Μεθοδολογια - Προσεγγιση ακροασεων

31 December 2010
1,624
ATHENS - NEA MAKRI
Πριν απο παρα πολλα χρονια οταν επαψα να εχω σαν πρωτο κριτηριο στα ακουσματα μου την ισχυ αρχισα να αναζηταω την ποιοτητα πρωτα απο ολα . Σαφως για να γινει αυτο δεν ειναι ευκολο .Το πρωτο και κυριοτερο ειναι να δημιουργηθει μια αναφορα οπως καποιος θα μπορουσε να φανταστει δεν μπορουμε να συζηταμε οτι κατι τετοιο μπορει να γινει σε μια νυχτα .

Ξεκινησα λοιπον δυο ταυτοχρονα παραλληλα project

--Το ενα ηταν να επιλεξω καποια μουσικα θεματα τα οποια θα ηταν αρχικα της αρεσκιας μου και δευτερον επιλεγμενα με εναν τετοιο τροπο ωστε να περιεχουν αρκετη πληροφορια αλλα και ειδη οργανων σε ποικιλια, φωνητικα διαφορων τυπων , γενικοτερα μια ποικιλια χωρις ομως το τρελλο απλωμα . Ας πουμε κατι λιγο απο ολα με προσεκτικη επιλογη . Ο σκοπος ηταν να ακουω την συγκεκριμενη μουσικη οσο το δυνατον περισσοτερο , με τα ιδια ηχεια , στον ιδιο χωρο απο την ιδια πηγη , για να την μαθω με καθε λεπτομερια .

--Το δευτερο ηταν να βρω αρχικα εναν ενισχυτη ...Επελεξα κατι ο οποιο βρηκα στο διαδικτυο το κατασκευσα ως το βρηκα σχεδιασμενο και απο την στιγμη που το βρηκα καλυτερο απο 10 αλλα που ειχα κατασκευασει ξεκινησα μια προσπαθεια περιπου 6 ετων ωστε να φτασω το συγκεκριμενο κυκλωμα στο 1000% αν αυτο μπορουσε να γινει

--Ενα sub PROJECT που ετρεχε ηταν να "" δεσω "" τον ενισχυτη με καποιον προ ...στην αρχη το θεωρησα μαλλον απλο αλλα τελικα δεν ηταν ...Απο τον παγκο περασαν τα παντα ..ενεργα , παθητικα , Jfet , wild op amps , με gain , χωρις ,buffer κλπ ... πηρα και τα αναλογα μαθηματα οτι σωστος προ χωρις σωστη τροφοδοσια δεν μπορει να γινει , Διαβαζωντας παραληλα την δουλεια του salas που ευτυχως χρονικα ετρεχε παραλληλα , οπου και εκει η προσεγγιση ηταν σχεδον ιδια και με τον ενισχυτη και μετα απο 6 χρονια τα αποτελεσματα με δικαιωσαν .

--Παραλληλα ετρεξε και η επιλογη του ηχειου το οποιο για την συγκεκριμενη εφαρμογη ηταν near field και κατασκευασμενο μαλλον να ειναι σχετικα ευαισθητο και φωτεινο ωστε να μπορει να αναδειξει καταστασεις σε χαμηλη ισχυ και ευκολα . Βασικα .... ειναι ενα ζευγαρι μεγαλα ακουστικα .

( καποια στιγμη θελω να βγαλω την δουλεια μου σε παραγωγη καθαρα για εμπορικους σκοπους αλλα και αυτο ειναι ενα feature project .... )

Απο την στιγμη που στηθηκε το συστημα στον χωρο που δουλευω και ακουω ( οι περισσοτεροι σημερα γνωριζουν οτι ακουω δεκαδες ωρες καθημερινα ) και ενω αληθεια ειναι οτι ""δουλευα"" το συστημα βελτιωνοντας μικρα πραγματα οπως τροφοδοσιες συνοδα πηγες κλπ για πανω απο 6 χρονια παραλληλα το χρησιμοποιουσα κιολας ως πηγη αναφορας σε σχεση με τα μηχανηματα που επισκευαζω .

Σαφως η δοκιμη δεν ηταν ποτε η αν οχι ποτε τουλαχιστον πολυ σπανια ""τιμια"" οτι και να ειναι ποτε δεν μπορεις να συγκρινεις ενα σετ προ με τελικο με εναν ολοκληρωμενο ...δεν ειναι δικαιο ....Ομως οταν υπαρχει η γνωση για το που υστερει ενας ολοκληρωμενος σε σχεση με εναν προ + τελικο τοτε ναι η δοκιμη μπορει να γινει .

