Μηχανές μεσαίου φορμά με φιλμ

αν τραβάς με τέτοιες μηχανές ένα εξωτερικό φωτόμετρο είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του όλου εξοπλισμού.

και νομίζω ότι ένα gossen digisix (120$ περίπου) για καινούριο είναι πολύ καλή περίπτωση.
υπάρχει και η λύση του μεταχειρισμένου όμως...

Νομίζω δεν υπάρχει λόγος, δεν είναι ακριβά τα φιλμ.
και σου προσφέρουν την ευελιξία να τα παίρνεις ένα ένα και αν βλέπεις τι σου κάνει και τι όχι. Ενώ αν πάρεις μια ποσότητα θα πρέπει να την εξαντλήσεις πρώτα

Γιατι απο το εξωτερικο ???

Βρειτε μου τις καλυτερες τιμες απο Εξω για ενα φιλμ και να ρωτησω απο Ελλαδα.

Εδω και απο Ελλαδα και κοιταω καλα καλα τις τσιμουχες στα ψυγεια αν εφαρμοζουν ικανοποιητικα.......με το εξω ειμαι πολυ δυσπιστος.

από τα γνωστά και έυκολα να βρεθούν
οι πιο χαμηλές τιμές που βρήκα

FUJI VELVIA 50 (όχι το F) http://www.7dayshop.com/catalog/default.php?type=0&man=0&filterwords=velvia+50&go=SEARCH&comp=

ILFORD PAN F 50 http://www.7dayshop.com/catalog/default.php?type=0&man=0&filterwords=pan+50&go=SEARCH&comp=

KODAK T-MAX 100 http://www.7dayshop.com/catalog/default.php?type=0&man=0&filterwords=t-max+100&go=SEARCH&comp=

και από τα σπάνια φιλμς, αυτά που με ενδιαφέρουν είναι τα 25άρια (π.χ. το ADOX CHS 25 που παλιά κυκλοφορούσε ως EFKE) http://www.fotoimpex.de/catalogus/files/page57-1006-full.html και το rollei pan 25. αλλά αυτά είναι για δοκιμές όχι για συχνό τράβηγμα.

Εγώ με φίλμ είμαι φουλαρισμένος αυτή την στιγμή
Το κουτάκι με το στοκ διαθέτει
35mm
3 Fuji Velvia 100F expired
1 Kodak Gold 100 Expired
10 Kodak Tmax 400 (tmy2) fresh
1 Kodak Ektar 100 fresh

120
2 Kodak EPP100 expired
1 Kodak Portra 160NC fresh
1 Ilford PanF+ 50 fresh
2 Ilford FP4+ 125 fresh
6 Ilford HP5+ 400 fresh

Τα βρίσκω πολύ φτηνά στο ebay. Άτομα που το γυρναν στο ψηφιακό και μαγαζιά που έχουν στόκ που φτάνει κοντά στην λήξη τους τα δίνουν όσο όσο.
Για παράδειγμα τα 9 Ilford τα πήρα την προηγούμενη εβδομάδα με μόλις 14λίρες.

Ψηφιακό φωτόμετρο κοιτάω να πάρω τώρα. Το Weston είναι μια χαρά για ημέρα αλλα μόλις πέφτει το φώς... χλωμιάζει. Και να κάνει και flash readings.
Κοιτάω να βρώ το Sekonic L308 σε καλή τιμή. Καινούργιο εδώ έχει 250 αλλά στο ebay κυκλοφορεί κοντά στα 100. Εκτός αν πετύχω κανέναν Minolta auto V...

Μια ερωτησούλα. Όταν φορτώνω φίλμ στη μηχανή, επιλέγω το ISO από την εσωτερική ροδέλα. Όμως όταν πάω να αλλάξω ταχύτητες, η εσωτερική ροδέλα του ISO στρέφεται μαζί με τις ταχύτητες.

και ρωτώ: είναι φυσιολογικό αυτό; μήπως θα έπρεπε να μένει σταθερή; μήπως τώρα που στρέφεται (π.χ. όταν από 125 γυρνώ στο 250 παρασύρεται και από 100 ISO πάει στο 50). Αυτό τι σημαίνει; Ότι μου αλλάζει σε κάθε καρέ την ευαισθησία του φίλμ; Μήπως θα πρέπει κάθε φορά που αλλάζω ταχύτητες να κρατώ με ένα δάχτυλο τη ροδέλα του iso για να μην αλλάξει η ευαισθησία;

Μα δεν έχει φωτόμετρο η μηχανή. Το iso το έχει εκεί ενδεικτικά για να μην ξεχνάς τί φίλμ έχει μέσα. Όπως υποτίθεται και το daylight/tugnsten κτλ.

Μα δεν έχει φωτόμετρο η μηχανή. Το iso το έχει εκεί ενδεικτικά για να μην ξεχνάς τί φίλμ έχει μέσα. Όπως υποτίθεται και το daylight/tugnsten κτλ.

εννοώ το διακόπτη που χρησιμοποιούμε για να δηλώνουμε τα ASA του φιλμ.

Την ροδέλα δεξιά πάνω στον μοχλό που οπλίζεις δεν εννοείς? Αυτήν εδώ?
3313287169_3790d98a69.jpg

Οι ταχύτητες είναι στην άλλη πλευρα πως περιστρέφονται μαζί τους? Η σε εσένα είναι αντίθετα?

Την ροδέλα δεξιά πάνω στον μοχλό που οπλίζεις δεν εννοείς? Αυτήν εδώ?
3313287169_3790d98a69.jpg

Οι ταχύτητες είναι στην άλλη πλευρα πως περιστρέφονται μαζί τους? Η σε εσένα είναι αντίθετα?

σε μένα είναι το αντίθετο. έχω τα χαζομαράκια πάνω στο μοχλό προώθησης του φιλμ και τα ASA και τις ταχύτητες στα αριστερά. Επομένως όταν βάζω 100 στο μέσα και μετά αλλάζω ταχύτητα, βλέπω να περιστρέφεται κι εκείνη η ροδέλα.

Παρόλα αυτά, καμία απο τις δύο ροδέλες δεν κάνει τπτ. Είναι εκεί για καθαρά ενδεικτικούς λόγους για να ξέρεις τι φίλμ και καλά έβαλες. Τα πρίσματα που φωτομετρούν έχουν τις δικές τους ρυθμίσεις επάνω.

Θεωρώ οτι οι ροδέλες αυτές απλά συνδέονται εκεί και δεν πάνε παρακάτω, και αυτό ίσως εξηγεί και γιατί στην δική σου είναι ανάποδα. Κάποια στιγμή κάποιος κατα την επανασυνορμολόγηση στο σέρβις να τα έβαλε ανάποδα. Το 12/24 απο ποιά πλευρά το έχει?

Re: Απάντηση: Μηχανές μεσαίου φορμά με φιλμ

μας κοροιδεύεις; -bye-
εδώ με το ζόρι μπήκαμε στο μεσαίο, δηλαδή εγώ ούτε στο μεσαίο είμαι καλά καλά, 6χ4,5... μικρομεσαίος είμαι ακόμα ....

δλδ εγώ με 6x7 είμαι ...μεγαλομεσαίος? :flipout: