Metrum Acoustics "what-chip-inside?" NOS DACs (Quad, Octave)

το dac μεταφέρθηκε στο νέο σύστημα (Yamaha 2000 και Proac 140).

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Καλύτερο χαμηλό, πιο ξεκούραστο στις υψηλές συχνότητες, καλύτερες χροιές και έχω την εντύπωση ότι ακούω και περισσότερες λεπτομέρειες σε πολλά κομμάτια.
Μόλις βρω χρόνο θα προσπαθήσω να ακούσω και συγκριτικά με το DacMagic (αν και θα ήθελα να είχα καλώδια XLR για το τελευταίο, ώστε η σύγκριση να γίνει με ότι καλύτερο έχει να δώσει το καθένα).

Η συνέχεια είναι πιο υποσχόμενη γιατί
-αναμένεται στρώσιμο (με αν και ότι μπορεί να αλλάξει)
-προς το παρόν πάιζω με καλώδια της πλάκας
-ως transport χρησιμοποιώ ένα Technics 20ετίας και υποτίθεται ότι το metrum είναι ιδιαίτερα ευάισθητo στο jitter και πιθανώς το Technics δεν είναι η καλύτερη λύση

το τελευταίο σκοπεύω να αντιμετωπίσω (σχετικά οικονομικά) με ένα Dac -> Spdif μετατροπέα και να παίζω flac από το netbook

κοιτάω για το M2Tech Hiface 2

http://audio-soul.gr/shop/product.php?id_product=124

έχετε καμιά άλλη ιδέα (θα ήθελα linux συμβατότητα χωρίς drivers)

τα προϊοντα της m2tech ειναι εξαιρετικα για τα λεφτα τους κ ειδικα τα hiface... το 1 σιγουρα ηθελε drivers και δεν παιζει σε linux (οπως κ το ακριβο evo :( ) μηπως ομως το 2 απο την στιγμη που για μακ δεν θελει driver παιζει κ σε linux...;
το ρωτησες κ σου ειπαν δεν παιζει;

τα προϊοντα της m2tech ειναι εξαιρετικα για τα λεφτα τους κ ειδικα τα hiface... το 1 σιγουρα ηθελε drivers και δεν παιζει σε linux (οπως κ το ακριβο evo :( ) μηπως ομως το 2 απο την στιγμη που για μακ δεν θελει driver παιζει κ σε linux...;
το ρωτησες κ σου ειπαν δεν παιζει;

απο τη σελίδα του κατασκευαστή http://www.m2tech.biz/hiface2.html
'compliant to USB Audio 2.0 specificastions'
(Ναι το ορθογραφικό είναι δικό τους :p )

ολα τα USB 2.0 Audio compliant υποστηρίζονται απο Linux :-)

κοιτα να δεις... λιγες μερες αφου πηρα το evo βγηκε το 2 που δεν θελει driver ... πραγμα που θα εκανε δυνατη και την συνδεση του νετμπουκ-mpd κλπ κλπ στο κυριως ντακ και στο κυριο συστημα θα εδινε την δυνατοτητα να πειραματηστω με τα integer και direct modes του audirvana+ που ειναι ο βασικος μου player στο mac...
o driver της m2 δεν ειναι integer & direct mode capable!

σορυ για το off-topic

σκέφτηκα και εγώ το evo, αλλά και ακριβότερα από εδώ ή έξω, όπως τα audiophileo2, stello u3 κλπ

αλλά είπα "πόση διαφορά να κάνει το usb/spdif converter" και επίσης ότι αρκετά λεφτά έδωσα για την ώρα

και πάω για το hiface2 με 140 ευρώ, που είναι συμβατό με linux χωρίς drivers (σημαντικό για άσχετους σαν εμένα)

σε σχέση με το 1 το evo έχει ουσιαστική διαφορά (τα άλλα δυο που λες δεν ειναι ακομα πιο ακριβα; )... τουλάχιστον όπως το άκουσα εγω οταν εκανα τις ακροάσεις για τον dac... σε σχέση με το 2 τώρα, δεν ξέρω δεν το 'εχω ακουσει ... το γεγονος ομως της μη αναγκης driver για μένα ειναι μεγάλο πλεονεκτημα

παρελήφθη σήμερα το hiface 2 για 140 ευρώ

δυστυχώς δεν κατάφερα να το κάνω να παίξει απο το XBMC Linux που τρέχει στο Εeepc

Το XBMC έχει διάφορες επιλογές για audio output κάτι και passthrough κάτι,(δεν έχω πρόσβαση τώρα) ανάμεσα στα οποία ALSA, HifACE alsa, hIfACE 948 (;) κλπ. Δεν ξέρω τι είναι το ένα και το άλλο (output και passthrough) και δοκιμάζοντας στην τύχη όποια μου φαινόντουσαν λογικά δεν κατάφερα κάτι.
Με τον ίδιο τρόπο για το DacMagic βρέθηκε λύση σε 3 λεπτά (ίσως απλά ήμουν τυχερός).

