Μη δυνατή αναπαραγωγή DTS

vagos80gr

Established Member
6 July 2006
148
Πύργος
Πρόσφατα απέκτησα τον Yamaha RXV-363. Τροφοδοτήθηκε με ψηφιακό σήμα μέσω οπτικής ίνας από το HTPC (μεσω της κάρτας ήχου της μητρικής ).

Ταινίες παίζω με MPC-HC (δεν έχω βάλει κανένα codec pack) και ακούω μια χαρά το 5-κάναλο σήμα με το AC3 filter να εμφανίζεται στα filter properties ενώ στον ενισχυτή ανάβει η ένδειξη DolbyDigital.

Στα 5-κάναλα τραγούδια όμως που έχω κωδικοποιημένα κατά DTS (σαν αρχεία σκέτα γιατί αυτά που είναι rip και είναι σε φάκελο AUDIO_TS ακούγονται άψογα) δεν μπορώ να τα ακούσω καθόλου με MPC-HC ή τα ακούω μόνο ως 2-κάναλα είτε μέσω vlc (αρκεί να ρυθμίσω τον ήχο σαν 5.1 κι όχι σαν SPDIF γιατί τότε δεν ακούγεται τίποτα) είτε μέσω Foobar με το foo_dts στον φάκελο εγκατάστασης.

Τι φταίει? Είναι κάποια ρύθμιση στο pc ή στον ενισχυτή? Ο τελευταίος δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζει αυτόματα και να αποκωδικοποιεί τα DTS αρχεία ή δεν φτάνει καν στην είσοδο του τέτοιο σήμα και γίνεται downgrade από την κάρτα ήχου?

Αυτό το plug-in είναι DSP effect, αυτό μπορώ να το ενεργοποιήσω κι από τον πολυκάναλο...
Το θέμα είναι να μπορώ να ακούσω τα πραγματικά 5 κανάλια όπως είναι γραμμένα, όχι να γίνεται downgrade σε δικάναλο από την κάρτα ήχου και μετά ψευτο-upgrade σε 5 κανάλια...

Ευχαριστώ πάντως!

Kαλή χρονιά.
Μετονόμασε το μουσικό αρχείο απο .wav σε .dts και θα το παιξεις απο το foobar. Aυτό που δεν εχω καταφέρει βέβαια είναι να περάσω το σήμα για αποκωδικοποίηση στον ενισχυτή (ουσιαστικά ετσι όπως σου περιγράφω αποκωδικοποιεί ο foobar το τραγούδι και το περνα ως pcm στον ενισχυτή) αλλά το σαββατοκύριακο θα δοκιμάσω κάτι που σκέφτηκα και απο βδομάδα θα ενημερώσω.

Παιδιά δεν ξέρω αν το δικό μου πρόβλημα με το DTS είναι παρόμοιο αλλά να το πω μήπως το γνωρίζει κανείς κι έχει λύση:
έπαιξα σήμερα την πρώτη μου HD ταινία σε 1080p και ενώ έχει DTS stream o denon 1909 έβλεπε ότι παίρνει Dolby Digital. Επέλεξα όλα τα τετραγωνάκια που βρήκα να αφορούν το DTS στο pc, player o KM και κάρτα ήχου ενσωματωμένη ASUS στην Μ/Β με έξοδο spdif. Τι να φταίει άραγε;

Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχουμε...
Μάλιστα όταν από το μενού του ενισχυτή αποεπιλέγω το auto στην επιλογή decoder και βάζω το DTS τότε δεν παίρνω καθόλου ήχο!

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το σήμα μετατρέπεται/αποκωδικοποιείται σε PCM στην κάρτα ήχου της μητρικής οπότε έτσι το αναγνωρίζει ο ενισχυτής κι όχι σαν κωδικοποιημένο σήμα, όπως προείπε ο soulis.
Δεν ξέρω όμως αν είναι θέμα player ή κάρτας ήχου...

Όποτε έχω χρόνο θα δοκιμάσω να αφαιρέσω το DTS decoder από την κάρτα ήχου και να το ξαναεπιλέξω στον ενισχυτή (εκτός αν το δοκιμάσει κανείς άλλος και μας πει αν λύθηκε το μυστήριο).

Last edited:
Σε τραγούδια η σε ταινία είναι το πρόβλημα? Γιατί σε ταινία απλώς δηλώνεις στην κάρτα και στον αποκωδικοποιητή (πχ ac3 filter η ffdshow η οτι άλλο τελως πάντων) ορίζεις για dts την spdif και ξεμπερδέυεις. Στα τραγούδια ο μόνος τρόπος που εχω βρει ειναι ο παραπάνω επειδη τα dts κομματια τα εχουν με extension .wav και μπερδεύετε ο foobar.

