Μετασχηματιστές!!!

prooptiki

AVClub Enthusiast
26 June 2006
1,043
Ioannina
Γενική ερώτηση για μετασχηματιστές! Υπάρχει διαφορά μεταξύ ΕΙ - toroidal - Rcore?

Γενικά διαβάζοντας οι πιο πολλοί λένε για προενισχυτή και ψηφιακά (Dac) οι Rcore είναι καλύτεροι ισχύει αυτό;

Προσωπική μου άποψη όχι .
Ένας καλός μετασχηματιστής μπορεί να είναι οτιδήποτε.
Οι καλύτεροι μετασχηματιστές που μου έχει τύχει να δω πχ ήταν Ε-Ι .αντιθέτως τις περισσότερες φορές που απογοητευτικα από μετασχηματιστή ήταν τοροιδης .
Αλλά αυτό όχι επειδή έχει κάποια πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα η κάθε τεχνολογία (περαν των γνωστών) αλλά επειδή προμηθευόμαστε από συγκεκριμένους ανθρώπους που κάνουν καλές ή κακές δουλειές.

...τις περισσότερες φορές που απογοητευτικα από μετασχηματιστή ήταν τοροιδης.
Συμφωνώ...
...επειδή προμηθευόμαστε από συγκεκριμένους ανθρώπους που κάνουν καλές ή κακές δουλειές.
Και εδώ δυστυχώς επαυξάνω.
:fahne90:Ελλάδα... Τι να πείς; Ανάθεμα τα κιλά τους. Απαγορευτικά για αποστολή απο έξω. Εγώ βολεύομαι με τις ντόπιες κακοτεχνίες προς το παρόν. Πριν 10 μέρες αγόρασα και τον τελευταίο μου τοροϊδή. Απο εδώ και πέρα Ε-Ι όμως.

Για αυτούς μιλάω:
talemagroup_113x222.gif

R257494-01.jpg

Τα χαρακτηριστικά τους:

High quality open style toroidal transformers with two 115V, 50/60Hz primary windings suitable for connection in series to 230V supply, or parallel to 115V supply. Twin secondary windings may be connected in series or parallel or used independently.

* Small size and low weight compared with traditional stacked lamination types.
* Extremely low level of radiated magnetic field
* Very low induced noise (hum)
* Very low iron loss.
* Double insulated primary leads.
* Supplied with mounting kit.
* 100% electrical and flash tested
* High quality manufacturing and testing in accordance to EN61558, EN60742, EN60950, EN60065, VDE0551, VDE0550 and BS415
* Tested and Approved by KEMA to EN61558. Click here for more info
* UL Recognised to UL506, under family approval file E215495
* * Allow extra 4mm for mounting kit, allow extra 5mm where leads emerge
* Leads: PVC insulated 150mm long.
* Secondary voltage tolerance <1% at nominal input.
* UL recognised for Insulation Class A (105°C)
* Maximum ambient operating temperature +40°C
* Neoprene pads: 5kV isolation
* Meets all requirements of Class E (120°C)

Γενική ερώτηση για μετασχηματιστές! Υπάρχει διαφορά μεταξύ ΕΙ - toroidal - Rcore?

Γενικά διαβάζοντας οι πιο πολλοί λένε για προενισχυτή και ψηφιακά (Dac) οι Rcore είναι καλύτεροι ισχύει αυτό;

τι καλυτεροι δηλαδη? Ειναι πλακε (πιο sic :grinning-smiley-043) δηλαδη και επιρεαζουν πολυ λιγοτερο απο τους Ε-Ι γειτονικα ευαισθητα κυκλωματα.
Το πρωτο, αντιμετωπιζεται με πιο μεγαλο κουτι και το δευτερο με τοποθετηση Μ/Τ σε αλλο - απομακρυσμενο κουτι. Δεν εχουν ομως διακενο. Μεγαλο μειωνεκτημα σε σχεση με τους "τετραγωνους", εαν υπαρχει πιθανο dc στο δικτυο.

τι καλυτεροι δηλαδη? Ειναι πλακε (πιο sic :grinning-smiley-043) δηλαδη και επιρεαζουν πολυ λιγοτερο απο τους Ε-Ι γειτονικα ευαισθητα κυκλωματα.
Το πρωτο, αντιμετωπιζεται με πιο μεγαλο κουτι και το δευτερο με τοποθετηση Μ/Τ σε αλλο - απομακρυσμενο κουτι. Δεν εχουν ομως διακενο. Μεγαλο μειωνεκτημα σε σχεση με τους "τετραγωνους", εαν υπαρχει πιθανο dc στο δικτυο.
:grandpa:

Ενας απο τους Amplimo που εχω (604VA) μουγκριζει παρα πολυ.Αλλα εχει εξαιρετικο regulation!Και ουτε σηκωνει θερμοκρασια

Ta δικα μου (παντα για Ε-Ι) ειναι υπολογισμενα με βαση κατι "αρχαιες γραφες" (το ηρωικο RHD) αλλα ουτε μουγκριζουν, ουτε σφυριζουν, ουτε ζεστενονται.

Diy και ξερο ψωμι ...

Mία αναφορά στους R-Core είχε γίνει εδώ.
Αν ο Μανόλης ο Τζωρτζάκης το έχει ψάξει κι άλλο από τότε και πέσει πάνω στο thread, φαντάζομαι θα μας πει περισσότερα.

Eπίσης δες εδώ ένα thread στο οποίο είχα συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες. Κοίτα τα links στην Custom Magnetics.
Σε αυτό το thread o Φίλος μου ο Σπέρτος είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχει νόημα να προτιμήσεις R-Core: "Για τροφοδοσια μεχρι προενισχυτη ή μικρο solid state Ενισχυτη ΝΑΙ, αλλα δεν τρελλαινομαστε κιολας."

Θα βρεις αρκετές αναφορές και συγκρίσεις τύπων μετασχηματιστών στο diyaudio αλλά, ως συνήθως, θέλει πολύ υπομονή στο ψάξιμο.

Πάντως μπορείς να βρεις και ποιοτικούς toroidals αρκεί να είσαι έτοιμος να πληρώσεις τα μεταφορικά.
Για DAC που σκέφτεσαι, απ'όσο καταλαβαίνω, τα μεταφορικά δεν θα είναι τραγικά εφόσον μιλάμε για μικρούς μετασχηματιστές.

Από ό,τι μπορώ να θυμηθώ υπάρχουν οι Antek (νομίζω παίζουν και στο ebay) ή ακόμα καλύτερα (ποιοτικά) οι Avel Lindberg και φυσικά η κορυφή (αν τους σηκώνει η τσέπη σου) Amplimo/Plitron.

Οι μεγάλοι toroidals τρίζουν αν υπάρχει έστω και λίγο DC offset στο mains.
With larger transformers (500VA and above), the DC resistance is usually so low that even a very small offset will cause mechanical noise due to saturation.
Διαβάστε εδώ για το πρόβλημα και πως αντιμετωπίζεται.

Last edited: