Μετατροπή 5.1 σε 7.1

Asteris

AVClub Enthusiast
8 April 2008
719
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα και Χριστός Ανέστη.

Έχω έναν Sony STR DB930, ο οποίος μέχρι τώρα γέμιζε ένα δωμάτιο 15τμ και οδηγούσε τέσσερα Β&W DM302 και ένα κεντρικό CC3. Τώρα πρόκειται να μετακομίσω σε άλλο σπίτι, οπότε και λέω να στήσω το σύστημα σε 7.1, όχι όλο με την μία, αλλά ξεκινώντας από τα ηχεία.

Η λειτουργία θα είναι κατά βάση προβολές. Το μπάσο θα το παίζουν δύο κινηματογραφικά sub JAMO 505E, τα οποία από ότι θυμάμαι τα είχε μετρήσει το Hitech στα 125db peak (και η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω βάλει ποτέ να παίξουν και τα δύο μαζί, με ένα και η οικοδομή ψάχνεται τι γίνεται...).

Ο νέος χώρος ακρόασης θα είναι 35τμ. Παίζουν οι εξής περιπτώσεις:

1. Αγοράζω άλλα δύο 302 ή 305 και το κάνω 7.1

2. Αγοράζω δύο 602 S2 για μπροστά και βάζω τα τέσσερα 302 για πειριφερειακά (ταιριάζει το CC3 ή το αλλάζω και αυτό?)

3. Αγοράζω μπροστά νέα τριάδα 685 και HTM62.

Για πείτε μιά γνώμη...

Last edited:
Ενδεχομένως, ανάλογα με το σχήμα το χώρου σου, να είναι αρκετό να βάλεις 2 δίπολα στους πλαινούς τοίχους και να αφήσεις τα υφιστάμενα 302 για μπροστά και πίσω.

Πάντως, κάτι δεν ακούεται σωστά, subs στα 125dbs και 302 +cc3....

Έχεις κάποιο budget;

Ο χώρος είναι 5x7 μέτρα, ο καναπές κάπου στα 3.5m από την οθόνη προβολής.

Την ιδέα για δίπολα δεν την είχα σκεφτεί. Έλεγα να βελτιώσω την μπροστινή τριάδα, ώστε να παίξουν καλύτερα και σε audio, γιατί τα subs μπορεί να είναι θηρία σε ταινίες, αλλά καθόλου μουσικά. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως να είναι 115db, όχι 125 που είπα παραπάνω, πρέπει να βρω το τεύχος του Hitech που είχε το συγκριτικό...

Tα 302 και το CC-3 μέχρι τώρα παίζανε σε 10-12τμ, και δεν μου έκανε ιδιαίτερο κέφι να αγοράσω κάτι παραπάνω για τις ταινίες. Τώρα που πάω σε μεγάλο χώρο, μιά καλύτερη τριάδα μάλλον την θέλω. Το budget μπορεί να φτάσει μέχρι και 2.5-3Κ για ηχεία και Α/V receiver, αλλά επειδή το σπίτι θέλει 6 μήνες να τελειώσει και κλασικά θα βγω εκτός προυπολογισμού με τα πλακάκια και τους νιπτήρες της γυναίκας, για αυτό σκέφτομαι για αγορά ηχείων τώρα και ενισχυτή αργότερα.

Τα διπολα ειναι μια καλη και φθηνη ιδεα για να κανεις τη δουλεια σου αμεσα σε 7.1. Απο την αλλη με τα δυο subs δεν εχεις προβλημα χαμηλου για να παρεις μεγαλυτερα μπροστινα ηχεια.
Τωρα αν θες εσυ να πας σε καλυτερα ηχεια λογω audio τοτε οντως πηγαινε σε ενα μπροστινο ζευγαρι δαπεδου πριν τα κανεις ...... πλακακια:nounder:

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Εγώ απλώς θα επισημάνω την αύξηση του "όγκου" του χώρου, απ' τα 33 κ.μ. στα 77 κ.μ. (υποθέτω 2,20 μ το ύψος).
Θα μπορέσει ο ενισχυτής να καλύψει αυτή την αύξηση?
Γιάννης

Στα 100 κυβικά θα πάει, 2.80 είναι το ύψος. Για να γεμίσει τον χώρο, ούτε τον Sony φοβάμαι (5x90W rms), ούτε τα 302 (αρκετά ευαίσθητα, 91db/W/m). Απλά σε audio, απουσία sub, δεν θα τα καταφέρουν. Για αυτό μάλλον λέω να βάλω τα 684 που είναι δαπέδου και σε δεύτερη φάση αλλάζω και τον ενισχυτή με κάποιον επτακάναλο A/V (πχ τον Yamaha 3800 που είναι 7x140W RMS). Τσιμπάω και ένα HTM62, βάζω και τα 302 για πίσω και νομίζω ότι κάτι γίνεται...

Σαν να έβγαλα άκρη, ευχαριστώ παιδιά...

Πόσο θα δίνατε για ένα σετ B&W 603 S3 και πόσο για DM-309 που κάθονται κάνα χρόνο σε έκθεση home cinema?

Ποιά είναι τα σωστά κεντρικά τους, τα LCR600 και LCR 3 αντίστοιχα?

Πήγα σήμερα να κάνω το Colpo Grosso και να πάρω και το κεντρικό LCR600 με άλλα 300 , αλλά δυστυχώς δεν είχε μείνει στοκ. Θα ψάξω και αλλού για κεντρικό...

τι λεει ο Sunfire σαν home cinema ενισχυτής.
αν γνωρίζει κάποιος ας μου πει.
ευχαριστώ..

Ψάχνοντας λίγο, έπεσε το μάτι μου στα Energy σειρά C και μου άρεσαν αρκετά στο οπτικό μέρος. Σκέφτομαι τα C-500 για μπροστά, παρέα με το C-C100 στο κέντρο. Το θέμα είναι, πίσω τι βάζουμε, τέσσερα C-200/C-100 ή μήπως τα δίπολα C-R100?

Η διάταξη είναι κλασική 7.1, σε 5x7m χώρο και για 70/30 ταινίες/μουσική (pop/rock).

129025.jpg

Γνώμες? Παίζει να τα έχει κάποιο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη να τα ακούσω?

Εξήγησε λίγο το χώρο σου. 5χ7 λες ότι είναι, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο πού θα είναι η θέση θέασης κι από εκεί πόση απόσταση θα είναι η τηλεόραση/πανί και πόση απόσταση θα έχεις από τον τοίχο πίσω σου.

Πανί 2.70m στην διάσταση των 5m, καναπές θέασης στα μισά των 7m (3.5-4m από το πανί δηλαδή) και πίσω τοίχος 3 μέτρα πιό πίσω περίπου. Όπως στο σχέδιο παραπάνω, αλλά ακόμα πιό μακρόστενο στο κατακόρυφο.

Αξίζει κάποια από τα Ls, Rs, Lb, Rb να είναι δίπολα ή δεν θα παίξει μεγάλη διαφορά?