Μετρηση καταναλωσης Ηλεκτρικου Ρευματος και hints για τον περιορισμο της

Αν στον έναντι, χρεωθείς σε ανώτερη κλίμακα απότι συνήθως, στον εκκαθαριστικό πως γίνεται η αφαίρεση? Βάση της κανονικής κλίμακας ή της ανώτερης που χρεώθηκες στον έναντι?

ό,τι χρεώθηκες στον έναντι, με οποιαδήποτε κλίμακα, αφαιρείται πάντα.

Άρα ουσιαστικά το μόνο που κέρδος με την δήλωση της κατανάλωσης σου, είναι να πληρώνεις μόνο ότι κατανάλωσες και τίποτε παραπάνω.

Re: Απάντηση: Μετρηση καταναλωσης Ηλεκτρικου Ρευματος και hints για τον περιορισμο τη

Άρα ουσιαστικά το μόνο που κέρδος με την δήλωση της κατανάλωσης σου, είναι να πληρώνεις μόνο ότι κατανάλωσες και τίποτε παραπάνω.

ναι
συνήθως γίνεται κατ εκτίμηση.
οπότε ή πληρώνεις λίγα στον έναντι και σου κακοφαίνεται στο τέλος ή το αντίστροφο.

Αν στον έναντι, χρεωθείς σε ανώτερη κλίμακα απότι συνήθως, στον εκκαθαριστικό πως γίνεται η αφαίρεση? Βάση της κανονικής κλίμακας ή της ανώτερης που χρεώθηκες στον έναντι?

στον εναντι δεν χρεωνεσαι βασει καποιας κλιμακας,βλεπουν τι εχεις καταναλωσει περσυ και σε χρεωνουν αναλογα.
Στον εκκαθαριστικο εχουν υπολογισει ολους τους μηνες,εξι,και σε χρεωνουν παλι αναλογα αυτη τη φορα βασει μετρησης.
Αν εχεις πληρωσει πολλα στον εναντι,στ'αφαιρουν,αν εχεις πληρωσει λιγοτερα,μαντεψε!

Παλιοτερα οταν πρωτοαρχισε η δηλωση μεσω ιντερνετ συμφερε να το κανεις γιατι υπηρχαν διαφορετικες κατηγοριες χρεωσης στις υπηρεσιες κοινης ωφελειας, ΑΠΕ κλπ απο τις κατηγοριες χρεωσης της κιλοβατωρας...
Τωρα συμφερει η δηλωση μονο για το οτι ερχεται καθε διμηνο αυτο που καταναλωνεις αν και η χρεωση γινεται με αναλογικο τροπο στις μερες του τετραμηνου...

...Στον εκκαθαριστικο εχουν υπολογισει ολους τους μηνες,εξι,και σε χρεωνουν παλι αναλογα...
Τέσσερεις εννοείς... :)
Ετσι. Καταμέτρηση απο την ΔΕΗ γίνεται 3 φορές τον χρόνο. Και συχνά είναι συνεργεία ιδιωτών - άλλες φορές είναι εποχιακοί κλπ. Θέλει προσοχή, όταν έρθουν, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ένδειξη του ρολογιού. Αν ο ιδιοκτήτης λείπει και το ρολόι είναι σε δύσκολη θέση ή έχει πάει στο σουπερμάρκετ κι έχει αφήσει το ντόμπερμαν στην αυλή και δεν μπορούν να μετρήσουν, ο λογαριασμός θα βγεί ενδεικτικός πάλι, και η καταμέτρηση θα ξαναγίνει 4 μήνες αργότερα - και οι κιλοβατώρες θα τιμολογηθούν συνολικά με την νέα ένδειξη - και δεν μπορεί κανείς να προβάλει επιχειρήματα. Ο κάθε λογαριασμός αναφέρει ποιά ημερομηνία θα γίνει η επόμενη καταμέτρηση και απ'όσο έχω προσέξει, είναι ακριβής.

Last edited:
Οντως. 800/120 είναι κατα μέσο όρο, περίπου 6.5 κιλοβατώρες την ημέρα - κάτι που μόνο το καλοκαίρι και με πολλή οικονομία μπορεί να επιτευχθεί.
Επρεπε με κάποιο τρόπο να πιάσουν και τις φτωχές οικογένειες :)

Η τιμή ανά κιλοβατόρα έπρεπε να ήταν σταθερή και μάλιστα σε κάποιον που καταναλώνει πολλές να είναι και φτηνότερη. Αυτός που καταναλώνει περισσότερες έτσι κι αλλιώς θα πληρώσει περισσότερες, γιατί να επιβαρυνθεί κι άλλο; Η κοινωνική πολιτική στην ενέργεια, αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει, θα πρέπει να δίνεται ως βοήθημα από το κράτος και όχι ως διαφοροποίηση στα τιμολογία μίας εταιρείας. Αυτά μπορεί να δούλευαν όσο υπήρχε μόνο η ΔΕΗ και ήταν κρατική, πλέον δε μπορούν να υπάρχουν.

Όταν καταναλώνω περισσότερη βενζίνη, μήπως πληρώνω ακριβότερα το λίτρο; Αν φάω 5 πιτόγυρα, θα τα πληρώσω ακριβότερα από αυτόν που τρώει δύο; Γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στο προϊόν ενέργεια;

η "λογικη'' πισω απ'αυτη τη χρεωση ειναι,η τιμωρια αυτων που καταναλωνουν περισσοτερο ρευμα,επιβαρυνοντας το περιβαλλον αντιστοιχα.

η "λογικη'' πισω απ'αυτη τη χρεωση ειναι,η τιμωρια αυτων που καταναλωνουν περισσοτερο ρευμα,επιβαρυνοντας το περιβαλλον αντιστοιχα.

Γιατί τότε δεν υπάρχει αντίστοιχη κλιμακωτή επιβάρυνση στο αέριο; Άντε πες ότι στο πετρέλαιο δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της συνολικής κατανάλωσης.

Νομίζω η μόνη λογική είναι το αντικίνητρο στην καταπόνηση του συστήματος με μεγάλη ζήτηση. Πάντως σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ξέρω να υπάρχει αυτή η κωμωδία.

Μα, η κωμωδία όπως και πολλά αλλα στην Ελλάδα γεννήθηκε. Ανθελληνα!!!
Χωρίς πλάκα μια χαρά μέτρο ηταν ρε συ. Για όσους είχαν νυχτερινό ηταν πολύ καλη καβαντζα.

οτιδήποτε ενεργοβόρο το λειτουργούμε κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ωραρίου (που έχει και κανα 2 ώρες το μεσημέρι και βολεύει αφάνταστα).
Το αποτέλεσμα είναι μέχρι τώρα οι μισές και παραπάνω καταγεγραμμένες κιλοβατώρες να είναι νυχτερινού ωραρίου.

Αλλά δε βαριέσαι, αν πληρώναμε σκέτο ρεύμα στο λογαριασμό κάτι θα γινόταν με όλα αυτά που μας βάζουν και δε ξέρουμε τι είναι λίγη σημασία έχει το πόσο οικονομία κάνεις...

Γιατί τότε δεν υπάρχει αντίστοιχη κλιμακωτή επιβάρυνση στο αέριο; Άντε πες ότι στο πετρέλαιο δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της συνολικής κατανάλωσης.

Νομίζω η μόνη λογική είναι το αντικίνητρο στην καταπόνηση του συστήματος με μεγάλη ζήτηση. Πάντως σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ξέρω να υπάρχει αυτή η κωμωδία.

αυτο Τασε μου,πρεπει να το ρωτησεις στους φωστηρες που τα σκεφτονται.
Ξερω,ρητορικη η ερωτηση.

