Μετατροπή γραμμικου τροφοδοτικου απο 9v σε 5v;

τοτε γιατι να ασχοληθεί με το αλλο τροφοδοτικό.
το αλλο ειναι τροφοδοτικαρα αν είναι να του κοτσάρει στην εξοδο ενα 7805 τοτε βαλτου ρίγανη. καλύτερα αστο το αλλο στα 9 βολτ και με 15ε φτιάξε ενα καινούριο στα 5 με 7805.
το θεμα ειναι να μετατρέψεις το 9αρι σε 5αρι κρατώντας το κύκλωμα του αρα και τα πλεονεκτήματα του. απλα αυτο θελει λιγο ψάξιμο αναλογα με το κύκλωμα που εχει αλλα οτι γίνετε γίνετε.

Απάντηση: Re: Μετατροπή γραμμικου τροφοδοτικου απο 9v σε 5v;

Αυτό ακριβώς που λέει ο kontr. Δεν θέλω να χαθούν τα πλεονεκτήματα του τροφοδοτικού...

βγάλε καμια καλύτερη φωτο που να δείχνει το κύκλωμα ολο να δούμε τι φοράει πάνω. ειναι διακριτό ή εχει κάποιο ολοκληρωμένο και αν ναι ποιο?

Σωστός.. USB powered σημαίνει το πολύ 500mA. Οπότε απλό 7805 με νορμάλ ψύκτρα και καναδυό πυκνωτές.

Όχι Δημήτρη, οι 2,5" δίσκοι π.χ. θέλουν μέχρι 900 mA. Η προδιαγραφή των 500mA δεν τηρείται πια. Όπου τηρείται - παλιές συσκευές π.χ.- δεν παίζουν οι 2,5ιντσοι που λέγαμε. Πρέπει να δίνουν 1 αμπέρ τώρα πια οι usb.

εντάξει και πάλι φτάνει ο 7805 απλά το θέμα ειναι να φτιαχτεί το αλλο τροφοδοτικό που σκοτώνει και οχι να μπει ο φτωχός συγγενής της οικογένειας των σταθεροποιητών.

Μόλις μπορέσω θα βάλω φωτό όλου του κυκλώματος ...

Ειναι προφανες εδω οτι ακομα μια φορα προσπαθουμε να αρμεξουμε το κουνουπι η να βγαλουμε λαδι απο το ξυλο .....

θεωρω δεδομενο οτι ενα audiophile τροφοδοτικο εχει απιστευτα πραγματα να προσφερει στην συμπεριφορα η στην ποιοτητα του ηχου οταν αυτο τροφοδοτει εναν προενισχυτη ενα phono stage κλπ .

Ενας σκληρος δισκος μπορει να λειτουργησει με σχεδον οτιδηποτε ( αποδειξη οτι δουλευει και με usb τροφοδοσια η οποια για φτασει στο δισκο εχει περασει και επιβαρυνθει απο τα μυρια οσα , η αλλιως δουλευει με κατι διακοπτικα τροφοδοτικα της πλακας τυπου πακ μπριζας ) Τιποτα απο ολα αυτα σαφως δεν θα επιρεασει την ποιοτητα του ηχου . Πιθανον ενα κακο τροφοδοτικο να επιρεασει την λειτουργεια του δισκου ως συσκευη και το ποσα χρονια τελικα θα ζησει .

Εξ ορισμου τα διακοπτικα τροφοδοτικα εχουν σαν στοχο την υψηλη αποδοση οπου πχ απο τα 100 βαττ τα οποια καταναλωνουν να γινονται τα 90 και καμμια φορα πιο πανω διαθεσιμη ενεργεια προς χρηση ...επισης να εχουν πολυ χαμηλο ρευμα stand by . Τα δυο σημεια που υποφερουν ειναι οι θορυβοι και η διαχρονικοτητα .

