Μετρήσεις καλωδίων ακουστικών...

Ένας ενισχυτής όμως δεν έχει αντίσταση στην έξοδο (τουλάχιστον όχι μεγάλη) και δεν απομονώνεται αποτελεσματικά
η όποια χωρητικότητα του καλωδίου και του φορτίου.

Αυτή τη χωρητικότητα του καλωδίου, ο ενισχυτής τη "βλέπει" παράλληλα με το φορτίο. Από μία συχνότητα και μετά
η χωρητικότητα θα είναι συγκρίσιμη με το φορτίο/ακουστικό και όσο πιο μεγάλη η αντίσταση των ακουστικών τόσο
πιο χαμηλή θα είναι και η συχνότητα στην οποία ο ενισχυτής θα βλέπει ένα χωρητικό φορτίο συνδεδεμένο στην έξοδό του.
Γρήγοροι ενισχυτές "θα τα δουν όλα" και θα αρχίσουν να ταλαντώνουν. Τρανό παράδειγμα το TPA6120 το οποίο χωρίς
απομόνωση της εξόδου με αντίσταση ταλαντώνει πανεύκολα.

Τώρα οι EMI/RFI παρεμβολές μπορούν να οφείλονται και σε ταλάντωση...

Το επαγγελματικό στάνταρ σε επαγγελματικούς ενοσχυτές ήταν 120Ω παλιαότερα... και όσους ενισχυτές έχω ακούσει με αντίσταση στην έξοδο τους έχουν καλύτερο άκουσμα για μένα (πχ 200Ω και Sennheiser HD800)... από τα τεχνικά που μου λες προφανώς η αντίσταση εξόδου παίζει καταλυτικό ρόλο και στις χωρητικότητες... οπότε κατά την άποψη μου πρέπει να χρησιμοποιείται...

Κατασκευαστές καλών ακουστικών πχ, HiFiMan χρησιμοποιούν Canare καλώδιο που έχει χωρητικότητα 3πλάσια από το Mogami... τελευταία χρησιμοποιούν και επαργυρωμένο χαλκό πλεκτό... θα δω τι λένε στα φόρουμ για αυτό.

Πάντως προσωπικά είμαι υπέρ πάντοτε να υπάρχει αντίσταση εξόδου στους ενισχυτές ακουστικών... μάλιστα θέλω να κατασκευάσω (και ίσως χρειαστώ την βοήθειά σου) ένα κουτάκι με δυνατότητα αλλαγής αντίστασης σε στεπ... για να ελέγχω τα ακουστικά σε διάφορους ενισχυτές, και να ακούω εύκολα τις αλλαγές που υφίσταται ο ήχος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μετρήσεις καλωδίων ακουστικών...

Σε θωρακισμένο teflon 2 αγωγών που έχω πρόχειρο μετράω στα 3 μέτρα κάτι παραπάνω από 420pF δηλαδή 140pF/m. Δεν είναι λίγα.
Σε mogami από τα specs βλέπω χωρητικότητες της τάξης των 80 ως 100pF/m. Είναι καλύτερα αλλά σε ένα τρίμετρο θα ξεπεράσει τα 250pF.

Όλα τα καλώδια θα έχουν κάποια χωρητικότητα μεταξύ των αγωγών τους. Αν είναι θωρακισμένα η χωρητικότητα συνήθως είναι μεγαλύτερη.
Επίσης η χωρητικότητα αυξάνει όσο πιο λεπτή είναι η μόνωση γιατί μικραίνει η απόσταση μεταξύ των αγωγών άσχετα αν υπάρχει ή όχι θωράκιση.

Και τα ομοαξονικά έχουν υψηλή χωρητικότητα κι όμως μεταφέρουν RF. Έχουν όμως και τερματισμό στη χαρακτηριστική τους αντίσταση.
Και τα καλώδια σήματος μπορεί να έχουν υψηλή χωρητικότητα αλλά έχουν και μία αντίσταση σε σειρά που απομονώνει την έξοδο
του σταδίου οδήγησης από τη χωρητικότητα του καλωδίου.

Ένας ενισχυτής όμως δεν έχει αντίσταση στην έξοδο (τουλάχιστον όχι μεγάλη) και δεν απομονώνεται αποτελεσματικά
η όποια χωρητικότητα του καλωδίου και του φορτίου.

Αυτή τη χωρητικότητα του καλωδίου, ο ενισχυτής τη "βλέπει" παράλληλα με το φορτίο. Από μία συχνότητα και μετά
η χωρητικότητα θα είναι συγκρίσιμη με το φορτίο/ακουστικό και όσο πιο μεγάλη η αντίσταση των ακουστικών τόσο
πιο χαμηλή θα είναι και η συχνότητα στην οποία ο ενισχυτής θα βλέπει ένα χωρητικό φορτίο συνδεδεμένο στην έξοδό του.
Γρήγοροι ενισχυτές "θα τα δουν όλα" και θα αρχίσουν να ταλαντώνουν. Τρανό παράδειγμα το TPA6120 το οποίο χωρίς
απομόνωση της εξόδου με αντίσταση ταλαντώνει πανεύκολα.

Τώρα οι EMI/RFI παρεμβολές μπορούν να οφείλονται και σε ταλάντωση...

Μέχρι κεραίας.

Από την μία μιλάμε όμως για καλώδια των 500δολαρίων και από την άλλη για τσιπάκι ΤPΑ6120...

Παθών (καλώς και κακώς) με το ΤΡΑ6120. Είναι απρόβλεπτο αλλά μπορεί να πετύχει υψηλότατων προδιαγραφών ήχο.
Απ'την άλλη, τα 10 Ω εξόδου προβληματίζουν μέχρι και τα 300ωμα 650. Γι' αυτό δεν έχει βρει θέση σε κορυφαίες υλοποιήσεις.

Δεν αντιλέγω ότι φτηνοενισχυτάκια που έχω ακούσει κατά καιρούς παίζουν εντυπωσιακά καλά...

Το θέμα νομίζω αρχίζει να δείχνει τις πολλαπλές πλευρές του, και σίγουρα έχουν υποθεί πράγματα πολύ σωστά μέχρι εδώ...

Πιστεύω ότι αν σουλουπώσουμε λίγο όλα τα δεδομένα μπορεί το θέμα αυτό να γίνει μπούσουλας για αγορά, και ματσάρισμα ενισχυτών με ακουστικά και τα καλώδια τους.

Από την άλλη, αυτό το ρημάδι το 4556.:grinning-smiley-043

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ποστ που κάποιος έσπασε, στην κυριολεξία, έναν ξύλινο Grado ενισχυτή, για να βρει μέσα υλικά των .... 5e (μαζί και τον 4556, μονό παρακαλώ!).

Sorry για το off topic.

Αυτό με τα 120Ω το γνωρίζω αλλά θα κάνω μία μαντεψιά. Μπορεί να είμαι και σωστός μπορεί και λάθος.
Συνήθως ένα πρότυπο δημιουργείται από τις εκάστοτε συνθήκες, ανάγκες και περιορισμούς.
Μπορεί να είναι οικονομικοί ή και τεχνικοί οι περιορισμοί (συνήθως και τα δύο).
Κατά ένα μαγικό τρόπο ακόμα κι αν έχουν αρθεί οι περιορισμοί, το πρότυπο εξακολουθεί και εφαρμόζεται τυφλά
"γιατί έτσι γίνεται" ενώ ξεχνιέται η αιτία που δημιούργησε την ανάγκη.
Όταν λοιπόν ήθελαν να οδηγήσουν δυο τρία ζευγάρια ή και παραπάνω (δεν ξέρω αν συνηθίζεται σε στούντιο)
ταυτόχρονα με έναν ενισχυτή έβαζαν και μία αντίσταση σε σειρά με την έξοδο για να μην ζορίζεται πολύ ο
ενισχυτής από τα παραλληλισμένα φορτία και χωρητικότητες. Στη χειρότερη όλων των περιπτώσεων θα "έβλεπε"
120Ω και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Αν τώρα ακούγεται καλύτερα με μία αντίσταση σε σειρά αυτό είναι και θέμα προσωπικής προτίμησης και ματσαρίσματος.

-bye-

Πολύ σωστός Σταύρο... αυτός ο Grado έπαιζε καλά αλλά ήταν απάτη σκέτη ένας απλός cmoy ήταν...-bye-

Λάμπρο σε παραδέχομαι...:grinning-smiley-043 -bye- και εγώ έχω την ίδια άποψη... αλλά δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις που έχεις εσύ... οπότε μειονεκτώ στο γεγονός ότι δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί... πρέπει να το ακούσω...

Πάντως έχω παρατηρήσει ότι όσο μεγαλύτερη η αντίσταση τόσο "μαλακώνουν" και "μπασάρουν" και αντίστροφα... μερικοί ενισχυτές με έξοδο >1Ω μου ακούγονται αρκετά πριμάτοι... με πολλά ακουστικά.