Mια ντουζίνα πισί για να ακούσω... κάτι καλό, επιτέλους.

Δυστυχώς για πολυ κοσμο δε κάνω καμία πλάκα....

Και μένα μου φαίνοταν αστείο όταν το άκουγα....

Υπάρχει σοβαρή διάφορα εξαιτίας κυρίως του λειτουργικού συστήματος του Mac (το οποίο είναι ουσιαστικά Unix) αλλά και λόγω κάποιων καλών υλοποιησεων σε software player όπως το Audirvana και κυρίως το Amarra...

αν μπορούσαν να τεκμηριωθούν με κάποιο τρόπο αυτά θα ήταν πολύ ωραία...

Διότι κάποιος μπορεί να πεί το παρακάτω..:

Υπάρχει σοβαρή διάφορα εξαιτίας κυρίως του λειτουργικού συστήματος του pc (το οποίο είναι ουσιαστικά Windows) αλλά και λόγω κάποιων καλών υλοποιησεων σε software player όπως το Foobar και κυρίως το Winamp...-bye--bye--bye-

αν μπορούσαν να τεκμηριωθούν με κάποιο τρόπο αυτά θα ήταν πολύ ωραία...

Διότι κάποιος μπορεί να πεί το παρακάτω..:

Υπάρχει σοβαρή διάφορα εξαιτίας κυρίως του λειτουργικού συστήματος του pc (το οποίο είναι ουσιαστικά Windows) αλλά και λόγω κάποιων καλών υλοποιησεων σε software player όπως το Foobar και κυρίως το Winamp...-bye--bye--bye-

Ο μόνος τρόπος να τα τεκμηριωσεις είναι να τα συγκρίνεις όπως έχουν κάνει όλοι όσοι προτιμούν το Mac σε σχέση με το PC για transport...

Ξαναλέω βέβαια ότι το software παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι θα ακούσεις

Last edited:
Και κάτι άλλο είναι ότι ο ήχος στο Mac με Pure Music έχει σοβαρές διάφορες από τον ήχο που παίρνεις με Amarra. Άρα το προφανές είναι να συγκρίνουμε software και όχι πλατφόρμες. Εάν βάλουμε σε PC ένα αντίστοιχο επαγγελματικό προγράμμα για χρήση αναπαραγωγεα προφανώς οι διάφορες με Mac Amarra θα πρέπει να είναι πολύ μικροτερες.

Ο μόνος τρόπος να τα τεκμηριωσεις είναι να τα συγκρίνεις όπως έχουν κάνει όλοι όσοι προτιμούν το Mac σε σχέση με το PC για transport...

Ξαναλέω βέβαια ότι το software παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι θα ακούσεις

τεκμηρίωση είναι τεκμηρίωση αγαπητέ.
Το τί αρέσει στον χ και τί στον ψ δεν είναι τεκμηρίωση.
Είναι σαν να λες αυτό είναι καλό γιατί έχει αλάτι και το άλλο δεν είναι γιατί είναι ανάλατο.

Τεκμηρίωση δεν είναι να πείς το φεράρι τρέχει πιό πολύ από ένα φιέστα, δοκίμασε και θα δείς.
Δεν μπορούν και δεν θέλουν να δοκιμάσουν όλοι.

Όταν λέμε συνεπώς ότι το χ είναι καλό επειδή έχει λίνουξ και το ψ όχι επειδή έχει παράθυρα δεν τεκμηριώνουμε.
Λέμε τί πιστεύουμε και δατς ιτ.

(Διότι έγώ προσωπικά πιστεύω το αντίθετο ή ότι κάποιοι νομίζουν διάφορα)

Δυστυχώς το software για σένα και μένα είναι black box και μόνο ο προγραμματιστης που το έγραψε ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Από την εμπειρία μου σαν προγραμματιστης το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ο προγραμματισμός σε Windows γίνεται συνηθως με χρήση έτοιμων εργαλείων που παρέχει η Microsoft και ο προγραμματιστης συνήθως δε σκάβει βαθιά στο να παρακάμψει τμήματα του λειτουργικού που μπορεί να επιδρούν και αρνητικά στον ήχο....

