για τις διάφορες, πέρα από το codec το οποίο προφανώς κάνει διαφορά, στο αμιγώς ψηφιακό πεδίο παίζουν κι άλλα πράγματα, όπως η έκδοση του Bluetooth (version) ακόμα και το hardware που αναλαμβάνει το transcoding από το ένα ψηφιακό πρωτόκολο στο άλλο.
Και μια και μίλησες για dap, ο βασικός λόγος ύπαρξής τους είναι ο προσεγμένες ήχος σε κάθε λεπτομέρεια.
Εσύ τι λες; Όταν ένα πράγμα έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για μια δουλειά, δεν είναι αναμενόμενο να είναι καλύτερο για τη δουλειά αυτή σε σχέση με μια πιο generic συσκευή;

Ολόκληρα νήματα έχει εδώ που ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες στο αμιγώς ψηφιακό πεδίο.

Δηλαδή για να καταλάβω..
Στο Lenovo που άλλαζε ο ήχος ανάλογα με ποιο mode πατούσες (rock, classic, pop,vocal κλπ) το dac του Lenovo ήταν αμέτοχο??

Τι νομίζω εγώ.
Το τσιπακι του dac ,έχει διάφορες λειτουργίες όπου μια από αυτές είναι να στέλνει ψηφιακό σήμα πριν το μετατρέψει σε αναλογικό,στο τσιπακι του bt.
Aν κάποιος γνωρίζει μας το γράφει.

Αυτό που κρατάω από όλη μου την εμπλοκή με το bt ,είναι ότι κάθε συσκευή δίνει τον δικό της ήχο.
Εξάλλου το bt κατασκευάστηκε για φωνή και όχι για μουσική.
Τώρα τι ΑΚΡΙΒΏΣ γίνεται στα σωθικά της κάθε συσκευής, δεν μπορώ να το γνωρίζω .
Το αρχείο που έχει στην μνήμη της ή δέχεται από το διαδίκτυο το μαγειρεύει ,εν ολίγοις.
ΔΕΝ παίζει αυτούσιο το αρχείο.....δεν είναι για να καταλαβαινομαστε bit perfect .

Δηλαδή για να καταλάβω..
Στο Lenovo που άλλαζε ο ήχος ανάλογα με ποιο mode πατούσες (rock, classic, pop,vocal κλπ) το dac του Lenovo ήταν αμέτοχο??

Φυσικα και ηταν.

Καμία σχεση το dac.

Αυτα ειναι DSP που γίνονται σε καθαρα ψηφιακό επίπεδο (και εξηγούν μάλλον και αυτά που άκουσες....)

Δηλαδή για να καταλάβω..

Και που να δεις όταν εγώ είχα συνδέσει με coaxial ένα παλιό DVD player της Philips κάπου στις αρχές του 2000. Τότε ακόμα πίστευα ότι ο ψηφιακός ήχος στο ψηφιακό πεδίο είναι μόνο 0 και 1. Λανθασμένα πίστευα ότι τα διάφορα sound modes δεν είναι προσβάσιμα ή δεν κάνουν αλλαγή στον ήχο όταν συνδέσεις το player ψηφιακά. Ε, όπως έκαναν αλλαγή στον ήχο από την αναλογική έξοδο, έτσι ακριβώς έκαναν αλλαγή και από την ψηφιακή έξοδο.
Αυτό δεν προυποθέτει την εμπλοκή του DAC για να γίνει. Βασικά προϋποθέτει τη χρήση DSP.