Μεταχειρισμένη (μάλλον) DSLR για πολύ μικρό budget

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Καλησπέρα.

Τώρα τελευταία άρχισα να σκέφτομαι να έπαιρνα κάποια DSLR (μεταχειρισμένη μάλλον) γιατί έχω αγανακτήσει με τις Compact που φωτογραφίζεις με τύχη.

Έχω πολύ περιορισμένο Budget και κάπως αυξημένες ανάγκες αλλά πιστεύω ότι κάτι υπάρχει.

Επίσης δεν έχω ασχοληθεί σε τεχνικό θέμα με SLRs οπότε δεν ξέρω τι παίζει με τους φακούς και δυό - τρία πράγματα που θέλω να κάνω,γι'αυτό ελπίζω να μην πέσει κάνας κουβάς ντομάτες. :flipout:

Αυτά που με ενδιαφέρουν (εκτός από πλήρες έλεγχο settings,εστίασης κτλ όπως έχουν όλες σχεδόν οι slrs) είναι τα παρακάτω:

Η εικόνα να είναι noise free και smooth σε σύγκριση μια μέτρια Compact.

Και κάτι άλλο που με καίει είναι ο φακός να μπορεί να κάνει κάτι σαν tilt-shift,αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς να το πω,εννοώ πχ σε ένα πορτρέτο να είμαι εγώ ας πούμε,και πίσω να φαίνονται όσο θολά θα τα έβλεπε κάποιος αν θα κατέβαζε κάνα βαρέλι μπίρα,κάτι που πάνω/κάτω κάνω και με μια Compact αφού μου βγάλει το λάδι να εστιάσει όπως θέλω.

Να κάποια παραδείγματα:

http://www.microglobe.co.uk/cimages/Nikon_d40x_sample4
http://lensauction.com/images/-ed-afs-nikkor-nikon-sample.jpg
http://www.flickr.com/photos/georgeadams/3064636169/sizes/m/

Έχω βρει ανά καιρούς Nikon D40 σε αγγελίες με 1-2 φακούς (nikkor 30mm - 50mm ή κάτι τέτοιο) σε τιμή ας πούμε 150ε αλλά δεν έχω δώσει σημασία,λέτε να έπαιρνα καμιά D40 ή υπάρχει κάτι καλύτερο σε τέτοιου είδους τιμή?

Και αν ναι τι φακό θα χρειαστώ που να κάνει αυτά που θέλω και να είναι εύκολο να τον βρω μεταχειρισμένο σαν kit σε τέτοια τιμή? Την D40x σε τι τιμή θα μπορούσα να την βρω?

Επίσης με το Focal Length τι ακριβώς παίζει? Ας πούμε αν θέλω το λεγόμενο 20-25x Optical Zoom που βρίσκεις σε Compacts,Bridge και βιντεοκάμερες,τι φακό θα χρειαστώ πέρα από αυτόν για εστίαση?

Τέλος πρέπει να πω ότι δεν έχω πρόβλημα με το επίπεδο δυσκολίας χειρισμού καθώς θα κάνω τα πάντα αν με ικανοποιεί αυτό που θα βγάζω.

Το ξέρω ότι κάνω ηλίθιες ερωτήσεις αλλά δεν έχω ασχοληθεί τεχνικώς.

Δεν ξέρω αν βοηθάει αλλά ξέχασα να πω ότι η χρήση θα είναι Indoor κυρίως με μέτριο προς κακό φωτισμό (φωτογράφιση ηχητικού εξοπλισμού) ίσως και κάνα βασικό Macro,και φωτογράφιση σε Events από καφετέριες μέχρι εκδηλώσεις τύπου E3. -bye-

