Μεταφορά s/pdif σήματος

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Αν μεταφέρω σήμα από coaxial s/pdif μέσω stp καλωδίου σε μήκος καμιά 10ριά μέτρα θα έχω μεγαλο πρόβλημα?

σε προσφατη κουβεντα καταλαβα οτι μαλον θα υπαρξει προβλημα, και γιαυτο εχω ηδη φτιαξει το digisfetizator Που χει κ ο φιλος Πετραλιας..Το δοκιμασα, παιζει μια χαρα, απλα ακομα δεν μπορω να καταλαβω διαφορες ποιοτικες, επειδη το συστημα μου ειναι λιγακι πολυ Low end..

Τα ψηφιακά είναι άτιμο πράγμα. Μπορεί πχ. ένα 5μετρο καλώδιο να σου παίζει καλύτερα, λόγω προσαρμογής της αντίστασης. Κανονικά τα καλώδια πρέπει να μετρηθούν σε network analyser που εκτός αν κάποιος έχει πρόσβαση στο ΕΜΠ, δύσκολα βρίσκεις. Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 2 ίδια διαφορετικού μήκους καλώδια που "μετράνε σωστά" τότε εγώ θα έβαζα το μικρότερο. Οπότε παλιά καλή τεχνική: trial and error.

Αν μεταφέρω σήμα από coaxial s/pdif μέσω stp καλωδίου σε μήκος καμιά 10ριά μέτρα θα έχω μεγαλο πρόβλημα?

Μπορεί να παίξει μπορεί και όχι.
Ανάλογα με το πόσο καλός είναι ο transmitter και ο receiver.
Το stp έχει χαρακτηριστική αντίσταση 100Ω.
Μπορείς να δοκιμάσεις. Το μόνο που θα χάσεις είναι 10 μέτρα καλώδιο.....

Θα υπάρχουν λάθη στη μετάδοση με πιο πιθανά τα χρονικά λάθη (πολύ αυξημένο Jitter) λόγω ανακλάσεων.

Last edited:
εγω καποια φορα ειχα συνδεσει spdif (εξοδος δορυφορικου δεκτη με το dac )με καλωδιο δορυφορικης κεραιας περιπου 10 μετρων και μου δουλεψε αψογα ...αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι σιγουρα θα δουλεψει και σε σενα ,αλλα.....δεν χανεις τιποτα να το δοκιμασεις,εφοσον χρειαζεσαι τοσο μεγαλη αποσταση

Βασικά τι σημαίνει να δουλέψει? Να βγάλει ήχο? Θα βγάλει. Το πόση ζημιά έγινε θα φανεί μόνο συγκρίνοντας το με ένα coaxial 75 Ohm. Άσε που το καθένα παίζει κι αλλιώς... :rifle:

το κακο ειναι οτι πχ στην περιπτωση μου για να περασω πχ να δοκιμασω ενα καλωδιο απτο pc στο dac ειναι ολοκληρη ιστορια λογω επιπλωσης...ετσι εστω κ η δοκιμη για λιγες μερες ειναι επιπονη διαδικασια...οποτε πολες φορες εστω κ η δοκιμη ειναι ολοκληρη ιστορια να παρει..

Βασικά τι σημαίνει να δουλέψει? Να βγάλει ήχο? Θα βγάλει. Το πόση ζημιά έγινε θα φανεί μόνο συγκρίνοντας το με ένα coaxial 75 Ohm. Άσε που το καθένα παίζει κι αλλιώς... :rifle:

να δουλεψει ,ναι!!! σημαινει να βγαλει ηχο,γιατι σε καποιες συσκευες,αν βαλεις πανω απο 2-3 μετρα καλωδιο...ΔΕΕΝΝΝ !!!!!

10 μέτρα μέσω STP δύσκολο..

Μέσω κλασικού ομωαξωνικού το πιο πιθανό είναι να μην είχες πρόβλημα, αλλά STP.. Ανύπαρκτο impedance matching.

Ετσι ακριβως.
Η εμπεδηση του κυκλωματος θα ειναι λαθος.
Στα σιγουρα θα υπαρχει Jitter και με μεγαλες πιθανοτητες ακομα και BER...

Η μεγιστη αποσταση μεταδοσης S/PDIF με ομοαξονικο 75 Ohm ειναι στα ~15m
Με stp δεν το βλεπω... και αν φτανει βλ. παραπανω...

Μεταφορά s/pdif σήματος με ομοαξονικό

...........

Η μεγιστη αποσταση μεταδοσης S/PDIF με ομοαξονικο 75 Ohm ειναι στα ~15m
Με stp δεν το βλεπω... και αν φτανει βλ. παραπανω...

Αφού θέλεις μόνο 10 μέτρα, γιατί δεν δοκιμάζεις κατ' ευθείαν το ομοαξονικό, που όπως λέει και ο Στέλιος, είσαι μέσα στα όρια;

Να κάνω και μια σύσταση για την ίδια την ποιότητα του ομοαξονικού; Γιατί δεν δοκιμάζεις ένα DG113 ή ένα DG11CUB ή ένα RP61B ή ένα SAT752F, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Το κόστος όλων αυτών για τα δέκα μέτρα δεν είναι απαγορευτικό, ρώτα σε μαγαζιά ηλεκτρονικών.

Ειρήσθω εν παρόδω, το DG113 και το SAT752F τα έχω δοκιμάσει, τόσο σε σήματα video όσο και σε ψηφιακά, για αποστάσεις από 3 έως 10 μέτρα. Δεν είχα πρόβλημα, αν και σε τέτοια απόσταση θα συνιστούσα μάλλον το DG11CUB, που παρουσιάζει τις μικρότερες απώλειες (σύμφωνα με τον κατασκευαστή).