Στις δοκιμες το μονο που δεν εχει απολυτως καμμια σημασια ειναι μαλλον η ισχυς μια νορμαλ κατασταση απο 10-50 βαττ ειναι ικανα να σου δωσουν την εικονα σε οτι αφορα τον ηχο και τα καλουδια ενος μηχανηματος .Σαφως υπαρχουν πολυ ειδικοτερες καταστασεις οπου υπαρχουν πολυ απαιτητικα ηχεια τα οποια ξεκινανε μετα τα 70 βαττ και απαιτουν και 100 και 150 βαττ για να αναδειξουν τα οποια καλουδια εχουν .Σαφως οι δοκιμες μου εκει εχουν πολυ μεγαλα κενα και πλεον φευγουμε απο τον χωρο το εργαστηριου και παμε σε τελειως διαφορετικη κατασταση .

Απο τον παγκο μου εχουν περασει με δυο λεξεις οτι μηχανημα μπορει καποιος να φανταστει Το αστειο ειναι οτι μολις μερικα μηχανηματα και μαλιστα ολοκληρωμενα μπορεσαν να ""χτυπησουν "" το σετ προενισχυτη και τελικου ... επιγραμματικα θυμαμαι Creek Evo , Electrocompaniet EC2, ενας Yamaha , και ισως και ενα δυο αλλα το πολυ που μαλλον δεν μου εκαναν εντυπωση και τοσο πολυ για να μην τα θυμαμαι .

Σημαντικο ειναι καποιος να σημειωσει οτι γενικοτερα τα ακουσματα μου ειναι μαλλον ποπ , soulful house , Jazz , soul , αρεα και που disco , λιγα πραγματα απο κλασσικη μουσικη , λιγοτερα απο rock , καθολου απο garage punk η metal καθε τυπου .... ( α ναι και εκτος απο ενα CD απολυτως τιποτα ελληνικο ) Σαφως θα πρεπει να εχουμε κατα νου οτι θα υπαρχουν και ακροατες που ακουν Εφη Θωδη και ειναι και προφανες οτι ολες αυτες οι μουσικες που εγω δεν ακουω θα εχουν τα δικα τους θεματα και ιδιαιτεροτητες τις οποιες εγω δεν μπορω να καλυψω . Μεχρι σημερα παντως πελατες που εχω απο αυτη την μουσικη σκηνη βρισκουν πολυ καλα αποτελεσματα στις αναβαθμισεις που κανω που σημαινει οτι οπου βοηθαω τα μηχανηματα μαλλον το πετυχαινω ακομα και αν η προσεγγιση μου ειναι καθαρα τεχνικη και οχι μουσικη .

Δεν υπαρχει περιπτωση να ξεκινησω να ""μαθω "" μια μουσικη που δεν μιλαει στην ψυχη μου .. Δεν βρισκω κανενα λογο να το κανω .

Σαν συμπερασμα ολων αυτων που γραφω παραπανω εχει καπως ετσι

--Τα πιο απλα μηχανηματα συνηθως παιζουν και πιο ωραια
--Δεν χρειαζεται καποιος να χωσει τρελλα χρηματα για να αποκτησει ενα συστημα υψηλης ποιοτητας
--Χρειαζεται να αφιερωσει καποιος απιστευτο χρονο να ""μαθει"" τις μουσικες του και μετα το συστημα του
--Αμεσως μετα ειναι ετοιμος για το επομενο βημα .
--Πολλα μηχανηματα τα οποια κυκλοφορουν στην αγορα εχουν απλα ονομα μακραν δυσαναλογο καποιων προσδοκιων
--Ακομα πιο πολλα μηχανηματα που κυκλοφορουν στην αγορα εχουν χουγια ...προσφερουν το Α αλλα δεν εχουν ισχυ προσφερουν το Β και ισχυ αλλα δεν προσφερουν το Α ο καταλογος ειναι πολυ μακρυς ακομα, αλλα το τελευταιο σημαντικο ειναι οτι ο Α ενισχυτης παει καλα με την Α μουσικη .Σπανια ενα μηχανημα κελαιδαει σε ολα τα ειδη μουσικης .
--Οπου καποιος ακουει δογματισμους τυπου :"παρε αυτο και καθαρισες " πρεπει να κραταει πολυ μικρο καλαθι
--Μικρα βηματα ..και προσεκτικες επιλογες ...