Παιδιά δεν ξέρω αν το δικό μου πρόβλημα με το DTS είναι παρόμοιο αλλά να το πω μήπως το γνωρίζει κανείς κι έχει λύση:
έπαιξα σήμερα την πρώτη μου HD ταινία σε 1080p και ενώ έχει DTS stream o denon 1909 έβλεπε ότι παίρνει Dolby Digital. Επέλεξα όλα τα τετραγωνάκια που βρήκα να αφορούν το DTS στο pc, player o KM και κάρτα ήχου ενσωματωμένη ASUS στην Μ/Β με έξοδο spdif. Τι να φταίει άραγε;

Μπασ και εχεισ Dolby Digital Live on ?Discover Simple, Private Sharing at Drop.io
untitled_large.jpg
">
Discover Simple, Private Sharing at Drop.io

%3Cdiv%3E%3Cdiv%20style=%22text-align:%20center;%20color:%20

Λοιπόν, δοκίμασα να περάσω DTS "ατόφιο" στον ενισχυτή έχοντας βάλει σαν αποκλειστικό decoder στον τελευταίο κι όχι την επιλογή Auto αλλά τζίφος.

Κι εκεί που απελπίστηκα (στις ταινίες έχω μεν 5-κάναλο σήμα αλλά είναι DolbyDigital) βάζω μια συναυλία του Tiesto και "τσουπ" νάτο το σηματάκι DTS στον ενισχυτή!

Η πλάκα είναι ότι αυτό συνέβη με τον Zoom player (του CCCP codec-pack) ενώ με τον MPC-HC (standalone) πάλι άναβε το DolbyDigital... Θα τρελαθούμε τελείως! Μάλιστα, το φαινόμενο παρουσιάστηκε μόνο σε αυτή τη ματρόσκα!

Πάντως, σε τυπική Α-Β σύγκριση δεν μπορώ να ξεχωρίσω διαφορές στις δύο μπάντες, το ίδιο μου φάνηκε το ηχητικό αποτέλεσμα είτε σε DD είτε σε DTS :music-smiley-005:

Άβυσσος η ψυχή των υπολογιστών...

Εγώ το είδα να ανάβει το DTS μόλις άλλαξα player από KM se MPC-HC
Αυτό συνέβη σε όλα τα αρχεία σου, δηλαδή λύθηκε το πρόβλημα, ή σε κάποια ναι και σε άλλα όχι;

Last edited:
Θα ελεγα οτι η λυση του ac3filter ειναι μονοδρομος.

Δοκιμαστε το και βαλτε το σε ολους τους πλειερ.

Για ποιο λειτουργικο μιλαμε? Γιατι στα βιστα κανει μια κουλαμαρα .....

Άβυσσος η ψυχή των υπολογιστών...

Αυτό συνέβη σε όλα τα αρχεία σου, δηλαδή λύθηκε το πρόβλημα, ή σε κάποια ναι και σε άλλα όχι;

δυστυχώς ακόμη δεν μπορώ να σου πω, αύριο θα παίξω νέες ταινίες , τώρα ακόμη κατεβάζω...
πάντως το ACfilter το έχω εγκαταστήσει(ακολουθώντας μερικώς κάποιες οδηγίες)

Κι επειδή έχω σβήστα την κουλαμάρα υπάρχει τρόπος να την αποφύγουμε;

Re: Απάντηση: Μη δυνατή αναπαραγωγή DTS

Θα ελεγα οτι η λυση του ac3filter ειναι μονοδρομος.

Μα ,σε μένα τουλάχιστον, εδώ είναι το πρόβλημα. Στο ac3 δείχνει είσοδο 5 κανάλια, στην έξοδο 5 κανάλια και ο ενισχυτής -ανάλογα τον τύπο του αρχείου*- αναγνωρίζει είτε δικάναλο PCM είτε πεντακάναλο DolbyDigital. Σχεδόν ποτέ δεν αναγνωρίζει DTS σε αρχεία βίντεο (μόνο σε ένα για την ακρίβεια από όσα έχω) και ποτέ σε αρχεία μουσικής.

*στα mpeg-1,XViD δίνει δικάναλο και στα x.264 δίνει DD αν έχουν πολυκάναλο ήχο

Εγώ πάλι ενώ στα xp ανάβει το κόκκινο σηματάκι dts (ενισχυτής yamaha) με mpc και winamp στα vista σηκώνω τα χέρια ψηλά, τα έχω δοκιμάσει όλα και δεν βλέπω dts με τίποτα, μήπως πρέπει να ξαναγυρίσω στα xp