Μια μικρή συνάντηση στην Κρήτη...

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,392
Θα ηθελα να ευχαριστησω και μεσα απο αυτο το νημα το Μιχαλη (sonus),για την ομορφη φιλοξενια και τον χρονο που αφιερωσε στη μικρη συναντηση που ειχαμε προ λιγων ημερων στο σπιτι του στην Κρητη.

Η αγαπη και το ενδιαφερον του Μιχαλη για το πως θα καταγραψει τη μουσικη και τον ηχο σωστα και θα δημιουργησει μια πραγματικα πολυ καλη ηχογραφηση,ειναι εμφανης,και χαρηκα ιδιαιτερα που γνωριστηκαμε απο κοντα και ακουσα αφενος και καποιες ηχογραφησεις του,αλλα και ανταλλαξαμε και αποψεις για τον ηχο,και για τα ακουστικα μας κτλ.Ο Μιχαλης ειναι ανθρωπος που εχει κατασταλλαγμενη και σοβαρη αποψη για την ηχητικη ποιοτητα και πιστοτητα στη μουσικη που ακουμε,και δεν ειναι παραξενο μιας και εχει δωσει χρονο,προσπαθεια και μερακι σε αυτο που αγαπα να κανει.

Ελαφρως περιορισμενος ο χρονος μου λογω του οτι πηγα και με θυλικη παρεα που της ειχα ταξει και εξοδο ,αλλα καταφεραμε και αλληλοακουσαμε και καποια απο τα ακουστικα μας...

Πολυ θετικη εντυπωση μου αφησαν τα k271 οδηγουμενα σωστα,με ουδετερο,σωστο και ισορροπημενο ηχο.Τα Κ77 μου φανηκαν και αυτα αξιοπρεπεστατα για την τιμη τους,οπως εχει γραψει και ο Μιχαλης στην παρουσιαση του.
Τα focal spirit one μου αφησαν και αυτα θετικη εντυπωση ηχητικα παροτι τα ακουσα λιγο απο το ipod μου με 2-3 τραγουδακια,(αν και ο Μιχαλης ειπε οτι ηταν αστρωτα),με ηχο λιγο πλουσιο αλλα οχι παχυ/μπουκωμενο,και με σχετικα καλη ισορροπια και λεπτομερεια.Μια μικρη επιφυλαξη μονο για την εφαρμογη τους ειχα,που δεν ηταν over ear στα δικα μου αυτια,λογω σχεδιασης/μεγεθους των earpads.Τα sony 7506 μου φανηκαν στο λιγο που τα ακουσα οτι ειχαν καλο imaging,ισως ηταν λιγο πιο κλινικα στα υψηλα,αλλα και παλι αυτες ειναι εντυπωσεις που θα πρεπει να λαμβανονται με μια επιφυλαξη καθως ουτε την εμπειρια του Μιχαλη εχω,αλλα ουτε και ειχα το χρονο για λιγη παραπανω ακροαση.Τελος μου αρεσε η αποδοση που ειχαν τα ενεργα ηχεια fostex ,με ηχο ρεαλιστικο και διαφανο,με αληθοφανεις χροιες και καλη εκονα,απεδιδαν τη μουσικη που ειχε ηχογραφησει ο Μιχαλης αρκετα κοντα στην πραγματικοτητα πιστευω οσον αφορα στην ρεαλιστικη αποδοση των φωνων,των οργανων κτλ.

Χαιρομαι λοιπον Μιχαλη που τα ειπαμε και απο κοντα,και ευελπιστω και σε μελλοντικη συναντηση και παλι,οπως βεβαια και με τα αλλα παιδια στο φορουμ οποτε δοθει η ευκαιρια. :smile:

Last edited:
Γιάννη (mstr) κι' εγώ θα σ' ευχαριστήσω για την επίσκεψη σου στο χώρο μου.
Και παρ' όλο που βρισκόμαστε σε απόσταση μιάμισης ώρας δρόμο περίπου, να που βρεθήκαμε και κοντοχωριανοί! :smile:

Κρίμα μόνο που ο χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας ήταν περιορισμένος, αλλά πιστεύω θα επακολουθήσει και συνέχεια. Χωρίς υπερβολές ο Γιάννης είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά στο forum και πολύ χάρηκα που γνωριστήκαμε. Και η συμπαθέστατη φίλη του που τον συνόδεψε είναι γνήσια μουσικόφιλη, αλλά όχι των gadget. Ουδείς τέλειος! :laugh:

Χαίρομαι που σας άρεσαν οι ηχογραφήσεις μου, έστω τα λίγα δείγματα που μπορέσαμε ν' ακούσουμε. Η προσπάθεια είναι να επιτευχθεί η μέγιατη δυνατή φυσικότητα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πραγματικό, αλλά και στο καλλιτεχνικά άρτιο.

Στο "ψητό" τώρα: Ακούσαμε τα ακουστικά που είχε φέρει ο Γιάννης μαζί του, καθώς και τα δικά μου. Κύρια Πηγή ήταν ο Prism Sound Ορφεύς από τους δικούς του ενισχυτές ακουστικών. Δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη παρουσίαση.

Ο Γιάννης είχε μαζί του επίσης το ipod nano 5th gen από το οποίο έκανε επίσης ακροάσεις τα δικά μου ακουστικά, ώστε να τα ακούει και με μία οικεία γι' αυτόν πηγή.

Για ακρόαση από ηχεία είχαμε συνδεμένα τα μικρά ενεργά Fostex PM0.4
Αυτά χρησιμοποιώ ως μόνιτορ για το χωριό. Τα οποία παίζουν πιστεύω με ποιότητα και πιστότητα πολλές φορές πολλαπλάσια για το κόστος τους. Δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο ηχείο στα 200 ευρώ. Ανέκαθεν είχα αδυναμία στα μικρά διαμάντια. Όταν αγοράσεις ένα μηχάνημα και το ακριβοπληρώσεις, μπορεί να παίζει πολύ καλά, αλλά οφείλει να παίζει και καλά. Αν όμως βρείς κάτι τόσο οικονομικό, αλλά με όλα τα στοιχεία της μεγάλης κατηγορίας πρέπει να λες κάτι γι' αυτό. Η πιστότητα, η ευκρίνεια και η ακρίβεια που έχουν τα μικρούλια είναι απίστευτη. Λόγω μεγέθους δεν φτάνουν πολύ χαμηλά, αλλά ως εκεί που φτάνουν είναι άψογα. Κι' από εκεί και κάτω διαθέτουν μία πολύ ομαλή αποκοπή δίχως το παραμικρό κρέμασμα ή μπουμάρισμα. Επίσης δεν είναι για πολύ μεγάλες εντάσεις. Ένα μικρομεσαίο χώρο τον καλύπτουν όμως. Άλλωστε η βασική τους χρήση είναι η near field ακρόαση στο 1-3 μέτρα. Μιά χαρά...

Για τ' ακουστικά τώρα που ήταν και το κυρίως αντικείμενο της συνάντησης:

Τα ακουστικά του Γιάννη.

-Τα KRK KNS 6400. Κατά τη γνώμη μου εντελώς αδιάφορα ακουστικά. Γενικά με πνιγμένο ήχο. Περιορισμένα προς τα πάνω και προς τα κάτω. Από την άλλη πλευρά είναι άνετα και ξεκούραστα όταν τα φοράς και προσφέρουν μία πολύ καλή απομόνωση. Θα ήταν μία πιθανή επιλογή για διανομή σε μουσικούς που θα τα φοράνε κατά τη διάρκεια ηχογράφησης. Αλλά τίποτα πέραν τούτου.

