Μέτρηση καμπινών μπάσου

Audiocostus

New member
25 January 2007
85
Καλημέρα και καλή βδομάδα στο φόρουμ.

Θα μπω κατευθείαν στο θέμα για να μην τρώω και τον χρόνο σας.

Είμαστε μία ομάδα μουσικών (ερασιτεχνών και επαγγελματιών) η οποία αποφάσισε να μαζέψει μία ομάδα καμπινών μπάσου (όχι subwoofer αλλά καμπίνες -χωρίς ενισχυτή- ηλεκτρικού μπάσου) τις οποίες θα τεστάρει και θα ηχογραφήσει σε συνθήκες βέβαια στούντιο.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να μην μείνουμε μόνο στον λεκτικό χαρακτηρισμό τους και στην ηχογράφησή τους, θα θέλαμε ει δυνατόν να κάνουμε και κάποιες (ελάχιστες και στοιχειώδεις) μετρήσεις.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μάλλον δύσκολο να μετρήσεις μπασοκαμπίνα λόγω του ηχητικού της χαρακτήρα και της συνέργειας που έχει με τον χώρο αλλά από την άλλη, λόγω του ότι όλες είναι front port bass reflex πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθούν μία ή δύο συγκρίσιμες μετρήσεις που, δεν θα αποδεικνύουν πολλά βέβαια, αλλά θα υπάρχουν ως κάποια ένδειξη (με το απαραίτητο disclaimer).

Το τεστ, όπως είπα, θα είναι μια ιδιωτική και ερασιτεχνική πρωτοβουλία και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει από ελάχιστο έως ανύπαρκτο κόστος. Έχουμε (ή τουλάχιστον μπορούμε να βρούμε) ένα laptop, μια εξωτερική κάρτα ήχου, το behringer emc-8000, κάποιο προτεινόμενο από εσάς και εύκολο (για αδαείς) στη χρήση του freeware και ελπίζω να έχω πολλές (πάλι από εσάς) συμβουλές.

Τώρα βέβαια αν υπάρχει κάποιος από εσάς που θέλει να παρευρεθεί (Αθήνα, κοντά/ανάμεσα στις γιορτές) και να βοηθήσει με τον εξοπλισμό του ή/και τις γνώσεις του σε αυτές τις μετρήσεις, είμαι ένα pm μακριά.:ernaehrung004:

Οιαδήποτε συμβουλή λοιπόν, είναι ευπρόσδεκτη και για οιαδήποτε διευκρίνηση, πείτε μου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

** Το ίδιο θέμα αναρτήθηκε και στο "όμορο" περί ήχου site και αυτό, όχι βέβαια γιατί απαξιώνω το ένα ή το άλλο αλλά αντίθετα, ακριβώς επειδή, θεωρώ αμφότερα τα site αξιόλογα και με αξιόλογα μέλη που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό.

Last edited:
Βρείτε ελεύθερο χώρο σε κάνα βουνό καλύτερα για μετρήσεις έντασης :)
Είναι δύσκολο το εγχείρημα
Γενικά θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις την μέθοδο που περιγράφει και το ARTA
http://www.artalabs.hr/download.htm
Κατέβασε το software μεν, αλλά δώσε βάση στις πειραματικές διατάξεις και τη μεθοδολογία που περιγράφουν με απλά λόγια στα PDF.
Στην DIY θα βρεις Threads μετρήσεων με αρκετές λεπτομέρειες.
Αλλά για αρχή νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσεις με το πειραματικό setup και τη μέθοδο – δηλαδή λίγη θεωρία :)

Ποια σκέπτεστε να μετρήσετε ?
Σίγουρα είναι ενδιαφέρον!!!!

Σε ευχαριστώ tmjuju.

Μπορεί να βαυκαλιζόμαστε αλλά δε νομίζω ότι θα είναι τόσο δύσκολο.
Θέληση και οργάνωση να υπάρχει και θα περάσουμε καλά.
Δεν έχουν ολοκληρωθεί/ευοδωθεί ακόμα οι προσπάθειές μας και ως εκ τούτου δεν θέλω να ανακοινώσω ακόμα λεπτομέρειες σε ονόματα και specs.

