Μια plasma, μα ποια plasma?

Demetrios

New member
24 March 2011
23
Να ξεκινήσω γράφοντας ότι επί του παρόντος παρακολουθώ τηλεόραση σε μια crt 20ετίας, το οποίο σημαίνει ότι δεν είχα μέχρι πρόσφατα επαφή με τις καινούριες τεχνολογίες.

Όταν ήρθε η ώρα να αναβαθμιστώ άρχισα να ψάχνομαι σε αυτό το φόρουμ, αλλά και σε διάφορα review sites...:computer: Μοναδικά εφόδια η δίψα για μάθηση και ένας προϋπολογισμός γύρω στα 1000 ευρώ.

Από τότε έχουν περάσει 2-3 μήνες, έχουν μαζευτεί περισσότερα χρήματα και περισσότερες γνώσεις, αλλά μάλλον όχι αρκετές.

Έχω κατασταλάξει πλέον σε εταιρεία (Panasonic), τεχνολογία (plasma) και μάλλον σε μέγεθος (46'' ή 50''). Ενώ νόμιζα ότι είχα απορρίψει το 3D, όταν μπόρεσα να δω 3D περιεχόμενο εντυπωσιάστηκα και άρχισα να ψάχνομαι και προς την τρίτη διάσταση. Τότε διαπίστωσα ότι:
1. κατά γενική αποδοχή των reviewers μια 3D τηλεόραση είναι μια άριστη αγορά για 2D με το 3D να είναι ένα όμορφο μπόνους, οπότε συνιστά μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά,
2. χρειάζομαι τη βοήθεια του φόρουμ!

Ο τίτλος, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι και "Μια Panasonic 46''-50'' 3D plasma, μα ποια Panasonic 46-50'' 3D plasma?"

Σύμφωνα με τον skroutz, υπάρχουν οι εξής επιλογές και τιμές (50'' 46''):
VT30 (2100 -)
GT30 (1800 1550)
VT20 (1700 1500)
ST30 (1500 -)

Μπορεί κάποιος πιο καταρτισμένος να μου εξηγήσει ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα παραπάνω μοντέλα, ώστε να μπορέσω με τη σειρά μου να αξιολογήσω αν αξίζουν το επιπλέον κόστος?

Τι έχω βρει εγώ?

VT30: 1 ζευγάρι γυαλιά 3D
GT30, ST30: δεν περιλαμβάνει γυαλιά 3D
VT20: 2 ζευγάρια γυαλιά 3D (κόστος 150 το ζευγάρι)

Μοντέλα του '11: βελτιωμένο panel σε σχέση με τη VT20. Αλλά δεν ξέρω αν σε όλα τα μοντέλα του '11 είναι το ίδιο ή υπάρχουν επιπλέον διαφοροποιήσεις στα πιο ακριβά μοντέλα?

Μοντέλα του '11: Viera connect αντί για Viera cast (VT20). Μπορεί κάποιος να εξηγήσει τη διαφορά?

Μοντέλα του '11: Έχουν δυνατότητα για μετατροπή 2D σε 3D. Αυτό είναι κάτι που δε με ενδιαφέρει ούτως ή άλλως.

ST30: Δεν έχει συμβατότητα με DLNA. Αν όμως το BD player και ο ραδιοενισχυτής είναι συμβατοί με DLNA, έχει σημασία που δεν είναι η τηλεόραση? Δεν είναι δυνατόν να "τραβάνε" υλικό οι DLNA συσκευές και να το μεταφέρουν στην τηλεόραση απλά με τη μόνιμη ενσύρματη σύνδεση μεταξύ τους?

ST30: δεν έχει THX πιστοποίηση. Δεν μπορώ να αξιολογήσω πόσο πολύ ή λίγο σημαντικό είναι αυτό...

VT30: Έχει ενσωματωμένη δυνατότητα για ασύρματη δικτύωση. Δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό το χαρακτηριστικό.

Κάποιες διαφορές στα ηχεία, που όμως δε με ενδιαφέρουν.

Για όποιον έφτασε ως εδώ, ευχαριστώ για την ανάγνωση :SFGSFGSF:και αναμένω τυχόν σχόλια, κυρίως για επιπλέον διαφορές στην ποιότητα εικόνας τόσο σε 2D όσο και σε 3D.

Δεν μας είπες απόσταση θέασης που είναι και το πιο σημαντικό όσον αφορά την κρίσιμη επιλογή στο μέγεθος της οθόνης. Και ειδικά όταν μιλάμε για οθόνη 3D στην οποία σαφώς και θέλεις πολλές ίντσες για να το απολαυσεις. Πχ αν κάθεσαι πάνω απο 3 μέτρα και αγοράσεις 50άρα δεν θα καταλάβεις γρη απο 3D δεν πα να είναι η σούπερ ντούπερ κορυφαία σε απόδοση. Εδώ και για BluRay πρέπει να πας σε μεγάλα μεγέθη πλέον εξαιτίας των μαύρων μπάρων πάνω κάτω που σου μειώνουν το μέγεθος εικόνας.
Στη θέση σου θα πήγαινα στην VT20 απο τις κορυφαίες (αν όχι η κορυφαία) τηλεοράσεις του 2010. Δεν έχουν μεγάλη διαφορά τα φετινά μοντέλα απο τα περσινά και αυτό με το πάνελ πρώτης τέταρτης και 68ης γενιάς τείνει να καταντήσει ανέκδοτο πλέον. Το ΤΗΧ καλό είναι να υπάρχει είναι ένα mode , μία επιλογή παραπάνω στις ρυθμίσεις εικόνας σου, με την G20 που είχα που διέθετε αυτό το mode είμουν πολύ ευχαριστημένος και είχα πάντα αυτή την ρύθμιση είτε σε Νόβα είτε σε BluRay. http://www.thx.com/

Ελπίζω -κάπως- να σου έδωσα ένα χέρι βοηθείας για αρχή αναμένοντας και τις απόψεις των πιο έμπειρων αργότερα.

Επίσης πες μας και χρήση γενικότερα..

Με την αγορά σειράς VT30 παίρνεις δωρεάν
2 ζεύγη γυαλιά + ασύρματο lan adaptor.
Eπίσης,χωρίς να είμαι σίγουρος όμως, δίνουν
μαζί και την 3D ταινία AVATAR.
Σε όλες τις άλλες σειρές τα παραπάνω
χρεώνονται extra (150 ευρώ τα 2 γυαλιά και
83 ευρώ το lan adaptor-όλα μέσω scroutz)
Kαλή επιλογή σου εύχομαι.

σε αναμονή της απόστασης θέασης κάποιες σκέψεις.

1) Vt20 είναι περσινό μοντέλο και νομίζω ότι στην τιμή που την βρίσκεις δεν περιλαμβάνει καθόλου γυαλιά (τσέκαρέ το). κανονικά ερχόταν με ένα ζευγάρι. καλό θα είναι να ξεχάσεις την συγκεκριμένη σειρά εκτός αν πετύχεις καλύτερες τιμές.
2) αν μιλάμε για 50 ίντσες η gt30 = 1850+ 2χ120 (με την αναμενόμενη πτώση των γυαλιών) = 2090 - η 50vt30 έχει 2099 οπότε νομίζω είναι πιο συμφέρουσα αγορά η vt30 για τους λόγους που αναφέρεις και εσύ και επίσης υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας. στα ίδια χρήματα παιρνεις το κορυφαίο μοντέλο. σε 46 αλλάζουν τα πράγματα μιας και δεν υπάρχει vt30.
3) στα χαρτιά η st30 είναι μια gt30 χωρίς thx certification. επίσης πρέπει η gt να έχει καλύτερο ανακλαστικό φίλτρο και περισσότερες δυνατότητες ρύθμισης εικόνας - ενδεχομένως καλύτερες oob επιδόσεις.

επίσης έχει κάποια περισσότερα καλούδια που σε κάποιους αρέσουν και άλλους όχι.

Last edited:
Αρκεί να μην πετάξει ο φίλος καμιά τεσσάρα μέτρα απόσταση και αναγκαστεί να τον ανέβάσουμε εις τον πάνω όροφο..:laugh:

Last edited:
Ευχαριστώ για τις πρώτες απαντήσεις!

Η απόσταση θέασης είναι γύρω στα 3m με 3.5m
Το μέγεθος δυστυχώς λόγω χώρου (και χρημάτων) δε θα ξεπεράσει τις 50''. Δεν είμαι για τον πάνω όροφο :)
Η χρήση της θα είναι κυρίως για ταινίες blu-ray και αθλητικούς αγώνες.

@TerI: Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σου για 3D σε απόσταση >3μ. Σε πρώτη ευκαιρία θα πάω στο πλαίσιο να δοκιμάσω. Επίσης, με βοηθά η άποψή σου ότι εσύ χρησιμοποιείς το THX (δεν ξέρω από καλιμπράρισμα, οπότε μια καλή εργοστασιακή ρύθμιση είναι ευπρόσδεκτη).

@CASPER: Γενικώς δεν είναι πάντα σαφές τι περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Τα γυαλιά περιλαμβάνονται από την Πανασόνικ ή τα βάζουν εκ των υστέρων τα καταστήματα?... Στο πλαίσιο είχα δει επίσης μια ωραία προσφορά έκπτωσης 30% σε αγορά BD player μαζί με 1 ζευγάρι γυαλιών (όλα πανασόνικ)

@vas papavas: 1) όπως έγραψα πιο πάνω δε μου είναι πάντα σαφές τι περιλαμβάνεται στη συσκευασία και συμφωνώ ότι πρέπει να το τσεκάρω πριν από την τελκή αγορά. Στο πλαίσιο είναι σαφές ότι περιλαμβάνονται στη συσκευασία και γενικά αυτή την εντύπωση αποκόμισα από τα λίγα άλλα e-shops που τσέκαρα.
2) από τον skroutz και πλαίσιο (γυαλιά) GΤ30 + ζευγάρι 3d γυαλιά = 1780 + 150 = 1930. 170 ευρώ διαφορά με την VT30 (που θα είναι μεγαλύτερη αν εκμεταλλευτώ και την προσφορά του πλαισίου για BD player)
3) δυστυχώς δε μου είναι σαφές τι γίνεται με τα φίλτρα ανά μοντέλο... Τι είναι οι "oob επιδόσεις" ?

κατά τη γνώμη καλύτερα να πάρεις 50άρα
1) oob επιδόσεις είναι επιδόσεις out of the box - δηλαδή οι επιδόσεις που έχεις χωρίς να πειράξεις τις ρυθμίσεις εικόνας (thx- cinema- normal- dynamic klp)
2) στο πλάισιο σου είπανε 150 για ζευγάρι γυαλιά (εννοώ 2 γυαλιά που έχει η vt30). εντύpωση μου κάνει γιατί στην vt20 είχε 150 ευρώ το 1 . εκτός αν μιλάς για την προσφορά του συγκεκριμένου καταστήματος.

κατά τη γνώμη καλύτερα να πάρεις 50άρα
1) oob επιδόσεις είναι επιδόσεις out of the box - δηλαδή οι επιδόσεις που έχεις χωρίς να πειράξεις τις ρυθμίσεις εικόνας (thx- cinema- normal- dynamic klp)
2) στο πλάισιο σου είπανε 150 για ζευγάρι γυαλιά (εννοώ 2 γυαλιά που έχει η vt30). εντύpωση μου κάνει γιατί στην vt20 είχε 150 ευρώ το 1 . εκτός αν μιλάς για την προσφορά του συγκεκριμένου καταστήματος.

Ναι, μάλλον ο πειρασμός να πέσω σε ίντσες, ώστε να πέσει και η τιμή πρέπει να μου φύγει.

Το λινκ από το πλαίσιο για τα γυαλιά
http://www.plaisio.gr/Sound-Vision/...essories/Panasonic-3D-Active-Glasses-Pack.htm

H VT30 είναι από τις καλύτερες τηλεοράσεις σίγουρα.Το 3D δεν ξέρω κατά πόσο θα το ευχαριστηθείς,αλλά είναι απλώς ενδιαφέρον σαν feature.Δεν θα σου πρότεινα σε καμιά περίπτωση να πας σε μέγεθος κάτω των 50 ιντσών δεδομένου ότι η απόσταση θέασης σου είναι μεγάλη.Η ιδανική απόσταση για θέαση 3D είναι 1,5 φορά η διαγώνιος της οθόνης.

