Μετρηση καταναλωσης Ηλεκτρικου Ρευματος και hints για τον περιορισμο της

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
103,504
Εκεί ψηλά.....
Eχει ασχοληθει κανεις με την μετρηση ηλεκτρικου ρευματος και με διαφορες συσκευες που εφαρμοζουν στο δικτυο και "υποσχονται"μειωση της καταναλωσης ?

Ενδεικτικα εχω δει αυτο και αυτο που μαλλον το ιδιο μου φαινεται οτι ειναι .....με αλλη τιμη.

Οσον αφορα την μετρηση με τον μετρητη στην πριζα εχω βρει αυτον εδω .

Εχει κανεις εμπειρια ?

Δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Έχω ήδη εξοικονομήσει τόσα από τους μαγνήτες καυσίμου που δεν ξέρω τι να τα κάνω.

Γενικά είναι μούφες, ίσως μόνο οι λαπτήρες με σήμα energy saving, μπορούν να έχουν κάποια αποτελέσματα.

Συσκευή που τη βάζεις στη πρίζα και σου κάνει οικονομία;
Τι ακριβώς κάνει; Όταν θα ανάβω τον Copland θα βγάζει χεράκι και θα τον σβήνει; :flipout:

Δυστυχως δεν υπαρχουν "κατασκευες" που μπορουν να κανουν οικονομια στην καταναλουμενη ενεργεια. Μετρητες φυσικαι και υπαρχουν.
Αλλα υπαρχουν απλοι, καθημερινοι, τροποι αν θελει καποιος να μην κανει σπαταλη ενεργειας.
Αντιγραφω απο την Greenpeace:

Οι 10 + 1 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας είναι:

1. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης.

2. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by).Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

3. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

4. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλ

5. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα

6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος . Εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση

7. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

8. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

9. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: ετήσια εξοικονόμηση 25 και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250 κιλά . Πλυντήριο: ετήσια εξοικονόμηση 3 και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά

10. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα

11. Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα).

Οπως βλεπετε/ουμε με απλες αλλαγες στις συνηθειες μας ειναι αρκετο για να εξοικονομησουμε αφθονη ενεργεια.
Αρκει να το κανουμε οσο γινεται περισσοτεροι...

Απάντηση: Re: Μετρηση καταναλωσης Ηλεκτρικου Ρευματος και hints για τον περιορισμο τη

Σε ευχαριστω lykman.

Ο φτηνοτερος κανει και πιο πολλα πραγματα η μου φαινεται ?

Για τους άλλους δεν μπορώ να πω με σιγουριά... Πάντως δεν νομίζω ότι εγώ σαν ιδιώτης χρειάζομαι κάτι επιπλέον, από αυτά που έχει αυτός που τελικά πήρα...

"απλές αλλαγές" το να βάλουμε σύστημα φωτοβολταϊκών 1kw στην ταράτσα μας;

Χώρια που οι υπολογισμοί που αναφέρονται είναι από λίγο έως εξωφρενικώς αβάσιμοι (πχ τα 60 ευρώ το μήνα διαφορά κατανάλωσης μεταξύ κλιματιστικού και ανεμιστήρα)

Ενταξει, τα φωτοβολταϊκα δεν ειναι , προς το παρον, κατι ευκολο.

Νομιζω ομως οτι η διαφορα μεταξυ κλιματιστικου και ανεμιστηρα (ακομα και αν δεν ειναι 60 ευρω, που δεν μπορω ομως και να το αποκλεισω) ειναι σημαντικη, σε καταναλωση.
Ασε που δεν ειναι τα ευρω που θα μας πεισουν για να κανουμε κατι τετοιο αλλα η ιδια η εξοικονομηση.

Και ναι, οι περισσοτερες ειναι απλες αλλαγες, αρκει να εχει καποιος θεληση και καλη διαθεση. Τιποτα παραπανω.

Ουσιαστική επίδραση στο περιβάλλον (μακροπρόθεσμα και στην τσέπη και την υγεία μας) μπορεί να έχει η μετακίνηση. Καθημερινά θα κάνω 18-20 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο για να κατεβώ στο γραφείο και να επιστρέψω (εάν το κάνω σπαστά και φύγω το μεσημέρι, διπλασιάζονται). Τουλάχιστον 2,5 ευρώ καύσιμο δλδ ημερησίως (πόλη γαρ). Σήμερα κατέβηκα με το ποδήλατο (μικρότερη απόσταση -κόβω από παραλία- και δίχως γύρα για παρκάρισμα).

Στα κλιματιστικά, εάν περιορίσουμε τη χρήση μόνο στο δωμάτιο που βρισκόμαστε, τα ρυθμίσουμε σε κανονική θερμοκρασία (για το καλοκαίρι, 24 με 25 βαθμούς) και ιδίως εάν έχουμε συσκευές κλάσης Α με inverter, η επιβάρυνση στον λογαριασμό μας είναι κλάσμα των 60 ευρώ/μήνα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Δεν διαφωνουμε πουθενα φιλε send. Φυσικα και η μεγαλυτερη εξοικονομηση επιτυγχανεται με την μειωση της μετακινησης με το αυτοκινητο.
Αλλα συζηταμε φανταζομαι για την εξοικονομηση μεσα στο σπιτι.
Οσο για το κλιματιστικο, δεν διαφωνω και με αυτο που λες αλλα ακομα και ετσι, με παραλληλη χρηση η εξοικονομουμενη ενεργεια ειναι ακομα μεγαλυτερη. Ετσι κι αλλιως δεν λεει κανεις να μην γινεται καθολου χρηση κλιματιστικου, απλα με τον ανεμιστηρα οροφης η χρηση γινεται ακομα λιγοτερη.

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι καλή λύση, εφόσον βέβαια δεν μιλάμε για πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχω δύο στο σπίτι, υπάρχουν κάτι ιταλικοί με πολύ προχωρημένο design.