Μετατροπη παθητικου sub σε ενεργο.

Billkaza

Established Member
27 April 2010
112
Εχω στη κατοχη μου ενα 5.1 συστημα ηχειων της LG μοντελο Lh-w551.Ενισχυτη εχω ενα Onkyo 608 ο οποιος απο οτι εχω καταλαβει δεν δεχεται παθητικο sub.
Το sub ειναι ενα 10" παθητικο που δυστυχως ακομα δεν γνωριζω τα χαρακτηριστικα του παρα μονο οτι ειναι 150W.Eχω κανα 2 ενισχυτες αυτοκινητου.Γινεται να τους χρησιμοποιησω για να μετατρεψω το sub σε ενεργο και αν ναι αξιζει?Ολα αυτα βεβαια για να γλτυτωσω να δωσω χρηματα για νεο ενεργο.Το συστημα μου με ενφιαφερει μονο για ταινιες και τπτ αλλο.
Υπαρχει δυνατοτητα να κατεσκευασω και καινουργιο κουτι αν χρειαζετα, μιας κ ο κουμπαρος μου ειναι μαραγκος, και αυτο το κουτι μ φαινεται πολυ στενο.

Last edited:
Ναι μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις. Θα πάρουν σήμα από την sub έξοδο του onkyo. Φυσικά και αξίζει, είναι δωρεάν. Ο λόγος απόδοσης /τιμή είναι άπειρος, αν έχεις και τροφοδοτικά για τους ενισχυτές.

Αν δεν γνωρίζουμε thiele-small παραμέτρους του μεγαφώνου δεν μπορούμε να υπολογίσουμε κουτί. Δοκίμασε με το υπάρχον. Δεν έχει σημασία που "σου φαίνεται στενό".

Πολυ ωραια ευχαριστω. Περιπου τι amper χρειαζεται ενας ενισχυτης για να δουλεψει? Ξερω οτι διαφερει απο μοντελο σε μοντελο απλα για να εχω μια εικονα.
O ενισχυτης ειναι ενας cadence ultradrive z200 τετρακαναλος αλλα δεν μπορω να βρω στοιχεια του.

Πολυ ωραια ευχαριστω. Περιπου τι amper χρειαζεται ενας ενισχυτης για να δουλεψει? Ξερω οτι διαφερει απο μοντελο σε μοντελο απλα για να εχω μια εικονα.
O ενισχυτης ειναι ενας cadence ultradrive z200 τετρακαναλος αλλα δεν μπορω να βρω στοιχεια του.

Στην πίσω πλευρά, εκεί που παίρνει το βύσμα της τάσης δεν γράφει π.χ. 12 βολτ τόσα αμπέρ? Τι βαττ δηλώνει? στα πόσα ωμ? πόσα κανάλια?

Για να πούμε τη μαύρη αλήθεια, πάνω από 100 βαττ δεν χρειάζεσαι με τίποτα. Με 60% απόδοση - στη χειρότερη - μιλάμε για 160 βαττ τροφοδοσία, ας το κάνουμε 200. Για 12 βολτ δηλαδή γύρω στα 17 αμπέρ. Μάλλον τη βγάζεις με ένα τροφοδοτικό από pc των 400 βαττ.

Εγώ θα έβαζα κανένα τέτοιο:
http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/PSU/CoolerMaster-Elite-Power-RS-400-PSAP-J3-400W-PSU.htm

Έχει 2 12 βολτες εξόδους στα 16 αμπέρ. Με κατάλληλο σφάξιμο στους ακροδέκτες είσαι οκ. Ακόμα καλύτερα αν έχεις κανένα από παλιό πι σι που κάθεται.. Θα σε καθοδηγήσουμε να το κάνεις να δουλέψει.. Αν δε έχει και 12άρη ανεμιστήρα είσαι αρχηγός..

Παρεμπιπτόντως έχουν ακριβύνει υπερβολικά τα τροφοδοτικά.. Πριν 2 χρόνια έπαιρνες κάτι σαν το παραπάνω νε 25 - 30 ευρώ..

Από τροφοδοτικά άλλο τπτ. Ξέρω και πως θα το κάνω να δουλέψει. Κάτι τελευταίο για να προχωρήσω με την σύνδεση. Ο ενισχυτής είναι 4καναλος. Με γεφύρωμα αν δεν κάνω λάθος γίνεται δικαναλος. Το γράφει άλλωστε κάτω από 2 από τις 4 εξόδους bridged mono. O Οnkyo όμως βγάζει 1 μονό rca για κάθε sub. Υπάρχει φαντάζομαι κάποιο Y ή καλώδιο αρσενικό σε δυο αρσενικά για να συνδέσω στον ενισχυτή? Καθώς ο ενισχυτής έχει είσοδο rca με 2 βύσματα(άσπρο κόκκινο).
Και φαντάζομαι μιας και η προενισχυση του onkyo είναι ένα κανάλι μονό δεν θα υπαρχει προβλημα που θα χρησιμοποιήσω το ένα μόνο από τα δυο κανάλια(μετα το γεφυρωμα) του ενισχυτή για να συνδέσω το sub?Δεν θα χάνονται εννοώ συχνότητες?
Ευχαριστώ για την βοήθεια σας!!

Απάντηση: Re: Μετατροπη παθητικου sub σε ενεργο.