Γνώμη μου είναι αν σε ενδιαφέρει το 3d, ρίξε και μια ματιά σε Samsung. Τουλάχιστον στα μοντέλα του 2010 είχαν το καλύτερο βάθος.
Προσωπικά, σαν 3d, βάζω πρώτα Samsung, μετά Panasonic και τέλος Sony.

Αν έχεις κάποιο καλό 3d ντέμο ή φιλμ, πήγαινε και τσέκαρε ποια σου φαίνεται καλύτερη παίζωντας το ίδιο υλικό.

To 3D με βρισκει αδιαφορο. Το καλυτερο ομως 3D το εχουν οι πλασμα λογω του μικροτερου crosstalk. Αυτο φαινεται και στις καρτελες που βλεπουμε το crosstalk...

Γνώμη μου είναι αν σε ενδιαφέρει το 3d, ρίξε και μια ματιά σε Samsung. Τουλάχιστον στα μοντέλα του 2010 είχαν το καλύτερο βάθος.
Προσωπικά, σαν 3d, βάζω πρώτα Samsung, μετά Panasonic και τέλος Sony.

Αν έχεις κάποιο καλό 3d ντέμο ή φιλμ, πήγαινε και τσέκαρε ποια σου φαίνεται καλύτερη παίζωντας το ίδιο υλικό.

Το 3D με δελεάζει σαν επιπλέον μπόνους με δεδομένο ότι μια καλή 3D (έστω κι αν δεν είναι η κορυφαία στο είδος) είναι συνήθως και μια πολύ καλή 2D.

Εκτιμώ την άποψή σου, αλλά έχω ήδη κατασταλάξει στον κατασκευαστή.

Η πρότασή σου για τσεκάρισμα με δικό μου φιλμ είναι πολύ σωστή, αλλά τη βλέπω δύσκολη. Αν μπορούσα θα τη δοκίμαζα στα μοντέλα της Panasonic σε 2D & 3D!

Αν...3D..Οικονομικα 50VT20...

Aλλιως, 50VT30 και ολα τα λεφτα..

Aν...2D...50G30

Σε καθε περιπτωση,οπωσδηποτε 50",πιστεψε στην αποσταση που εχεις θα λες μπραβο στον ευατο σου καθε φορα που θα παρακολουθεις οτιδηποτε (ειδικα σε ταινιες)...
Για επιβεβαιωσω τους προλαλησαντες,προσωπικα δεν θα διαλεγα (ακομα) κατι που να απεικονιζει 3D...

Μετά από επιπλέον έρευνα, νομίζω τελικά ότι η αναζήτηση περιορίζεται στο δίλημμα ST30 50'' ή VT30 50''?

1,500+150=1,650 Ευρώ για μια εξαιρετική τηλεόραση με μια μάλλον παρωχημένη σχεδίαση. Στα συν ο ψυχολογικός παράγοντάς ότι παίρνω το πιο οικονομικό στην (ήδη ποιοτική για εμένα) κατηγορία του χωρίς να θυσιάζω αισθητά ποιότητα εικόνας.

Ή επιπλέον 450 Ευρώ για μια επίσης εξαιρετική τηλεόραση με ανανεωμένη σχεδίαση (χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο) ελαφρώς βαθύτερο μαύρο (που δεν ξέρουμε αν είναι αντιληπτή η διαφορά με το μάτι), περισσότερες oob ρυθμίσεις (μαθαίνω ε?), περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων (για αυτούς που ξέρουν βέβαια, βλ. επαγγελματίες καλιμπραριστές), υποστήριξη δορυφορικού προτύπου DVB-S/S2 (που δεν έχω ιδέα αν ποτέ μου "χρειαστεί"), καλύτερων ηχείων (που θα χρησιμοποιούνται μόνο για να ακούω τη φωνή του κάθε Χατζηνικολάου) και υποστήριξη DLNA. Στα συν ο ψυχολογικός παράγοντάς ότι παίρνω το "πιο καλό στην κατηγορία του".

Τείνω προς την ST, αλλά η αγορά πρβλέπεται για ένα μήνα από τώρα, οπότε βλέπουμε ακόμα...

Re: Απάντηση: Μια plasma, μα ποια plasma?

Αν...3D..Οικονομικα 50VT20...

Aλλιως, 50VT30 και ολα τα λεφτα..

Aν...2D...50G30

Σε καθε περιπτωση,οπωσδηποτε 50",πιστεψε στην αποσταση που εχεις θα λες μπραβο στον ευατο σου καθε φορα που θα παρακολουθεις οτιδηποτε (ειδικα σε ταινιες)...
Για επιβεβαιωσω τους προλαλησαντες,προσωπικα δεν θα διαλεγα (ακομα) κατι που να απεικονιζει 3D...

Αρχικά (πριν από περίπου 3 μήνες) προσανατολιζόμουν στην S20. Μετά την έλευση των νέων μοντέλων κατέληξα στην G30.

Από τη στιγμή όμως που είδα 3D περιεχόμενο εντυπωσιάστηκα, έστω κι αν πρόκειται να το χρησιμοποιώ 5 ώρες το μήνα . Επίσης, από όσα έχω διαβάσει οι 3D τηλεοράσεις είναι "by default" εξαιρετικές στο 2D.

Αν είχα ήδη HD τηλεόραση δε θα έκανα την αλλαγή για 3D. Ως πρώτη HD τηλεόραση, νομίζω δεν είναι άστοχο να εξετάζω το 3D, έστω κι αν η τεχνολογία δεν είναι όριμη.

Μετά από επιπλέον έρευνα, νομίζω τελικά ότι η αναζήτηση περιορίζεται στο δίλημμα ST30 50'' ή VT30 50''?

1,500+150=1,650 Ευρώ για μια εξαιρετική τηλεόραση με μια μάλλον παρωχημένη σχεδίαση. Στα συν ο ψυχολογικός παράγοντάς ότι παίρνω το πιο οικονομικό στην (ήδη ποιοτική για εμένα) κατηγορία του χωρίς να θυσιάζω αισθητά ποιότητα εικόνας.

Ή επιπλέον 450 Ευρώ για μια επίσης εξαιρετική τηλεόραση με ανανεωμένη σχεδίαση (χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο) ελαφρώς βαθύτερο μαύρο (που δεν ξέρουμε αν είναι αντιληπτή η διαφορά με το μάτι), περισσότερες oob ρυθμίσεις (μαθαίνω ε?), περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων (για αυτούς που ξέρουν βέβαια, βλ. επαγγελματίες καλιμπραριστές), υποστήριξη δορυφορικού προτύπου DVB-S/S2 (που δεν έχω ιδέα αν ποτέ μου "χρειαστεί"), καλύτερων ηχείων (που θα χρησιμοποιούνται μόνο για να ακούω τη φωνή του κάθε Χατζηνικολάου) και υποστήριξη DLNA. Στα συν ο ψυχολογικός παράγοντάς ότι παίρνω το "πιο καλό στην κατηγορία του".

Τείνω προς την ST, αλλά η αγορά πρβλέπεται για ένα μήνα από τώρα, οπότε βλέπουμε ακόμα...

συμφωνώ με τις σκέψεις σου.
η τα σκας και πάς στο κορυφαίο κομμάτι (vt30) για τους λόγους που πολύ σωστά ανέφερες ή πάς σε μια value for money λύση όπως είναι η st. άλλωστε η τιμή της είναι πολύ κοντά σε μεσαίες lcd και είναι και 4 ίντσες παραπάνω με καλύτερη εικόνα κατ' εμέ.

καλό θα είναι να την δείς κάπου. είδα την 42st30 και εντυπωσιάστηκα. καμμία σχέση με την s20 σε θέματα αντανακλάσεων πολύ καλύτερη. είναι άλλη τηλεόραση απλώς κρατάει το s σαν τρίτη στην κατηγορία 3d της πανασονικ. πάντως υπολογίζω ότι σε ένα μήνα θα έχουν πέσει και άλλο οι τιμές της πανασόνικ και αν μπορείς να περιμένεις λίγο ακόμα μπορείς να πετύχεις ακόμα καλύτερη τιμή μιας και όλες οι αλυσίδες κάνουν προσφορές λόγω καλοκαιριού. πέρσι θυμάμαι μετά το μουντιάλ το public είχε βγάλει ένα -25%