Δεν σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε στα όριά τους τις καμπίνες καθότι εντάσεις των 127db που αναφέρονται ως όριο σε μερικές, πέραν του ότι είναι εκκωφαντικές, απλά δεν υπάρχουν στα μικρά ελληνικά club και όπου υπάρχει ανάγκη για μεγάλες εντάσεις στο μπάσο, αυτή πληρούται από την χρήση του DI --> κονσόλα/stage amp --> PA με την καμπίνα περισσότερο ως monitor για ντράμερ/μπασίστα.

Το ARTA το είδα και το έχω κατεβάσει. Το κακό είναι ότι στην demo version δεν σώζει αρχεία.
Έριξα μια ματιά στο pdf αλλά με έριξε γρήγορα knock-out. :huh2: Θα επανέλθω δριμύτερος.....
Ή θα μάθω να το χρησιμοποιώ ακροθιγώς και θα ζητήσω την βοήθεια του ηχολήπτη για τα περαιτέρω.
Ή θα βρεθεί κάποιος λεβέντης που γνωρίζει (η κερασμένη μπύρα εμπεριέχεται στην πρόταση) να συνδράμει.....

Θα ψάξω και για άλλα....

Υποθέτω response (για να δούμε πόσο χαμηλά - το ψηλά δεν μας παραπολυνοιάζει- , "τρύπες" και roll-off από τα reflex), παραμόρφωση και ίιιιισως dispersion είναι παραπάνω από αρκετά.

Αφού εξάλλου οι περισσότεροι (που ενδιαφέρονται για αυτά) στα specs, στις ηχογραφήσεις και στα βίντεο θα προστρέξουν.... :)
Οι μετρήσεις είναι για αυτούς που αρεσκόμεθα να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας.

Και πάλι ευχαριστώ.

Κοίτα τρώγοντας έρχεται η όρεξη
Και το πιο δύσκολο είναι η επαναληψιμότητα
Θα παρατηρήσεις ότι ελάχιστα εκατοστά διαφορά στην τοποθέτηση του ηχείου ή στις μοίρες του μικ έχουν μεγάλες διαφορές στα γραφήματα.
Θέλει ξύπνημα από το πρωί, μετρήσεις και ξανα μετρήσεις, και την επόμενη μέρα να ξανα πάρεις μετρήσεις να δεις τις διαφορές και τις ομοιότητες
Όλα αυτά για ερασιτεχνικό setup είναι προβλεπόμενα
Για αυτό και το μυστικό είναι να είσαι μεθοδικός
ΙΜΗΟ και με την demo του arta, και με screenshots καλύπτεσαι

Κοίτα τρώγοντας έρχεται η όρεξη
Και το πιο δύσκολο είναι η επαναληψιμότητα
Θα παρατηρήσεις ότι ελάχιστα εκατοστά διαφορά στην τοποθέτηση του ηχείου ή στις μοίρες του μικ έχουν μεγάλες διαφορές στα γραφήματα.
Θέλει ξύπνημα από το πρωί, μετρήσεις και ξανα μετρήσεις, και την επόμενη μέρα να ξανα πάρεις μετρήσεις να δεις τις διαφορές και τις ομοιότητες
Όλα αυτά για ερασιτεχνικό setup είναι προβλεπόμενα
Για αυτό και το μυστικό είναι να είσαι μεθοδικός
ΙΜΗΟ και με την demo του arta, και με screenshots καλύπτεσαι
Για πολλές επαναλήψεις και πολλές μετρήσεις δεν το πολυβλέπω, καθότι και ο χρόνος στο στούντιο κοστίζει και, ακόμα περισσότερο, κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν θα έχει την υπομονή να ακούει ροζ θορύβους για πολύ ώρα πριν μην μπεί μέσα στο δωμάτιο και καρφώσει το πεντάχορδο για να δοκιμάσει το Xmax του κώνου. :)

Θα κοιτάξω την demo version και θα πειραματιστώ λίγο.
Σε ευχαριστώ.

Για πολλές επαναλήψεις και πολλές μετρήσεις δεν το πολυβλέπω, καθότι και ο χρόνος στο στούντιο κοστίζει και, ακόμα περισσότερο, κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν θα έχει την υπομονή να ακούει ροζ θορύβους για πολύ ώρα πριν μην μπεί μέσα στο δωμάτιο και καρφώσει το πεντάχορδο για να δοκιμάσει το Xmax του κώνου. :)

Ε ναι, και εγώ σιγά μη καθόμουν να μετρώ εάν πλήρωνα το χώρο
Ενώ και οι διαστάσεις και η μόνωση του χώρου θα παίξουν σημαντικό ρόλο
Για δοκιμή βάλε και ένα καλώδιο για μπάσο, κράμα με ασήμι, οι περισσότεροι φίλοι με μπάσο το εκτιμούν έστω για δοκιμή – κι ας μη μετριέται και καμία διαφορά ;-)

Ε ναι, και εγώ σιγά μη καθόμουν να μετρώ εάν πλήρωνα το χώρο
Ενώ και οι διαστάσεις και η μόνωση του χώρου θα παίξουν σημαντικό ρόλο
Για δοκιμή βάλε και ένα καλώδιο για μπάσο, κράμα με ασήμι, οι περισσότεροι φίλοι με μπάσο το εκτιμούν έστω για δοκιμή – κι ας μη μετριέται και καμία διαφορά ;-)
Χμμ, δε νομίζω και τόσο. Αν και έχω προσπαθήσει κάποιες φορές στο παρελθόν.
Στα όργανα έχουμε τα ατέλειωτα debate από τι ξύλο είναι το όργανο και αν το ξύλο παίζει ρόλο (στα ηλεκτρικά solid body).
Και μετά είναι οι μαγνήτες (Active/passive μονοί ή διπλοί) , δάχτυλα ή πένα, το setup (action χορδών και playabilty), περιφερειακά (nut, γέφυρες, κλειδιά), χορδές (round vs flatwound), ποιά (λιγότερα από τους εξάχορδους ομολογουμένως) πετάλια, τι ενισχυτής (της μοδός οι class-D με λάμπες στην προενίσχυση) και μεγάφωνα (αδίκως παραγνωρισμένα καθότι παίζουν καθοριστικότατο ρόλο).
Τα καλώδια στους μπασίστες εμπίπτουν περισσότερο στην κατηγορία "δουλεύει/δεν δουλεύει".

Υπερβάλλω λίγο αλλά όχι πολύ.... :)

Αν χρειαστεί πάντως έχω καλιμπρα και καλιμπραρισμένο ντεσιμπελόμετρο, για την ακριβή στάθμη. Δε νομίζω ότι προσφέρει και πολλά στην αναζήτηση σας καθώς εσύ θες και καμπύλες απόκρισης. Αν σου χρειαστεί στείλε ένα PM, και θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε.

Αν χρειαστεί πάντως έχω καλιμπρα και καλιμπραρισμένο ντεσιμπελόμετρο, για την ακριβή στάθμη. Δε νομίζω ότι προσφέρει και πολλά στην αναζήτηση σας καθώς εσύ θες και καμπύλες απόκρισης. Αν σου χρειαστεί στείλε ένα PM, και θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε.
Δηλαδής φίλως πόσο καλύτερο θα ναι από το απ στο αντρόιντ μου;

Τζάστ κίντιν και το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ.
Να σαι καλά και σε ευχαριστώ.

Δηλαδής φίλως πόσο καλύτερο θα ναι από το απ στο αντρόιντ μου;

Τζάστ κίντιν και το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ.
Να σαι καλά και σε ευχαριστώ.

Χεχε, με το android , κατέβασε 5-6 εφαρμογές, και πειραματίσου
Όσο παιδικά και να φαίνονται αυτά τα Apps
Μαζεύεις τρελή εμπειρία!!!!

Για την ιστορία πάντως, τα αξιόλογα freeware που βρήκα (όσο μπορώ βέβαια να κρίνω τι είναι αξιόλογο), πέραν του ARTA, είναι επίσης τα HOLMImpulse, REW (αν και είναι Room EQ software αλλά κάνει τη δουλειά) και το Speaker Works.

Τώρα μας μένει να τα μάθουμε λιγάκι και βέβαια να ερμηνεύσουμε τις μετρήσεις.