δεν υπαρχει καμια λογικη στο καταναλωνω περισσοτερο, αρα εχω φθηνοτερη kw, οπως ακριβως δεν υπαρχει λογικη στην βαση του καπιταλισμου.
εχω το κεφαλαιο (παιρνω μεγαλυτερο δανειο) και αγοραζω περισσοτερα ή ακομα πιο σωστα "χρωσταω περισσοτερα" αρα η επιχειρηση μου ανηκει..
αλλα αν πτωχευσω (αφου εχω μεταφερει τα χρηματα σε αλλο ονομα, τραπεζα κτλ) μπαινω στον πτωχευτικό κωδικα ή ακομα καλυτερα, μπορω να πετυχω δημοσιοποίηση του ιδιωτικου χρεους (περιπτωση τραπεζων κτλ).. ή μπαινω φυλακη για κανα χρονο (γαβαλας κτλ) και ενω χρωσταω αρκετα εκατομμυρια, διαγράφονται.. και βγαινω με καποια εκατομμυρια κρυμμενα αλλου..

ισως πιο δικαιο και σε εναν αλλο γαλαξια, να ηταν συμφωνα με το εισοδημα του καθενος, στο οποιο ομως θα υπηρχε διαφανεια και θα υπηρχε ενα ενοποιημενο τραπεζικο συστημα, οχι για την παραβαση του προσωπικου απορρητου, αλλα για θεματα παγκοσμιας διαφανειας.

ισως στο πολυ βαθυ μελλον να φτασουμε σε αυτο το επιπεδο, αλλα ακομα χρειαζονται πολλα πραγματα να γινουν..

αλλα αφου ο καπιταλισμος στηριζεται στο ονειρο "και εσυ μπορεις να τα καταφερεις".. πιστευετε οτι θα τον αποχωριστούμε ευκολα;

ξεφυγαμε..
καλη συνεχεια σε ολους :p

Last edited:
Μόνος ξέφυγες αλλά δεν πειράζει. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεταφυσικό το ζήτημα του γιατί και αν πρέπει να στοιχίζουν περισσότερο οι κιλοβατώρες και μάλιστα όχι κλιμακωτά όπως πριν αλλά συμπαρασέρνοντας όλον τον λογαριασμό.

Έχω την ελπίδα ότι ίσως διορθωθεί κάπως το πράγμα με τον ανταγωνισμό, αν αυτός είναι υγιής. Από τη στιγμή που οι νέοι πάροχοι προφανώς θέλουν να πουλήσουν και όχι να προτρέψουν σε οικονομία.

Δεν είναι ποτέ κακό να μετρήσεις τις συσκευές σου...στο σπίτι μου η μεγαλύτερη "τρύπα" ενέργειας ήταν το standby του subwoofer. Ετοιμάζω ένα κυκλωματάκι για να ανοίγει αυτόματα, μόνο όταν πρέπει.
Από την άλλη οι μοναδικοί πραγματικοί economizer είναι οι πυκνωτές που μπαίνουν για την "καταπολέμηση" της άεργου ισχύος. Ενώ αυτό είναι δεδομένο ότι θα το κάνεις σε ένα μεγάλο κτίριο, στη βιομηχανία κλπ στο σπίτι είναι ελάχιστες οι συσκευές που το συνφ (power factor) απέχει από τη μονάδα. Βέβαια πχ οι λάμπες φθορισμού είναι γνωστό ότι έχουν συνφ που απέχει από τη μονάδα, όπως και οι συσκευές με ηλεκτρικά μοτέρ όπως οι ηλεκτρικές σκούπες και τα μίξερ. Χρησιμοποιώντας έναν "economizer" σε συνδυασμό πχ με μια λάμπα φθορισμού, όντως μπορεί ένα αμπερόμετρο να δείξει τιμές μικρότερου ρεύματος. Όμως αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί από ότι θυμάμαι (διορθώστε με αν κάνω λάθος) οι οικιακοί μετρητές της μετράνε μόνο πραγματική ισχύ και η τιμολόγηση γίνεται με την παραδοχή ότι στις κατοικίες το συνφ=1 (άρα και να βάλουμε διατάξεις διόρθωσης συνημιτόνου, θα κάνουμε καλό στο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά δεν θα υπάρχει καμία διαφοροποιίηση στην τσέπη μας).