-Τα Shure SRH 840. Άνετα και ξεκούραστα όταν τα φοράς. Το χαμηλό τους είναι καλό, δεμένο, χωρίς κρεμάσματα, αλλά δεν νομίζω ότι κατεβαίνουν πάρα πολύ χαμηλά. Στα μεσαία υπάρχει κάποιο "μπούκωμα", κάποια έρρινη χροιά, για την ακρίβεια έχουμε μία μείωση της διαύγειας και της αντίληψης των ιδιαίτερων ηχοχρωμάτων και των φωνών, ενώ στα μεσοϋψηλά ένα ελαφρύ -μα πολύ ελαφρύ- τσίμπημα. Ένα ελαφρύ επίσης πέπλο (πτώση στις πολύ υψηλές θα έλεγα) Μ' αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρουν ένα άκουσμα γενικά πολύ ξεκούραστο. Το οποίο πιθανόν να ευνοεί ορισμένα είδη μουσικής (π.χ. ροκ) και να είναι ιδιαίτερα κατάλληλα γι' αυτά. Ο Γιάννης τα χρησιμοποιεί με τον λαμπάτο ενισχυτή ακουστικών Musical Fidelity Xcan V8,με το απλό τροφοδοτικό/μετασχηματιστή και τις stock* λυχνίες ecc88. Και είναι πολύ ευχαριστημένος με το συνδυασμό. Πιστεύω ότι με τον ήχο της λάμπας τα ακουστικά μάλλον βρίσκουν την ισορροπία τους ειδικά στα μεσαία και πρέπει να ταιριάζουν.

-Τα Sony MDR 1R Για τα οποία τόση συζήτηση έχουμε κάνει. Παρά τις γκρίνιες του Γιάννη στην αρχή το ακουστικό έχει αρχίσει να στρώνει. Πιστεύω όμως ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμη. Στην ακρόαση ήταν εντελώς ισορροπημένο και ουδέτερο σε όλο το φάσμα, με μία μικρή πτώση στις πολύ υψηλές συχνότητες που κάνει το άκουσμα λίγο πιο γλυκό απ' ότι είναι στην πραγματικότητα. Η διαφορά αυτή είναι πολύ λεπτή. Διότι για να κάνεις μία τέτοια διαπίστωση πρέπει να γνωρίζεις ποιά ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Στις ηχογραφήσεις που έχω ο ίδιος πραγματοποιήσει κι' επεξεργαστεί είμαι σε θέση να ξέρω ποιά είναι αυτή η πραγματικότητα, οπότε μπορώ να το ξέρω. Πιστεύω όμως ότι με λίγο στρώσιμο ακόμα οι πολύ υψηλές συχνότητες θα "ανοίξουν" κι' άλλο και τα ακουστικά θα είναι και ολοφάνερα ανάμεσα στα κορυφαία. Ά, ξέχασα επίσης να πω, ότι είναι και πολύ όμορφα!

Τα δικά μου ακουστικά

-Τα AKG K271 Studio. Χαίρομαι που άρεσαν στο Γιάννη. Άλλά τα έχουμε πει πολλές φορές. Απόλυτα ουδέτερο, ένα από τα ελάχιστα απολύτως κορυφαία ακουστικά στον κόσμο ανεξαρτήτως τιμής, αρκεί να βρείς ενισχυτή μ' επαρκή ισχύ να τα οδηγήσει. Ο Ορφέας της Prism τα οδηγεί άριστα από την άποψη του ηχητικού φάσματος, αλλά δεν τα εξαντλεί. Χρειάζεται λίγο ακόμα. Και είναι τα μόνα -απ' όσα έχουμε δοκιμάσει- που δεν εξαντλεί!

-Τα Focal Spirit One. Όπως είπα και στο Γιάννη, είναι ακόμα άστρωτα. Ο λόγος; Ανήκουν στην κατηγορία On-Ear. Πολύ σφιχτά πάνω στα πτερύγια των αυτιών, προσφέρουν άψογη απομόνωση. Για τα ακουστικά αυτά στην παλιότερη συνάντηση ακουστικάριων που είχαμε κάνει υπήρξαν δύο εντελώς αντίθετες αντιδράσεις:

Στο Λευτέρη (central) άρεσαν αμέσως πάρα πολύ.

Στο Λάμπρο (tonal) καθόλου. Όχι για τον ήχο, άσχετο, αλλά διότι τα On-Ear του ήταν τόσο ενοχλητικά που δεν μπορούσε να τ' ανεχτεί ούτε για λίγο!​

Έτσι είναι. Τα ακουστικά ανήκουν στα πιο προσωπικά αντικείμενα. Επιφυλάσσομαι για μελλοντική παρουσίαση μόλις στρώσουν. Πάντως ανήκουν στην πολύ ανταγωνιστική των υψηλής (όχι υπερυψηλής) τιμής και ποιότητας κατηγορία.

-Τα AKG K77 έχουν ήδη παρουσιαστεί.

Τα Sony MDR-7506. Εδώ που τα λέμε ποτέ δεν τους είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Τα χρησιμοποιούσα μόνο ως εργαλείο. Έχουν μία προβολικότητα που μπορεί να κουράζει, όμως δεν είναι άσχημα. Ο Γιάννης πάντως τα πρόσεξε.

Αυτά ήταν με λίγα λόγια τα συμπεράσματα από τη συνάντηση. Υπήρξαν βεβαίως και ρακές (στα παραλειπόμενα) και σίγουρα στο μέλλον θα οργανώσουμε κι' άλλα!

Καλές γιορτές σε όλους εύχομαι!

:ernaehrung004:

Η γνωμη του Μιχαλη για τον σωστο ηχο ειναι σημαντικη πλεον για μενα,και πιστευω οτι και εσεις θα πρεπει να λαμβανετε σοβαρα υποψιν τις διαπιστωσεις του και τις προτασεις του εδω στο φορουμ. Ο Μιχαλης δεν ειναι μονο ενας απλος μουσικοφιλος και χομπιστας οπως οι περισσοτεροι απο εμας,και η ενασχοληση του με τη σωστη ηχογραφηση της μουσικης του εχει δωσει τη δυνατοτητα και την επιπλεον πειρα για σωστοτερη αξιολογηση του ηχου.

Η δικια μου εμπειρια για τον σωστο ηχο ειναι σαφως πιο περιορισμενη,ειδικα απο την αποψη του οτι δεν εχω πατησει ποτε τα "χωραφια" των ηχογραφησεων,της πιστης εγγραφης του ηχου,και κινουμαι με πιο υποκειμενικα κριτηρια/γουστα στην επιλογη των ακουστικων μου κτλ.
Πιθανως αυτο να ειναι καλο να το αναφερω και σαν μια μικρη εισαγωγη,σε καποια μελλοντικη παρουσιαση/εντυπωσεις κτλ που πιθανως να ξαναγραψω εδω.

Οσο παει κανεις και μαθαινει παντως,και αυτο ειναι σημαντικο.Γι'αυτο και εμεις που αγαπαμε την ακροαση μουσικης απο καλα ηχοσυστηματα γενικα,πρεπει να κανουμε και συναντησεις οποτε ειναι εφικτο,ολο και κατι παραπανω θα μαθουμε,ολο και κατι καινουριο θα ακουσουμε.

ΥΓ: Ευχαριστω Μιχαλη για τα καλα σου λογια,και για μενα ηταν μια πολυ ενδιαφερουσα συναντηση,διοτι γνωρισα εναν ευαισθητο ανθρωπο που αγαπα τη μουσικη και εχει μια σοβαρη και κατασταλλαγμενη αποψη και για το πως πρεπει να ακουγεται σωστα,οπως της αρμοζει.Την ιδια καλη εντυπωση ειχε φυσικα και η φιλη μου που ηρθαμε μαζι,αλλα οπως ξερεις οι γυναικες δε πολυασχολουνται και τοσο με τα μηχανηματα κτλ!

Ασχετο αλλα μπερδευτηκες λιγο,τα shure 840 δε μου αρεσουν απο τον xcan με τις λυχνιες βασικα τοσο :D , ισως το ειπα για τα sony καποια στιγμη. :smile: Τα 840 μου αρεσει πολυ να τα χρησιμοποιω απο το ipod σε αρκετα χαμηλες εντασεις κυριως,διοτι δινουν στα αυτια μου ενα ομορφο αποτελεσμα ατμοσφαιρικο χωρις να τους λειπει ζωη,με καλη εικονα,ενω στα αυτια μου εχουν και μια καλη ισορροπια και φυσικοτητα για τον τυπο και την κατηγορια τιμης τους και ειναι καλα για all around ακροαση μουσικουλας.

Λοιπον παιδια ενδεχεται να λειψω για καποιες μερες,οποτε ευχομαι Καλες Γιορτες με Υγεια και Χαρα,και ευελπιστω σε μελλοντικη συναντηση,και να ειμαστε και πιο πολλοι την επομενη φορα! ;)

Τα καλά του χόμπυ! Ανταλλαγή εμπειριών και νέες γνωριμίες! :ernaehrung004:

Μιχάλη για τα Focal δεν ήμουν και τόσο αρνητικός :grandpa:, αλλά επειδή τα ακουστικά είναι κάτι που φοριέται κυριολεκτικά,
από το "ένδυμα" θέλω άνεση (για εμφάνιση δε με νοιάζει γιατί έξω μόνο τα in-ear χρησιμοποιώ και όχι πολύ συχνά).

Καλές Γιορτές και Καλά Χριστούγεννα! :bsanta:

Άϊντε να περάσουν οι γιορτές να κανονίσουμε κι' εδώ κανά γκάδερινγκ!!!!!
Εύγε και πάλι εύγε!!!!

Μέσα και γω αν κανονιστεί τίποτα Αθήνα :cool: Ευχαριστούμε που γράφετε τόσο αναλυτικές εντυπώσεις και μαθαίνουμε και τίποτα για ωραία μοντέλα ακουστικών.

....
ΥΓ: Ευχαριστω Μιχαλη για τα καλα σου λογια,και για μενα ηταν μια πολυ ενδιαφερουσα συναντηση,διοτι γνωρισα εναν ευαισθητο ανθρωπο που αγαπα τη μουσικη και εχει μια σοβαρη και κατασταλλαγμενη αποψη και για το πως πρεπει να ακουγεται σωστα,οπως της αρμοζει.Την ιδια καλη εντυπωση ειχε φυσικα και η φιλη μου που ηρθαμε μαζι,αλλα οπως ξερεις οι γυναικες δε πολυασχολουνται και τοσο με τα μηχανηματα κτλ!
Ευχαριστώ για τις φιλοφρονήσεις, όσο και να'ναι, κολακεύομαι! :laugh: :cool:

Η φίλη σου ασχολείται όμως με τη μουσική κι' αυτό είναι πιο σπουδαίο...

Ασχετο αλλα μπερδευτηκες λιγο,τα shure 840 δε μου αρεσουν απο τον xcan με τις λυχνιες βασικα τοσο :D , ισως το ειπα για τα sony καποια στιγμη. :smile: Τα 840 μου αρεσει πολυ να τα χρησιμοποιω απο το ipod σε αρκετα χαμηλες εντασεις κυριως,διοτι δινουν στα αυτια μου ενα ομορφο αποτελεσμα ατμοσφαιρικο χωρις να τους λειπει ζωη,με καλη εικονα,ενω στα αυτια μου εχουν και μια καλη ισορροπια και φυσικοτητα για τον τυπο και την κατηγορια τιμης τους και ειναι καλα για all around ακροαση μουσικουλας.
Μάλλον τα μπέρδεψα... :blush:
Τα Shure 840 πάντως τα θεωρώ καλά και ξεκούραστα ακουστικά και καθόλου δεν τα απορρίπτω παρά την έλλειψη ουδετερότητας που διέκρινα. Είναι καλή επιλογή.

Να προσθέσω και την ιδιαίτερη εκτίμηση που έχω για την Shure σαν εταιρεία. Ότι φτιάχνει είναι απόλυτα αξιόπιστο και αντιστοιχεί στα χρήμστα του με το παραπάνω.

Λοιπον παιδια ενδεχεται να λειψω για καποιες μερες,οποτε ευχομαι Καλες Γιορτες με Υγεια και Χαρα,και ευελπιστω σε μελλοντικη συναντηση,και να ειμαστε και πιο πολλοι την επομενη φορα! ;)
Σου εύχομαι επίσης Καλές Γιορτές και Ευτυχία για τον καινούργιο χρόνο. :smile1:

Ετοιμάζομαι για αναχώρηση για την Αθήνα. Συναντήσεις όμως σίγουρα θα κάμουμε πολλές.
Άλλωστε το'χω δίπορτο Αθήνα-Κρήτη! :wink1:

Last edited:
Re: Απάντηση: Μια μικρή συνάντηση στην Κρήτη...

Τα καλά του χόμπυ! Ανταλλαγή εμπειριών και νέες γνωριμίες! :ernaehrung004:

Μιχάλη για τα Focal δεν ήμουν και τόσο αρνητικός :grandpa:, αλλά επειδή τα ακουστικά είναι κάτι που φοριέται κυριολεκτικά,
από το "ένδυμα" θέλω άνεση (για εμφάνιση δε με νοιάζει γιατί έξω μόνο τα in-ear χρησιμοποιώ και όχι πολύ συχνά).

Καλές Γιορτές και Καλά Χριστούγεννα! :bsanta:
Αυτό ακριβώς λέω!
Αλλά μου έκανε εντύπωση η εντελώς αντίθετη αντίδραση δύο ανθρώπων για το ίδιο θέμα την ίδια στιγμή.

Το θέμα πως νοιώθουμε τα ακουστικά όταν τα φοράμε είναι εντελώς προσωπικό. Όσο για μένα για τα συγκεκριμένα είμαι κάπου στη μέση. Ναι μεν δεν μ' ενοχλούν όταν τα φοράω, όμως δεν είναι για πολύωρη ακρόαση. Μία έως δύο ώρες μέγιστο όριο.
Γι' αυτό έχουν μείνει ως τώρα άστρωτα. :cool:

Και το θέμα πού, πώς, πότε και για ποιά χρήση τα προορίζεις είναι καθοριστικό για την επιλογή ακουστικών.

Καλά Χριστούγεννα επίσης! :christmastree2:

Άϊντε να περάσουν οι γιορτές να κανονίσουμε κι' εδώ κανά γκάδερινγκ!!!!!
Εύγε και πάλι εύγε!!!!

Μέσα και γω αν κανονιστεί τίποτα Αθήνα :cool: Ευχαριστούμε που γράφετε τόσο αναλυτικές εντυπώσεις και μαθαίνουμε και τίποτα για ωραία μοντέλα ακουστικών.
Καλές γιορτές παιδιά! :merrychristmas:
Οι ακουστικάριοι έχουν φτιάξει μία από τις καλύτερες παρέες στο forum.. :smile1: :116:

Άντε, να χαιρόμαστε το προσωπικό μας Hi-End! :108:

Last edited:
Καλές γιορτές παιδιά! :merrychristmas:
Οι ακουστικάριοι έχουν φτιάξει μία από τις καλύτερες παρέες στο forum.. :smile1: :116:

Άντε, να χαιρόμαστε το προσωπικό μας Hi-End! :108:
Καλές γιορτές με υγεία πάνω απόλα και καλές μουσικές ψυχοθεραπείες να έχουμε τώρα που θα έχουμε και περισσότερο χρόνο!! :)