Μετάβαση σε Mirrorless?

γενικα οι mirrorless ειναι ακομα στην αρχη τους...

αυτο ελειπε να βγαλουν απο τωρα mirrorless με φωτεινο σκοπευτρο, μικρους και φθηνους prime και καλο AF...

ειναι προφανες οτι η τεχνολογια ειναι ηδη ετοιμη αλλα το marketing εχει τους δικους της κανονες...

στην περιπτωση την δικη μου που μου αρεσει ο δρομος, δυσκολευομαι να βγω με την D90 ακομα και στο μπαλκονι μου πλεον...

βγαζω τον μπεμπη στο σπιτι και οταν θελω δρομο βγαζω την Canon S90 και κανω το κεφι μου...

σκεφτομαι την αντικατασταση της D90 αλλα με προβληματιζει στα σοβαρα η κοροιδια των εταιρειων με την τιμολογιακη πολιτικη τους και φυσικα με τα must have χαρακτηριστικα που αφηνουν εσκεμμενα εκτος...

βλεπω mirrorless χωρις ενσωματωμενο φλας και βγαζω σπυρια...

διαβαζω για μηχανες των 1οοο ευρω που δυσκολευονται να πιασουν την κινηση του τρολευ στην Σταδιου, ημερα γενικης απεργιας και εξοργιζομαι...

ακομα και στην S90 ειναι φορες που φερνω την οθονη στο δεξι μου ματι και γελαω με την μηχανικη αυτη κινηση αναζητησης viewfinder...

παρακολουθω με ενδιαφερον παντως τις εξελιξεις και η αληθεια ειναι οτι εχω εντυπωσιαστει απο την ΣΟΒΑΡΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ σχεδον απουσια των CanoNikon απο αυτες...

Last edited:
Διάβασα πολύ προσεκτικά τα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα και σαν φυσιολογικός άνθρωπος αλλού συμφωνώ και αλλού όχι..
Αρχικά, ο τίτλος του νήματος πρέπει να αλλαχθεί και από "Μετάβαση σε mirrorless" να γίνει "Μετάβαση σε Sony Nex-7", αφού αυτή έχει βάλει στο μάτι ο αγαπητός ερωτών συνφορουμίτης. Ο οποίος και ψάχνει για τον καλύτερο αισθητήρα, "καλύτερες" φωτογραφίες από την εισαγωγική dslr του, ευκρινές σκόπευτρο και γρήγορο AF. Η 7αρα σίγουρα τα έχει όλα αυτά αλλά δεν είναι σε όλα καλύτερη από όλες. Αρχές καλοκαιριού έκανα συγκριτικό στην ταχύτητα εστίασης των Νex-7 (με φακό τον 18-55) και Ε-Ρ3 (με φακό τον 14-42R), με την Olympus να κερδίζει κατά κράτος. Φοβερό το σκόπευτρο της 7αρας αλλά δεν πάνε πίσω και τα αντίστοιχα των Ε-Μ5 και G2/3/5. Καταπληκτικές οι φωτο της 7αρας αλλά αν δουλέψεις μια Pen ή μια Lumix 2ης γενιάς με τους 20/1.7 και 45/1.8 θα τρίβεις τα μάτια σου. Λέτε όλοι -και συμφωνώ μαζί σας- ότι η εστίαση C-AF σε κινούμενα θέματα πάσχει (στις mirrorless γενικώς), δεν γίνεται όμως κάτι τέτοιο όταν δουλεύεις S-AF. Με τη G2 και τον 45-200 για παράδειγμα, με το φως της μέρας πάντα και ISO όχι πάνω από 200, έχω βγάλει καρτ να περνάει σαν διάολος στα 6-7 μέτρα. Είδα τις φωτογραφίες του Getty Images από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου με τη G5 και δεν το πίστευα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και δεν κάνουν τα ράσα τον παπά. Με την εμπειρία που θεψ\ωρώ ότι έχει αποκτήσει ο φίλος από τη συμβίωσή του με μια dslr, είμαι σίγουρος ότι θα βρει τον τρόπο να βγάλει καλές φωτογραφίες κάτω από κάθε συνθήκη. Εκτός κι αν θέλει να τραβήξει αθλητικό γεγονός σε ημιφωτισμένο στάδιο. Πόσες φορές θα του τύχει αυτό;

Δυστυχώς κυκλοφορούν ανάμεσά μας... ...Έχω γνωστό, συμπαθέστατο άνθρωπο, χαρακτήρα και σωστό επαγγελματία ο οποίος χρησιμοποιεί 600D στο auto, δεν ξέρει καν τι είναι το raw, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, και αν είχε μια Bridge δεν θα καταλάβαινε την διαφορά. Συμβαίνουν και στους καλύτερους...

