Μετεγκατάσταση - ερώτηση για ζιζανιοκτονο σε κήπο

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Επιτέλους, μετα απο μια ταλαιπωρία 6 μηνων, κατάφερα να ολοκληρώσω την μετ'εγκατάστασή μου απο την Αθήνα, σε δικό μου χώρο σε ενα χωριό - στα Αβδηρα της Ξάνθης. Μπορείτε να με φθονείτε ελεύθερα - ο τοπος, η θέα, η ποιότητα ζωής, οι ενασχολήσεις εδώ, είναι (για τα γούστα μου) κλάσεις ανώτερες απο της μεγαλούπολης και οι άνθρωποι κινούνται σε πιό ανθρώπινους ρυθμούς.

On-topic, έχω περιμετρικά του σπιτιού, χώρο τον οποίο προορίζω για γρασίδι - μόνο γρασίδι, τα δέντρα και τα θαμνοειδή, ανθοφόρα και καρποφόρα είναι τακτοποιημένα. Σκόπευα πριν πιάσουν τα κρύα να τον σπείρω διχόνδρα (διακοσμητικό τριφυλλάκι μέγιστου ύψους 5-10 cm) η οποία δεν χρειάζεται ποτέ κούρεμα, είναι εξαιρετικά επιθετικό επιφανειακό φυτό, απλώνει πολύ γρήγορα και καλύπτει γρήγορα τυχον κενά στην επιφάνεια. Δεν έχει την ανθεκτικότητα της αγριάδας στην ταλαιπωρεία, αλλά έχει καλή αντοχή στο πάτημα και είναι πράσινη όλο τον χρόνο (τον χειμώνα πέφτει σε νάρκη).
Ο χώρος καθαρίστηκε απο πέτρες, απογυμνώθηκε απο άλλα φυτά και ζιζάνια (με ξερίζωμα) και έμεινε σκέτο χώμα. Ομως παρά την επιθυμια μου, αλλοι λόγοι μετέφεραν την σπορά για το νέο χρόνο, οταν αρχίσει πάλι να ζεσταίνει ο καιρός.
Το πρόβλημα που έχω τώρα είναι οτι με τις πρώτες βροχές, η καθαρισμένη επιφάνεια, αρχίζει σιγα-σιγά να πρασινίζει πάλι απο σπόρους ζιζανίων που προυπήρχαν στο χώμα. Ελλείψει της διχόνδρας που θα τα έπνιγε, τα ζιζάνια αυτά την άνοιξη θα έχουν γεμίσει πάλι τον χώρο. Γνωρίζει κανείς κάποιο ήπιο ζιζανιοκτόνο που θα μπορούσε να καταπολεμίσει τις νέες φύτρες ζιζανίων αλλά ο κύκλος δράσης του να μου αφήσει τον χώρο έτοιμο για σπορά την άνοιξη ?

Εχς ακούσει για το Roundup, αλλά είναι πολύ ισχυρό και ίσως επηρεάσει την διχόνδρα. Αν το αραίωνα περισσότερο ισως έκανα δουλειά ?

το roundup θα σου κανει δουλεια,αλλα ηπιο δεν το λες..και μακρυα απο διαολους οπως το gramoxone.Στη θεση σου θα εκριζωνα ξανα τα ζιζανια,αυτο που ειναι το καλυτερο αλλα δε μπορεις τωρα να το κανεις ειναι η ηλιακη απολυμανση,δηλαδη να καλυψεις το εδαφος με μαυρο φυλλο πλαστικου για μια εβδομαδα.δεν επιβιωνει τιποτα.

@Bios: μέχρι τώρα είχες το πρόβλημα ότι έβλεπες παντού τσιμέντα, τώρα το πρόβλημα είναι ότι τα αγριόχορτα πνίγουν τον κήπο ......

...ΕΙΣΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ!!!! αυτό έχω μόνο να πω...... -bye-

Εύχομαι καλή διαμονή στον νέο τόπο, να περνάς πολύ όμορφα φίλε!!! -bye-

Ζηλεύω αλλά όπως τα φέρνουν οι καιροί επαρχεία θα με βγάλει ο δρόμος. Άποψη μου, μην μπλέξεις με δηλητήρια. Το πράσινο είναι όμορφο σε όλες τις μορφές του. Απόλαυσε το και του χρόνου με ένα όργωμα θα κάνεις την δουλεία σου και αρκετά φθηνότερα από τα χημικά.

...Στη θεση σου θα εκριζωνα ξανα τα ζιζανια,αυτο που ειναι το καλυτερο αλλα δε μπορεις τωρα να το κανεις ειναι η ηλιακη απολυμανση,δηλαδη να καλυψεις το εδαφος με μαυρο φυλλο πλαστικου για μια εβδομαδα.δεν επιβιωνει τιποτα.

Νικο αν θελειςς πιστεψέ το, το ξεχορτάριασα με το χέρι 1-1 τα ζιζάνια.. Στο τέλος είχε μείνει η επιφάνεια "γουλί". Τώρα λογικά βγαίνουν σπόροι που έπεσαν πρίν ξεχορταριάσω ή ήταν η εποχή τους να βγούν...