Τελος η μεγαλυτερη παγιδα που δυστυχως πεφτει πολυ κοσμος ειναι το να ακουει μουσικες που πανε καλα στο συστημα του ..ενω θα επρεπε να συμβαινει το ακριβως αντιθετο Να εχει ενα συστημα το οποιο παει καλα στις μουσικες του ..

Happy listening

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Σωστα ολα αυτα,αλλα καποιοι προτιμουν να δινουν αρκετα λεφτα για να αγορασουν 1 μηχανημα.Οχι αδικα,γουστα ειναι αυτα...η οπως λεω οτι πληρωσεις θα παρεις!Υπαρχουν κ εξαιρεσεις ομως...εγω εδωσα 400+ κ πηρα εναν ολοκληρωμενο ενισχυτη(yamaha a-s700),ενα πολλυ αξιολογο μηχανημα στην μεσαια κατηγορια.Μετα απο ψαξιμο φυσικα κ αφου τον ακουσα σε συγκριση με εναν marantz pm7004 προτιμησα αυτον.Και δεν το κρυβω οτι ενας απο τους λογους ηταν κ ο κλασικος σχεδιασμος του.Ενα μπραβο στην yamaha για αυτην την επιλογη:worshippy:.Δυστηχως η ευτυχως εγω το μηχανημα που αγορασα το ακουσα με 1 κοματι που ειναι στα ακουσματα μου το ''hotel california''.Σε γενικες γραμμες ακουω σχεδον τα παντα...ροκ κ μεταλ μεχρι δημητρη μητροπανο.Αρα δεν μπορω να τον κρινω απο τωρα,αλλα πιστευω στον μελλον να τα καταφερει με ''ζεστα'' ηχεια που θα του ταιριαζουν και ενα καλυτερο στησιμο των ηχειων απο οτι εχω τωρα.
 
καλησπερα Σακη:ernaehrung004:

μπορεις να εμβαθυνεις περισσοτερο στο θεμα 'αναλογα με τη μουσικη και το συστημα'?
ενα κατα το δυνατον σωστο συστημα δεν πρεπει να ειναι σε θεση να αναπαραγει πιστα οτι ειναι γραμμενο στην ηχογραφηση?

αν ομως με το οτι δεν ειναι ολα τα συστηματα για ολες τις μουσικες εννοεις οτι δεν υπαρχουν σωστα all-around μηχανηματα αλλαζει το πραγμα
 
Nikk πολυ καλη παρατηρηση ...εχει "ζουμι "

Θα απαντησω με τον ιδιο τροπο που εθεσα ενα παρομοιο ερωτημα στον Nelson Pass

θα μπορουσε καποιος να ακουει techno η ακομα χειροτερα hardcore με εναν F5 η εναν Aleph η εναν Krell ???
Η απαντηση του PAss ηταν πολυ διακριτικη
""καποια απο τα μηχανηματα μου ""κελαιδανε"" με ολα τα ειδη μουσικης καποια αλλα αρεσκονται σε πιο απλες μουσικες .
Προσφατο παραδειγμα οι μαζεμενοι Audiolab 8000 A οπου ακουσα και εφιαξα καμμια δεκαρια παιξε μαζι τους κλασσικο ροκ ομορφα μπλουζ κιθαρες χορδες και το μηχανημα σκαβει ...δοκιμασε με αυτο να ακουσεις House σε ανεκτα bpm τυπου dance 120-122 και αρχιζουν τα παροβληματα χανεται σωμα το μηχανημα δειχνει να αγκομαχαει και στην πραξη δειχνει να μην μπορει να προλαβει το κομματι . αρχιζει και βρωμιζει και χειροτερευει συνηθως στα ρεφραιν οπου η πληροφορια ειναι πολυ .

Ακου το ιδιο θεμα με εναν 555 adcom ο οποιος και αυτος του PAss ειναι σχεδιαση αν και στη υλοποιηση επεσε μαχαιρι απο το εργοστασιο σε πολλα και ξεσκιζει στην κυριολεξια ..Αντιθετα ο 555 ποτε δεν θα μπορουσε να φτασει στο στακαρισμα και το φρονταρισμα των μεσαιων του audiolab ....

βγαλε τωρα συμπερασμα ...

Ισως μια γενικοποιηση θα ηταν οτι οι υψηλες πολωσεις πανε καλυτερα μαλλον σε ποιο απλες μουσικες ......αντιθετα οι χαμηλες πανε μια χαρα σε ολα αλλα ειναι κατα πολυ δυσκολοτερο να πλησιασουν την καθαροτητα και την ποιοτητα της ταξης Α .

