Μέτριο ηχείο ή "κακός" χώρος....?

ddnk

Established Member
22 December 2009
177
Καλησπέρα,
παραθέτω τους προβληματισμούς μου και ζητώ γνώμες και συμβουλές.
Χώρος 20 τ.μ με ακρόαση στη γωνία ισοσκελούς τριγώνου με μήκος πλευρών 3 μέτρα.Ηχεία αναγκαστικά κοντά στον πίσω τοίχο.
Ηχεία Q acoustics 1030i δαπεδουhttp://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/product_id/3866.
Ενισχυτής naim nait 5i (πρώην κάτοχος denon avr 1910).Μουσική netbook->hiface->dacmagic->naim.
Μετά την αλλαγή του ενισχυτή μπορώ να πώ οτι ανακάλυψα ξανά τον τροχό!!:firstprize::firstprize:Περιττό νομίζω να αναφερθώ παραπάνω....
Εδώ όμως αρχίζουν και τα προβλήματα και επιστρέφω στον τίτλο.Σε υψηλές σχετικά εντάσεις νομίζω οτι τα ηχεία μπουμάρουν πολύ η τέλος πάντων ο ήχος ακούγεται 'θολός'.Φταίει λοιπόν το μετρίων δυνατοτήτων ηχείο η μήπως είναι απλά ακτάλληλο για το χώρο μου κ πρέπει να στραφώ σε ηχείο βάσης?Βέβαια τα ακούσματά μου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τόσο ροκ όσο και electronic οπότε δε θα ήθελα να θυσιάσω πολύ το μπάσο.
Πιστεύετε οτι πρέπει να στραφώ στην αγορά άλλου ηχείου δεδομένου του χώρου μου και των περιορισμών του?
Ευχαριστώ...

Μην το πολυψάχνεις, κλασικά συμπτώματα ότι το ηχείο δεν αντέχει υψηλή ισχύ.
Ή ακούς σε χαμηλές εντάσεις ή ψάχνεις για νέο ηχείο.

Νέο ηχείο,βάσης ή δαπέδου?
Τα specs του 1030i αναφέρουν 20-100 watt,γιατί να είναι τόσο ασύμβατα με τον naim?

Το πράγμα μιλάει από μόνο του...
Πάρε παραμάσχαλα τον naim nait 5i και πήγαινε σε Εκθέσεις να τον ακούσεις με σοβαρά ηχεία.

Επίσης η βάση του ηχείου μπορεί να γεμιστεί με άμμο,αν το κάνω υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το μπουμάρισμα?

Απάντηση: Re: Μέτριο ηχείο ή "κακός" χώρος....?

Μην το πολυψάχνεις, κλασικά συμπτώματα ότι το ηχείο δεν αντέχει υψηλή ισχύ.
Ή ακούς σε χαμηλές εντάσεις ή ψάχνεις για νέο ηχείο.

+1

OK,προτάσεις για ηχεία βάσης έως 600 ευρώ (και μεταχειρισμένα) που θα ταιριάξουν με τον naim και τα τ.μ.?
Δυστυχώς είμαι Θεσσαλονίκη και οι δυνατότητες ακρόασης είναι περιορισμένες.Έναν "μπούσουλα" δηλαδή για αρχή προς τα που να στραφώ...

Να κάνεις υπομονή και να μαζέψεις χρήμματα για κάτι καλύτερο τα 600 είναι επικίνδυνα οριακά η μάλλον λίγα (sorry απλά είμαι ειλικρινής)..
Πολύ καλή συντροφιά με τον ενισχυτή σου είναι τα ηχεία της Triangle, τζάκ ποτ ματσαρίσματος και μουσικότητας.

Σε τρώει η τσέπη σου έ?

20τμ με ηχεία που κατεβαίνουν στα 48Hz είναι λίγα.

Με ποιο πρόγραμμα ακούς μουσική?

Η έκφραση "υψηλές εντάσεις" κατά τη γνώμη μου δεν λέει τίποτα από μόνη της, ειδικά αν αναφερόμαστε σε ηχεία δαπέδου μέσα σε 20τμ όπως στην περίπτωσή σου και χωρίς να ξέρουμε πόσο "φορτωμένος" είναι με πράγματα ο χώρος.

