Μετατροπή VHS σε ψηφιακό αρχείο DVD

mpampis33

New member
9 June 2009
95
Καλησπέρα φίλοι μου.
Θα ήθελα την εμπειρία σας για την μετατροπή των παλιών μου βιντειοκασσετών σε ψηφιακή μορφή με την χρήση υπολογιστή (WINDOWS 7, ram 3gb, nvidia geforce)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δεν το έχω κάνει ποτέ (αν και θα πρέπει κάποια στιγμή). Για μένα το 90% του όλου θέματος είναι η συνδεσμολογία.
Καταρχήν με τίποτα δεν θα ήθελα σύνδεση composite. είναι που είναι Low quality η vhs κασέτα.
Θα προτιμούσα ένα video SVhs για να χρησιμοποιήσω την s-video σύνδεση που σαφέστατα είναι πολύ καλύτερη από την composite.

Το θέμα είναι, έχει η κάρτα γραφικών s-video in; Νομίζω κάποιες έχουν μέσω του πολυπινου φις που δίνουν μαζί με την κάρτα.

Για τον ήχο δεν μπορείς να κάνεις και πολλά , φαντάζομαι σύνδεση με τα κλασσικά L,R RCA. Τα ρίχνεις στην κάρτα ήχου στο Line-in μέ ανταπτοράκι από RCA σε stereo καρφί.

Από την στιγμή που θα έχεις εικόνα-ήχο στο PC, με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας video (π.χ. Pinnacle) το κάνεις capture και το κάνεις μετά ότι θες: dvd, mpeg2, avi, κλπ

Last edited:
Δεν προσφέρει τίποτα η συνδεσμολογία με S-Video για VHS, Τάσο, το σήμα που είναι αποθηκευμένο στην ταινία είναι ούτως ή άλλως ένα συμπιεσμένο composite.

Aυτό που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, είναι αν διαθέτουμε κάποιο βίντεο ή κάρτα capture με κύκλωμα TBC (Time Base Corrector), oπότε και η εικόνα που θα πάρουμε, θα είναι με εντυπωσιακά λιγότερες διαταραχές και μειωμένο θόρυβο.

Το πρόβλημα είναι ότι μου σπασε ο αντάπτορας των vhs κασσετών για το βίντεο. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις εξόδους της βιντεοκάμερας για την μεταφορά;

Πάντως η εικόνα που παίρνω ακόμα και ωςχρήση tv tuner μέσω s-video και composite δεν έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο.

Στο tuner φυσικά και θα έχεις διαφορά, αν το βίντεο σου διαθέτει ψηφιακό κτενωτό φίλτρο, ενώ η συσκευή στην οποία το συνδέεις, ένα απλό βαθυπερατό, γιατί εδώ μιλάμε για πλήρες σήμα composite, 430 γραμμών, οπότε ο καλός διαχωρισμός φωτεινότητας-χρωματικότητας έχει σημασία. Το συμπιεσμένο σήμα των 230-270 γραμμών όμως του VHS, βρίσκεται κάτω από τις προδιαγραφές ακόμα και των πιο απλών βαθυπερατών φίλτρων (300-330 γραμμές).

Αυτό το TBC τι σύνδεση είναι ;

Το TBC δεν είναι τρόπος σύνδεσης. Είναι ένα ψηφιακό κύκλωμα διόρθωσης χρονισμού, που μπορεί να παρεμβληθεί σε μία σύνδεση composite ή S-Video, με στόχο τον εκμηδενισμό του jitter. Aν περάσεις την έξοδο ενός βίντεο VHS από ένα τέτοιο κύκλωμα, οι κυματισμοί που εμφανίζουν οι κατακόρυφες γραμμές και το κούνημα πέρα-δώθε της εικόνας, θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας.

To TBC αποτελούσε στάνταρ εξοπλισμό σε όλα τα επαγγελματικά αναλογικά videotape decks της δεκαετίας του '90, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και κάποια S-VHS της υψηλής κατηγορίας τιμής, που διέθεταν το σχετικό κύκλωμα. Σήμερα, μπορούν να βρεθούν κάρτες capture με TBC, ενώ κατά καιρούς έχω πετύχει και μερικά DVD-Recorders με το σχετικό κύκλωμα, αν και δεν το ανέγραφαν στα χαρακτηριστικά τους.

Το πρόβλημα είναι ότι μου σπασε ο αντάπτορας των vhs κασσετών για το βίντεο. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις εξόδους της βιντεοκάμερας για την μεταφορά;

Φυσικά και μπορείς. Άλλωστε, κατά τους πιουρίστες: "οι κασέτες παίζονται καλύτερα από τα deck που τις έγραψαν"... :D