- 11 September 2010
- 4,223
Ένας ενισχυτής όμως δεν έχει αντίσταση στην έξοδο (τουλάχιστον όχι μεγάλη) και δεν απομονώνεται αποτελεσματικά
η όποια χωρητικότητα του καλωδίου και του φορτίου.
Αυτή τη χωρητικότητα του καλωδίου, ο ενισχυτής τη "βλέπει" παράλληλα με το φορτίο. Από μία συχνότητα και μετά
η χωρητικότητα θα είναι συγκρίσιμη με το φορτίο/ακουστικό και όσο πιο μεγάλη η αντίσταση των ακουστικών τόσο
πιο χαμηλή θα είναι και η συχνότητα στην οποία ο ενισχυτής θα βλέπει ένα χωρητικό φορτίο συνδεδεμένο στην έξοδό του.
Γρήγοροι ενισχυτές "θα τα δουν όλα" και θα αρχίσουν να ταλαντώνουν. Τρανό παράδειγμα το TPA6120 το οποίο χωρίς
απομόνωση της εξόδου με αντίσταση ταλαντώνει πανεύκολα.
Τώρα οι EMI/RFI παρεμβολές μπορούν να οφείλονται και σε ταλάντωση...
Το επαγγελματικό στάνταρ σε επαγγελματικούς ενοσχυτές ήταν 120Ω παλιαότερα... και όσους ενισχυτές έχω ακούσει με αντίσταση στην έξοδο τους έχουν καλύτερο άκουσμα για μένα (πχ 200Ω και Sennheiser HD800)... από τα τεχνικά που μου λες προφανώς η αντίσταση εξόδου παίζει καταλυτικό ρόλο και στις χωρητικότητες... οπότε κατά την άποψη μου πρέπει να χρησιμοποιείται...
Κατασκευαστές καλών ακουστικών πχ, HiFiMan χρησιμοποιούν Canare καλώδιο που έχει χωρητικότητα 3πλάσια από το Mogami... τελευταία χρησιμοποιούν και επαργυρωμένο χαλκό πλεκτό... θα δω τι λένε στα φόρουμ για αυτό.
Πάντως προσωπικά είμαι υπέρ πάντοτε να υπάρχει αντίσταση εξόδου στους ενισχυτές ακουστικών... μάλιστα θέλω να κατασκευάσω (και ίσως χρειαστώ την βοήθειά σου) ένα κουτάκι με δυνατότητα αλλαγής αντίστασης σε στεπ... για να ελέγχω τα ακουστικά σε διάφορους ενισχυτές, και να ακούω εύκολα τις αλλαγές που υφίσταται ο ήχος.