Σε χάνω.. τι εννοείς 1 rca για κάθε sub? αν έχεις 2 εξόδους σαμπ, πας τη μία στο ένα κανάλι την άλλη στο άλλο του ενισχυτή. Αν έχεις μόνο μία έξοδο σαμπ, τη δίνεις σε όποιο κανάλι θες. Μη γεφυρώσεις, δες το πρώτα αν σε ικανοποιεί ακουστικά με μόνο ένα κανάλι συνδεμένο. Αν "τελειώνει" από ισχύ, βλέπουμε τι θα κάνουμε...

Τελικα βρηκα τον 2καναλο ενισχυτη(sony) και τον συνδεσα με τον Onkyo.Πηρα το ενα Rca απο τα 2 που βγαζει ο Onkyo και το εριξα στο ενα rca απο τα 2 του Sony.O Sony γεφυρωνει και γινεται μονοκαναλος (Stereo και mono). Διαλεξα το Mono μιας και εχω ενα rca ολο και ολο απο τον Onkyo.Η μερα με την νυχτα το μπασο με πριν που απλα το ειχα παραλληλα με ενα απο τα μπροστα ηχεια.
Εχει νοημα να χρησιμοποιησω και την δευτερη εξοδο του Onkyo για Sub και να την βαλω στο δευτερο rca του sony?
Οπως φαινεται και στην φωτο εχω συνδεσει την εξοδο του Οnkyo στην κοκκινη εισοδο του Sony που γραφει και απο πανω mono.

Last edited:

Τελικα βρηκα τον 2καναλο ενισχυτη(sony) και τον συνδεσα με τον Onkyo.Πηρα το ενα Rca απο τα 2 που βγαζει ο Onkyo και το εριξα στο ενα rca απο τα 2 του Sony.O Sony γεφυρωνει και γινεται μονοκαναλος (Stereo και mono). Διαλεξα το Mono μιας και εχω ενα rca ολο και ολο απο τον Onkyo.Η μερα με την νυχτα το μπασο με πριν που απλα το ειχα παραλληλα με ενα απο τα μπροστα ηχεια.
Εχει νοημα να χρησιμοποιησω και την δευτερη εξοδο του Onkyo για Sub και να την βαλω στο δευτερο rca του sony?
Οπως φαινεται και στην φωτο εχω συνδεσει την εξοδο του Οnkyo στην κοκκινη εισοδο του Sony που γραφει και απο πανω mono.

Θα είχε νόημα αν είχες και 2ο sub. Από τη στιγμή που έχεις ένα...
Υ.Γ:
Με τι τροφοδοτείς τον sony?

Mε ενα τροφοδοτικο για Led 12v 25a

Άψογος. Το θέμα είναι τι κάνει ο onkyo. Έριξα μια ματιά σε ένα manual που βρήκα online αλλά δε λέει και πολλά πράγματα..
εμείς θα θέλαμε - ιδανικά - να αθροίζει τα 2 front κανάλια στη sub από κάποια HZ και κάτω, να δίνει με high pass στα front (π.χ. από 100 και πάνω) και να "κόβει" το sub αντίστοιχα προς τα πάνω. Δεν έχω ιδέα από 5-7κάναλους, ξέρει κανείς τι ισχύει? Υπάρχει καμμιά προδιαγραφή-δυνατότητα ρύθμισης από μενού π.χ των παραπάνω παραμέτρων?

Αν ναι, με τις πιο πάνω ρυθμίσεις, το αποτέλεσμα θα είναι αξιοπρεπέστατο για καθημερινή χρήση ακόμα και με ένα sub αντί για 2..

Re: Απάντηση: Re: Μετατροπη παθητικου sub σε ενεργο.

Άψογος. Το θέμα είναι τι κάνει ο onkyo. Έριξα μια ματιά σε ένα manual που βρήκα online αλλά δε λέει και πολλά πράγματα..
εμείς θα θέλαμε - ιδανικά - να αθροίζει τα 2 front κανάλια στη sub από κάποια HZ και κάτω, να δίνει με high pass στα front (π.χ. από 100 και πάνω) και να "κόβει" το sub αντίστοιχα προς τα πάνω. Δεν έχω ιδέα από 5-7κάναλους, ξέρει κανείς τι ισχύει? Υπάρχει καμμιά προδιαγραφή-δυνατότητα ρύθμισης από μενού π.χ των παραπάνω παραμέτρων?

Αν ναι, με τις πιο πάνω ρυθμίσεις, το αποτέλεσμα θα είναι αξιοπρεπέστατο για καθημερινή χρήση ακόμα και με ένα sub αντί για 2..

το κανουν ολοι οι πολυκαναλοι αρκει να δηλωθουν τα main ηχεια small και το sub yes για να στελνη τις χαμηλες στο sub.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μετατροπη παθητικου sub σε ενεργο.

Άρα μπορεί να κάνει δουλειά έτσι, ενδιαφέρον. Τα κανάλια αθροίζονται σε μία sub έξοδο για το χαμηλό ή παραμένουν αριστερό-δεξί? Ο ενισχυτής του έχει νομίζω δυο εξόδους sub

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μετατροπη παθητικου sub σε ενεργο.

δεν εχει σημασια οτι εχει δυο εξοδους.

αθροιζονται.

Ωραια ευχαριστω πολυ παιδια.
Απλα δηλωνω πλεον τα front small και οχι full οπως τα ειχα.Επισης ο ενισχυτης του αυτοκινητου εχει LP filter 80hz να το ενεργοποιησω?