Μέτρηση και Αφαίρεση Πυκνωτή

elcostis

Established Member
14 July 2006
208
Παιδιά ποιος είναι ο σωστός τρόπος μέτρησης ενός ηλεκτρολυτικού πυκνωτή και αφαίρεσή του από μία πλακέτα. Μπορώ να τον μετρήσω όπως είναι στην πλακέτα με κάποιο πολύμετρο ή θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί από την πλακέτα και να μετρηθεί?
Τι γίνεται με το φορτίο που ήδη μεταφέρει? Πως μπορώ να τον αποφορτίσω για μέτρηση?

Από όσα έχω μάθει, γνωρίζω ότι για να μετρήσεις σωστά ένα πυκνωτή θα πρέπει να μην έχει σήμα, τάση και γείωση => αφαίρεση από την πλακέτα υποχρεωτικά.

Το μάθημα αυτό το έμαθα καλά, όταν κοιτώντας μια πλακέτα μέσω ενός component tester που διαθέτει ο παλμογράφος που έχω, έβρισκα 4 πυκνωτές με πολύ περίεργο διάγραμμα που σου φώναζε ότι είχαν διαρροή - όταν όμως τους έβγαλα και τους ξαναμέτρησα το διάγραμμά τους ήταν μια χαρά!

Οπότε, έχουμε μέτρηση πυκνωτών με ειδικά όργανα για διαρροή και εκτός κυκλώματος.

Για τη σωστή αποφόρτιση θα ήθελα και εγώ τη γνώμη εμπειρότερων...

Από ότι μου είπε κάποιος είναι ότι υπάρχει κάποιο μηχάνημα που ελέγχεις τον πυκνωτή όπως είναι πάνω στην πλακέτα. Ένας πυκνωτής μου είπε ότι όταν τον βγάλεις από την πλακέτα μπορεί να σου δίνει τα σωστά microfarad αλλά όμως να είναι προβληματικός.

Δεν αναφερόμουν στη μέτρηση της χωρητικότητας του πυκνωτή, αλλά στη διαδικασία εάν έχει διαρροή ή όχι.

Υπό αυτή την οπτική γωνιά, πιστεύω ότι μπορεί ένας πυκνωτής που τον μετράς με ένα καπασιτόμετρο να δου δίνει τα σωστά Farad που έχει, αλλά να παρουσιάζει διαρροή και αυτό το βλέπεις μόνο με ειδικά όργανα.

Εάν σε ενδιαφέρει να σου ανεβάσω μερικά διαγράμματα διαρροής...

H πιθανότητα κάποιος πυκνωτής να μετράει σε καπασιτομετρο σωστά (μέσα στα όρια της ανοχής του ) και να έχει διαρροή είναι πάρα πολύ μικρή. Τα σύγχρονα όργανα μετράνε και κάποια αλλά χαρακτηριστικά για κάθε πυκνωτή πχ διαρροές και esr. Μια μέτρηση με ομομετρο σε μεγάλη κλίμακα είναι επίσης ενδεικτική. Πρέπει δηλαδή να φτάνει στο άπειρο η αντίσταση του. Η αποφόρτιση γίνεται μέσω μιας αντίστασης περίπου 100ομ για μικρές τάσης και πάνω από 1κ για μεγάλες όπως πχ για λαμπατους.

Τα σύγχρονα όργανα επίσης ξεφορτίζουν τους πυκνωτές που συνδέουμε πάνω τους και μετά μετράνε.