Τα γραμμικα τροφοδοτικα εχουν τα ακριβως αντιθετα χαρακτηριστικα ...διαχρονικοτερα , χαμηλοτερου θορυβου ( τουλαχιστον στα υψισυχνα ) και κακο βαθμο αποδοσης συχνα χαμηλοτερο απο 50%

Επι του πρακτεου παντως και κατα την αποψη μου παντα ενα γραμμικο τροφοδοτικο καλα σχεδιασμενο και με καποια ανεση ρευματος τυπου 1,5 Α με αρκετη χωρητικοτητα ισως κατι πιο πανω απο 2200/Α που ειναι ο μπουσουλας και με καποια φιλτρακια για καταπνιξη ΕΜΙ η RF Θα ηταν η λυση που θα προσφερε τα δυο πιο σημαντικα ...διαχρονικοτητα και καθαρο ρευμα .Πραγματα τα οποια ναι μεν ειναι απαραιτητα για την σωστη και διαχρονικη λειτουργεια ενος σκληρου δισκου αλλα σαφως αδιαφορα ηχητικα .

Στο ΕΜΠ οι πρωτοι υπολογιστες που αγοραστηκαν το 70κατι εαν χρειαστει να λειτουργησουν για καποιο λογο , υπαρχουν και μπορουν να λειτουργησουν ανετα αν και αμφιβαλω ενα παραπανω απο δυο εως τρεις ανθρωποι θυμουνται πως λειτουργουν .Αν καποιος αναζηταει τον λογο ειναι πολυ απλος : εχουν γραμμικα τροφοδοτικα διαστασεων οικιακου ψυγειου ( υπερβολη ) και για αυτο και λειτουργουν ακομα ....

Τελος και παντα κατα την αποψη μου ενα audiophile τροφοδοτικο δεν εχει να προσφερει τιποτα ηχητικα οταν αυτο τροφοδοτει εναν δισκο .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Τελος και παντα κατα την αποψη μου ενα audiophile τροφοδοτικο δεν εχει να προσφερει τιποτα ηχητικα οταν αυτο τροφοδοτει εναν δισκο .

δεν νομίζω να είπε κανείς ότι το ζητούμενο θα τροφοδοτήσει δίσκο.
για usb interface μιλάει ο άνθρωπος.

Δεν ξέρω αν εννοείς την δική μου περίπτωση, αλλά εγώ δεν θέλω να τροφοδοτήσω δίσκο αλλά usb interface...ουσιαστικά transport.
Για τους σκληρούς και εγώ απλά διακοπτικά έχω...

Αν η συσκευη που θελεις να τροφοδοτησεις δεν περιεχει αναλογικο κομματι ηχου τοτε ισχυουν τα παραπανω οπως τα εγραψα .

Η περιπτωση μου θυμιζει καποιον ο οποιος εψαχνε να βαλει audiophile τροφοδοτικο σε ενα ετοιμο DAC οπου φυσικα η ταση για τα ηχητικα κυκλωματα "φιαχνοταν ""μεσα στο DAC οποτε η ποιοτητα του ρευματος μαλλον ειναι δεδομενη ....Νοημα θα ειχε να μπορουσε να ξεχωριστει η μια με την αλλη ταση και να γινοταν ενα καθαρο τροφοδοτικο για τα ψηφιακα και ενα audiophile για τα κυκλωματα του ηχου οπου σαφως περα απο την καταληλη τροφοδοσια παιζει ρολο και η δομηση .

Αναλογη περιπτωση ειναι και καποιος αλλος ο οποιος θεωρουσε upgrade η audiophile την χρηση R core μετασχηματιστη σε αντικαταση ενος μετασχηματιστη που τροφοδοτουσε κατι χαμηλης καταναλωσης εξωτερικα το οποιο δεν θυμαμαι ... Οι μετασχηματιστες R core εχουν την ικανοτητα να παρεχουν στιγμιαια μακραν πολυ περισσοτερο ρευμα απο τους συνηθισμενους ΕΙ η στρογγυλους ενω απο πλευρας εκπομπων ΕΜΙ ειναι σε μια μεση κατασταση μεταξυ των ΕΙ και των στρογγυλων με τον στοργγυλο να κραταει τα σκηπτρα καθαροτητας οταν ειναι θωρακισμενος .

