"Μετρήσεις" χαρακτηριστικών τιμών απόδοσης φακών - Τι και πως ;

giorgos.ko

AVClub Enthusiast
1 July 2013
1,207
Χανιά
Καλησπερα ,
Επειδη ψαχνω τελευταια , πως θα μπορουσα να μετραω τις χαρακτηριστικες τιμες αποδοσης ενος φακου (βλ. Lumens , lux ,light intensity-cd , throw(beam distance?)) , θα ηθελα την βοηθεια σας καθως γνωριζω ελαχιστα.

Το ξερω οτι ειναι γενικα αυτα που λεω αλλα απο καπου πρεπει να ξεκινησω. Τα φωτα σας λοιπον στα "εργαλεια" και τις μεθοδους που χρησιμοποιουντε και τι θα μπορουσα να κανω εγω.

Ευχαριστω

για τα Λουμεν
μονο σχετικα μπορεις να τις μετρησεις γιατι οτι συστημα και να κανεις θα ειναι μοναδικο.
οποτε θα μαζευεις με τον καιρο δεδομενα και σιγα σιγα με συγκρισεις θα βρισκεις την ακρη.
πχ εγω εχω βαλει τις μτρησεις χρονων στο excell και εβγαλα μια καμπυλη που χρησιμοποιω στις μετρησεις των μετατροπων.

η μετρηση γινετια ειτε σε κουτι ειτε σε συγκεκριμενο χωρο μετρωντας το φως που ανατνακλαται στο ταβανι.
οπως καταλαβαινεις κατι να αλλαξει τιναζοται στον αερα ολες οι συσχετησεις.
παρπανω αν θες να δεις κοιτα στο cpf..

για τα candelas τωρα, τα μετρας με ειδικο φωτομετρο, αλλα αν δεν ειναι επωνυμο και καλιμπραρισμενο, παλι οι μετρησεις σου θα ειναι σχετικες.
πχ αυτο που εχουεμ εγω και ο Τεομαβ ειναι ενα κινεζικο απο το Dx που το ηχαν παρει πολυ στο CPF τοτε. μετραει 30% χαμηλοτερα αλλα αφου το ξερουμε διορθωνουμε αναλογα

Κωστα, θα μπορουσες να μου πεις ποιο φωτομετρο χρησιμοποιεις ?

Και πως "διορθωνω" την τιμη που θα μου δειξει στη σωστη .

αυριο...μολις γυρισα απο επισκεψη στη Σαλονικη...με οτι σημαινει αυτο:FSGSFGS4:

Σορρυ ρε Γιωργο που αργησα να απαντησω...και μενα με εκπαιδευσε ο γκουρου τεο!!
Το φωτομετρο ειναι αυτο http://www.banggood.com/HS1010-HS1010A-LCD-Digital-Light-Meter-Illuminance-1-200000LUX-p-932711.html

Εγω μετραω στα 5 μετρα αποσταση ακριβως μετρημενο με μετροταινια.
Το φωτομετρο το εχω στη ρυθμιση χ10 και οτι θα μου δειξει οταν το χυπησω με το φακο, το πολλαπλασιαζω με το 10 και αυτο που θα βγει το πολλαπλασιαζω με το 25 (5 φορες τα 5 μετρα)... αν δεν το μεταφραζω λαθος αυτο το 5χ5...
Πχ με τον olight m3xs-ut
Στεκομαι στα 5 μετρα, χτυπαω το φωτομετρο και δειχνει 1000, επι 10 (η ρυθμιση του φωτομετρου) μας κανει 10.000lux, επι 25, μας κανει 250.000cd. Οσο ακριβως λεει και η μαμα εταιρια.
Και εδω η επιβεβαιωση http://www.rapidtables.com/calc/light/candela-to-lux-calculator.htm

Last edited:
Ευχαριστω για τις απαντησεις .

Στην αρχη , θελει καλιμπραρισμα ? Εννοω οτι μετρησει αυτο ειναι ή θελει καποια "διορθωση" οπως ειπε ο Κωστας?