Με λίγα λόγια ποτέ δε θα μπορέσεις να καταλάβεις τι παίζει καλύτερα διαβάζοντας προδιαγραφές γιατί ακριβώς μιλάμε για software και η ποιότητα του λογισμικού σε αναπαραγωγή μουσικής δε τεκμηριωνεται... Όσο λοιπόν δε κανείς συγκρίσεις ο ίδιος μπορείς να πιστεύεις ότι θέλεις...

Το σιγουρο ειναι οτι δεν χρειαζεται μια ντουζινα Η/Υ για ακουστει κατι καλο, δεν παιζει ρολο ο επεξεργαστης, δεν παιζει ρολο η μητρικη εφοσον υπαρχει ξεχωριστη καρτα ηχου, δεν παιζει ρολο το καλωδιο IDE που αναφερθηκε καθως και αλλα που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση.
Καλωδια ρευματος και άλλα απλα ειναι σεναρια επιστημονικης φαντασιας.

Μιλωντας καθαρα για το υλικο του Η/Υ (μητρικη/επεξεργαστης) το μονο που θα μπορουσε να παιξει ρολο ειναι το spread spectrum αλλά και το συστημα εξοικονομησης ενεργειας (EIST / cool n quiet). Για το θεμα jitter.
Αλλά ουτε αυτα παιζουν ρολο.

Αυτο που παιζει ρολο ειναι ο κωδικοποιητης.
Και ειδικα αν μιλαμε για mp3 ισως πολλοι να αγνοουν οτι υπαρχουν δυο κυριως κωδικοποιητες. Ο Fraunhofer και ο Lame.
Με τεραστια συλλογη απο mp3, τα περισσοτερα ριπαρισμενα απο μενα ή τον αδερφο μου, δεν ασχολουμαι με flac.

Αυτο που παιζει ρολο ειναι ο player.
Στην περιπτωση mp3 ο καλυτερος ολων ειναι ο MusicMatchBox (εχει παψει η εξελιξη του) και ειδικα οι εκδοσεις πριν την εξαγορα απο το yahoo. Και ειδικα για το ριπαρισμα.

Αυτο που παιζει ρολο ειναι η καρτα ηχου.
Δεν χρειαζεται ντακ και μακ. Μια καλη καρτα ηχου χρειαζεται.

Με λιγα λογια δεν χρειαζονται πολλα. Λιγα, απλα και φθηνα.

Δυστυχώς το software για σένα και μένα είναι black box και μόνο ο προγραμματιστης που το έγραψε ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Από την εμπειρία μου σαν προγραμματιστης το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ο προγραμματισμός σε Windows γίνεται συνηθως με χρήση έτοιμων εργαλείων που παρέχει η Microsoft και ο προγραμματιστης συνήθως δε σκάβει βαθιά στο να παρακάμψει τμήματα του λειτουργικού που μπορεί να επιδρούν και αρνητικά στον ήχο....

Με λίγα λόγια ποτέ δε θα μπορέσεις να καταλάβεις τι παίζει καλύτερα διαβάζοντας προδιαγραφές γιατί ακριβώς μιλάμε για software και η ποιότητα του λογισμικού σε αναπαραγωγή μουσικής δε τεκμηριωνεται... Όσο λοιπόν δε κανείς συγκρίσεις ο ίδιος μπορείς να πιστεύεις ότι θέλεις...

όταν λέω να το τεκμηριώσει κάποιος δεν εννοώ προφανώς εσένα.

Αυτο που παιζει ρολο ειναι ο κωδικοποιητης.
Και ειδικα αν μιλαμε για mp3 ισως πολλοι να αγνοουν οτι υπαρχουν δυο κυριως κωδικοποιητες. Ο Fraunhofer και ο Lame.
Με τεραστια συλλογη απο mp3, τα περισσοτερα ριπαρισμενα απο μενα ή τον αδερφο μου, δεν ασχολουμαι με flac.