Να κάνεις υπομονή και να μαζέψεις χρήμματα για κάτι καλύτερο τα 600 είναι επικίνδυνα οριακά η μάλλον λίγα (sorry απλά είμαι ειλικρινής)..
Πολύ καλή συντροφιά με τον ενισχυτή σου είναι τα ηχεία της Triangle, τζάκ ποτ ματσαρίσματος και μουσικότητας.

+1

Με 600 περίπου ευρώ θα βρείς κάποια μεταχειρισμένα για τα πρώτα βήματα στο δικάναλο... Καλή περίπτωση είναι και τα Monitor Audio RS6...

Yπομονή θέλει ώσπου να εμφανιστεί η ευκαιρία και να πάρεις τον Νaim παραμάσχαλα για ακρόαση πριν αγοράσεις!

Βέβαια δεν έχεις αναφέρει την απόσταση των ηχείων μεταξύ τους, την απόστασή τους από τον τοίχο, καθώς και την απόσταση του σημείου ακρόασης από τον πίσω τοίχο!

Μπορεί εύκολα να προκύψει σημαντική βελτίωση αλλάζοντας αυτές τις αποστάσεις με τις σωστές (αν είναι εφικτό και αν είναι λάθος, όπως είναι τώρα!)

Δεν βάζεις καμία φωτογραφία ή σχέδιο να καταλάβουμε καλύτερα?

Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει και η πηγή σου... Πες μας με τι ακούς... μπορεί και από εκεί να δείς βελτίωση εύκολα...

Ο χώρος είναι αυτός...img249.imageshack.us/i/snc00019t.jpg/img375.imageshack.us/i/snc00020g.jpg/img704.imageshack.us/i/snc00021s.jpg/
Απόσταση θέσης και από τα δύο ηχεία 3 μέτρα,τι ίδιο και τα ηχεία μεταξύ τους.Το δεξί ηχείο όπως βλέπετε κολλητά σε πίσω και πλαινό τοίχο.Σύνολο 20 τμ.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι εάν φταίει ο χώρος λόγω τοίχων και τ.μ και αν θα βελτιωθεί το μπουμάρισμα με κάποιο ηχείο βάσης.Η μήπως τα Q acoustics είναι λίγα για τον naim και ένα άλλο δαπέδου θα μου δώσει καλύτερο έλεγχο...
Το setup(που υπάρχει και στο πρώτο post)=foobar(netbook)->hiface->dacmagic->naim

Κάποιο έστω και μτχ quad(11l,12l) ή b&w(685,686) δε θα βελτίωνε την κατάσταση?

- Από πηγή είσαι εντάξει (sorry δεν πρόσεξα το set up), εφόσον δεν αναπαράγεις κακής ποιότητας ή πειραγμένων db mp3...

- To θόλωμα μπορεί να οφείλεται στην ποιότητα των ηχείων (ελπίζω να μην έχεις κάψει και κανένα twitter και δεν το έχεις καταλάβει - τσέκαρε αν πάλλεται, ακουμπώντας το πολύ-πολύ ελαφριά μην το πληγώσεις...)

- Το ισόπλευρο τρίγωνο που έχεις στήσει δεν νομίζω να δημιουργεί τα συγκεκριμένα προβλήματα... Για δοκιμή πάντως φέρτα πιο κοντά - στα 2,50 μέτρα ας πούμε και απομάκρυνέ τα από τους τοίχους τουλάχιστον 40-50 cm...

- Η θέση ακρόασης δεν πρέπει να είναι κολλημένη σε τοίχο... αυτό μπορεί να δημιουργεί τα προβλήματα που αναφέρεις... κάποιο ηχοαπορροφητικό υλικό στο τοίχο μπορεί να σε βοηθήσει να το διαπιστώσεις...

Αν είσαι σίγουρος πάντως ότι μπουμάρει το ηχείο (και όχι ο χώρος) τότε πας για αλλαγή ηχείων... Είναι κλασσική περίπτωση "μπουκώματος"....