Μετάβαση από SONY α6000 σε Α7. Αξίζει..;

eniac

Established Member
31 December 2006
102
Καλημέρα σας!:smile:

Σκέφτομαι τη μετάβαση από SONY α6000 σε Α7 μιας και την έχω βρεί μεταχειρισμένη με λίγα clicks σε τιμή 700 (σώμα).

Το ζήτημα είναι ότι σε περίπτωση αγοράς της, για αρκετό καιρό θα μείνω με τους ήδη υπάρχοντες aps-c φακούς που έχω (sel50f18 και sel18200) και μελλοντικά θα είναι εφικτή η αγορά ενός fe.

Πιστεύετε ότι το "ζευγάρωμα" της A7 με τους παραπάνω φακούς, είτε σε crοp mode είτε σε ff με το απαραίτητο crop σε post processing, θα έχει σημαντική διαφορά σε αποτέλεσμα από την α6000;

Αξίζει η μετάβαση...;

Ακούω απόψεις μιας και έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες ημέρες..! :p

Σε κροπ θα έχεις μόνο 10 megapixel vs. 24mp της α6000. Δεν αξίζει για κανένα λόγο να χρησιμοποιήσεις τους φακούς αυτούς. Καλύτερα πουλά τους και πάρε έναν fe

Δεν έχεις λόγο να ζορίζεσαι, αν είναι να χρησιμοποιήσεις για πολύ καιρό τους aps-c φακούς που έχεις. Aπό ποιότητα εικόνας θα πέσεις σε ανάλυση, χωρίς να αναβαθμίζεσαι κάπου, και από Continuous AF θα κάνεις υποβάθμιση.

Η τιμή των 700 ευρώ μπορεί να ακούγεται δελεαστική, αλλά όχι τόσο ώστε να αγχώνεσαι μην τη χάσεις.
700-750 ευρώ είναι η τρέχουσα τιμή μεταχειρισμένης α7. Όταν αργότερα θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος, θα βρεις ίδια και καλύτερη ευκαιρία.
900 ευρώ κάνει καινούρια από grey market.

Όλα αντιστρέφονται αν πουλήσεις τους δυο φακούς σου και πάρεις έστω κι έναν FE φακό, π.χ. τον FE55/1.8.

Last edited:
Σας ευχαριστώ για τις ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές σας!
Δεν έχεις λόγο να ζορίζεσαι, αν είναι να χρησιμοποιήσεις για πολύ καιρό τους aps-c φακούς που έχεις. Aπό ποιότητα εικόνας θα πέσεις σε ανάλυση, χωρίς να αναβαθμίζεσαι κάπου, και από Continuous AF θα κάνεις υποβάθμιση.

Η τιμή των 700 ευρώ μπορεί να ακούγεται δελεαστική, αλλά όχι τόσο ώστε να αγχώνεσαι μην τη χάσεις.
700-750 ευρώ είναι η τρέχουσα τιμή μεταχειρισμένης α7. Όταν αργότερα θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος, θα βρεις ίδια και καλύτερη ευκαιρία.
900 ευρώ κάνει καινούρια από grey market.

Όλα αντιστρέφονται αν πουλήσεις τους δυο φακούς σου και πάρεις έστω κι έναν FE φακό, π.χ. τον FE55/1.8.
Νομίζω ότι για το επόμενο διάστημα, ο μόνος fe φακός που θα μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικά είναι ο 28-70 (κι αυτός σε 3-4 μήνες minimum).

Εφόσον πουληθούν οι 2 aps-c που έχω (το θεωρώ δύσκολο να πουληθούν άμεσα λόγω κρίσης), ίσως να μπορούσα κάτι καλύτερο.

Με τον 28-70, το αποτέλεσμα θα δικαιολογεί τη μετάβαση ή να κάτσω όπως είμαι..;

Φίλε μου εξαρτάται τι φωτογραφίζεις.
Εγώ δεν πέρασα σε Full Frame ποτέ γιατί χρησιμοποιώ φλας και έχω το φωτισμό που θέλω ώστε να μην ανεβάζω ISO.
Αν φωτογραφίζεις βραδυνές εκδηλώσεις με χάλια φωτισμό ίσως η Full Frame να βοηθήσει.
Μπορεί να θέλεις Full Frame για το ρηχό πεδίο DOF. Αυτό θέλεις;
Μπορεί να θέλεις Full Frame για τη διαφορετική εμφάνιση στα διάφορα εστιακά μήκη φακού (αν έχεις π.χ. κάποιον παλιό manual 45mm φακό) ή για το μεγαλύτερο κάδρο και την πιο μεγάλη εκτύπωση.
Οπότε ανάλογα τι θέλεις θα σου πει και κάποιος αν αξίζει ή όχι.