Θα ψάξω για οδηγίες για το HiFace και θα επανέλθω

Άκουσα κάποια κομμάτια από το CD -> οπτική (των 5 ευρώ) -> Metrum, είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα

Last edited:
Καλή κίνηση, την οποια παρά λίγο να είχα κάνει..θα παίζει καλα σίγουρα, το ποσο καλα μόνο συγκριτικά θα το ευρισκες. Αν βρεις χρόνο και διάθεση προτίθεμαι να το συγκρίνουμε με το MDAC, να δω κι αν την πατησα!

Προτίθεμαι να γίνει δοκιμή στο χώρο μου, vs MDAC. Όταν το παραλλάβεις τα λέμε εφόσον το επιθυμείς κι εσύ

Να έχεις υπόψη σου πάντως, ότι σοβαρές διαφορές μεταξύ ντακ, αν υπάρχουν, θέλεις αρκετά αναλυτικό σύστημα και σχετικά καλό χώρο, για να είναι αρκετά ακουστές.
Πάντως, μιας που δεν έχω ακούσει και ποτέ μου ΝΟΣ ντακ, όταν το πάρεις, εκτός από τη πρόσκληση του tio, ευπρόσδεκτος είσαι και σε εμένα να το ακούσουμε μετά φραπεδίου. Οι διαφορές εδώ φαίνονται γενικά εύκολα... Αν θέλει να φέρει και κάνας φίλος το δικό του να ακούσουμε, να κάνουμε κάνα συγκριτικό του χαβαλέ φυσικά, κανένα πρόβλημα...

πειτε μου να φέρω και τα m2tech evo (hiface & dac) μου! :))

Με το καλό να παραλάβεις!!!

Το dac στρώνει σιγά-σιγά (ακούω 3-4 ώρες μουσική τα ΣΚ και το αφήνω άλλες 5-6 ώρες αναμένο). Είμαι πολύ ευχαριστημένος μέχρι τώρα, θα έλεγα και απόλυτα ευχαριστημένος, αν δε με "έτρωγε" το θέμα του χώρου μου και κάποιες μικροβελτιώσεις που πρέπει να γίνουν και επίσης τα ηχεία μου που είναι ακόμη άστρωτα.

Αν ενδιαφέρεστε να το ακούσουμε εδώ ή σε κάποιο καλύτερο setup ώστε να καταλάβουμε περισσότερα ή να το δούμε και συγκριτικά με κάποιο ή κάποια άλλα έτσι από επιστημονικό ενδιαφέρον, το συζητάμε .......

πάντως έχω την εντύπωση ότι υπάρχει σαφής διαφορά από το dacmagic ακόμη και στο δικό μου σύστημα-χώρο

Last edited:
Αν σ ενδιέφερε ένα συγκριτικό με το MDAC στο συστημα μου θα μπορούσαμε να το κανονίζαμε

θα είχα την περιέργεια να τα ακούσω στο ίδιο σύστημα

μπορούμε να κανονίσουμε κάποιο ΣΚ που δε θα δουλέυω

Να πω και από εδώ ευχαριστώ στο Θωμά για τη φιλοξενία στο χώρο του, όπου ακούσαμε το Metrum Octave δίπλα στο MDac.

Για τις διαφορές ανάμεσα στα Dac δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να μιλήσω, λόγω πολύ μικρής εμπειρίας. Αν ήθελα να πω για διαφορές θα έλεγα ότι το Metrum είναι λιγότερο λαμπρό και πιο ξεκούραστο, τουλάχιστον στα Rock κομμάτια που ακούω και ξέρω να αξιολογήσω. Σε μερικά κομμάτια πχ Dire Straits σχεδόν δεν υπήρχε διαφορά, σε άλλα ήταν σαφέστερη. Σε κάποια 'τσιριχτά" περάσματα το Metrum ήταν πιο ευγενικό στα αυτιά.

Επίσης η διαφορά ήταν πολύ μικρότερη όταν ακούσαμε από CD μέσω οπτικής (αν και πιστεύω ότι ο Θωμάς με "έριξε" :smash: μιας και η δική μου οπτική ήταν των 10 ευρώ από καλάθι , δεν ξέρω πόσο έκανε η άλλη, αλλά στην όψη ήταν τουλάχιστον 3 κατηγορίες πάνω, χα χα Θωμά πλάκα κάνω).
Ίσως, λέω ίσως, να παίζει ρόλο το ότι το Octave από ότι διάβασα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο jitter και "λέει" καλύτερα με έναν καλό usb to spdif converter.

Η διαφορά (και για να μην παρεξηγηθώ εννοώ η όποια ακουστή διαφορά υπέρ του ενός ή του άλλου αναλόγως προσωπικών προτιμήσεων) μεταξύ τους ήταν πιο μεγάλη όταν πάιξαμε από computer. Ο Θωμάς από Pc (αλήθεια με ποιο πρόγραμμα, δε θυμάμαι αν το είπαμε) στο Dac και εγώ από netbook (mpd server) μέσω M2Tech HiFace 2 μιας και το Octave δεν έχει usb. Εδώ "έριξα" εγώ το Θωμά αφού έπαιζα με Battery powered πηγή (!!!!!! :ernaehrung004: ).

Επίσης έχω την εντύπωση, ότι το Mdac ακουγότανε ένα τσικ πιο δυνατά, ίσως να κάνω και λάθος.

Οι διαφορές μεταξύ τους είναι πιθανότατα αυτές μεταξύ των διαφορετικών σχολών non oversampling και oversampling. Προσωπικά είμαι υπέρ της NOS φιλοσοφίας, αλλά αυτό είναι απλά προσωπική άποψη.

(περιμέναμε και κάποιον άλλο συμφορουμίτη με ΜΕΓΑΑΑΑΛΗ εμπειρία σε ακροάσεις συστημάτων, αλλά δεν τον είδαμ τελικά).

με την σειρά να επιβεβαιώσω τα γραφόμενα, όπου και στα δικά μου αυτιά το metrum ακούστηκε πιο "αναλογικό" με στρογγυλεμένες άκρες. Σε ηχογραφήσεις όχι τόσο ποιοτικές με σειριστικά περάσματα το metrum ήταν πιο ξεκούραστο και σου έδινε την εντύπωση μια ευφωνικής αποτύπωσης. Το mdac θεωρώ είναι πιο αποκαλυπτικό και στα 2 άκρα και αυτό σε άλλους θα αρέσει σε άλλους όχι - προσωπικά σε μερικά ακούσματα θα το προτιμούσα από το metrum όντας με μεγαλύτερη έκταση στα χαμηλά. Στα υψηλά προτιμώ την "αποψη" του Ολλανδού.

Να υπερθεματίσω τη διαφορά που είχαμε με χρήση της usb θύρας του υπολογιστή, όπου η αναλογικότητα της αλυσίδας metrum, M2Tech ήταν πιο άμεσα ορατή έναντι του JRiver Media Server και της απευθείας σύνδεσης του MDAC μέσω USB. Ισως βεβαια να είχε να κάνει και με τα διαφορετικά προγράμματα που χρησιμοποιούσαμε ή ακόμα και με τον τρόπο που το M2Tech οδηγεί το ψηφιακό σήμα. Οταν χρησιμοποιήσαμε σαν πηγή το CD player οι διαφορές εξανεμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ως ενισχυτής χρησιμοποιήθηκε ο υβριδικός της Unico ο οποίος και θεωρώ βοήθησε στην γλυκιά αποτύπωση και των 2 DACs. Θεωρώ πως με έναν πιο απόλυτο (ψυχρό) ενισχυτή οι διαφορές θα ήταν μεγαλύτερες.

Ως επιστέγασμα, μιλάμε για 2 μηχανάκια μεγάλης αξίας ως προς την τιμή τους, από 2 διαφορετικές σχολές. Με κάτι λιγότερο λοιπόν από 1000 Ε ο υποψήφιος αγοραστής έχει επιλογές που τιμούν τα χρήματα που καλείται να δώσει.

Αν ηταν να επέλεγα τώρα, πάλι το MDAC θα επέλεγα όχι γιατί μου άρεσε περισσότερο, αλλά γιατί έχει USB, διαθέτει ενισχυτή ακουστικών και ο ήχος του δεν είναι, ανησυχητικά ψηφιακός.

Να ευχαριστήσω και τον Κυριάκο για το κόπο να διανύσει όλη την Αθήνα για να ακούσουμε παρέα μουσική και να ευχηθώ σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με περισσότερη εμπειρία από εμάς τους 2, μπας και μάθουμε και 2 πράγματα ακόμα στην πορεία

Μπράβο παλικάρια. :ernaehrung004:
Πέραν της διάθεσης που διατηρείτε για το χόμπι παρά τις δυσκολίες της εποχής, βρίσκω πολύ καλή και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Προσωπικά θα έλεγα ότι τα συμπεράσματά σας ήταν αναμενόμενα, έχοντας ακούσει ήδη το σύστημα του Θωμά, ενώ και για τον χαρακτήρα των nos έχουν ειπωθεί ως τώρα αρκετά.

Πιστεύω ότι για άλλη μια φορά το oversampling έδωσε μαζί με περισσότερη ανάλυση και λίγο πιο "λαμπρά" πάνω άκρα. Κάτι που βέβαια είναι κατά περίσταση και ακροατή επιθυμητό ή όχι.

Με κάτι λιγότερο λοιπόν από 1000 Ε ....
Tio, αναφέρεσαι στο mdac? Aν δεν κάνω λάθος κάπου 700 δεν είναι η τιμή του?

Αναφέρομαι συνολικά και στα 2. Το MDAC έχει όντως γύρω στα 700 αλλα το metrum μαζι με το M2Tech ειναι γύρω στο 1000 εξ ου και η αναφορά μου στο ποσό αυτο

Thx...Κατά την προσωπική σου άποψη, σε λάμπα...ποιο από τα 2 πιστεύεις ότι μπορεί να "έδενε" καλύτερα?