Ταπεινή μου γνώμη, πάντα.
-

Αυτες ηταν κι εμένα οι υποψίες μου αλλά είπα να ρωτήσω. Σορρυ, δεν σας έδωσα όλα τα δεδομένα. Έλεγα να μεταφέρω σήμα από το pc που ειναι στο "γραφείο" στο σαλόνι μέσω ήδη υπάρχουσας δομημένης καλωδίωσης.. μέχρι να φτιαξω ενα μικρό mmedia pc.. το ξεχνάω λοιπόν ως λύση, έστω και προσωρινή. Να φτιάξω pc ή να πάρω κανένα έτοιμο multimedia player όμως? για flac & mkv..

Να πάρεις netbook γιατί:
1) Είναι μικρό και αθόρυβο.
1) Τραβάει 2,5Α στα 9V οπότε φτιάχνεις δικό σου τροφοδοτικό, πράγμα που έχει μεγάλη διαφορά στον ήχο, όπως κι αν τον πάρεις.
3) Το παίρνεις και στις διακοπές άμα θες.

ΥΓ. Τι κάνει το fazer?

Nα συμπληρωσω.. Καλυτερα netbook αλλα οποσδηποτε ion platform αλλιως ξεχνα τα mkv... Πολυ ανωτερη λυση συγκρητικα με οποιοδηποτε media player.

εχω ενα laptop 13". Θα προτιμούσα όμως κάτι μόνιμο στο επιπλο της tv ωστε να μην είμαι συνδεσε-ξεσύνδεσε καλώδια ολη την ώρα. Επίσης θα πρεπει να ειναι κάτι που να οδηγεί την tv με full hd αναλυση

Ε τοτε φιλε νομιζω καλυτερα ενα htpc θα ναι οτι πρεπει.. Καλυτερα αποφυγε τα ion..Ενα desctop κουτακι με ποιοτικο τροφοδοτικο κ μια miniAtx board+ εναν διπλοπυρηνο 45watt για χαμηλες θερμοκρασιες, μια Ατι ΗD5450 για vga και καρτα ηχου επιλογης σου.. Θα παταει για πλακα οτιδηποτε σε ion platfotm, και θα παιζει για πλακα οτιδηποτε του ριξεις, ειτε 1080 ειτε 720...
Καλα κ τα nedia players αλλα μπροστα σε ενα σωστο htpc δε πιανουν μια. Ασε που με ενα 300αρι φτιαχνεις σουπερ μηχανακι.. Ακομα κ με μεταχειρισμενα!
Ετσι ξεχνας αρχεια που δε παιζουν, υποτιτλους που δε παιζουν, χαμηλα access times στα τραγουδια κτλ..

αυτήν την λύση που περιγράφεις εχω στην κρεβατοκάμαρα, με ενα shuttle htpc. Εχω κι ένα ολοκαίνουργιο htpc case cooler master cmmedia 260 στο ντουλάπι. Εχω πρόβλημα χώρου όμως και θα προτιμούσα αν μπορούσα να το σπρώξω και να μπορέσω σε μιά θεση ενός κανονικού μηχανήματος να φιλοξενήσω 2, πχ ενα ΙΤΧ pc-ακι κι ενα κουτί για το κινεζοdac μου. Και δεν εχω ψαξει οι τελευταίες itx αν φτουράνε καθόλου..

οκ..ειλικρινα?..οι itx καλες ειναι δε λεω...αλλα εγω ψιλοαπογοητευτικα με το γεγονος οτι δε παιζουν ανετα οτι αρχειο τους ριξεις..Για να ξηγηθω, σε ΙΟΝ συστημα, ενω τα 720p τα παιζε αερα πατερα, τα μισα 1080p τα παιζε τζαμι και τα αλλα μισα ζοριζονταν..Οχι οτι εκανε σπασιματα αλλα το βλεπες οτι δε ηταν 100% ρευστο.Του χα αρχικως 2gb Ram, του βαλα αλλα 2, συνολο 4gb.τα ιδια.. Μετα απο ψαξιμο με τα codecs κτλ, το κανα να χει προβληματακια με πολυ λιγοτερα αρχεια αλλα και παλι το βλεπες οτι απλα δεν ηταν ρευστοταο.Κατι με χαλαγε..ασε που ζεστενονταν επειδη το χα στριμωξει στο ρακ...το διωξα σουμπιτο γιατι δε εχω υπομονη με τετοιες καταστασεις..
Τωρα για μουσικη φανταζομαι θα ναι μια χαρα απο πλευρας δυναμης..Δε νομιζω να χεις καποιο προβλημα, αρκει φυσικα να ναι με διπλοπυρινο Αtom ε..Mη παρεις μονοπυρινο θα το κλαις..
απλα μετα θα πρεπει να βαλεις καποια εξωτερικη καρτα ηχου η usb dac, για οι Onboard σε 3 παρομοια μηχανακια που χω φτιαξει βγαζαν ενα ψιλοπαρασιτο..

Μια λυση αν δε βιαζεσαι ισως ειναι οι νεες ION, που τις λενε ΙΟΝ2..Δε ξερω αν φανηκανε ακομα κ ουτε εχω δοκιμασει βεβαια..

Δε μου λες ? ποσο χωρο ακριβως εχεις? το ραφι σου ενοω ποσο ειναι?