Αν μιλάμε για nikon, ένα φθηνό σώμα με έναν 50mm f/1.8 επάνω είναι οικονομικά ό,τι πρέπει για λήψεις αντικειμένων σε χαμηλό φωτισμό αλλά δεν θα έχεις autofocus με κάποια σώματα (π.χ. D40, D40x, D60). Συμπτωματικά ο 50mm είναι από τους φθηνότερους φακούς της nikon. Το 1.8 σου δίνει πολύ ρηχό βάθος πεδίου (το θολό φόντο που θες και που ονομάζεται φλουτάρισμα) με κίνδυνο όμως να έχεις εκτός εστίασης μέρος του αντικειμένου που φωτογραφίζεις. Θα πρέπει λοιπόν ό,τι κι αν αγοράσεις να μάθεις τον εξοπλισμό σου και πώς χρησιμοποιούμε το διάφραγμα για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την άλλη αφού μιλάμε για στατικά αντικείμενα, ένας φακός 18-55 εστιασμένος στο tele άκρο του (δηλ. 55mm), με ανοιχτό διάφραγμα και τη μηχανή πάνω σε ένα φθηνό τριποδάκι, θα σου κάνει τη δουλειά επίσης οικονομικά και θα σου δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς τη μηχανή και σε άλλες περιστάσεις χάρη στον ζουμ φακό που θα έχεις.

Τη χρήση flash την αποκλείεις τελείως? Ο θόρυβος με τα προγράμματα που κυκλοφορούν για pc δεν είναι πρόβλημα (τουλάχιστον στην D60 που έχω και τραβάω έως 1600 iso) αλλά υπάρχουν και κάποιες τεχνικές φωτογράφισης που μπορούν να τον περιορίσουν ακόμη περισσότερο

Last edited:
Χμμ το Flash δεν το πολυχρησιμοποιώ,εκτός στην Compact για αυτονόητους λόγους,αλλά ίσως τύχει να το χρησιμοποιήσω όταν χρειαστεί,δηλαδή το integrated όχι τίποτα External μιας και αν κρίνω από το ψόφιο της Compact θα υπεραρκεί.

Έλεγα να έπαιρνα μια D40 ή D40x αλλά τώρα έπαθα ζημιά όταν είδα την D5000 και κάτι άλλο που με τραβάει είναι το Video γιατί με την D40 θα αναγκαζόμουν να χρησιμοποιούσα και την Compact.

Αν έβρισκα μια D5000 μεταχειρισμένη (καλό ψάξιμο να χω) με τον 18-55mm που έχει το Kit θα μπορέσω να τον χρησιμοποιήσω για να κάνω λίγο πολύ τα παραπάνω? Βασικά δεν έχω κάποιο τρελό requirement απλά να κάνω τα 2-3 πράγματα που θέλω και να έχω μια καλή προς εξαιρετική ποιότητα φωτογραφίας σε σχέση τιμή και μια καλοσεταρισμένη μέτρια Compact όπως αυτήν που έχω (DSC-W270).

Πόσο άραγε να έκανε μια μεταχειρισμένη D5000 με τον 18-55mm αν έβρισκα? Kit κάνει 530κάτι,απλά προσπαθώ να πέσω όσο μπορώ γιατί απότομα μπήκα σε έξοδα.

Αν ξεχάσεις το βίντεο έχεις πολύ περισσότερες επιλογές και σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Θα σε συμβούλευα να ρίξεις μια ματιά στα πόστς του Γιάννη Σπύρου σχετικά με το βίντεο με DSLR για να πάρεις μια ιδέα του τί απαιτήται για να βγάλεις καλό αποτέλεσμα με μια τέτοια μηχανή στο βίντεο. Αν δεν είσαι πρόθυμος να αφιερώσεις τον χρόνο και την προσπάθεια αυτή, δεδομένου του περιορισμένου μπάτζετ θα σου πρότεινα να το αφήσεις.

Τώρα για τα άλλα που λές.
Όπως είπε και ο φίλος ένα σώμα με τον κιτ 18-55 και έναν 50αρη θα σε καλύψει. Τώρα το ποιό εξαρτάται λίγο και απο το ποσό που έχεις στην διάθεση σου. Την D40 πλέον δεν θα την πρότεινα. Είναι αρκετά παλιά που σημαινει οτι θα έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και η τεχνολογία την έχει ξεπεράσει κατα πολύ. Οχι οτι δεν θα βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες αλλά νομίζω οτι θα βρείς και νεότερα μοντέλα σε καλές τιμές.
Πολύ καλές τιμές έχουν τα σώματα Olympus σε διάφορα μαγαζιά του κέντρου.
Αν κάνεις μια αναζήτηση υπάρχουν πολλά σχετικά νήματα για τις διάφορες μηχανές.
Επίσης δες στην υποκατηγορία τεχνικές το sticky με τα βασικά της φωτογραφίας επεξηγεί τις βασικές έννοιες και έχει και λινκ για τις υπόλοιπες.

Θα ρίξω μια ματιά να δω τι παίζει,αλλά δεν νομίζω να με απογοητεύσει το Video ακόμα και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία,γιατί να φανταστείς και τώρα με την DSC-W270 βγάζω και είμαι ευχαριστημένος,κάνει και δέκα ώρες να εστιάσει. :flipout:

Το μόνο που πιστεύω ότι θα είναι λίγο άβολο είναι το Manual Focus γιατί με το ένα μάτι και χέρι πρέπει να στοχεύεις και με τα άλλα να κοιτάς/ρυθμίζεις να είναι εστιασμένη.

Για αρχή θεωρώ ότι ο 18-55 θα είναι εντάξει,και γενικώς δεν θέλω να πολυπαίξω με φακούς,απλά ίσως χρειαστώ και έναν με μεγάλο Zoom,αλλά δεν ξέρω τι ψάχνω και πόσο κάνει.

Για παράδειγμα στην αρχή ήθελα να έπαιρνα μια Bridge Super Zoom όπως την Sony DSC-HX1 αλλά θεωρώ ότι δεν αξίζει και μου είπαν ότι είναι για πέταμα μπροστά σε μια Entry Level DSLR με έναν βασικό φακό.

Αλήθεια ο 18-55 και ο 55-200 πόσο ζουμάρουν? Εννοώ σε τιμή 5x,6x,αν γίνεται φυσικά να μετρηθεί έτσι,γιατί δεν χαμπαριάζω από Focal Length σε Millimeters.

Btw καταπληκτικό το θέμα σου στις τεχνικές,μου εξηγήθηκαν πολλά πράγματα και κυρίως το f.

Last edited:
Μια τυπικη κομπακτ που εχει 3χ ζουμ φτανει σε mm πχ. τα 35-105.

Ο 18-55 σε μια νικον dslr φτανει απο 18χ1,5=27mm εως 55χ1,5=82,5mm.

Γενικα, εχοντας στο μυαλο σου τον κλασσικο φακο της κομπακτ που αναφερω στην αρχη, με το ζουμ της οποιας φανταζομαι εισαι εξοικιωμενος, βρισκεις το "εστιακο μηκος" που σε ενδιαφερει σε μια dslr, πολλαπλασιαζοντας το εστιακο μηκος του φακου επι 1,5 για νικον ή 1,6 για κανον.

Στον 18-55 δηλαδη, ειναι 27-82,5mm. Αν διαιρεσεις και το 82,5 με το 27 θα βρεις και το ζουμ (3χ, 4χ κτλ)... πραγμα το οποιο δεν εξυπηρετει και τοσο στις dslr.

Πολύ ενδιαφέρον πληροφορία,ευχαριστώ που την πρόσθεσες. :grinning-smiley-043

Αν έκανα σωστά τον υπολογισμό,ο 18-55 ζουμάρει 3x και ο 55-200 3.6x? Αν ναι,δεν θέλω να δω το μέγεθος ενός φακού που ζουμάρει 25x. :flipout:

δες την ολυμπους ε420/ε450 με κιτ φακο, νομιζω οτι ειναι πιο φτηνο καινουριο μπορεις να βρεις, μπορει να παιζει και καμια σονυ σε αυτα τα λεφτα περιπου.....