Edit: παρόλα αυτά καταλαβαίνω την προσέγγισή σου, ποιός ανυποψίαστος μπορεί να φαντασθεί τι φωτογραφίες βγάζει μια e-pm2 ας πούμε?

οι ίδιοι ανυποψίαστοι που όλες αυτές τις δεκαετίες δεν καταλάβαιναν πόσο καλές φωτο έβγαζαν μηχανές σαν τη LEICA. Και είναι πολύ καλό αυτό.

μα ειπαμε, οι mirroless (οι καλυτερες τουλαχιστον), μπορουν να σε καλυψουν σε πολλες περιπτωσεις... εκτος απο αυτη που ανεφερε ο Βλασσης (κυριως).
Θεματα δηλ. κινουμενα με σχετικα λιγο φως.

Ακομη και ηπιες κινησεις μπορουν να τις πιασουν οι mirroless... αλλα εχουν δρομο ακομη.

Περιμενω με αγωνια να δω τις νεες nex 5r - 6.

Με δεδομενο οτι υπαρχει ηδη προικα σε φακους απο ενα συγκεκριμενο μαντρι, η μεταβαση σε αλλο, ειναι μεγαλο θεμα.

Προσωπικα εχοντας μια καλη σειρα απο φακους και σωματα Κανον, εχω και μια ΝΕΧ 5. Δεν εχω μετανοιωσει την αγορα της, αλλα τη χρησιμοποιω κυριως για τα παιδια στο σπιτι και βασικα για βιντεο. Ειναι ευκολο να την εχεις παντα μαζι σου. Παρολα αυτα πρεπει να βαριεμαι πολυ για να την προτιμησω για μια βολτα εναντι της 40D με τον Ταμρον 17-50 ας πουμε.

Αν εχεις συνηθισει σε καλους φακους και την ευκολια της SLR, σου κακοφαινεται ο μετριος 18-55 της ΝΕΧ. Και την ελλειψη στους φακους δεν φαινεται να την παιρνουν σοβαρα. Αν υπηρχε ενας στανταρ ζουμ 2.8, θα αλλαζαν πολλα. Αλλα δεν βλεπω να ερχεται.

Μονο στην περιπτωση που ο ογκος σου ειναι τοσο προβλημα που τελικα δεν βγαζεις φωτογραφιες, θα προτεινα την αποσυρση του συστηματος που εχεις. Και αυτο μπορει να ειναι σχετικο, για παραδειγμα μια ωραια στυλατη τσαντα μπορει να σου αλλαξει τη διαθεση, σχετικα με το κουβαλημα. Και η ΝΕΧ τη θελει την τσαντουλα της, εγω την παιρνω και χυμα καμια φορα, (τη βαζω στην τσαντα με τα παμπερς και τα μωρομαντηλα).

Καλη και βολικη η ΝΕΧ, αλλα οταν θελω να βγαλω φωτογραφιες παιρνω τις μεγαλες.

Για το δυναμικο ευρος που αναφερεις, ενα καλο σωμα και λιγη επεξεργασια θα σου δωσουν ευκολα το παραπανω δυναμικο ευρος, στις περιπτωσεις που το χρειαζεσαι.

Θα ελεγα να αναβαθμισεις απλα το σωμα. Μια 60D για τα θεματα που θελεις θα σε καλυψει μια χαρα.
Με το σκεπτικο οτι ηδη εχεις φακους, που και να ηθελες να τους πληρωσεις δεν υπαρχουν στο συστημα ΝΕΧ.

στις μικρες , η λογικη ειναι να εχει 2-3 φωτεινους μικρους prime να κουβαλας μονο... οχι μεγαλους zoom (που ετσι κι αλλιως θα ειναι εξισου τεραστιοι λογω μεγαλου αισθητηρα - ειδικα στις nex).
Εγω ετσι τη δουλευω συνηθως.... τον zoom τον εχω μονο για βιντεο .

Καλησπέρα (η μάλλον καλημέρα πλέον) σε όλους. Διάβασα όλα τα σχόλια και σε συνδιασμό με μια επίσκεψη στα mediamarkt κατάφερα -όπως αναμενόταν- να μπερδευτώ ακόμα περισσότερο :).
Επιτέλους έπιασα στα χέρια μου την Nex-7. Εν αντιθέση με πολλά σχόλια σε ξένα φόρουμ περι πολυπλοκότητας χειρισμού κλπ (μάλλον απο χρήστες προερχόμενους απο compact), βρήκα τον χειρισμό απίστευτα καλό και προσιτό. Σχετικά με την εστίαση, ο φωτισμός ηταν αρκετά έντονος οπότε η ταχύτητα (με επιλεγμένο μόνο το κεντρικό σημείο) μου φάνηκε ίδια εώς ελάχιστα πιο αργή μιας dslr με τον kit φακό με κάποια μικρο-ψαρέματα μεταξύ 4-5 γρήγορων κλειδωμάτων. Παρένθεση: δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω την εντύπωση οτι αυτά τα μεγάλα τετράγωνα εστίασης σέ προδιαθέτουν -και δημιουργουν την ψευδαίσθηση- οτι η εστίαση είναι ανακριβής και αργή (είτε ισχύει είτε όχι). Το ίδιο μάλλον ισχύει και με τις entry level dslr και τα σημεία εστίασης, αλλά απο την ανάποδη. Τέλος το viewfinder μου φάνηκε εντυπωσιακό για την φωτινότητα και το μέγεθος, σημαντικά για μένα λόγω μικροπροβλημάτων στα μάτια. Μακάρι να μπορούσα να την δοκιμάσω και με χαμηλό φωτισμό ώστε να σχηματίσω μια γενικότερη άποψη.

Γενικά βλέποντας εμπορικά ζοομ φακουδάκια που είχε το κατάστημα, συμφώνω οτι αξίζει μια καλή συλλογή μικρών prime γιατί διαφορετικά το μεγεθος μεγαλώνει αισθητά.
Όσον αφορά την συνεχόμενη εστίαση γενικά δεν φωτογραφίζω σπορ και πουλιά. Μια φορά το έκανα στο rally acropolis και τελικά δεν χάρηκα τον αγώνα.

ps. H ιστορία τελειώνει φεύγοντας, που κανω το λάθος να πιάσω για 1000στη φορά την 60D....

1. Παίδες ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις απόψεις, τελικά δεν το έκανα το βήμα, ίσως στο μέλλον αν το επιτρέψουν τα οικονομικά σαν συμπλήρωμα της DSLR.
Τελικά με πλήρη συνείδηση αγόρασα την 60D σε αρκετά καλή τιμή, και την διαφορά χρημάτων (απο το σώμα και τοuς e-mount φακούς που με ενδιέφεραν) θα την επενδύσω σε έναν εκ των καινούριων Sigma 35 1.4 ή Canon 35 f/2 IS, ώς συμπλήρωμα του 15-85 που ήδη έχω.

Ευχαριστώ και πάλι.

Μεγειές και καλά κλικ, περιμένουμε εμπειρίες (με φωτογραφίες βέβαια)...

Να'σαι καλά cacau, ευχαριστώ! Προς στιγμήν είμαι εντυπωσιασμένος ειδικά με την εργονομία δεδομένου οτι η πρώτη -και μόναδική- DSLR που είχα ήταν η 1000D. Θα επιστρέψω με φωτογραφίες, (τον τελευταίο καιρό με φάγαν τα reviews και απο κλίκ τίποτα!) εύχομαι το ερχόμενο σ/κ... προς το παρόν λόγω περιορισμένου χρόνου βγάζω τοίχους, βεράντες, γλάστρες και τασάκια :) (νομίζω πως με καταλαβαίνετε όλοι)

Απάντηση: Re: Μετάβαση σε Mirrorless?

Να'σαι καλά cacau, ευχαριστώ! Προς στιγμήν είμαι εντυπωσιασμένος ειδικά με την εργονομία δεδομένου οτι η πρώτη -και μόναδική- DSLR που είχα ήταν η 1000D. Θα επιστρέψω με φωτογραφίες, (τον τελευταίο καιρό με φάγαν τα reviews και απο κλίκ τίποτα!) εύχομαι το ερχόμενο σ/κ... προς το παρόν λόγω περιορισμένου χρόνου βγάζω τοίχους, βεράντες, γλάστρες και τασάκια :) (νομίζω πως με καταλαβαίνετε όλοι)

Πολυ καλη επιλογη
και εγω για ΣΟΝΥ ΝΕΧ 6 κοιταγα πριν απο κανα μηνα και λεω τελικα θα περιμενω ....ισως χτυπησω την Canon PowerShot G1 X αμα θελω φορητοτητα (καλυτερη της ΝΕΧ) αλλα σε φωτογραφια δεν παει πισω ! μιλαμε για κορυφαια αποδοση και χωρις να αλλαζεις κουβαλας φακους ....

ομως λεω να περιμενω να δω τι θα βγει ακομα. :ernaehrung004:

θα περιμενω ισως να βγει η CANON 700D .....

για μένα ρε παιδιά τι θα γίνει; τι να πάρω;
η μία μου μυρίζει,η άλλη μου βρωμάει!!!

η fuji X έχει λίγα megapixels, ακριβή και χάλια βίντεο
η σονυ νεχ 7, καλά megapixels, χάλια βίντεο, μεγάλους φακούς
η panasonic GH2, φανταστικό βίντεο, μέτρια φωτό
η νέα GH3, φανταστικό βίντεο, καλή φωτογραφία, ακριβή...

απλά θέλω μια sigma DP merrill με αποσπώμενο φακό, με 1080p βίντεο και καλή σε high iso.
Ζητάω πολλά;

Last edited: