Μια ωραια λυση.....

Το Grandia που λες το έχω για case στο HTPC μου. Οπότε δεν λέει να πάρω και άλλο. Και 2ρον εγώ θέλω κάτι απλό και όχι ένα νέο PC. Για manually back up το θέλω, αλλά για 1 HTPC μόνο. Εγώ σκεφτόμουνα να έπαιρνα ένα κουτί να έβαζα τους HDD, 1 PSU και 1 M/B και με κάποιο τρόπο να το συνέδεα με το 2ρο pc μέσω esata. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω σκεφτεί πως να συνδεθεί. :p.
Σκέφτηκα επίσης να πάρω το raidsonic που λέω πιο πάνω και να το συνδέσω με μια πρίζα που θα μπορώ να την χειρίζομαι ασύρματα! Αλλά το βρίσκω υπερβολικό. Καμιά ιδέα???

Σίγουρα ισχύει αυτό που λέτε για το JBOD???

JBOD (bypass) Creates a logical volume for each physical hard disk drive.
BIG (span) Concatenates all hard disk drives into a single volume.http://www.silverstonetek.com/downloads/ds351/DS351-Manual.pdf

Edit:
Well, my Adaptec 4 port SATA drive claims that it is in JBOD mode, and makes each of the drives I have connected to it available to the OS, with no spanning, mirroring etc.

Looking up on Wikipedia, it explains that JBOD is concatenation, but "Some RAID controllers use JBOD to refer to configuring drives without RAID features. Each drive shows up separately in the OS. This JBOD is not the same as concatenation." which is what my Adaptec SATA RAID card is doing.

http://forums.microsoft.com/WindowsHomeServer/ShowPost.aspx?PostID=1562927&SiteID=50

Last edited:
1. Έστειλα e-mail στην silverstone σχετικά με το θέμα.
2. Το βρήκα στα 499 ευρώ αντί για 399 ευρώ που το είχε το Πλαίσιο!!! Ακριβό.

Last edited:
Silverstone said:
When you want to install the HDD in DS 351 in JBOD mode, the HDD is show a single drive concentrating the sizes all of HDD.
Μήπως να το πάρω και να το βάλω σε JBOD mode???
1. Ξέρετε αν χαλάει το JBOD όπως και το RAID (εννοώ χωρίς να χαλάσει κάποιος δίσκος)???
2. Μπορώ να προσθέσω και άλλον δίσκο στην συνέχεια στο JBOD ή θα υπάρχει πρόβλημα???
3. Σε JBOD γράφονται τα αρχεία σε όποιον δίσκο να είναι και αν το αποσυνδέσω από το JBOD και τον βάλω ως απλό δίσκο θα βλέπω κανονικά τα αρχεία μου ή γράφονται κομμάτια από αρχεία σε όποιον δίσκο να είναι και έτσι δεν θα μπορώ να δω τίποτα???
4. Λέτε να βάλω σε JBOD και τους HDD στο HTPC μου???
5. Μπορώ να επιλέξω ένα μέρος ενώ σκληρού να μην είναι σε JBOD και το υπόλοιπο να είναι μαζί με τους άλλους HDD??? Ή αν όχι, μπορώ να μην έχω έναν σκληρό στο JBOD ακόμη και αν είναι συνδεδεμένο στο controller που είναι το JBOD???
6. Αν χάσω έναν δίσκο και τον αντικαταστήσω με έναν νέο, θα μπορώ να κάνω κανονικά recovery (συγχρονισμό από το back up) ή δεν γίνετε και θα πρέπει να ξαναγράψω όλα τα δεδομένα από την αρχή???

Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο???

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας και συγνώμη αν σας κούρασα με τις noobίστικες ερωτήσεις μου. Ευχαριστώ.

1. To RAID δεν (θα έπρεπε να) χαλάει αν δεν παρουσιάσει πρόβλημα δίσκος. Αν χαλάει, έχουμε προβληματική υλοποίηση RAID, συνήθως software.

2. Σε αυτή την κατηγορία τιμής δεν μπορείς. Πρέπει να το φτιάξεις από την αρχή, χάνοντας τα δεδομένα που υπάρχουν στους δίσκους.

