Μετατροπη Φακου Κεφαλης Petzl σε XP-G2

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,623
Ο φακος κεφαλης ειναι ενας Taktikka XP με LED το Luxeon III, το οποιο αλλαχτηκε πριν αρκετα χρονια με ενα Seoul SSC P4.

Μου πηρε πολυ καιρο να μου κατσει η αλλαγη σε καποιο νεοτερο LED γιατι τα XM-L & XM-L2 δεν εστιαζαν με τιποτα…
Τελικα εβαλα ένα XP-G2 αφου δοκιμασα διαφορα υψη…
Απο μια αποψη καλυτερα ετσι, γιατι εχω μια σχετικα συγκετρωτικη δεσμη και μπορω να χρησιμοποιω τον ενσωματωμενο diffuser.

web-IGP0610_zpsd696fc96.jpg~original

H headlamp ξεκοιλιασμενη. Χρειαστηκε ένα torx 6

web-IGP0622_zps21567e75.jpg~original

Το εσωτερικο του μηχανισμου.
Σε παλιοτερη αναλυση που εχω κανει, η Petzl δεν χρησιμοποιει regulator αλλα ένα συστημα από αντιστασεις που επιλεγονται αναλογως των modes. (φαινοντα αριστερα κατω)

web-IGP0623_zpsb68340bf.jpg~original

Ο τροπος τοποθετησης του LED.
Πανω απο το αστερακι του λεντ κουμπωνει ο φορεας του φακου.

web-IGP0625_zps16a961b5.jpg~original

κατω από το αστερακι του LED υπαρχει μια αντισταση thermistor

Η Μετατροπη

web-IGP0889_zpsd05bc3a8.jpg~original

Για να ερθει το υποστρωμα του LED στο σωστο υψος χρησιμοποιησα ένα κοινο αστερακι των 20 χιλ και πανω του εβαλα ένα ακομα των 10 χιλ από τον Cutter.
Ο φορεας χρειστηκε να τροχιστει απο την κατω μερια για να fτιαχτει μια υποδοχη για την δευτερη πλακετα του LED

web-IGP0892_zps682c3445.jpg~original

Το κολπο με την νεα καλωδιωση.
Κολλησα τα αρχικα καλωδια στο αστερακι της βασης όπως θα επρεπε και από αλλα pads του αστρου τραβηξα νεα λεπτοτερα.

web-IGP0893_zps4a99849b.jpg~original

Και τα νεα καλωδια περασαν μεσα από τον φορεα και κολληθηκαν στα pads.

Μετρησεις

Μετρησεις από την αρχικη εκδοση της headlamp δεν εχω πια, αλλα ειχα κρατησει από την μετατροπη σε SSC P4. Υπολογιστε μια αυξηση 50% με το SSC P4.

Petzl-SSC-XPG2-Measurements_zpsddb7f843.jpg~original

Beamshot στο ένα μετρο

web-IGP0911_zps8214bfac.jpg~original

Και οι γωνιες της νεας δεσμης

web-IGP0920_zpse4fff64b.jpg~original

τι να σου πω...Αλλη τετοια πλακετα δεν εχω

να σου πω οτι να αγορασω ειδικα για αυτη την περιπτωση?

Μεγαλο breakthrough!

ειμαι ξαγρυπνος γιατι χθες λιγο πριν κοιμηθω μου κατεβηκε η ιδεα να δοκιμασω την μετατροπη με μπαταριες NIMH.

καθως οι φακοι κεφαλης της εταιριας χρησιμοποιουν ενα συστημα απο αντιστασεις, η πτωση τασης στις ηδη χαμηλοτερης τασης ΝΙΜΗ, εκανε τις επιδοσεις τραγικες.

Αλλα με την αλλαγη στο νεο led και με την διαφορα των -0,6 βολτ στην ταση λειτουργιας, ο φακος κεφαλης αλλαξε πια χαρακτηρα!

μετρησεις

Amps - Lumens
0.04 - 15
0.09 - 39
0.17 - 70
0.85 - 311 !!!!!

Η αποδοση ειναι τουλαχιστον 50% πανω απο αυτην της αρχικης εκδοση και με αλκαλικες μαλιστα.
Και το turbo μαμει και δερνει !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!