Μεταφορά παλαιού βιντεο στον υπολογιστή...

David

Established Member
19 September 2007
197
Θεσσαλονίκη
Και συγκεκριμένα, απο παλιές κασέτες (8mm) βιντεοκάμερας...
Ξεκίνησα χτες να μεταφέρω καποιες παλιές ταινίες που είχα μέσω usb στον υπολογιστή, και παρατήρησα πωα στο πάνω μέρος της ταινίας σχηματίζει ενα ελαφρύ κύμα όπως και κάτα κάτω υπάρχει μια πολύ μικρή λωριδίτσα με παράσιτο, σαν να δείχνει αντανάκλαση απο την εικόνα, αλλα είναι πολύ μικρή γραμμή και δεν είναι πρόβλημα.
Θέλω να μάθω , εάν αυτό το κύμα πάνω πάνω οφείλετε στην παλαιότητα της κασέτας (17ετών), ή στην κεφαλή της βιντεοκάμερας που την παίζει και κατα πόσο μπορεί να διορθωθεί ανεξάρτητα απο το τι φταίει, με την χρήση κάποιου προγράμματος ίσως...
Το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα είναι το cyberlink power director...

David και σε κάποια δικιά μου προσπάθεια μου το έκανε αυτό που λες, όταν όμως το μετέτρεψα σε DVD για να το τσεκάρω στην TV δεν υπήρχαν οι γραμμές.
Δεν το δοκιμάζεις, ετσι και αλλιώς μην περιμένεις να πάρεις το τέλειο αποτέλεσμα ειδικά αν το δεις σε LCD/Plasma.

Αυτό που βλέπεις είναι κατά πάσα πιθανότητα οι παλμοί αμαύρωσης ,, δλδ απαραίτητο μέρος του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος που σε κανονικές συνθήκες εκπομπής σήματος κρύβονται από την οθόνη της τηλεόρασης πλην όμως χρησιμοποιούν μέρος της ανάλυσης από 768/576 του pal , το ψηφιακό σήμα δεν έχει ανάγκη τις γραμμές αμαύρωσης και το σήμα ουσιαστικά είναι 720 576 , οι γραμμές που λείπουν όπως είπαμε χρησιμοποιούνταν για του παλμούς του αναλογικού ,,κανονικά όταν κάνεις capture πρέπει να υπάρχει επιλογή να κροπάρει την ανάλυση για μην παίρνεις μέσα στο υλικό σου αυτές τις άχρηστες για το ψηφιακό βίντεο γραμμές ,,

ειδάλλως θα τις κροπάρεις μετέπειτα με το softwre που θα κάνεις την υπόλοιπη δουλειά μέχρι να φτάσεις στο στάδιο του dvd η δεν ξέρω γω πως θες να το αποθηκεύσεις

Μάλιστα, θα το δω μόλις το μετατρέψω σε dvd με κάποιο πρόγραμμα...στο οποίο δεν έχω καταλήξει ακόμα όμως...
Το άλλο πρόβλημα με τον κυματισμό στην εικόνα στο επάνω μέρος όμως τι κάνω? πρεπει να φταίει ή η ίδια η ταινία, ή η βιντεοκάμερα που το παιζει τελικά...θα ανεβασω μια φωτο σε λιγο να δειτε τι εννοω.

Επειδη εχω ψηφιοποιησει πολλες ωρες αναλογικου βιντεο, να σου πω πως αυτα τα προβληματακια δεν προκειται να εξαλειφθουν (αν υποθεσουμε οτι εχεις κανει τελεια ρυθμιση του tracking) και το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι crop στην εικονα που μεταφερεται στην ψηφιακη της μορφη.

Kαι εγώ έτσι το βλέπω τελικά, αλλα ήλπιζα μήπως υπάρχει κάποιο φίλτρο που να το βελτιώσει τουλάχιστον...παρακατω σας δείχνω και ένα ενδεικτικό πλάνο του τί εννοώ...

βρήκα την άλλη κάμερα που είχα και ήταν πιο καινούρια...αλλά...
συνέβει κάτι παράξενο...
δοκίμασα μια δεύτερη κασέτα πρώτα στην παλιά μηχανή και την έδειχνε κουνημένη, χειρότερα απο την πρώτη δλδ και λέω να την δοκιμάσω στην καινούρια να δω αν φταίει η κάμερα τελικά...όντως, έπαιζε τζιτζι απο όσο είδα απο την μικρή οθόνη της κάμερας! Εδώ είμαστε λέω...η κάμερα τα είχε παίξει και δεν τα έδειχνε καλά...
Την βάζω να γυρίσει πίσω απο την αρχή της κασέτας και πατάω play...και περιμένω, και περιμένω...τίποτα...δεν δειχνει τίποτα! βλέπω απο το πλάι, γυρνάει η κασέτα...αλλα δεν δειχνει τίποτα! τι στο :drummer: γίνεται?
Εντωμεταξύ, δοκιμάζω να παίξω την πρώτη κασέτα που είχα δοκιμάσει και δεν δειχνει τίποτα και εκεί! αν και κάνει κάτι κουφα, μια δεν παιζει, την άλλη δεν ξεκινάει την κασέτα...δεν ξέρω....κάτι παράξενο γίνεται!!
Μπορεί να σβήστηκαν όλες οι κασέτες με κάποιο τρόπο? ακομα και αυτη που αντέγραψα χτες?? τι γινεται τελικά? ζαλίστηκα!:bigcry:

τελικά από ότι φαίνεται, τα έπεξε και η δευτερη βιντεοκάμερα και δεν εδειχνε τιποτα...έχω μια τριτη (και τελαυταία) στα χέρια μου και είμαι ήδη στην δευτερη κασέτα και παίζει μια χαρά προς το παρόν...φτου μην την ματιάξω!!

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να ανοίξω άλλο θέμα, αφορά το ποιο είναι το καλύτερο προγραμμα και ρυθμιση ώστε να πάρω την καλυτερη ποιότητα απο τις κασέτες μου...
Χρησιμοποιώ αυτην την στιγμή το Cyberlink power director 9 και έχω βάλει ποιότητα εικόνας αρχείου DVD HQ και περνω εικόνα απο S-VHS.

Εφόσον δεν κάνεις κάποια ρύθμιση στην εικόνα, ολα τα προγράμματα κάνουν την ιδια δουλειά.
Οσο για τις οριζοντιες γραμμές, αν ειναι πολύ πάνω ή πολύ κάτω, μπορεις και να μην εμφανιζονται καν στην τηλεοραση σου

προς το παρών απλα κάνω την μεταφορά στον υπολογιστή, στην συνέχεια θα πρέπει να ασχοληθώ λίγο με επεξεργασία γιατί οι 2 τελευταιες κασετες που αντέγρταψα, εμφανίστηκαν με μια γραμμη γκρι (ίδια με αυτην που εμφανίζετε όταν κάνεις γρήγορα μπροστά την κασέτα) και να παίζουν ένα κλικ πιο γρήγορα απο το νορμαλ, χ1.2 περίπου...δεν ξερω τι φταίει για αυτό...
οπότε χρειάζομαι ένα προγραμμα που να μπορω να μειωσω λίγο την ταχύτητα της ταινίας καταρχήν και μετά ότι μπορω να κάνω απο άποψη ποιότητας κτλπ καλό θα ήταν...

Τωρα ειδα τη φωτογραφια που εβαλες. Οσον αφορα το θορυβο στην κατω μερια της οθονης, δεν μπορεις να κανεις κατι, μονο crop της εικονας στην τελικη επεξεργασια. Ο κυματισμος στο πανω μερος της οθονης μου ειναι πολυ γνωριμος, θυμαμαι στα πρωτα χρονια του βιντεο οταν συνεδεες τη συσκευη στην τηλεοραση με καλωδιο κεραιας RF, επρεπε να συντονισεις την TV στο καναλι 0, αν τη συντονιζες σε αλλο καναλι π.χ. στο 9, σου εβγαζε ακριβως αυτον τον κυματισμο. Τετοια φαινομενα μπορει να οφειλονται ειτε στην παλαιοτητα του βιντεο ειτε στην παλαιοτητα της κασετας και δεν μπορεις να το αποφυγεις. Παλι με crop θα μειωσεις το υψος του καρε σε σημειο να μη γινεται ενοχλητικο. Αληθεια, τι ειδους συνδεσμολογια εχεις κανει; Ελπιζω οχι με... RF!

Re: Απάντηση: Μεταφορά παλαιού βιντεο στον υπολογιστή...

εχω συνδεσει την βιντεοκαμερα απευθειας με ανταπτορα για μεταφορα βιντεο, usb > combosite το πρώτο και usb >s-vhs στα επομενα μιας και το διέθετε η 3 βιντεοκάμερα...
δεν μπορώ να καταλάβω πάντως, τι φταίει και παιζει λιγο πιο γρηγορα...για να ξερω, είναι και αυτο ένα φαινόμενο παλαίωσης του φιλμ περα απο τις γκριζες γραμμες?

Δεν ξερω που οφειλεται, παντως και εγω στο ....γρηγορο τις αντεγραψα.
Ελαχιστα πιο γρηγορο απο το κανονικο, αλλα εμφανες.
Και σε dvd recorder, οχι σε PC. Ισως χανει η ταινια την ελαστικοτητα της
με τα χρονια και διαφοροποιειται ελαφρως το μηκος της συμφωνα με τη ταση των οδηγων.
Τι να πω......
Και ο κυματισμος πιθανως να οφειλεται σε παρομοια παραμορφωση της ταινιας απο τη μια μερια.

Last edited:

δεν μπορώ να καταλάβω πάντως, τι φταίει και παιζει λιγο πιο γρηγορα...

Eίναι σίγουρα κάμερα και κασέτες στο ίδιο τηλεοπτικό σύστημα (PAL-PAL ή NTSC-NTSC);

ναι, στο ιδιο συστημα ειναι...
Απο ότι βλέπω, αυτο το θέμα με την ταχύτητα έχει ξανασυμβεί... έχω την εντύπωση πως με καποιο προγραμμα να μπορω να το διορθώσω...έτσι δεν ειναι?

Mε οποιοδήποτε πρόγραμμα μοντάζ μπορείς να το διορθώσεις, αλλά θα έχεις πτώση στην ήδη χαμηλή ποιότητα εικόνας...

Ποιά κάμερα χρησιμοποιείς για player;

εγώ είχα μια sony ccd-trv24e
1309015589_220306336_2-Pictures-of--SONY-Handycam-CCD-TRV24E-Video-Camera-RecorderMade-in-Japan-for-Sale.jpg
η οποια όμως δεν δειχνει τιποτα πλεον,άγνωστο γιατι στα καλα καθουμενα...και χρησιμοποιώ μια δανεική, την hitachi vm-d865le
1fc1c1c2db5852e08ffc380475e2633659fd63f73e3a6f6ecdd9ce631c5d34d4.jpg