ΜΙα πολυ σημαντικη παραμετρος ειναι οτι παντα αυτα που λεω εχουν να κανουν με ενισχυτες με τρανσιστορ οχι λαμπες ουτε φετ και με πολωση απο ταξη ΑΒ η ΑΒ υψηλης πολωσης εως ταξη Α .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Προσφατο παραδειγμα οι μαζεμενοι Audiolab 8000 A οπου ακουσα και εφιαξα καμμια δεκαρια παιξε μαζι τους κλασσικο ροκ ομορφα μπλουζ κιθαρες χορδες και το μηχανημα σκαβει ...δοκιμασε με αυτο να ακουσεις House σε ανεκτα bpm τυπου dance 120-122 και αρχιζουν τα παροβληματα χανεται σωμα το μηχανημα δειχνει να αγκομαχαει και στην πραξη δειχνει να μην μπορει να προλαβει το κομματι . αρχιζει και βρωμιζει και χειροτερευει συνηθως στα ρεφραιν οπου η πληροφορια ειναι πολυ

με τι ηχειο? ή αλλιως, η συμπεριφορα που περιγραφεις ισχυει για διαφορους τυπους ηχειων? (κλασσικο ηλ/δυναμικο, ηλ/στατικο, με κορνες, bass reflex, tr line και ποσα ακομα)
 
... Εδω ειναι μια αλλη μεταβλητη ...σημαντικη μεν για τον τελικο χρηστη αλλα αχρηστη για μενα γιατι οπως πιο πανω αναφερα ολες οι βασικες δοκιμες γινονται παντα ...στο ιδιο ηχειο Φυσικα υπαρχουν και αλλα ηχεια που κατα καιρους ακουω η δουλευω μαζι τους αλλα οι συγκρισεις που περιγραφονται παραπανω ειναι σε ενα τελειως στανταρ συστημα οπου ολα παντα ειναι ιδια και το μονο που αλλαζει ειναι ο ενισχυτης . Αυτη ...ειναι η δημιουργια αναφορας... μην μπερδευουμε την αναφορα με την υψηλη ποιοτητα ...ειναι λαθος . Το συστημα αναφορας μπορει να ειναι οτιδηποτε η αναφορα εχει να κανει οτι εχεις το συστημα Α σαν βαση και ακους βαση αυτου το συστημα Β .

Τωρα αν μπεις στο κυνηγι μαγγισων να παρεις ενα συγκεκριμενο μηχανημα που παιζει συγκεκριμενες μουσικες και παιζει με συγκεκριμενα ηχεια τοτε σιγουρα εισαι σε λαθος δρομο .

Εξαιρεση αποτελουν τα μεγαλα η πολυ ειδικα ηχεια οπως μονοδρομα ηλεκτροστατικα η μεγαλες χοανες ....Μιλαμε για βατα πραγματα ...νορμαλ ...απο MIssion μεχρι B&W και απο suavo μεχρι kef

Ακριβως τις ιδιες παραμετρους που προσπαθω να περιγραψω σε αυτο το νημα για τους ενισχυτες ειμαι σιγουρος οτι θα υπαρχει και καποιος που θα γραφει αντιστοιχα για ηχεια ...

Καπου θυμαμαι να διαβασα ενας που εγραφε ( συχωρηστε με αν δεν το θυμαμαι καλα ) οτι εφοσον τα ηχεια με ευαισθησια 98 db υπερτερουν σε ολα γιατι να υπαρχουν ηχεια με ευαισθησια 86 db

Τo my understanding τα ηχεια με πολυ μεγαλη ευαισθησια εχουν το πλεονεκτημα σε σχεση με τα αλλα με μικρη οτι οδηγουνται ευκολα με πολυ μικρη ισχυ σε αντιθετα με τα αναισθητα τα οποια ειναι αυτο που λεμε βαττοφαγα ....Αυτο ομως απο μονο του ειναι μολις το 10% σαν συστατικο για να παιξει ενα ηχειο .... υπαρχουν αναισθητα ηχεια τα οποια αν καταφερεις να οδηγησεις παιζουν απιστευτα καλα αν και απορροφουν μεγαλη ισχυ ενω αντιθετα ενα ευιασθητο ηχειο λιγο να το "" πατησεις """ συχνοτικα η σε γκαζια θα βρωμισει πολυ πιο ευκολα απο τα αλλα ...Και παει λεγωντας δεκαδες ακομα παραμετροι ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Last edited:
ησουν σαφης:a0210:, εστιαζεις στην μεθοδολογια και οχι στη γενικευση των συμπερασματων οπως λαθεμενα νομισα