Από την άλλη αν φωτογραφίζεις κίνηση με focus tracking, η α7 είναι σαφώς χειρότερη από αυτή που έχεις.

Απάντηση: Re: Μετάβαση από SONY α6000 σε Α7. Αξίζει..;

Μπορεί να θέλεις Full Frame για τη διαφορετική εμφάνιση στα διάφορα εστιακά μήκη φακού (αν έχεις π.χ. κάποιον παλιό manual 45mm φακό) ή για το μεγαλύτερο κάδρο και την πιο μεγάλη εκτύπωση.
Οπότε ανάλογα τι θέλεις θα σου πει και κάποιος αν αξίζει ή όχι.

Αυτό σε εμένα -legacy φακοί- θα λειτουργούσε ως λόγος. Αλλά θα πρέπει να έχει κανείς ήδη έτοιμη μια μικρή προίκα από παλιούς φακούς και να είναι προετοιμασμένος για φουλ χειροκίνητη χρήση. Το λέω γιατί οι τιμές τους μάλλον τσιμπιούνται πλέον και πάλι πρέπει να πληρώσεις κατιτίς για να πάρεις περίπου ο,τιδήποτε πέρα από έναν κλασικό 50ρη ή 135ρη.
Αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο η μετάβαση, αν δεν συνδυαστεί με σοβαρή επένδυση σε νέους φακούς. Μια χαρά είναι το APS σήμερα.

Η full manual χρήση είναι κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα και ήδη έχω στην κατοχή μου έναν Canon FD 50mm f/1.4 για ανάλογη χρήση.

Δυστυχώς όλη μου η προίκα σε manual φακούς είναι αυτή...

Πλέον μετά τα σχόλια σας, τείνω να μείνω στο υπάρχον σύστημα με το οποίο είμαι ήδη υπερευχαριστημένος!

Αν σου αρέσουν οι παλιοί φακοί, τότε αλλάζει. FD μπορείς να βρεις σε χαμηλές σχετικά με άλλες μοντούρες τιμές, και είναι πολύ καλοί. Σίγουρα η Α7 μπορεί να είναι μια εξαιρετική αφορμή για επιστροφή στο χειροκίνητο. Αν σου αρέσει τέτοια φάση, τότε όρμα. Όλοι οι χειροκίνητοι είναι φακοί για FF, καμία σχέση με το πώς τους χρησιμοποιείς σε APS. Θα πάρεις έναν 20ρη και θα καταλάβεις ευρυγώνιο.

Επειδή έχει αρχίσει και με ενδιαφέρει κι εμένα το θέμα με τους παλιούς φακούς,
εκτός από τη διαφορά στην εστιακή απόσταση υπάρχει και πτώση στην ποιότητα της εικόνας;

Αναλόγως τον φακό. Όταν λέμε παλιοί φακοί, υπάρχουν ανάμεσά τους διαμάντια, δεν θα πάει κανείς σε φακό του κιλού.

Αυτό που συνήθως έχουν είναι μια ιδιαίτερη σφραγίδα στο γράψιμό τους... προσωπικώς μου αρέσει.

Πολύ πρόσφατα πήρα έναν Pentagon 135/2.8 (Bokeh Monster)
κι έναν ζουμ Porst Asanuma 35-105/3.5 Macro.

Έχω και δύο helios 44-2 και 44-4 55άρηδες και οι δύο.

Ψήνομαι και για έναν takumar 50άρη 1.4.

Επίσης θα ήθελα κι έναν wide, αν μπορείς να μου προτείνεις κάποιον...

Μηχανή δεν έχω. :bang:

για wide αν μιλαμε για ff, η πιο φθηνη και πολυ καλη λυση ειναι ο τοκινα 17mm 3,5
εξερετικος φακος