Αυτο που παιζει ρολο ειναι ο player.
Στην περιπτωση mp3 ο καλυτερος ολων ειναι ο MusicMatchBox (εχει παψει η εξελιξη του) και ειδικα οι εκδοσεις πριν την εξαγορα απο το yahoo. Και ειδικα για το ριπαρισμα.

Αυτο που παιζει ρολο ειναι η καρτα ηχου.
Δεν χρειαζεται ντακ και μακ. Μια καλη καρτα ηχου χρειαζεται.

Με λιγα λογια δεν χρειαζονται πολλα. Λιγα, απλα και φθηνα.

ο αποκωδικοποιητής?
δηλαδή σωθήκαμε με τον Φραουνχόφερ?
μην τρελλαθούμε κι όλας.:rifle:
Καλός άγιος καλά τα έκανε, αλλά μέχρι εκεί που έκανε.
Και δηλαδή θα πετάξουμε τα μη απωλεστικά και αντ αυτών θα λύσουμε το πρόβλημά μας αν δεν αποκωδικοποιήσουμε με λειμ?

Ενδιαφέρουσα άποψη αλλά δυστυχώς δεν στέκει όσα εκατομμύρια mp3 και αν κάψουμε.

Και όσο για το τελευταίο...δηλαδή η κάρτα (η καλή και καλά) δεν έχει ντακ και μακ?

Re: Απάντηση: Re: Mια ντουζίνα πισί για να ακούσω... κάτι καλό, επιτέλους.

Γιώργη πλέον έχει αρχίσει να με πιάνει ένας φόβος με οποιαδήποτε αλλαγή.
Τόσα που είδα δηλαδή φοβήθηκα ο καψερός.
Λάθη επι λαθών, φτιάξιμο ήχου και χάλασμα στο φτερό επειδή θάαααα φτιάξω κάτι καλύτερο... και στο τέλος άνθρακες ο θησαυρός... με κάνανε πολύ επιφυλακτικό.
Είναι τόσα πολλά τα μπιμπλίκια που κυκλοφοράνε στα μαγαζιά και στα σάιτς που υπερκορέσανε το μυαλό μου μόνο που τα διαβάζω...
Πιθανολογώ ότι το 90% από αυτά είναι για πέταμα.

Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω πως κάποιοι μαγκίτες είδαν φως και πέσανε να φάνε τα ευρά των δύσμοιρων χομπιστών, κάτι που αντιβαίνει άπαξ στις αρχές μου...
Εν τω μεταξύ διάφοροι άβακες και λοιποί βάρεζ κυκλοφοράνε κάτι παπαριές... χάι ρεσολούσιον και μάλιστα με υπερήφανες υπογραφές μερικών χαιεντομηχανών... και με πιάνει θλίψη με όλα αυτά που συμβαίνουν σ' αυτό το πολύπαθο χόμπυ.

Πάντως οι επεξεργαστές δεν πρέπει να πολυφταίνε καθώς δοκιμάστηκαν και σε άλλες μόμπος.
Βέβαια ώς φαίνεται η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά οπότε όλα παίζουν.

γιαννη εχεις διιο να εισαι επιφυλακτικος αλλα ο καρτες που αναφερεις τις εχω

δοκιμαση ολες και ειναι για κλωτσιες σε σχεση ακομα και με το φτηνοτερο

ντακ.

δοκιμασε το μπερυ αν το εχεις ακομα.

η καλυτερη spdif out απο τις παραπανω ειναι της maudio αλλα με

windows xp.

σε vista -7 δεν δουλευη καλα.

επισης πρεπη να ρυθμισεις το foobar καταληλα.

ελπιζω να ξερεις αν και πολυ μικροτερη σημασια εχει

απο οτι οι αναλογικες των καρτων ηχου.

@Παιδιά δούλεψα και με linux και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια.
Απλά ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα από τα WIN αλλά όχι σημαντικά.
Βέβαια εκεί οι πλέυερς δεν είχαν τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ τους όσο έχουν οι πλέυερς των WIN.