αν σ ενδιαφέρει παίζει στις αγγελίες μια pentax Κ100 λογικά με τον 18-55 με 230 αλλά δεν έχει video και είναι στα 6 megapixel αλλά είναι μια στιβαρή μηχανή με αρκετές ευκολίες και ενσωματωμένο σταθεροποιητή στο σώμα

Άμα ας πούμε μπορώ να αφορντάρω την D5000 καινούρια με τον 18-55 που έχει και Video και θα με βολέψει σε σύγκριση με τις άλλες πως είναι? :D

Δεν ξέρω,την ερωτεύτηκα. :music-smiley-005:

αμα το ερωτεύτηκες να το πάρεις το κορίτσι .
Βέβαια ανεβαίνεις σε μπατζετ οπότε με 150-200 περισσότερα υπάρχει και η canon eos 550 που είναι και φρέσκο μοντέλο και απ οτι διαβάζω έχει και ένα απ τα καλύτερα video στην κατηγορία

Καλή είναι και η Canon αλλά θα με σκοτώσει η τσέπη και θα με κυνηγάνε οι γονείς μου αν την δουν. :flipout:

Η συνεύρεση με την 5000 θα γίνει αυτές τις μέρες αν δεν αλλάξει κάτι,προς το παρόν όμως θα ρίξω καμιά αγγελία μήπως βρω καμιά δίδυμη αδερφή που την παράτησε ο γαμπρός. :flipout: :grinning-smiley-043

Κάτσε γιατί από οικονομική πτήση μας πήγες σε λιαρ τζετ.
:p

Μέχρι πόσα δίνεις?

Δηλαδή γύρω στα 500 με 700 ευρώ ανάλογα με τον φακό(καινούρια). Έχεις ψάξει για μεταχειρισμένη;

Μάλλον θα πρέπει να υπολογίσεις στη τιμή και μια τσάντα,ίσως και ένα φίλτρο για προστασία

Βασικά 540 το kit με τον 18-55 χωρίς αξεσουάρ - κάρτα. :p

Η τσάντα με προβληματίζει αφάνταστα.

Θέλω κάτι πολύ φτηνό,ίσα ίσα να κάνει την δουλειά της και να χωράει φακός και κάμερα (προτιμώ συναρμολογημένα),αλλά να είναι μοντέρνα και μικρή,δηλαδή να μην με ενοχλεί να την παίρνω σε μια καφετέρια μαζί κτλ.

Κοίταξα bay μεριά και βρήκα όσες θες,αλλά δεν ξέρω πως θα είναι από κοντά.

Για μεταχειρισμένη 5000 δεν κοίταξα ακόμα,θα πάω να ρίξω μια αγγελία τώρα. :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Μεταχειρισμένη (μάλλον) DSLR για πολύ μικρό budget

Βασικά 540 το kit με τον 18-55 χωρίς αξεσουάρ - κάρτα. :p

Η τσάντα με προβληματίζει αφάνταστα.

Θέλω κάτι πολύ φτηνό,ίσα ίσα να κάνει την δουλειά της και να χωράει φακός και κάμερα (προτιμώ συναρμολογημένα),αλλά να είναι μοντέρνα και μικρή,δηλαδή να μην με ενοχλεί να την παίρνω σε μια καφετέρια μαζί κτλ.

Κοίταξα bay μεριά και βρήκα όσες θες,αλλά δεν ξέρω πως θα είναι από κοντά.

Για μεταχειρισμένη 5000 δεν κοίταξα ακόμα,θα πάω να ρίξω μια αγγελία τώρα. :ernaehrung004:
χθες είδα κάτι πολύ φθηνές τσάντες στο carrefour και αρκετά καλές μάλιστα . από βαλιτσάκια μέχρι πλάτης Το πιο ακριβό νομίσω ήταν κάπου στα 23 αλλά είχε και έκπτωσή