Τωρα τι απο τα δυο πραγματα τα οποια προσφερει ο R core τελικα θα εχει εστω και την παραμικρη βελτειωση σε ηχο για μενα ειναι παντελώς αγνωστο και ακατανοητο ...Ισως απο πλευρας καλωδιωσεων ( anyway ηταν εξωτερικος ) δομησης και θωρακισης να υπηρχε καποιο κερδος αλλα απο τον ιδιο τον μετασχηματιστη με την καμμια !!!

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Re: Απάντηση: Re: Μετατροπή γραμμικου τροφοδοτικου απο 9v σε 5v;

Όχι Δημήτρη, οι 2,5" δίσκοι π.χ. θέλουν μέχρι 900 mA. Η προδιαγραφή των 500mA δεν τηρείται πια. Όπου τηρείται - παλιές συσκευές π.χ.- δεν παίζουν οι 2,5ιντσοι που λέγαμε. Πρέπει να δίνουν 1 αμπέρ τώρα πια οι usb.

Είσαι σίγουρος; Το κοίταξα στα γρήγορα και απ'ότι βλέπω οι Seagate Momentus καίνε έως 2.5W (ο μεγαλύτερος) δηλαδή 500mA @ 5V και οι πιο γρήγοροι της WD (WD Black) αντίστοιχα μόλις 1.75W. Οπότε δεν βλέπω τίποτα για 900mA..

Οι μόνες USB 2.0 που ξέρω να μπορούν να δώσουν πάνω από 500mA είναι αυτές που δηλώνουν συμβατές με iPhone/iPod και τα δίνουν μόνο αν ανιχνεύσουν ότι συνδέθηκε πάνω τους τέτοια συσκευή..

Μπορεί όμως όντως να έχω μείνει πίσω.

τοτε γιατι να ασχοληθεί με το αλλο τροφοδοτικό.
το αλλο ειναι τροφοδοτικαρα αν είναι να του κοτσάρει στην εξοδο ενα 7805 τοτε βαλτου ρίγανη. καλύτερα αστο το αλλο στα 9 βολτ και με 15ε φτιάξε ενα καινούριο στα 5 με 7805.
το θεμα ειναι να μετατρέψεις το 9αρι σε 5αρι κρατώντας το κύκλωμα του αρα και τα πλεονεκτήματα του. απλα αυτο θελει λιγο ψάξιμο αναλογα με το κύκλωμα που εχει αλλα οτι γίνετε γίνετε.

Συμφωνώ.. Το κακό είναι ότι ο μη-γνώστης δεν θα έχει καμία τύχη στο να μετατρέψει σωστά το υπάρχων τροφοδοτικό των 9V. :(

Συμφωνώ.. Το κακό είναι ότι ο μη-γνώστης δεν θα έχει καμία τύχη στο να μετατρέψει σωστά το υπάρχων τροφοδοτικό των 9V. :(

επαυξάνω:
το κακό είναι ότι ο χαιεντάς στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει ιδέα για την αξία αυτού που αγοράζει και την ενδεχόμενη εναλλακτική χρήση του (αν ποτέ υπάρχει τέτοια).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μετατροπή γραμμικου τροφοδοτικου απο 9v σε 5v;

Είσαι σίγουρος; Το κοίταξα στα γρήγορα και απ'ότι βλέπω οι Seagate Momentus καίνε έως 2.5W (ο μεγαλύτερος) δηλαδή 500mA @ 5V και οι πιο γρήγοροι της WD (WD Black) αντίστοιχα μόλις 1.75W. Οπότε δεν βλέπω τίποτα για 900mA..

Οι μόνες USB 2.0 που ξέρω να μπορούν να δώσουν πάνω από 500mA είναι αυτές που δηλώνουν συμβατές με iPhone/iPod και τα δίνουν μόνο αν ανιχνεύσουν ότι συνδέθηκε πάνω τους τέτοια συσκευή..

Μπορεί όμως όντως να έχω μείνει πίσω.

Δημήτρη άνοιξε οποιονδήποτε 2,5άρη εξωτερικό, πάνω στο δίσκο θα δεις 900 mA. Για τους πολύ καινούριους δεν ξέρω, μπορεί να έχουν βγει και οικονομικότεροι σε κατανάλωση