Μια περίεργη αναζήτηση....

19 June 2006
35,670
Καλημέρα σε όλους!!

Η αναζήτηση έχει να κάνει με πειραματισμούς και μετρήσεις χρωμάτων σε οθόνες προβολέων. Τι θέλω να κάνω?

Αναζητώ έναν φακό λεντ ή εν πάση περιπτώσει μια φωτεινή πηγή, η οποία θα δίνει αυστηρά θερμοκρασία λευκού 6500 βαθμούς Kelvin. Σκοπός του πειράματος είναι ρίχνοντας το φως σε μια οθόνη να μετρήσω με το σπεκτρόμετρο πόσο ουδέτερη είναι όσον αφορά το RGB της. Ο φακός βολεύει και λόγω φορητότητας. Το λεντ βολεύει, επίσης, λόγω σταθερής φασματικής απόκρισης.

Απ' όσο γνωρίζω, δεν είναι όλα τα λεντάκια ίδια σε θερμοκρασία λευκού.

Υπάρχουν κάποιες μετρήσεις/πληροφορίες σχετικά με την θερμοκρασία λευκού εκπομπής τέτοιων φακών?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία!-bye-

Δεν είναι δύσκολο το θέμα σου

Ας πούμε με λεντάκι CREE XM-L, pολυ διαδεδομένο πλέον
Κοιτάς στο http://www.cree.com/~/media/Files/C... Modules/XLamp/Data and Binning/XLampXMBL.pdf
και βλέπεις οτι για 6500K χρώμα, θες Cool White LED, BIN 1T (εχει και άλλα, δες και τον δείκτη CCy) - σελίδα 7

Για ποιο "εστιασμένη" δέσμη (το XM-L έχει διάχυση) ψάχνεις σε νεώτερης γενιάς XP-G2
http://www.cree.com/~/media/Files/C... Modules/XLamp/Data and Binning/XLampXPBL.pdf
σελίδα 9

Υπήρξε και φακός με RBG LED!!!
http://www.4sevens.com/product_info.php?cPath=297_358&products_id=2057

Εχει εξαντληθεί, μονο κανέναν μεταχειρισμένο...

Last edited:
Καλημέρα σε όλους!!

Η αναζήτηση έχει να κάνει με πειραματισμούς και μετρήσεις χρωμάτων σε οθόνες προβολέων. Τι θέλω να κάνω?

Αναζητώ έναν φακό λεντ ή εν πάση περιπτώσει μια φωτεινή πηγή, η οποία θα δίνει αυστηρά θερμοκρασία λευκού 6500 βαθμούς Kelvin. Σκοπός του πειράματος είναι ρίχνοντας το φως σε μια οθόνη να μετρήσω με το σπεκτρόμετρο πόσο ουδέτερη είναι όσον αφορά το RGB της. Ο φακός βολεύει και λόγω φορητότητας. Το λεντ βολεύει, επίσης, λόγω σταθερής φασματικής απόκρισης.

Απ' όσο γνωρίζω, δεν είναι όλα τα λεντάκια ίδια σε θερμοκρασία λευκού.

Υπάρχουν κάποιες μετρήσεις/πληροφορίες σχετικά με την θερμοκρασία λευκού εκπομπής τέτοιων φακών?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία!-bye-

Αν μενεις Αθηνα και τα παιδια που γνωριζουν μπορουν να σου υποδειξουν εναν συγκεκριμενο φακο με cool white led που κανει για την χρηση που θελεις, ευχαριστως μπορω να στον δανεισω για κανα μηνα να κανεις τη δουλεια σου.
Eχω καμμια εξηνταρια φακους, οι περισσοτεροι cool white (6500k) :)

κοιτα μην αβσιστεις τυφλα σε εναν φακο.....

γαι την δουελιας σου χρειαζεσαια ξιοπιστη πηγη/προμηθευτη γιατι ακομα και μεσα σε μια ακτηγορια αποχρωσεις/θερμοκρασιας χρωματος εχει παραλλακτικοτητα απο απρτιδ ασε παρτιδα.
Δυστυχως ειανι εξαιρετικα σπανιο καποιος να σου εγγυηθει αποχρωση. Το πιο κοντινο ειναι να παρεις ελντακι απο τον cutter και να διαλεξεις και τυπο λεντ που εχει αποδειχθει πιο σταθερο χρωματικα απο παρτιδα σε παρτιδα.....
παραπανω πληροφοριες μπορει αν δωσει ο Εργοτελης

Δεν είναι δύσκολο το θέμα σου

Ας πούμε με λεντάκι CREE XM-L, pολυ διαδεδομένο πλέον
Κοιτάς στο http://www.cree.com/~/media/Files/C... Modules/XLamp/Data and Binning/XLampXMBL.pdf
και βλέπεις οτι για 6500K χρώμα, θες Cool White LED, BIN 1T (εχει και άλλα, δες και τον δείκτη CCy) - σελίδα 7

Για ποιο "εστιασμένη" δέσμη (το XM-L έχει διάχυση) ψάχνεις σε νεώτερης γενιάς XP-G2
http://www.cree.com/~/media/Files/C... Modules/XLamp/Data and Binning/XLampXPBL.pdf
σελίδα 9

Με 'ριξες αμέσως στα ''βαθιά'', αδερφέ!!! Για να δούμε τι έχω καταλάβει....:smile:

Πάμε λίγο με τα φώτα:

Θεωρώ ότι 200 λουμιέν είναι υπεραρκετά γι' αυτό που θέλω να κάνω. Άρα ψάχνω για κωδικό Τ2? (σελίδα 13 του pdf)

Για τη θερμοκρασία είπαμε 6500Κ δηλαδή, χ=0.313 y=0.329 ANSI cool white (σελίδα 7 του pdf). Εδώ αρχίζει λίγο το μπέρδεμα....ψάχνω για 1Α, 1Β, 1C ή 1D? Και τα 4 δείχνουν να πιάνουν τις παραπάνω συντεταγμένες. (σελίδα 4 του pdf).

Η πιο εστιασμένη δέσμη σίγουρα με ενδιαφέρει. Επομένως, προτείνεις κάποιο από τα μοντέλα του δεύτερου pdf?

Ψάχνω λοιπόν για...

Cool White, CCT 6500, Kit E1, 1A-1B-1C-1D? (σελίδα 16 δεύτερου pdf)

Αυτά βγάζουν λιγότερο φως? Βλέπω 107, 100 λουμιέν...(σελίδα 17 δεύτερου pdf)

Ο κωδικός γι' αυτά είναι Q4, Q3 κ.λ.π.?

Σόρρυ, αλλά, έχω ψιλομπερδευτεί με τόσους κωδικούς και μοντέλα.

Απάντηση: Re: Μια περίεργη αναζήτηση....

κοιτα μην αβσιστεις τυφλα σε εναν φακο.....

γαι την δουελιας σου χρειαζεσαια ξιοπιστη πηγη/προμηθευτη γιατι ακομα και μεσα σε μια ακτηγορια αποχρωσεις/θερμοκρασιας χρωματος εχει παραλλακτικοτητα απο απρτιδ ασε παρτιδα.
Δυστυχως ειανι εξαιρετικα σπανιο καποιος να σου εγγυηθει αποχρωση. Το πιο κοντινο ειναι να παρεις ελντακι απο τον cutter και να διαλεξεις και τυπο λεντ που εχει αποδειχθει πιο σταθερο χρωματικα απο παρτιδα σε παρτιδα.....
παραπανω πληροφοριες μπορει αν δωσει ο Εργοτελης

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, αλλά, ποιος είναι ο cutter???

Πενηνταράκια, παιδιά, άσχετος γαρ...:nounder:

Ένα 313, 329 ψάχνω με 150-200 λουμιέν. Κάθε βοήθεια για τιμές, μοντέλα, μαγαζιά κ.λ.π. ευπρόσδεκτη!!!-bye-

Η πιο εστιασμένη δέσμη σίγουρα με ενδιαφέρει. Επομένως, προτείνεις κάποιο από τα μοντέλα του δεύτερου pdf?
Ψάχνω λοιπόν για...
Cool White, CCT 6500, Kit E1, 1A-1B-1C-1D? (σελίδα 16 δεύτερου pdf)
Αυτά βγάζουν λιγότερο φως? Βλέπω 107, 100 λουμιέν...(σελίδα 17 δεύτερου pdf)

Σωστά, ενα από τα τέσσερα
Τα lumens που διαβάζεις είναι για 350mA ρεύματος (και οι περισσότεροι φακοί δινουν γύρω στο 1 αμπερ άνετα...)
Αν σου δάνειζε κάποιος (πχ Χιώτης) ένα φακό που (θεωρητικά) ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές (κατάλληλο χρωματικό BIn, κλπ)
έχεις πρόσβαση σε Φασματοφωτόμετρο (πχ σε ερευνητικό εργαστήριο) για να επαληθεύσεις αν πράγματι "εκπέμπει" στα 6500Κ???

ΥΓ Αυτό προσπαθείς να πετύχεις???

Σωστά, ενα από τα τέσσερα
Τα lumens που διαβάζεις είναι για 350mA ρεύματος (και οι περισσότεροι φακοί δινουν γύρω στο 1 αμπερ άνετα...)
Αν σου δάνειζε κάποιος (πχ Χιώτης) ένα φακό που (θεωρητικά) ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές (κατάλληλο χρωματικό BIn, κλπ)
έχεις πρόσβαση σε Φασματοφωτόμετρο (πχ σε ερευνητικό εργαστήριο) για να επαληθεύσεις αν πράγματι "εκπέμπει" στα 6500Κ???

ΥΓ Αυτό προσπαθείς να πετύχεις???

Είναι μεγάλη κουβέντα και σχετικά off topic, αλλά, ευχαρίστως να την κάνουμε σε κάποιο άλλο νήμα (πιθανότατα στα προβόλια...) :smile:

Αυτό που θέλω να κάνω είναι το εξής:

Θέλω να τεστάρω πόσο ουδέτερες είναι οι οθόνες προβολής σε κάθε μορφή ασχέτως κλίμακας Munsell (N8, N9 κ.λ.π.). Μια οθόνη για να θεωρείται καλή πρέπει να είναι ουδέτερη R=G=B.

Επομένως, ρίχνοντας μια φωτεινή πηγή πάνω της τεσταρισμένα στους 6500K χ=313, y=329, μπορώ να μετρήσω με το σπεκτρόμετρο την ανάκλαση και ενδεχόμενες αποκλίσεις θερμοκρασίας ώστε να συμπεράνω αν η οθόνη είναι ουδέτερη ή όχι (για να ακριβολογώ, αν το χρωματάκι της είναι ουδέτερο ή όχι...).

Γι' αυτό είναι βασικό-βασικότατο το φως που θα πέφτει επάνω να πληρεί τις παραπάνω προδιαγραφές διότι αλλιώς θα βγούν λανθασμένα συμπεράσματα.

Μονο δυο φακους βρηκα να γραφουν ακριβως τι ειδους led χρησιμοποιουν η την ακριβη θερμοκρασια του 'cool white'.

Xeno E06 v6 (2xAA)
XM-L 1B T6,Color Temperature 5000~8300K,CoolWhite, MaxOutput 210lms

EagleTac P20A2 MarkII (2xAA)
XM-L U2 cool white 6000k

Μονο δυο φακους βρηκα να γραφουν ακριβως τι ειδους led χρησιμοποιουν η την ακριβη θερμοκρασια του 'cool white'.
Xeno E06 v6 (2xAA)
Color Temperature 5000~8300K,CoolWhite, MaxOutput 210lms

Αυτό τώρα τι σημαίνει? Ποια είναι η θερμοκρασία του, 5000 ή 8300??:nounder:

E..αυτο ειναι το θεμα..

Μονο ο EagleTac γραφει οτι ειναι 6000Κ.

Ολοι οι αλλοι, συμπεριλαμβανομενου του Xenon, ειναι απλα cool white δηλαδη ..within the range 5000-8300Κ..

Τωρα αν παρουμε για μετρο τον EagleTac, που γνωριζουμε την θερμοκρασια του (6000κ), ολοι οι υπολοιποι μεγαλοι 'cool white' φακοι που εχω, μου φαινονται ´ζεστοτεροι' δηλαδη <6000Κ.

Δεν μπορεις να κανεις δουλεια με 6000Κ?

Απο τους υπολοιπους, μονο ενας no name, και μικρος (ΜΧDL 1w 30lumens) γραφει οτι ειναι 11300Κ. Πολυ μπλε το φως του.

Μια κουβεντα και απο μενα αν μου επιτρεπετε....

Η θερμοκρασια χρωματος απο πηγη led ειναι πονεμενη ιστορια.

Κυριως γιατι κανεις κατασκευαστης δεν μπορει απο οσο ξερω να εγγυηθει οτι ολες οιμοναδες που κατασκευαζει θα εχουν την ιδια συμπεριφορα.

Παρα πολυ σοβαρος κατασκευαστης κινηματογραφικων φωτων αποτελουμενα απο led και με τον οποιο εχω μιλησει αρκετα μου ελεγε οτι για να συνθεσει τα φωτιστικα του σωματα μετραει τα λαμπακια ενα προ ενα.

Αν λεει κατι αυτο....

Γιαννη μπορεις πολυ ευκολα να τον διορθωσεις....με φιλτρο μπροστα.

Εχω παντα κελβινομετρο για την ακριβεια της διορθωσης....

υγ

Ειναι τρελλοι αυτοι οι προβολακηδες :D

Επισης εκτος απο την θερμοκρασια χρωματος παιζει ρολο για αυτο που θες και το "χρωμα" καθε φωτιστικἥς πηγης ? Ειναι διαφορετικο πραγμα.

Επισης εκτος απο την θερμοκρασια χρωματος παιζει ρολο για αυτο που θες και το "χρωμα" καθε φωτιστικἥς πηγης ? Ειναι διαφορετικο πραγμα.

Δεν σε εννόησα. Ποιο χρώμα? Για λευκό φως μιλάμε στους 6500Κ. Χάνω κάτι?

Ολα γινονται.

Η πιο παγωμενο και τον ζεσταινουμε ή πιο ζεστο και τον κρυωνουμε.

Απλα οι βαθμιδες κρυωματος και ζεσταματος ειναι προκαθορισμενες ανα καποια βηματα.

Οποτε πρεπει να βρουμε τον καταλληλο φακο.

Ο Χιωτης με την συλλογη φακων που εχει μαλλον θα ναι πολυτιμος :D

Re: Απάντηση: Re: Μια περίεργη αναζήτηση....

Δεν σε εννόησα. Ποιο χρώμα? Για λευκό φως μιλάμε στους 6500Κ. Χάνω κάτι?

Nαι. Μιλαμε για την θερμοκρασια χρωματος. Ομως μπορει να ειναι ισορροπημενο (το φως) εκει που θες στην θερμοκρασια χρωματος που θες και να εχει αλλο φσμα χρωματος.

Οταν δεις κελβινομετρο θα το καταλαβεις.

Καλή ιδέα. Το κελβινόμετρο τι είναι? Άλλο εργαλείο?

Eιναι το βασικο εργαλειο για να "μετρας" την χρωματικη πιστοτητα ή χρωματικη σταθεροτητα του φωτος (στην κινηματογραφια)