Μηχανουργικές λύσεις και κόλπα στις κατασκευές μας (tips & tricks)

Τα "άτιμα" τα εργαλεία είναι το εργαλείο του μάστορα Στέλιο και δυστυχώς το άθλημα στοιχίζει...

Σωστή η παρατήρησή σου ότι μπορούμε να φτιάξουμε και με αυτόν τον τρόπο τον άξονα, έαν δεν έχουμε πρόσβαση σε τόρνο.
 
Λοιπόν σήμερα, ρώτησα ένα μάστορα στην περιοχή μου που ασχολείται με τζάμια.
Ρωτήθηκε στο γνωστό φιλοσοφικό δίλλημα, τι εστί ως βέλτιστον...στο να στηριχτεί ένα τζάμι βαμμένο μαύρο εσωτερικά πάνω σε μια πρόσοψη αλουμινίου με όσο το δυνατόν "αόρατη" εφαρμογή.

Το πρώτο που με ρώτησε τι βάρος θα έχει το τζάμι και όταν του είπα γιατί ακριβώς πρόκειται...γέλασε και μου είπε "Α! Για τέτοιο ελαφρύ μιλάς;"
Μου είπε η καλύτερη λύση που να έχει τη δυνατότητα να αφαιρεθεί εάν κάτι πάει στραβά στο μέλλον είναι να κολληθεί σε δύο σημεία ένα μικρό κυλινδράκι από πλέξι και αυτό να στερεωθεί με κάποιο τρόπο εσωτερικά.

Οπότε σκεπτόμενος κατέληξα για αυτήν την περίπτωση.

1) δύο κυλινδράκια 0,6Χ1εκ. όπου ανοίγεται σπείρωμα 3mm, άνοιγμα στην πρόσοψη αλουμινίου δύο κατάλληλων σημείων αριστερά δεξιά 0,6εκ, ευθυγράμμιση πρόσοψης γυαλιού και σημάδεμα, κόλλημα και εσωτερική στερέωση.

Στην περίπτωση τώρα που το αλουμίνιο είναι μόλις 2mm, το πλέξι κυλινδράκι θα εισχωρεί αρκετά μέσα, σε αυτήν την περίπτωση μπαίνει από μέσα ένα Π το οποίο σταθεροποιείται πανω στην πρόσοψη του αλουμινίου (με χωνευτές βίδες μικρού V) και το κυλινδράκι θα βιδωθεί στην πάνω πλευρά του Π ή εάν δεν γίνεται σωστά η στερέωση του Π, καθότι οι βίδες δεν μπορούν να χωνευτούν στην πρόσοψη, ανοίγεται εγκάρσια μια μικρή οπή στο πλέξι κυλινδράκι και μπαίνει σφήνα στερέωσης που θα το σφηνώσει.

Τελικά πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί το ρημαδοκέφαλό μας να πιεστεί!
 
Αν το κατάλαβα καλα,γίνεται κι απλούστερο.
Αντί για Π εσωτερικά,απλώς μια βίδα με λιγο πιο φαρδύ κεφάλι και όσες ροδέλες χρειαστούν (ή και μια,υπαρχουν διάφορα πάχη ) για να πιάσουν την απόσταση σε περιπτωση που το πλέξι έρθει πολυ μεσα.
 
Ναι γίνεται και έτσι, με ροδέλες που η εσωτερική διάμετρος θα είναι 1εκ. και η τελευταία με μικρή για να συγκρατήσει το σύνολο ή και οποιοδήποτε άλλο υλικό με μετρημένο πάχος, pvc, plexi, ξύλο, κ.ο.κ και στο τέλος η φαρδιά ροδέλα συγκράτησης.
 
Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να φτιάξω πρόσοψη απλή σκέτη μόνο με τέσσερις τρύπες για τις βιδες με λίγο στρογγυλεμένες γωνιές απο plexiglass μαύρο πάχους 10μμ που να ειναι καλός και οικονομικός;
 
Καλησπέρα SpyNet.

Στην Πρεξιτέλους λίγο πριν τον Κατουμά είναι ένα κατάστημα με πλεξιγκλάς στο υπόγειο. Αγοράζω από εκεί. Μπορεί να σου κόψει ό,τι θέλεις και να στο διαμορφώσει,
ειδικά αν έχεις κάποιο πατρόν. Όσο αφορά στις τιμές δεν τον έχω συγκρίνει, γιατί ενώ έχει και άλλα μαγαζιά πιο κάτω είναι ο μόνος που ανοίγει και τα Σάββατα.
 
Αν πας για πόντο πάχος μπορείς να του πεις να στο φτιάξει έτσι ώστε να σου χωνέψει τις βίδες ανάμεσα στα φύλλα και να μην φαίνονται.
Αρκεί βέβαια να μετρήσεις με μεγάλη ακρίβεια για να πέσουν ακριβώς στην τοποθέτηση.
 
@Peter52 τη διαμόρφωση την κάνει σε cnc; Στο φτιάχνει εκείνη τη στιγμή;
@sokmav Οι βίδες είναι άλεν και σκέφτομαι να φαίνονται αλλά το κεφάλι να μην εξέχει να είναι πρόσωπο.
 
Αν σου αρέσει έτσι θα είναι πιο απλό,μιλάμε καθαρά για θέμα γούστου,οπότε...
 
Σπύρο, εάν αναγκάζεσαι να βάλεις βίδες και όχι από γούστο, μπορείς εσωτερικά του πλέξι να ανοίξεις σπειρώματα και να γίνει βιδωτό από έσω.
Σε μαύρο πλέξι εκατοστού, δεν θα φαίνεται τίποτα.
 
@Peter52 τη διαμόρφωση την κάνει σε cnc; Στο φτιάχνει εκείνη τη στιγμή;
@sokmav Οι βίδες είναι άλεν και σκέφτομαι να φαίνονται αλλά το κεφάλι να μην εξέχει να είναι πρόσωπο.

Όχι. Τα κόβει με δίσκο και πριονοκορδέλα, γιαυτό έγραψα για πατρόν. Για ένα κουτί NORMABOX του πήγα την πρόσοψη και μου έκοψε και τρύπησε από πλεξιγκλάς
πρόσοψη που χρησιμοποιώ στις δοκιμές μέχρι να οριστικοποιηθεί η κατάσταση και να τοποθετήσω την αλουμινένια.
 
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, τελικά μιας και με βόλευε πήγα και τα πήρα απο εδώ
http://www.plexiglas-spakouris.gr/index.php?sess=82451457b6dc6dcab4d4285b9d1389a5
Μου τα έκοψε στις διαστάσεις που ήθελα.
Τις τρύπες που θέλω να κάνω με γρήγορες ή αργές στροφές πρέπει να γίνουν;
 
Θα πρέπει να πάρεις τρυπάνι για πλέξι.
Αργές στροφές γιατί αν το πας γρήγορα θα λιώσει κι εκτός που θα κιτρινίσει το λιωμένο υλικό κολλάει στο τρυπάνι,μεγαλώνει και κάνει άτσαλη την τρύπα.
Θα τρυπάς λιγο,θα σταματάς να φυσήξεις τα ρινίσματα (και προσοχή,δεν ειναι οτι καλύτερο να τα αναπνεύσεις ) και θα συνεχίζεις.
 
Έχω την εντύπωση ότι τις προάλλες που εφτιαξα σπείρωμα σε πλέξι, πρέπει να είχα βάλει τρυπάνι ξύλου.
Το είχα τρυπήσει σε δράπανο πάγκου που έτσι και αλλιώς έχει αργές στροφές.
 
Το σωστό θα ήταν αυτό για παράδειγμα.
Φυσικά και θα τρυπήσει και με τρυπάνι για σκληρομέταλλο,αλίμονο.
Το θέμα είναι όμως να μην σκωροφάει την αρχή της τρύπας γιατί θα φαίνεται.

Κανονικά,για άψογο τρύπημα θα πρέπει το φύλλο να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δυο φύλλα σκληρού ξύλου και να τρυπηθούν όλα μαζί.Έτσι δεν θα ξεράσει ούτε πάνω ούτε κάτω.
Για να μην το ψειρίζουμε όμως,με αργές στροφές (~200 ) και με προσοχή να είναι το τρύπημα τελείως κάθετο μια χαρά δουλειά θα κάνει.
 
Αντιστρόφως ανάλογα με τη διάμετρο του τρυπανιού πάνε και οι στροφές. Μεγάλη διάμετρο λίγες στροφές, μικρή διάμετρος πολλές στροφές.
Ξεκινάς με μικρή διάμετρο και αλλάζεις τρυπάνια προοδευτικά μέχρι τη τελική διάμετρο.
Μπορείς να βάλεις και λίγο ελαιόλαδο εκεί που τρυπάς για λίπανση και πιο εύκολο τρύπημα.
Και όπως είπε και ο dim-dim να κόβει καλά.
 
Στέλιο,αυτό που λές είναι πολύ σωστό.Οι πολλές στροφές όμως όμως όταν τρυπάς πλέξι το λιώνουν και το κολλάνε στο τρυπάνι οπότε το μεγαλώνουν και κάνουν την τρύπα χάλια.
Θα μου πεις,την περνάς μια ψιλή με το dremel μετά και γίνεται καθρέφτης,αλλά γιατί να κάνουμε διπλή δουλειά;