3. Κάτι ενδιάμεσο. Γράφονται αρχεία σε όποιον δίσκο να είναι αλλά δεν μπορείς να πάρεις έναν από αυτούς τους δίσκους και να τον δεις μόνον του. Μόνο όλους μαζί.

4. Όχι αν δεν έχεις λόγο.

5. Σε αυτή την υλοποίηση, ναι. Δες το παραπάνω manual, σελ. 25.

6. Όλα από την αρχή.

Εκτός από να στήσεις file server, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.

5. Αν γίνετε ένα μέρος τους σκληρού να μην είναι σε JBOD, δεν μπορώ να βάλω όλους τους σκληρούς να μην είναι σε JBOD??? Ή πολλά ζητάω.

Edit: Δεν βρίσκω αυτό που λες στην σελ. 25. :(

Last edited:
Τώρα θυμήθηκα κάτι που είχα δει στο manual (σελ 24).
http://www.silverstonetek.com/downloads/ds351/DS351-Manual.pdf

JBOD (bypass) Creates a logical volume for each physical hard disk drive
BIG (span) Concatenates all hard disk drives into a single volume

Οπότε πια η διαφορά μεταξύ του JBOD και του BIG??? Το ίδιο είναι με βάση τα λεγόμενα του support ("JBOD mode, the HDD is show a single drive concentrating the sizes all of HDD."). Θα ξαναστείλω e-mail στο support.

5. Αν γίνετε ένα μέρος τους σκληρού να μην είναι σε JBOD, δεν μπορώ να βάλω όλους τους σκληρούς να μην είναι σε JBOD??? Ή πολλά ζητάω.

Edit: Δεν βρίσκω αυτό που λες στην σελ. 25. :(

Στην σελ. 25 ξεκινάει να περιγράφει το Advanced Configuration. Έχει ένα παράδειγμα που δείχνει να υπάρχει καλή ευελιξία.

Και εγώ έτσι νομίζω. Να δούμε τι θα μου πουν στο επόμενο e-mail τους.
Το κακό είναι ότι το Πλαίσιο δεν το έχει πια και από ότι φαίνετε θα πρέπει να σκάσω άλλα 100 ευρώ για να το πάρω. Κρίμα.

Μήπως να το πάρω και να το βάλω σε JBOD mode???
1. Ξέρετε αν χαλάει το JBOD όπως και το RAID (εννοώ χωρίς να χαλάσει κάποιος δίσκος)???
2. Μπορώ να προσθέσω και άλλον δίσκο στην συνέχεια στο JBOD ή θα υπάρχει πρόβλημα???
3. Σε JBOD γράφονται τα αρχεία σε όποιον δίσκο να είναι και αν το αποσυνδέσω από το JBOD και τον βάλω ως απλό δίσκο θα βλέπω κανονικά τα αρχεία μου ή γράφονται κομμάτια από αρχεία σε όποιον δίσκο να είναι και έτσι δεν θα μπορώ να δω τίποτα???
4. Λέτε να βάλω σε JBOD και τους HDD στο HTPC μου???
5. Μπορώ να επιλέξω ένα μέρος ενώ σκληρού να μην είναι σε JBOD και το υπόλοιπο να είναι μαζί με τους άλλους HDD??? Ή αν όχι, μπορώ να μην έχω έναν σκληρό στο JBOD ακόμη και αν είναι συνδεδεμένο στο controller που είναι το JBOD???
6. Αν χάσω έναν δίσκο και τον αντικαταστήσω με έναν νέο, θα μπορώ να κάνω κανονικά recovery (συγχρονισμό από το back up) ή δεν γίνετε και θα πρέπει να ξαναγράψω όλα τα δεδομένα από την αρχή???

Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο???

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας και συγνώμη αν σας κούρασα με τις noobίστικες ερωτήσεις μου. Ευχαριστώ.

1. Ναι, γινεται να 'πεσει'.

2. Οχι, δεν γινεται.

3. Οχι. Πρεπει να βαλεις ολους τους δισκους πανω σε αλλον RAID controller με ακριβως το ιδιο τσιπακι. Αλλιως θα φαινονται κενοι.