@Bios: μέχρι τώρα είχες το πρόβλημα ότι έβλεπες παντού τσιμέντα, τώρα το πρόβλημα είναι ότι τα αγριόχορτα πνίγουν τον κήπο ......

...ΕΙΣΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ!!!! αυτό έχω μόνο να πω...... -bye-

Εύχομαι καλή διαμονή στον νέο τόπο, να περνάς πολύ όμορφα φίλε!!! -bye-

Σ'ευχαριστώ !! Ο τόπος είναι υπέροχος αλλά η διαδικασία μετοίκησης και οι ετοιμασίες/διαδικαστικά κλπ δεν με εχουν αφήσει ακόμα να το ευχαριστηθώ... Τα μάτια μου τώρα αρχίζουν να ξεπερνούνι το σύνδρομο της πόλης και να εστιάζει αυτόματα σε ακτίνα μεγαλύτερη των 100μ..<smile>

Ζηλεύω αλλά όπως τα φέρνουν οι καιροί επαρχεία θα με βγάλει ο δρόμος. Άποψη μου, μην μπλέξεις με δηλητήρια. Το πράσινο είναι όμορφο σε όλες τις μορφές του. Απόλαυσε το και του χρόνου με ένα όργωμα θα κάνεις την δουλεία σου και αρκετά φθηνότερα από τα χημικά.

Δύσκολο να οργωθεί ο χώρος, απλά σκέφτηκα ενα πολύ αραιωμένο χημικό, ίσα-ίσα να μαράνει τα καινούρια βλαστάρια που βγαίνουν τώρα και μετά όλο τον χειμώνα το χημικό θα μπορεί να ξεπλυθεί απο τις βροχές... Ευτυχώς ο χώρος είναι ελαφρά επικλινής 5-6 μοίρες και δέντρα και οπωροκηπευτικά τα έχω σε μεγαλύτερο υψόμετρο απο το πράσινο...

Μερικές κοτούλες-γαλόπουλα-χήνες θα κάνουν το καλύτερο καθάρισμα... για την ακρίβεια, θα το ξυρίσουν.

Αφού είσαι σίγουρος ότι την άνοιξη θα φυτέψεις διχόνδρα καλύτερα να μην ρίξεις χημικά. Αν κάθε σκ βγάζεις ότι βγαίνει και τη γυμναστικούλα σου θα κάνεις και θα έχεις σε μια καλή κατάσταση το χώμα. Την άνοιξη, αφού στεγνώσει το έδαφος από τις βροχές κάνε και ένα φρεζάρισμα να ενσωματωθούν τα ζιζάνια στο χώμα και μετά προχώρα σε σπορά...

μία καλή λύση είναι το πλαστικό που προτάθηκε παραπάνω,

άλλη λύση που είχε εφαρμοστεί με επιτυχία , είναι το καμινέτο και σάρωση της επιφάνειας με αυτό, φυσικά με όλες τις προφυλάξεις για επέκταση της φωτιάς,

σαφώς η καλύτερη είναι το ξερίζωμα με το χέρι , αλλά πονάει μάναμ πονάει

ζιζανιοκτόνα με μεγαλύτερο χρόνο δράσης ή/και υπολειμματικότητα από τα τύπου round up έχουν καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια

τα τύπου round up καταπολεμούν τα υφιστάμενα πράσινα και σε ανάπτυξη φυτά , αν κάποιο βγει ακόμα και δύο μέρες μετά την εφαρμογή του , δεν έχει καμία επίδραση επάνω του

με πολύ προσοχή τα χημικά , ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης και μόνο αν δεν εφαρμόζονται οι παραπάνω λύσεις

Last edited:
δηλαδη να καλυψεις το εδαφος με μαυρο φυλλο πλαστικου για μια εβδομαδα.δεν επιβιωνει τιποτα.

Το αυτό.
Αν ήθελες να βάλεις και συγκεκριμένη φυτεία και όχι γρασίδι θα σου έλεγα να πάρεις μεμβράνη που μπαίνει κάτω από το χώμα.
Πρακτικά ότι πιο καθαρό όσον αφορά τα ζιζάνια αλλά πρέπει να την τρυπήσεις κατά τη φύτευση, για κάθε σπόρο που θα βάλεις. Έτσι φυτρώνει μόνο ο σπόρος που έσπειρες, ενώ ότι σπόρος και να έρθει από τον αέρα δεν έχει αρκετό βάθος για να φυτρώσει από μόνος του, μιας και δεν μπορεί να τρυπήσει τη μεμβράνη.

Re: Απάντηση: Μετεγκατάσταση - ερώτηση για ζιζανιοκτονο σε κήπο

Μερικές κοτούλες-γαλόπουλα-χήνες θα κάνουν το καλύτερο καθάρισμα... για την ακρίβεια, θα το ξυρίσουν.

Και θα το λιπάνουν... Αλλά δεν προβλέπονται πουλερικά σε αυτή την φάση...

...Αν κάθε σκ βγάζεις ότι βγαίνει και τη γυμναστικούλα σου θα κάνεις και θα έχεις σε μια καλή κατάσταση το χώμα....

Εδώ δεν εχεις κι άδικο να σου πω... Την γυμναστικούλα την χρειάζομαι. Το φρεζάρισμα πριν την σπορά είναι απαραίτητο ?

...
άλλη λύση που είχε εφαρμοστεί με επιτυχία , είναι το καμινέτο και σάρωση της επιφάνειας με αυτό, φυσικά με όλες τις προφυλάξεις για επέκταση της φωτιάς,

σαφώς η καλύτερη είναι το ξερίζωμα με το χέρι , αλλά πονάει μάναμ πονάει

τα τύπου round up καταπολεμούν τα υφιστάμενα πράσινα και σε ανάπτυξη φυτά , αν κάποιο βγει ακόμα και δύο μέρες μετά την εφαρμογή του , δεν έχει καμία επίδραση επάνω του

με πολύ προσοχή τα χημικά , ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης και μόνο αν δεν εφαρμόζονται οι παραπάνω λύσεις

Αν πονάει λεει... και οι 2 δείχτες/αντίχειρες ήταν τούμπανο στο τελος της πρώτης μέρας. Αργησα να ανακαλύψω οτι μπορω να φορέσω και γάντια.
Αν το rounup δουλεύει μόνο για τα υπάρχοντα φυτά, τότε αυτό βολεύει.

...
πρέπει να την τρυπήσεις κατά τη φύτευση, για κάθε σπόρο που θα βάλεις. Έτσι φυτρώνει μόνο ο σπόρος που έσπειρες, ενώ ότι σπόρος και να έρθει από τον αέρα δεν έχει αρκετό βάθος για να φυτρώσει από μόνος του, μιας και δεν μπορεί να τρυπήσει τη μεμβράνη.

Μπα... είναι τόσο μικροσκοπικοί οι σπόροι της διχόνδρας, που για να σπαρθούν θα τους αραιώσω μέσα σε ποταμίσια άμμο και θα την σπείρω με το χέρι (απλωτές)...

edit...Τώρα που το ξανασκέφτoμαι όμως, η διχόνδρα είναι επιφανειακό φυτό και δεν στέλνει ρίζες σε βάθος...

Last edited:
Άβδηρα ε?
Στον αφρό είσαι τυχερούλη -bye-

υ.γ είμαι Κιμμέρια, όποτε θες κάνουμε καφέ

Απάντηση: Re: Μετεγκατάσταση - ερώτηση για ζιζανιοκτονο σε κήπο

το roundup θα σου κανει δουλεια,αλλα ηπιο δεν το λες..και μακρυα απο διαολους οπως το gramoxone.Στη θεση σου θα εκριζωνα ξανα τα ζιζανια,αυτο που ειναι το καλυτερο αλλα δε μπορεις τωρα να το κανεις ειναι η ηλιακη απολυμανση,δηλαδη να καλυψεις το εδαφος με μαυρο φυλλο πλαστικου για μια εβδομαδα.δεν επιβιωνει τιποτα.

Αυτο ακριβώς θα πρότεινα κι εγω, αλλα γνωρίζω την μέθοδο διαφορετικά, οτι πρέπει να είναι διάφανο το πλαστικό να χτυπάει ο ήλιος, διαρκώς το χώμα να είναι υγρό (λάσπη) και όλο αυτο για διάστημα περίπου 6μηνών.
Το χώμα μετά δε θα έχει κανένα ζιζάνιο/χόρτο σπόρους κλπ και θα είναι έτοιμο για οποιαδήποτε χρήση.

Φυσικά ένας καλός γεωπόνος με όρεξη ξέρει καλύτερα...

Re: Απάντηση: Μετεγκατάσταση - ερώτηση για ζιζανιοκτονο σε κήπο

Άβδηρα ε?
Στον αφρό είσαι τυχερούλη -bye-

υ.γ είμαι Κιμμέρια, όποτε θες κάνουμε καφέ

Πώς είχα την εντύπωση οτι ήσουν Καβάλα... Ναι βρε θα το κανονίσουμε, σου στέλνω πμ

Φαντάζομαι οτι αφ'ενός κρατάει τα πάντα στο σκοτάδι, αφ'ετέρου με τον ηλιο το μαύρο πλαστικό ανεβάζει θερμοκρασίες και τα ψήνει. Αλλα τι γίνεται με τους υπάρχοντες σπόρους που απλά περιμένουν να έρθει η εποχή τους ? Αν εχει απομακρυνθεί το πλαστικό λογικά δεν θα φυτρώσουν κανονικά ? Το διάφανο πλαστικό, υγρό χώμα και ήλιος είναι ότι πρέπει για θερμοκήπιο, νομίζω...