Υποθετω οτι ο Κωστας αναφερεται στην περιπτωση που το φωτομετρο εχει αποκλιση απο μια εργοστασιακη τιμη..( Ας μας πει καλυτερα ο ιδιος!!)
Παραδειγμα παλι με τον olight m3xs-ut
αν αντι 250.000cd το φωτομετρο μας εδειχνε 200.000cd με φουλ παντα μπαταριες, τοτε θα ηταν λαθος, οποτε θα προσθεταμε 25% για να φθασουμε στο 250.000cd..
Παρομοιως θα καναμε και για φακους που δεν εχουμε εργοστασιακες τιμες..
Με το δικο μου φωτομετρο δεν κανω καμια διορθωση αφου μετραει σωστα τις εργοστασιακες τιμες..
Κανενα καλιμπραρισμα δεν χρειαζεται..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Προσοχη! Οταν λεω εργοστασιακες τιμες αναφερομαι στις επωνυμες.

Για να μπαίνουμε και εμείς οι υπόλοιποι στο πνεύμα, υποτίθεται ότι πρέπει να κρατάμε και κάποιες σταθερές στον τρόπο που κάνουμε τις μετρήσεις έτσι δεν είναι;

Π.Χ. εκτός από το όργανο μέτρησης την απόσταση τις γωνίες τοποθέτησης, θα πρέπει έχουμε και τις ίδιες μπαταρίες στην ίδια κατάσταση φόρτισης λογικά έτσι δεν είναι; Ο περιβάλλον χώρος επηρεάζει την μέτρηση;

Θαναση, παντα πριν μετρησω οποιονδηποτε φακο, κανω πρωτα δοκιμη με εναν εργοστασιακο να δω αν το φωτομετρο ειναι οκ...
Μπαταριες παντα φουλαρισμενες εννοειται! και σημαδευω επισης παντα στην ευθεια.
Για τον χωρο προσωπικα δεν ειδα να επηρεαζει πουθενα..

Επισης στο φωτομετρο οσο σημαδευουμε με το χερι (εγω το κανω με το χερι γιατι δεν βολευει να πακτωσω στο ιδιο υψος φακο με φωτομετρο) που δεν ειναι σταθερο,
θα βλεπουμε διαφορες τιμες πχ 970, 1000, 980, 990 κτλ...εμεις θα λαβουμε υποψιν την μεγιστη τιμη που θα δειξει..

Απο τα λιγα που εχω διαβασει , κρατας σταθερη την αποσταση , και μετρας με γεματη μπαταρια .
Συνηθως , μετρανε 30 δεπτερολεπτα μετα το αναμμα , ωστε να μετρησει την πραγματικη τιμη , οχι την αρχικη που συνηθως ειναι λιγο μεγαλυτερη.

Εγω χτυπαω και για ενα ολοκληρο λεπτο για να ειμαι σιγουρος...

Καλα με τον maxtoch m24 δεν το πιστευα και επαληθευα με τον olight m3xs..και δωστου αλλες φρεσκιες μπαταριες και και και μεχρι που πειστικα χαχαχαχα!

Ηλια, ξεφευγεις ετσι απο την νορμα του μισου λεπτου..και "αδικεις" τις μετρησεις σου. Σιγπυρα το μισο λεπτο δεν φτανει για να ζεσταθει καλα το λεντ, αλλα αφου ολοι ετσι δουλευουμε....

τωρα..καποιες λεπτομερειες εξτρα σε αυτα που εγραψ ο ηλιας.

Αρχισαμε να μετραμε σε μεγαλυτερη αποσταση γιατι ακομα και οι παλιοτεροι throwers ειχαν μια τρυπα στο κεντρο της δεσμης σε κοντες αποστασεις. προχθες εμ τον τεο μετρησαμε στα 6 μετρα. Οποτε πολλαπλασιασαμε με το 36.

Ο διαχυτος φωτισμος επηρεαζει, οποτε καλο ειναι να δουελουμε σε απολυτο σκοταδι. Αλλα τα λουξ αθροιζονται οποτε και σε φως ημερας να μετρησουμε, απλα μετραμε χωρις τον φακο και αφαιρουμε αναλογα απο την καθε μετρηση.

Το σωστο ειναι να κινεις το ματι του φωτομετρου, γιατι καποιες φορες η δεσμη του φακου εχει ατελειες κτλ. Τις βρισκεις ευκολα ετσι.

Παντα φρεσκιες μπαταριες και με τους σηεμρινους φακους ΜΟΝΟ υψηλης αντοχης. Για 2 φακους που κουβαλησα στη Σαλονικη ειχα 3 ιδιες μπαταριες

ολα τα φωτομετρα σαν οργανα μετρησεων θελουν περιοδικο καλιμπραρισμα. Και μηδενισμο. Για εμας βεβαια δεν μας πολυ αφορα μια τετοια τρομακτικη ακριβεια.
Αλλα σημαντικο ειναι να ελεγξουμε πως μετρα το φωτομετρο με χαμηλη μπαταρια. (το ιδιο και το πολυμετρο μας)

Ακουγονται πολλα για διορθωση της μετρησης γιατι τα πρωτα φωτομετρα που αρχισαν να χρησιμοποιουνται ηταν αυτα απο το DX. Και σε πραγματικες συγκρισεις βρεθηκε οτι μετρουν 32% λιγοτερο! τα επωνυμα δεν εχουν τετοιο θεμα.

Για την μετρηση των Λουμενς

ειτε χρησιμοποιει κανεις κουτι, ειτε την αντανακλαση στο ταβανι κτλ, αλλα ΠΑΝΤΑ με το ιδιο μεσο (ετσι και χασω το κουτι μου, καλυτερα να πηδηξω)
προχθες με τον Τεο καναμε συγκριση αντανακλωντας το φως στον τοιχο και κρατωντας τα ματια των φωτομετρων σταθερα. Πηραμε ασχετα νουμερα με τις παλιες μας μετρησεις, αλλα μπορεσα να συγκρινω καποιους φακους που δεν καταλαβαινω γιατι βγαζουν λιγο φως με φακους του τεο που ειναι αξιοπιστα τα λουμενς τους.

Πληρως κατατοπιστικος Κωστα .
Ευχαριστουμε .

Φωτομετρο να παρω αυτο που λεει ο Ηλιας? Μετραει τα πραγματικα lux ?

Ευχαριστουμε Κωστας για ακομα μια φορα!

Για το εξτρα φως, ειτε ειχα την λαμπα δωματιου αναμμενη ειτε κλειστη το ιδιο αποτελεσμα επερνα..την ημερα δεν ετυχε να μετρησω..

ε ναι...αν ειναι να σου δινει 300 και εσυ μετρας στα 50000..

Με τη μεθοδο ceiling bounce , εστω οτι ξερω ακριβως τα lumens ενος φακου , και μετρησω τα lux μετα την "αντανακλαση" .
Βγαζω το λογο lumens/lux , και για να βρω ενος αλλου φακου τα lumens , μετραω τα lux του απο την αντανακλαση και πολλαπλασιαζω με τον λογο lumens/lux που εχω βρει ?

Μπορει να ειπα μεγαααλη πατατα , απλα δεν βρηκα πουθενα κατι για το πως τα βρισκουμε , και εκανα μια υποθεση . Οποιος ξερει , ας μου πει τη σωστη διαδικασια .

σχεδον ετσι.....
γιατι η σχεση του ειναι σχεδον γραμικη.
εχω περασει τις μετρησεις χρονων σε εξελ και του εβαλα να μου βγαλει την εξισωση της καμπυλης. ηταν της μορφης Y=α+βx.

Αλλα θα εισαι κοντα.
προσοχη μονο στα
-φρεσκια δυνατη μπαταρια
-αξιοπιστα λουμενς απο επωνυμους φακους pου ειναι regulated για καλιμπραρισμα (δριωερσ σαν τον BLF δεν ειναι καταλληλοι για αυτη τη δουλεια)
-εlεγχος αν ειναι LED ή Out-the-front Lumens

Μετρησα με 2 φακους nitecore που βρηκα απο 3 reviewers τις μετρησεις με διαφορα μικροτερη των 10 lumens . Η τιμη lumens/lux ηταν παρα πολυ κοντα

Λοιπον , η σημερινη μοντα , εχει αποδοση περιπου 2200 lumens στο turbo , συμφωνα με τις μετρησεις .

Μολις παρω το δικο μου φωτομετρο θα φτιαξω σφαιρα-κουτι , και μαλλον θα το οργανωσω με excel ή κατι τετοιο .