μετατροπή δράπανου

mitsnas

Established Member
8 February 2009
209
Πιστεύω οτι το ερώτημά μου απασχολεί αρκετούς φίλους της diy. Eχω ένα επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι skill 14,4 V του οποίου η μπαταρία τα έχει φτύσει εδώ και καιρό.Επειδή δεν συμφέρει η αγορά καινούργιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, μήπως κάποιος φίλος γνωρίζει στα πόσα Α τροφοδοτικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ?

Επειδή μιλάμε για μοτέρ (που θα έχει και μπόλικη ΑΗΕΔ) δεν θα πήγαινα με τίποτα σε τροφοδοτικό με λιγότερα από 10Α.
Α, και ένα L-C στην έξοδό του...

ΑΛΛΑΞΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΝ "ΔΗΣΙΟ" ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΤΣΗ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ. ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ "ΤΖΑΠΟΝΙΑ". (MADE IN JAPAN).

Πιστεύω οτι το ερώτημά μου απασχολεί αρκετούς φίλους της diy. Eχω ένα επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι skill 14,4 V του οποίου η μπαταρία τα έχει φτύσει εδώ και καιρό.Επειδή δεν συμφέρει η αγορά καινούργιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, μήπως κάποιος φίλος γνωρίζει στα πόσα Α τροφοδοτικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ?

Κοίτα οι επαναφορτιζόμενες μπαταριες Νικελίου Καδμίου -Μεταλλου ή Ιόντων Λιθίου έχουν την ικανότητα όταν ξεκινάει ο κινητήρας του δραπάνου να τραβάνε το δεκαπλάσιο ρεύμα απο την ονομαστική χωρητικότητα της μπαταρίας.Άμα πχ έχεις κάποιο πακ με χωρητικότητα 1,5Ah το κάθε στοιχειο απο τα δέκα στοιχεία που απαρτίζουν την μπαταρία δίνει ρεύμα κορυφής 15Α Χ 10 που είναι τα στοιχεία 150Α.Γιαυτο και είναι δυσκολο λόγω μεγέθους αλλα και κόστους να βρείς μετασχηματιστή για λειτουργήσεις το δράπανο.Ή αλλαζεις μονο σου το πακ ή στον γερμανό ή στο δήσιο ή αγορα καινούριου,αλλά θα βρείς και καινούρια skill με περιπού 50-60Ε

το κόστος πόσο είναι για ικανό τροφοδοτικό ή επισκευή της μπαταρίας? γιατι νομίζω ότι τα επαναφορτιζόμενα τα εχουν κάνει αναλώσιμα πλεον..

Παιδες ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Απο ότι κατάλαβα δεν συμφέρει μιας και πρέπει να κατασκευαστεί τροφοδοτικό με μεγάλο peak στο ρεύμα..

εγώ έχω βάλει αυτή την μπαταρία και κάνει μια χαρά δουλειά
αν θες μπορείς να πας και σε αυτή την λύση αλλά θα υπάρχει πρόβλημα χώρου...

Κοίτα οι παραπάνω μπαταρίες είναι μολύβδου έχουν υψηλή χωριτηκότητα αλλά εμφανίζουν το φαινομενο μνήμης περισσότερο απο τις NiCd-NiMh-IoLi,κατα την διαρκεια φορτισήw τους επίσης πέφτει απότομα το ρεύμα κατα την χρήση τους σε σχέση με τις παραπάνω.Τώρα το κοστος απόκτησης κάποιου μετασχηματιστή με μεγαλη χωριτηκότητα είναι τεράστιο,άμα υπολογίσεις ότι για ένα 12V -10A το κοστος πλησιάζει 40-50Ε,υπολογισε τώρα να πάς στα 50Α πόσο κόστος κατα προσέγιση θα φτάσεις.Επίσης λόγω εκπτώσεων τώρα θα βρεί κανεις και στις μεγάλες αλυσιδες practiker-carrefour δράπανα επαναφορτιζόμενα και σε ορισμένες περιπτώσεις με 2 μπαταρίες 1,5Ah με κόστος 50-60 Ε (π.χ έδω στην καβάλα πρόσφατα ο μαρινοπουλος έδινε το bosch το πρασινο το 12V με 2 pack σε αυτά τα λεφτά).Επίσης υπολόγισε το κόστος κάθε στοιχείου αντικαταστασης τον 1.2V-1.8Ah περίπου στα 3Ε ,φαντασου να πάς στις 5Ah το κόστος ανεβαίνει.Γι αυτο παίρνεις ένα φθηνο επαναφορτιζόμενο δράπανο τον 15-20Ε κινέζικο απο τα LIDL και σφάζεις την μπαταρία και αναπληρώνεις το πακ σου,εφόσον είναι επισκέψιμο και βέβαια χρησιμοποιώντας ρυθμιζόμενο κολλητήρι(απουσια ηλεκτροπόντας που είναι και ο σωστότερος τρόπος) 180βαθμούς και ελένχωντας το στοιχειο μετά το σφάξιμο καλού κακού με το πολύμετρο ρυθμισμένο στην μετρηση του buzzer θα πρέπει να σου δίνει την ονομαστική ταση του στοιχείου ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ στο βολτόμετρο αλλα στο buzzer.

Last edited: