Μέτρηση χρώματος με χρήση ψηφιακής μηχανής.

demetris

Established Member
12 January 2013
161
Στο θέμα "Βάψιμο τοίχου για οθόνη" αναφέρονται διάφορα χρώματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το βάψιμο ενός τοίχου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν οθόνη προβολής βιντεοπροβολέα, αντί για πανί. Εκεί λοιπόν, προέκυψε το θέμα του ποιο χρώμα είναι το καταλληλότερο για την εφαρμογή που θέλουμε.
Η ερώτηση τώρα στα φωτογραφικά θέματα. Μπορούμε με κάποιο τρόπο, τραβώντας μια φωτογραφία να βρούμε το χρώμα ενός τοίχου ή ενός υλικού ή ενός χρώματος, ώστε να ξέρουμε εκ των προτέρων εάν αυτό κάνει για τη δουλειά που το θέλουμε;

Σκέφτομαι πως αν με μια μηχανή με ελεγχόμενες συνθήκες, ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα, εστιακή απόσταση, raw image format, μπορέσουμε να τραβήξουμε μια φωτογραφία του υλικού που θέλουμε ταυτόχρονα με ένα αντικείμενο του οποίου ξέρουμε το χρώμα (για αναφορά δηλαδή) θα μπορέσουμε να βρούμε και το ζητούμενο; Σίγουρα κάτι μου διαφεύγει γιατί δεν έχω εις βάθος γνώσεις σε θέματα φωτογραφίας-χρώματος.

Και πέρα από την εκτίμηση του χρώματος, υπάρχει δυνατότητα εκτίμησης απορρόφησης φωτός; To gain που αναφέρεται στις οθόνες δεν είναι αυτό;
Μήπως όμως το χρώμα και το gain συνδέονται; Δηλαδή υπάρχει περίπτωση το gain ενός υλικού με rgb (0,0,0) να είναι διαφορετικό από ένα άλλο υλικό με ίδιο χρώμα rgb (0,0,0); Η αντανάκλαση εδώ που μπαίνει στην εξίσωση;

Ρωτάω πολλά μου φαίνεται ε;

Ρωτάω πολλά μου φαίνεται ε;

Ετσι πρεπει

Η ερώτηση τώρα στα φωτογραφικά θέματα. Μπορούμε με κάποιο τρόπο, τραβώντας μια φωτογραφία να βρούμε το χρώμα ενός τοίχου ή ενός υλικού ή ενός χρώματος, ώστε να ξέρουμε εκ των προτέρων εάν αυτό κάνει για τη δουλειά που το θέλουμε;

ΟΧΙ.

Και πέρα από την εκτίμηση του χρώματος, υπάρχει δυνατότητα εκτίμησης απορρόφησης φωτός;

ΟΧΙ.

ΟΧΙ.

ΟΧΙ.

επαυξανω...

και πολυ απλα, αν κ το γραφει ο φιλος πως δεν εχει σε βαθος γνωσεις, θα ειναι σιγουρος πως το θεμα σου θα εχει 100% σωστη αναπαραγωγη κ πιστοτητα? ...