Eπίσης έχω μετατρέψει πολλά βυνίλια σε σιντί και παρατήρησα και εκεί τα ίδια φαινόμενα να ισχύουν επακριβώς.
Στο "κακό" σετάπ Η/Υ, το αντίγραφο ήταν επίπεδο σχετικά αψύ και με κακή ροή.

Έτσι μου δικαιολογούνται και οι κακές μεταφορές που υπάρχουν στο WEB.
Και φυσικά κακές μεταφορές ενώ θεωρητικά η αλυσίδα μεταφοράς είναι εντάξει και πλήρως αξιόλογη.
Βλέπω στα διάφορα σετάπ ακριβά πικάπ, ακριβές κεφαλές και φόνο με κακό τελικό αποτέλεσμα μεταφοράς σε ψηφιακή μορφή.

@ Μπακ το μπερυντακ δεν το έχω πλέον. Ούτε την 2496.
Γενικώς δεν έχω κανένα ντακ αυτή τη στιγμή.
Θα μείνω προς το παρόν με την αρχαιολογία αφού με ικανοποιεί και βλέπουμε.

Το μόνιμο άγχος είναι ότι λόγω της γήρανσης των υλικών μην αποβιώσουν και μείνω ρέστος και χαρμάνης που λέει το τραγουδάκι.
Φυσικά με τον cel466 ούτε λόγος για αναπαραγωγές βίντεο με μουσικό περιεχόμενο, πράγμα που μου αφαιρεί αρκετή ευχαρίστηση.

μωρ θες και βίντεα.....

πάνε πάρε μια uca 202 να στρώσεις....

UCA202_P0484_FrontPerspective_XXL.jpg

κάνει 25 ευρά, έχει και asio δέχεται και είσοδο για ριπ, δέχεται και ακουστικά, και οπτική έξοδο, έχει και 5532 στην έξοδο και βελτιώνεται με ένα εξωτερικό τροφοδοτικό και δυό τρείς πυκνωτές...

SHERPA, έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αυτό που προσπαθείς να κάνεις. Να καταφέρεις Onboard ή παλιά pci σε παλιό hardware να παίξει όπως ένα μοντέρνο&οικονομικό dac μέσω ψηφιακής σύνδεσης από pc. Και όσο εξαντλητικός να ήσουν με τις δοκιμές σου πάλι κάτι μπορεί να σου χαλάει τη σούπα λ.χ. κάποιο κακό τροφοδοτικό, κάποιος κακός driver για παλιά κάρτα ήχου που δε θα παίζει ιδανικά σε win7 κ.ο.κ.
Τι σε κάνει να θεωρείς ότι με μια οπτική ίνα από μια Onboard δε θα καταφέρεις να βγάλεις καλύτερο ήχο από τις onboard και pci?
Win7 + wasapi + dac είναι ένας εύκολος δρόμος για να φτάσεις γρήγορα κάπου. Από εκεί και περά πάλι ανοίγει ένας ωκεανός επιλογών.

Στη συνέχεια εάν θες πραγματικά να παίξεις με ελάχιστες απαιτήσεις και πολύ παλιό hardware ένα ξεβράκωτο Linux χωρίς καν γραφικά, μπορεί να βολέψει.
Μπορείς να δοκιμάσεις ακόμα και linux based set top boxes όπως satellite receivers που πωλούνται πια μεταχειρισμένα κάτω από 100 ή κάτω και από 80 ευρώ. Μη νομίζεις ότι και το squeezebox έχει κάνα τέρας επεξεργαστή… ειδικά όταν βγάζουμε από τη μέση το αναλογικό κομμάτι του…

Τέλος, όσο παλιά και να είναι τα pc που δοκιμάζεις, με δυο σκληρούς δίσκους μπορείς να τα κάνεις μια χαρά file servers και να ταΐζεις χωρίς προβλήματα οποιοιδήποτε δικτυακό Player ή pc με μουσική. Δηλαδή μη τα πετάς ακόμα (συμφωνώ ή επαναχρησιμοποίηση είναι η καλύτερη ανακύκλωση) , και μπορεί να τους βρεις χρήση σίγουρα σε μια αλυσίδα αναπαραγωγής, πέραν της χρήσης που δοκίμασες.

Καλή συνέχεια και happy hacking :-)

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον δημιουργό του νήματος.

Η κύρια πηγή μου είναι υπολογιστής (σαν transport) με την ταπεινή gigabyte 73pvm S2H των 45 !!!!!

Σαν κάτοχος βέβαια και της εξαιρετικής asus xonar η μόνη διαφορά που είδα με την χρήση της ήταν κάτι ενοχλητικά τσάκ-τσάκ στις αλλαγές τραγουδιού και έτσι έχει μείνει στο ράφι.

Όλη η συλλογή μου είναι mp3 320kbps και ο player που χρησιμοποιώ είναι τα windows media center (το αναφέρω για να τονίσω πως δεν έχω κανένα "εξωτικό" setup).

Μέχρι στιγμής λοιπών με διάφορα transport λογικής τιμής που έχω στην κατοχή μου (marantz 63 kiss,sony 920Qs,pioneer 575,dennon 3910) δεν κατάφερα να πάρω την λεπτομέρεια και την ανάλυση που παίρνω απο τον υπολογιστή.

Η διαφορά μάλιστα του γνήσιου cd με τα mp3 που έχω κατεβάσει ή ριπάρει είναι δραματική με ξεκάθαρο νικητή τον υπολογιστή.

Δεν μιλάω για χαιεντίστηκους όρους και αηδίες.

Μιλάω για καθαρή πληροφορία που βγάζει μάτι με τον υπολογιστή και τα transport μου αδυνατούν να μου προσφέρουν.

Είναι σαν να υπάρχει κάτι ανάμεσα σε εμένα και τα ηχεία με τα transport.

Εντάξει δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο τα transport που έχω αλλά αν είναι να ξοδέψω 2000-3000 για να πάρω τα ίδια αποτελέσματα (προς το παρών) δεν το κάνω.

Last edited:
Πάντως μιας και έχω πολλά αξιόλογα δισκάκια όταν θα μου περισσεύουν χρήματα θα ανοίξω ενα αντίστοιχο νήμα να ψάξω για transport.

Πολύ φοβάμαι πάντως πως αν συνεχιστεί αυτή η χαώδης διαφορά τιμής των cd με ένα καλό σύστημα υπολογιστή θα έρθει πολύ σύντομα το τέλος των "hi-end" πηγών.

οι hiend πηγές, ως καθαρά consumer προϊόντα, αν ποτέ έρθει το τέλος τους, θα αντικατασταθούν με αντίστοιχες "άϋλες" hiend πηγές.
Ήδη γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται, να είσαι σίγουρος.

Κωστα, αν τα cd ακουγονται οπως mp3 ,τοτε μαλλον κατι δεν παει καλα,πολυ δε περισσοτερο που σε εσενα ακουγονται τα mp3 καλλιτερα.
Ακουσαμε υπαρκτες διαφορες αναμεσα σε ριπαρισμα με eac-wav και αλλο προγραμμα ριπαρισματος.Μονο το eac εφθασε να ακουγεται το ιδιο καλα με το κανονικο δισκακι,χρησιμοποιωντας το ιδιο dac εννοειται

Κωστα, αν τα cd ακουγονται οπως mp3 ,τοτε μαλλον κατι δεν παει καλα,πολυ δε περισσοτερο που σε εσενα ακουγονται τα mp3 καλλιτερα.
Ακουσαμε υπαρκτες διαφορες αναμεσα σε ριπαρισμα με eac-wav και αλλο προγραμμα ριπαρισματος.Μονο το eac εφθασε να ακουγεται το ιδιο καλα με το κανονικο δισκακι,χρησιμοποιωντας το ιδιο dac εννοειται

Τι να σου πω φίλε μου.

Ακούω μεγάλες διαφορές απο transport σε transport αλλά πάντα το αποτέλεσμα είναι υποδεέστερο του mp3 απο τον υπολογιστή.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να δανειστώ ενα πολύ αξιόλογο transport να δω τι στην ευχή συμβαίνει.

Last edited: