Μια πραγματικά πρωτότυπη ερώτηση: ποιο φακό να πάρω με την D300;

Ilias_1971

Senior Member
28 March 2007
388
Γέρακας
Χαιρετώ όλη την καλή παρέα...-bye-

Παρακολουθώ αρκετό καιρό τώρα τα τεκταινόμενα στην κατηγορία "Περι φωτογραφίας" και ειλικρινά σας λέω ότι βρίσκω πολύ καλές τις συμβουλές σας, τους οδηγούς σας και τις φωτογραφίες σας, αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο και το οποίο βρίσκω εξαιρετικά μεταδοτικό είναι το πάθος σας για την φωτογραφία.

Δεν είμαι εντελώς άσχετος με την φωτογραφία. Ξεκίνησα με κάποιες μικρές αυτόματες με φιλμ και κάποια στιγμή το 1987 αγόρασα μια SLR της Pentax με έναν ταπεινό φακό 35-70 με λειτουργία Macro. Με αυτό τον συνδυασμό έμεινα και φωτογράφιζα έως το 2004 ώσπου αγόρασα μια compact της Olympus, την 5060 και με την οποία πορευόμουν έως τώρα.

Σήμερα, ένεκα της Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας και του γεγονότος ότι το Φεβρουάριο πρόκειται να γίνω χαζομπαμπάς, αποφάσισα να περάσω στην κατηγορία των d-SLR, ώστε να μπορώ να φωτογραφίζω κάποια ωραία (μωρουδιακά) μουτράκια (με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα μας αφήνει να κοιμόμαστε για να μπορούμε να λειτουργούμε το πρωί).

Σώμα επέλεξα το D300 της Nikon (οι τιμές έχουν πέσει αρκετά). Όμως προβληματίζομαι στο θέμα του φακού. Με βάση απόψεις που έχετε εκφράσει εδώ αλλά και κάποια review που διάβασα στο Internet, Βρίσκομαι μεταξύ των παρακάτω :

TAMRON AF 17-50mm/2.8 DI XR II LD
TAMRON AF 28-75mm/2.8 XR Di LD IF
SIGMA AF 17-50mm/2.8 EX
ή κάποιον TOKINA

Βέβαια εκτός από τα πορτρέτα, μου αρέσει πολύ και η φωτογραφία τοπίων, γι' αυτό δεν θα ήθελα (ακόμη) κάποιον σταθερό.

Ξέρω ότι υπάρχει και ο ΝΙΚΟΝ 16-85mm/3.5-5.6 VR, όμως δεν ξέρω εάν η ποιότητα των εικόνων του δικαιολογεί την τιμή του και εάν είναι αρκετά καλύτερος από τους προαναφερόμενους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα την συμβουλή σας. Ποιος έχει την καλύτερη αναλογία τιμής/απόδοσης και είναι όλοι καλοί για πορτρέτα ή τουλάχιστον για γενική χρήση;

Ευχαριστώ

Καλώς ήρθες λοιπόν στην παρέα μας!
Απ ότι καταλαβαίνω απο δώ και πέρα τα πορτραίτα του μωρού θα κυριαρχήσουν :SFGSFGSF:, κοίτα τον Tamron 28-75 f/2,8. Πολυ καλός για την τιμή του, επιτρέπει καλύτερο και πιό σφιχτό καδράρισμα στα μουτράκια:)

εγω απο την αλλη δεν μπορω να φωτογραφιζω τοπια μονο στα 28μμ. Για τοπια το βρισκω πολυ δεσμευτικο. Αν επρεπε να παρω μονο 1 φακο και να τραβαω εξισου τοπια και πορτρετα θα πηγαινα σε μηκη απο 16 εως 80 περιπου.

Καλοτράβηχτη η μηχανή και με το καλό να φτάσει ο Φλεβάρης. -bye-

Για την επιλογή των φακών προτείνω δοκιμή.
Κατέβα σε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, θα τους βρεις εύκολα. Βάλτους στη μηχανή σου, τράβα μερικές (προσέχοντας τη φωτομέτρηση) και όταν πάς σπίτι τις βλέπεις με την ησυχία σου. Η επιλογή είναι ευκολότερη έτσι.

Nαι βρέ Νίκο αλλα ο 16-85 στα 85mm έχει ελάχιστο διάφραγμα 5.6, οπότε καληνύχτα bokeh.
Ο φίλος μας είναι εν αναμονή χαζομπαμπάς :grinning-smiley-043, το τοπίο είναι προφανώς σε δεύτερη μοιρα. Μελλοντικά μπορεί να πάει στον 17-50 ή ακόμα καλύτερα σε έναν σταθερό ευρυγώνιο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Τη μηχανή δεν την πήρα ακόμα, απλά έκανα μια έρευνα αγοράς αλλά σκοπεύω να την αγοράσω μέσα στην εβδομάδα μαζί με τον φακό στον οποίο θα με βοηθήσετε να καταλήξω.

Αγαπητέ Βλάση, το σώμα αυτή την στιγμή στον Σταυρινάκη έχει 999 και στον Παπαδάκη 1100 .

nilo και jim..., έχετε δίκιο γι' αυτό έβαλα στις επιλογές μου τους 17-50 της Sigma και της Tamron, όμως δεν ξέρω πόσο καλοί είναι στο ανοικτό διάφραγμα ή σε οποιοδήποτε διάφραγμα ή εστιακή απόσταση.

Σίγουρα, ο 28-85 πρέπει να είναι αρκετά καλός φακός αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ευρυγώνιος.

Επομένως σε μια μελλοντική αγορά, ποιος φακός (σε λογικά πλαίσια τιμής) μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό 11-28mm;

Με το καλό μπαμπάς Ηλία και καλωσήρθες!
Για τα πορτρέτα ειδικά εκτός του όπιου ζούμ εγώ θα πρότεινα να αγοραστεί μαζί και ο κλασικός 50αρης 1.8 AFD. Και πολύ καλό bokeh θα δώσει, και την ταχύτητα για φωτογραφίες στο φυσικό (και χαμηλό υποθέτω) φώς που θα έχει το μωροδωμάτιο, και είναι γενικά χρήσιμος φακός. Και είναι και απο τους πιό φτηνούς φακούς.

Κοιτα Ilia το θεμα ειναι τελικα ποιους συμβιβασμους εισαι διατεθειμενος να κανεις.

Ο Billy εχει δικιο. Με τον 16-85 και απο τα 50 περιπου και μετα με το διαφραγμα να γινεται 5.6, το bokeh παει περιπατο. Δεν ξεφονταρεις καλα αρα χανεις στο πορτρετο. Απο την αλλη με τα 16 κερδιζεις σαφως στα τοπια. Ειναι θεμα προτεραιοτητων (κ αντιστοιχα συμβιβασμων).

Υπαρχει κ ενας αλλος συνδυασμος που ειναι πολυ καλος για τα λεφτα του.
Παιρνεις τον sigma HSM 17-70 f/2.8-4.5 για τα τοπια σου κ τον εχεις και ως all around και οπως λεει κ ο Αλεξ τον nikon τον 50 f/1.8 για πορτρετα (και με ωραιο bokeh). Ειναι καλος συνδυασμος και πολυ οικονομικος.
Και αυτους οπως και τον 16-85 τους εχω στην d300. Aν θες τους δοκιμαζεις.

Κοιτα Ilia το θεμα ειναι τελικα ποιους συμβιβασμους εισαι διατεθειμενος να κανεις.

Ο Billy εχει δικιο. Με τον 16-85 και απο τα 50 περιπου και μετα με το διαφραγμα να γινεται 5.6, το bokeh παει περιπατο. Δεν ξεφονταρεις καλα αρα χανεις στο πορτρετο. Απο την αλλη με τα 16 κερδιζεις σαφως στα τοπια. Ειναι θεμα προτεραιοτητων (κ αντιστοιχα συμβιβασμων).

Υπαρχει κ ενας αλλος συνδυασμος που ειναι πολυ καλος για τα λεφτα του.
Παιρνεις τον sigma HSM 17-70 f/2.8-4.5 για τα τοπια σου κ τον εχεις και ως all around και οπως λεει κ ο Αλεξ τον nikon τον 50 f/1.8 για πορτρετα (και με ωραιο bokeh). Ειναι καλος συνδυασμος και πολυ οικονομικος.
Και αυτους οπως και τον 16-85 τους εχω στην d300. Aν θες τους δοκιμαζεις.

+1
Και μαλιστα ο 17-70 εχει πεσει αρκετά : παιζει γυρω στα 260-270 Ευρώ στο κέντρο

Εγώ θα περιμενα πάντως και τον καινουργιο sigma 24-70 2.8 που πρέπει να ειναι επισης αρκετά καλός (προσδοκιες βεβαια, κανεις δεν τον εχει δει ακόμα)

Δεν ξερω τα χερια σου ποσο σταθερα ειναι, αλλα εγω θα ελεγα αν ειναι να πας σε φακο με τελε πανω απο 50mm να κοιταξεις να εχει και σταθεροποιηση.

Εγω με τον 50ρη F1,8 προσφατα σε βραδυνη εξοδο (γιορτη αγγελων) ειχα το 75% των ληψεων.... "καλλιτεχνικες" (βλ. κουνημενες).:AFADF0:

Δεν θα διαφωνήσω με κανένα σας, αυτοί ήταν και οι δικοί μου προβληματισμοί. Αυτή την στιγμή, οι περισσότερες φωτογραφίες που θα τραβώ θα είναι πορτρέτα. Τα τοπία απαιτούν μετακινήσεις και δεν ξέρω εάν θα είμαστε σε θεση για κάτι τέτοιο, για τους επόμενους 3-5 μήνες.

Τους φακούς που έχω στο μυαλό μου να αποκτήσω και να καλύψω όλες τις εστιακές αποστάσεις είναι ο Tokina 12-24mm/f 4.0 ή 11-16mm/f 2.8 και ο Nikon 70-300mm/f 4.5-5.6 VR.

Οπότε από αυτή την σκοπιά και το γεγονός ότι ο Tamron 28-75 είναι ένας πολύ καλός φακός για την κατηγορία του, θα ξεκινήσω με αυτόν.
Από την άλλη εάν δω ότι χρειάζομαι έναν πιο φωτεινό φακό θα ακολουθήσω τη συμβουλή του Alex και θα πάρω τον 50mm/f 1.8D.

Κάτι άλλο που θέλω να ρωτήσω είναι εάν είναι χρήσιμη η αγορά ενός ντεκλανσέρ (τρίποδο έχω).

Δεν ξερω τα χερια σου ποσο σταθερα ειναι, αλλα εγω θα ελεγα αν ειναι να πας σε φακο με τελε πανω απο 50mm να κοιταξεις να εχει και σταθεροποιηση.

Εγω με τον 50ρη F1,8 προσφατα σε βραδυνη εξοδο (γιορτη αγγελων) ειχα το 75% των ληψεων.... "καλλιτεχνικες" (βλ. κουνημενες).:AFADF0:

Ηλία αν ήταν αρκετά σκοτάδι, και οι δικές μου έτσι θα ήταν.

Λίγη εξάσκηση θέλει. Υποφωτίζεις και λίγο (βράδυ είναι έτσι κιαλλίως δεν θέλεις να φαίνεται σαν μέρα...) και άνετα παίρνεις και φωτογραφίες απο φωτισμό bar. Εντάξει δεν θα τραβάς και σε 200iso... Εγώ που την παίρνω αρκετά βράδια μαζί μου με τον 50αρη και τραβάω συνέχεια.

Ασχετο, αλλα τωρα το προσεξα.... στους πόσους "Ηλίες" που θα ασχοληθουν με τη φωτογραφία ...καιγόμαστε??? :BDGBGDB55: Λετε να το χει το ονομα?? :ADFADF1:

Ασχετο, αλλα τωρα το προσεξα.... στους πόσους "Ηλίες" που θα ασχοληθουν με τη φωτογραφία ...καιγόμαστε??? :BDGBGDB55: Λετε να το χει το ονομα?? :ADFADF1:

Χθες το συζητούσαμε με τον Βασίλη. Πρέπει να είστε 6 πλέον. Ζωή να έχετε!!!
-bye--bye-