4. Σε καμια περιπτωση. Το JBOD ειναι ακριβως σαν το RAID 0 αλλα χωρις κανενα οφελος σε ταχυτητα, μηδενικη ασφαλεια χωρις κανενα οφελος.

5. Απ'οτι βλεπω ναι. Αλλα και παλι μετα για να δει τους δισκους κατι αλλο θα πρεπει να εχει ακριβως το ιδιο τσιπακι.

6. Δεν κανει recovery το JBOD. Τα χανεις ολα. To RAID 5 κανει recovery απο εναν χαλασμενο δισκο.

http://www.pcguide.com/ref/hdd/perf/raid/levels/jbod.htm

Το μονο που δεν ξερω μηπως το τσιπακι που εχει αν τους αφησεις σε λογικα volumes χωριστα εξ'αρχης, μηπως οι δισκοι μετα ειναι συμβατοι οταν τους βαλεις οπουδηποτε αλλου. Αλλα αν 'σηκωσεις' κανονικο JBOD και τους κανεις να φαινονται σαν ενας, δεν υπαρχει περιπτωση να δουλεψουν αλλου εκτος και αν ειναι ολοι μαζι και πανω σε ιδιο τσιπακι.

Ναι, αλλά με βάση αυτών που γράφει στο manual
JBOD (bypass) Creates a logical volume for each physical hard disk drive
BIG (span) Concatenates all hard disk drives into a single volume
ίσως να μην ισχύουν αυτά που λες. Γιατί το BIG είναι λογικά αυτό που μου λέτε. Οπότε αν το bypass σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο μέγεθος που βλέπει το σύστημα και στον αριθμό των σκληρών, τότε θα μπορώ να βάζω και να βγάζω χωρίς πρόβλημα. Ελπίζω το support να μου λύσει την απορία μου.

Οπότε αν το bypass σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο μέγεθος που βλέπει το σύστημα και στον αριθμό των σκληρών, τότε θα μπορώ να βάζω και να βγάζω χωρίς πρόβλημα. Ελπίζω το support να μου λύσει την απορία μου.

Αυτο προσπαθω να σου εξηγησω. Οτι αυτο κατα πασα πιθανοτητα δεν ισχυει. Γιατι και να μην πειραζει το μεγεθος η τον αριθμο των δισκων, αν ο controller δημιουργει δικο του συστημα αρχειων η εστω δικο του MBR που να μην ειναι universal ο δισκος δεν θα φαινεται πουθενα αλλου.

Σκεψου το απλο. Αν βαλεις ενα δισκο σε Linux μηχανημα και κανεις φορματ σε EXT3, μετα σε οποιοδηποτε μηχανημα με Windows θα φαινεται κενος. Κατι παρομοιο συμβαινει και με τις θηκες που εχουν αυτονομους controller.

Ναι, αλλά η ονομασία του (bypass) μπορεί να σημαίνει ότι δεν κάνει τπτ ο controller. Δλδ κάνει bypass τον controller... ελπίζω. :p

Ναι, αλλά η ονομασία του (bypass) μπορεί να σημαίνει ότι δεν κάνει τπτ ο controller. Δλδ κάνει bypass τον controller... ελπίζω. :p

Σε καμια των περιπτωσεων. Οτι ειναι πανω στον controller το ελενχει ο controller, αλλιως δεν θα δουλευε! Για να εκανε bypass τον controller θα επρεπε να υπαρχει αλλος controller για να τους δουλευει διαφορετικα. Χωρις καθολου controller δεν θα δουλευε τιποτα.

Το μονο οπως σου ειπα αν τους αφηνει σε φορματ που να ειναι αναγνωρισιμο απο ολα τα συμβατικα μηχανηματα σαν απλοι δισκοι. Αν χρησιμοποιει οποιαδηποτε 'πατεντα' δεν θα τους βλεπει καμια αλλη συσκευη μετα.

Φαίνετε πως δεν το εξήγησα σωστά. Τέσπα. Η ώρα της αλήθειας είναι αύριο... ελπίζω.