Μηχανές μεσαίου φορμά με φιλμ

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,417
Bratislava
Τον συναντησα στην Infosystem... η περηφάνια του όταν τον ρώτησα για τη μηχανή δεν περιγράφεται... μου έδειξε όλο καμάρι το σκοπευτρο... παιδιά...σα να βλεπεις τηλεόραση... η μαλλον σα να βλεπεις Live...δεν μπορεσα να βγαλω καθαρα, γιατι φοβοταν μη του το γρατζουνισω, αλλα μια ιδεα παιρνετε...

Μου είπε, φυσικά, οτι είναι το μοντελο (ή η εταιρεία) που πηγε στο φεγγαρι...
Και οτι στα τοσα χρονια που την εχει, χαλασε μια φορα γιατι την περασε απο ανιχνευτη μεταλλων και κολησε το διαφραγμα.... συμβαινει αραγε αυτό?

Άψογος.....

Attachments

• hasellbland.jpg
    hasellbland.jpg
    149.6 KB · Views: 166
  • hasellbland (1).jpg
    hasellbland (1).jpg
    130.6 KB · Views: 109
  • hasellbland (2).jpg
    hasellbland (2).jpg
    149.8 KB · Views: 133
Απάντηση: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Ηa ha welcome to the medium format world!
Η Hasselblad ήταν και είναι ένα είδος φετίχ στο φωτογραφικό χώρο. Το ότι δεν χάλασε ποτε...έ...είναι και λίγο θέμα τύχης εδώ που τα λέμε. Τα μοντέλα της σειράς 500 είχαν ευπάθεια στο ριντό, άν το μεταχειριζόσουν ευλαβικά δεν χάλαγε.
Τώρα, τα οπτικά Zeiss ήταν και είναι υπεράνω κριτικής.
Η "Ηassey" είναι όλη η ιστορία του μεσαίου φορμά!

Last edited:
Re: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Τι να πεις για τις hasselblad!

Από τις καλύτερες μηχανές παγκοσμίως.

Μεσαίο φορμά εννοούμε ότι το μέρος που καταγράφεται η πληροφορία (καρεδάκι στο φίλμ) είναι πιο μεγάλο από το "συνηθισμένο" 35mm.

Φυσικά, η Hasselblad έβγαλε στην αγορά ψηφιακές πλάτες, κοινώς αισθητήρες που οι διαστάσεις τους είναι ίδιες με 120mm φιλμ.Για τις τιμές, άστο καλύτερα.

Τα λέω καλά Βilly;

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες μάρκες(και πιο φθηνές,αλλά όχι πιο καλές) όπως mamyia, Bronica,rolleiflex,κλπ

Last edited:

Καλά τα λές, βέβαια οι διαστάσεις στους αισθητήρες των ψηφιακών Hasselblad είναι λίγο μικρότερες απο το κλασσικό 6Χ6 του φίλμ.
Εδώ με το αντίπαλο δέος την Μamiya RB67......μιά μύγα:flipout:

attachment.php

Attachments

• rb67.jpg
    rb67.jpg
    169 KB · Views: 310

Μια MAMIYA RB 67 με πεντάπρισμα που φωτομετρά, φακό 127 ή 90 και 150άρη για πορτρέτο μπορεί να βρεθεί στα 350-400 ευρώ, άρα αποτελεί την καλύτερη λύση για εισαγωγή στο μεσαίο φορμά. Κάνω λάθος;

Μια MAMIYA RB 67 με πεντάπρισμα που φωτομετρά, φακό 127 ή 90 και 150άρη για πορτρέτο μπορεί να βρεθεί στα 350-400 ευρώ, άρα αποτελεί την καλύτερη λύση για εισαγωγή στο μεσαίο φορμά. Κάνω λάθος;

Λάθος; Όχι βέβαια!
Άν αναλογιστείς Βλάση ότι πριν απο 20+ χρόνια ήθελες κάτι εκατομμύρια δραχμές για να χτίσεις ένα σύστημα..

Πάντως -γνώμη μου γιατί την έχω δουλέψει- η καλύτερη αγορά είναι η Pentax 67. Μέ τους κορυφαίους Takumar είναι άπιαστη! Και πανεύκολη στη χρήση όπως μια απλή SLR υπερβιταμινωμένη.
Η Μamiya RB67 είναι βαριά και πρέπει να θυμάσαι να οπλίζεις ριντό και πλάτη χωριστά κάθε φορά. Διπλοοπλίσματα δηλαδή, αλλοιώς τα καρέ βγαίνουν διπλοτραβηγμένα .

Να υπενθυμίσω ότι οι απίστευτες φωτογραφίες τοπίων ενός σκωτσέζου, που είχαν μπει κάποτε θέμα στο φόρουμ, είναι τραβηγμένες με Pentax 67.

Επειδη εχω Hasselblad ισως η γνωμη μου δεν ειναι τοσο αντικειμενικη, αλλα:

Δεν εχω αισθανθει μεγαλυτερη χαρα απο τη χρηση (κι αποτελεσματα) φωτογραφικης μηχανης - κι εχω και ειχα πολλες σε διαφορα format- με δευτερη την Canon F1n.

Βασιλης

Δεν ξερω σε "τεχνικό" επιπεδο που κυμαινονται, αλλα φοβερή εντύπωση μου έκανε το σκοπευτρο... παντελώς άλλη εμπειρεία..... τι live view και χαζομαρες...

Re: Απάντηση: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Λάθος; Όχι βέβαια!
Άν αναλογιστείς Βλάση ότι πριν απο 20+ χρόνια ήθελες κάτι εκατομμύρια δραχμές για να χτίσεις ένα σύστημα..

Πάντως -γνώμη μου γιατί την έχω δουλέψει- η καλύτερη αγορά είναι η Pentax 67. Μέ τους κορυφαίους Takumar είναι άπιαστη! Και πανεύκολη στη χρήση όπως μια απλή SLR υπερβιταμινωμένη.
Η Μamiya RB67 είναι βαριά και πρέπει να θυμάσαι να οπλίζεις ριντό και πλάτη χωριστά κάθε φορά. Διπλοοπλίσματα δηλαδή, αλλοιώς τα καρέ βγαίνουν διπλοτραβηγμένα .

ναι, αλλά δεν βρήκα πουθενά σώμα PENTAX 67 II με τον 105 και έναν ευργώνιο κάτω από 1000 ευρώ μεταχειρισμένο.

Η pentax 67 τραβάει καρέ 6*7 ή κάνω λάθος?
Γιατί αν είναι έτσι το καρε 6χ7 δε βολέυει για slides. Δεν έχω βρει τέτοιο προτζέκτορα σε λογική τιμή.
Ενώ 6χ6 βρήκα και αγόρασα ήδη έναν rollei σε καλή σχετικά τιμή.

Απάντηση: Re: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Η pentax 67 τραβάει καρέ 6*7 ή κάνω λάθος?
Γιατί αν είναι έτσι το καρε 6χ7 δε βολέυει για slides. Δεν έχω βρει τέτοιο προτζέκτορα σε λογική τιμή.
Ενώ 6χ6 βρήκα και αγόρασα ήδη έναν rollei σε καλή σχετικά τιμή.

Προβολέα εννοείς, ή μηχανή;

Αν εννοείς μηχανή, πόσο;

Το 6Χ7 (ή έστω το 6Χ8) είναι πολύ βολικό φορμά. Ούτε τετράγωνο με τους περιορισμούς του, ούτε πολύ μακρόστενο (καταλληλο μόνο για πτώματα όπως έλεγε ο J. Houston άν θυμάμαι καλά).
Μιας και ανέφερα το 6Χ8 υπάρχει πλάτη για τις Μamiya RB67 & RZ67!
Επίσης υπάρχει και η εκπληκτική και πανάκριβη Fuji GX-680

Last edited:

Και ψάχνοντας στο ebay έπεσα πάνω σε μία GSW-690, τηλεμετρική 6x9 (!!) με σταθερό φακό 65mm (αντίστοιχο 28mm). Δεν πιστεύω να είχες εμπειρία και από τέτοιες?!

Ωραίο Βασίλη το 6x7 αλλά τι το κάνεις μετά;
Απο ότι θυμάμαι και οι παλιοί μεγεθυντήρες μέχρι 6*6 ήταν εύκολο να τους βρεις, απο εκεί και πάνω το κόστος ήταν τεράστιο για έναν ερασιτέχνη.

Τώρα θα μου πεις το δίνεις και το εμφανίζουν έξω αλλά να έχεις τέτοια μηχανή και να μη μπορείς να τυπώσεις μόνος σου το αρνητικό ή έστω να προβάλεις τις διαφάνειες είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα νομίζω.

Re: Απάντηση: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Το 6Χ7 (ή έστω το 6Χ8) είναι πολύ βολικό φορμά. Ούτε τετράγωνο με τους περιορισμούς του, ούτε πολύ μακρόστενο (καταλληλο μόνο για πτώματα όπως έλεγε ο J. Houston άν θυμάμαι καλά).
Μιας και ανέφερα το 6Χ8 υπάρχει πλάτη για τις Μamiya RB67 & RZ67!
Επίσης υπάρχει και η εκπληκτική και πανάκριβη Fuji GX-680

Eίναι πραγματικά εκπληκτική η FUJI 680? Ρωτώ διότι βρήκα αρκετές φορές πλήρες κιτ (με τον 135) αρκετά χαμηλά (στα 400 ευρώ ή και πιο κάτω) και με 2-3 μπαταρίες, αλλά δεν χτύπησα λόγω σπανιότητας ευρυγώνιου φακού. Γνωρίζω φυσικά ότι αυτή η μηχανή δεν κρατιέται στο χέρι.